ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ
Ραντεβού στα Τέμπη!

Για το Σάββατο 20 του Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, το αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΑΣΥ και των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων - μελών της, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων της ΠΑΣΥ και των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων - μελών της χτες στη Λάρισα

Αγωνιστικό προσκλητήριο μαζικής και δυναμικής συμμετοχής στο πανθεσσαλικό,, παναγροτικό συλλαλητήριο, το Σάββατο 20 Δεκέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, στα Τέμπη, απευθύνουν η ΠΑΣΥ και οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων - μέλη της, που δραστηριοποιούνται στην περιοχή. Οπως υπογράμμισαν σε συνέντευξη Τύπου εκπρόσωποι της ΠΑΣΥ και από τους τέσσερις νομούς της Θεσσαλίας, που έδωσαν χτες, στη Λάρισα, το παναγροτικό συλλαλητήριο πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνέχισης και της κλιμάκωσης του αγώνα της μικρομεσαίας αγροτιάς κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, ύστερα και από την άρνηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά της. Κάλεσαν, επίσης, να συμμετάσχουν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι, φοιτητές και μαθητές, συνταξιούχοι, τονίζοντας την επιτακτική ανάγκη να συντονίσουν από κοινού την αγωνιστική δράση τους με τη μικρομεσαία αγροτιά, καθώς τα προβλήματά τους είναι κοινά, κοινή η αιτία, κοινός και ο στόχος.

«Η κατάσταση της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι δραματική» σημείωσε ο Β. Μπούτας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ και πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας, προσθέτοντας ότι « τα προϊόντα πωλούνται 50% και 60% λιγότερο, σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, που ακόμα και τότε δεν καλυπτόταν το κόστος παραγωγής, πόσο, μάλλον, φέτος που έχει αυξηθεί κατακόρυφα». Και συνέχισε: «Είμαστε, εδώ και δυο μήνες στους δρόμους. Ο υπουργός αρνήθηκε να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματά μας, επικαλούμενος τις αποφάσεις της ΕΕ - στα πλαίσια της ΚΑΠ, του ΠΟΕ - και το καθεστώς της ελεύθερης αγοράς. Από την απάντησή του, αποδεικνύεται ακόμα μια φορά, αυτό που εκτιμούν η ΠΑΣΥ και οι Ομοσπονδίες της, ότι οι ευθύνες βαραίνουν τις κυβερνήσεις, που συμφώνησαν μ' αυτή την πολιτική και την εφαρμόζουν πιστά σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς».

Σχετικά με τις δήθεν κινητοποιήσεις που οργανώνουν το τελευταίο διάστημα αγροτοσυνδικαλιστές της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, ο Β. Μπούτας ξεκαθάρισε ότι το συνεπές αγροτικό κίνημα δε συμφωνεί ούτε με τα αιτήματά τους, ούτε με την τακτική τους. «Δε συγκρούονται με την αντιαγροτική πολιτική που ευθύνεται για τα δεινά της μικρομεσαίας αγροτιάς - τόνισε - κι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε. Αυτή είναι η διαφορά μας».

Να σημειώσουμε ότι αυτό το διάστημα εκδηλώνονται ξεχωριστές κινητοποιήσεις, στη Θεσσαλία και σε άλλες περιοχές της χώρας, είτε από τους αγροτοσυνεταιριστές της ΝΔ, είτε από αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, που συγκροτούν «Συντονιστικές Επιτροπές», οι οποίες δε βάζουν στο στόχαστρο την ΚΑΠ και όσους τη διαχειρίζονται και τη στηρίζουν και ουσιαστικά κινούνται προς την κατεύθυνση στήριξης της αντιαγροτικής πολιτικής, όπως φαίνεται και από τα «αιτήματα» που θέτουν, τα οποία δεν ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες και διεκδικήσεις των μικρομεσαίων αγροτών.

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΗΠΕΙΡΟΥ
Σήμερα η κινητοποίηση της ΠΑΣΥ

Στις 11 το πρωί στη γέφυρα Καλογήρου, με πρωτοβουλία των Ομοσπονδιών Αγροτικών Συλλόγων των Νομών Αρτας και Πρέβεζας

Στο δρόμο κατεβαίνουν σήμερα το πρωί οι αγροτοκτηνοτρόφοι της Ηπείρου, με αιχμή διεκδίκησης τιμές βιώσιμες, απαιτώντας ουσιαστική κρατική ενίσχυση και προστασία της παραγωγής και του εισοδήματος που πλήττεται. Με τις συνεπείς αγωνιστικές δυνάμεις, τα μέλη και στελέχη της ΠΑΣΥ, στην οποία συσπειρώνονται οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των Νομών Αρτας και Πρέβεζας, που συνδιοργανώνουν το σημερινό συλλαλητήριο στη γέφυρα Καλογήρου στις 11 το πρωί, οι μικρομεσαίοι παραγωγοί προβάλλουν παράλληλα την ανάγκη μιας άλλης φιλοαγροτικής πολιτικής που θα στηρίζει τους παραγωγικούς συνεταιρισμούς και το εισόδημα των παραγωγών.

Αυτό άλλωστε καταδεικνύεται και μετά την ανακοίνωση των τιμών για τη νέα γαλακτοκομική περίοδο που ανακοίνωσε το ΔΣ της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ. Οι τιμές για το πρόβειο είναι 1,03 ευρώ από 1,01, στο γίδινο 0,57 από 0,56 και στο αγελαδινό η τιμή παραμένει στα 0,45 ευρώ.

Τιμές που συγκριτικά είναι καλύτερες από αυτές που δίνουν οι ιδιωτικές γαλακτοβιομηχανίες, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να καλύψουν το αυξημένο κόστος παραγωγής των κτηνοτρόφων. Τα περί οικονομικής συγκυρίας που επικαλείται η διοίκηση της ΔΩΔΩΝΗΣ δεν μπορούν να κρύψουν το κύριο ότι η πολιτική που ακολουθεί η διοίκηση της υπό ιδιωτικοποίηση ΑΤΕ και στην ουσία η κυβέρνηση στρέφεται σε βάρος όλων των κτηνοτρόφων της χώρας. Οτι είναι φυσική κατάληξη της πολιτικής των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που στηρίζει την παραγωγή στους νόμους της καπιταλιστικής κερδοφορίας και ανταγωνιστικότητας. Και όλα αυτά με το ενδεχόμενο ξεπουλήματος της ΔΩΔΩΝΗΣ να μένει πάντα ανοιχτό.

Είναι ένας ακόμη λόγος για τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της Ηπείρου η ανάγκη αντίστασης σε αυτή την αντιαγροτική πολιτική. Η από κοινού διεκδίκηση και πάλη με τους εργαζόμενους και τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα για φιλοαγροτική πολιτική και οικονομία που θα ενισχύει και θα προστατεύει τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις, το εισόδημα των παραγωγών, για προϊόντα φθηνά και υγιεινά και προσιτά στους καταναλωτές. Προοπτική που αναδεικνύεται και μέσα από το σημερινό συλλαλητήριο, με το οποίο διεκδικούν μεταξύ άλλων:

  • Αμεση απορρόφηση και πληρωμή όλων των δημητριακών με κατώτερες τιμές 40 λεπτά/κιλό για το σιτάρι και 27 λεπτά/κιλό για το καλαμπόκι.
  • 1,30 ευρώ για το πρόβειο γάλα, 0,80 ευρώ για το γίδινο, 0,60 για το αγελαδινό.
  • Να μπει φραγμός στην ιδιωτικοποίηση με οποιονδήποτε τρόπο της γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ, άμεση κρατική χρηματοδότηση και εκσυγχρονισμό της.
  • Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και σταθερή χρηματοδότησή του από το κράτος που να καλύπτει πλήρως τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους, με έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων, κ.ά.
ΔΥΤΙΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συσπειρώνονται στο μπλόκο της Χαλκηδόνας

Σε αποκλεισμό της παλαιάς Εθνικής Οδού Θεσσαλονίκης - Βέροιας, στο ύψος της Χαλκηδόνας, προχώρησαν χτες και προχτές και για περίπου μια ώρα οι αγρότες της Δυτικής Θεσσαλονίκης, που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις από τις 3 Δεκέμβρη. Καθημερινά στο μπλόκο προστίθενται και άλλοι συνάδελφοί τους που φτάνουν από τα γειτονικά χωριά με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα. Η συντονιστική τους επιτροπή αγώνα, που συναντήθηκε χτες με βουλευτές της Β΄ Θεσσαλονίκης, δηλώνει ότι τα νοικοκυριά τους βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο και ζητά κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα προϊόντα τους, στρεμματικές αποζημιώσεις για τις ζημιές που προκλήθηκαν από καιρικά φαινόμενα, ρύθμιση των χρεών τους, μείωση του ΦΠΑ και αφορολόγητο πετρέλαιο.

Στο μεταξύ, αύριο συγκεντρώνονται στον Αξιό οι κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας, μετά από πρωτοβουλία του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Νομού Πέλλας. Χτες, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των αγροτοκτηνοτρόφων των Σερρών όπου συζητήθηκε η μαζική μετάβαση των παραγωγών του νομού στην κινητοποίηση. Με τον ίδιο τρόπο γίνονται συσκέψεις και σε άλλους νομούς.

Ακόμη χτες στο Νομό Σερρών έγιναν δύο συγκεντρώσεις αγροτών. Με κύριο αίτημα την ενίσχυση του αγροτικού τους εισοδήματος χτες το μεσημέρι αγρότες με τα τρακτέρ τους συγκεντρώθηκαν στον κόμβο του Λευκώνα προς Σιδηρόκαστρο και κατευθύνθηκαν στον Προμαχώνα. Επίσης, αγρότες του νομού κατευθύνθηκαν στη γέφυρα του Στρυμόνα, όπου παρέταξαν στις άκρες του δρόμου τα τρακτέρ τους.

Οι αγρότες της Εορδαίας

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμβολικό αποκλεισμό της οδού Πτολεμαΐδας - Κοζάνης, στο ύψος του κόμβου της ΑΕΒΑΛ, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι αγρότες της Εορδαίας, διαμαρτυρόμενοι για τις εξευτελιστικές τιμές που δίνουν οι έμποροι, που είναι κατώτερες από το κόστος παραγωγής, με συνέπεια να μένουν απούλητα τα σιτηρά της περιοχής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ