ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 17 Νοέμβρη 2019
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ - ΤΡΑΜΠ
«Γόνιμη» και «παραγωγική» για τα αντιλαϊκά παζάρια

«Μπορώ να πω ότι ο κ. Τραμπ προσπαθεί ειλικρινά να βρει λύσεις για τα προβλήματα ανάμεσα στις δύο χώρες μας, λύσεις που θα σέβονται τις δύο πλευρές και τα εθνικά τους συμφέροντα», δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον, όπου στις 13 Νοέμβρη συναντήθηκε με τον Αμερικανό ομόλογό του, συζητώντας για όλα ανεξαιρέτως τα ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις, στην πραγματικότητα φλέγοντα θέματα για συνολικότερες γεωπολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο κ.α.

Η αμερικανική πλευρά χαρακτήρισε τη συνάντηση «παραγωγική» αλλά και «ειλικρινή», η δε τουρκική την περιέγραψε ως «πολύ γόνιμη για τη συνεργασία μας».

Ως αποτέλεσμα ανακοινώθηκε η ισχυρή δέσμευση των δύο χωρών να επιταχύνουν τις προσπάθειες για δραστική ενίσχυση των διμερών οικονομικών σχέσεων, αυξάνοντας τον όγκο των ετήσιων διμερών εμπορικών συναλλαγών από 20 δισ. δολάρια, που είναι σήμερα, στα 100 δισ.

Ελάχιστες πληροφορίες βγήκαν προς τα έξω ως προς την ουσία της συζήτησης για ακανθώδη θέματα όπως οι προτεραιότητες στο θέμα της Συρίας, η στάση απέναντι στους Κούρδους, το Ιράν και η τουρκική αγορά των ρωσικών «S-400», που έχει ενοχλήσει έντονα την Ουάσινγκτον.

Πάντως, αίσθηση έκαναν παρεμβάσεις παραγόντων που γενικά διακρίνονται για την επιφυλακτικότητά τους απέναντι στην Αγκυρα, όπως του υπουργού Αμυνας Μαρκ Εσπερ, ότι «χρειαζόμαστε την Τουρκία πίσω στο μαντρί. Ηταν καλοί σύμμαχοι (σ.σ. οι δύο χώρες) για πολλά χρόνια... Χρειάζεται να συνεχίσουμε να οικοδομούμε τους δεσμούς μας, ιδίως σε στρατιωτικό επίπεδο, για να διασφαλίσουμε ότι μπορούμε να έχουμε μια μακρόχρονη σχέση που θα αντέξει σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο». Αλλά και του Ρεπουμπλικάνου γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκρέιαμ, ο οποίος μεσολάβησε για να «παγώσει» απόφαση της Γερουσίας που αναγνωρίζει τη Γενοκτονία των Αρμενίων (όπως έκανε πρόσφατα η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων, προκαλώντας την οργή της Αγκυρας).

Απαρατήρητη δεν πέρασε ούτε η δήλωση του Ερντογάν ότι «δεν είναι αποδεκτό για μας να απομακρύνουμε τους "S-400" εντελώς, αγοράζοντας "Πάτριοτ"» - στη συνάντηση οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να εξετάσουν πάλι το ενδεχόμενο η Τουρκία να αγοράσει αμερικανικούς «Πάτριοτ», αλλά και να παραμείνει εταίρος στην παραγωγή των «F-35». Πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος ανέφερε πως συζητήθηκε ανοιχτά και η προσέγγιση της χώρας του με τη Ρωσία, αλλά και πως ο ίδιος επιχειρηματολόγησε για τις «πολλές πλευρές» που έχουν οι σχέσεις της Αγκυρας με τη Μόσχα. Σύμφωνα μάλιστα με τη «Σαμπάχ», ο Ερντογάν είπε στον Τραμπ ότι «υπάρχει και το ενεργειακό θέμα», αναφερόμενος σε επενδυτικά σχέδια όπως ο «Turk Stream». Επιβεβαιώνεται έτσι για άλλη μια φορά ότι το κομβικό αυτό ζήτημα αλληλεπιδρά σε πολλά κρίσιμα παζάρια που μαίνονται και στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, όπου ολοφάνερα η Τουρκία κλιμακώνει το σκληρό παζάρι με πολλά ιμπεριαλιστικά κέντρα, αντλώντας διαρκώς και «εφόδια» που ενισχύουν την επιθετικότητά της...

ΙΣΠΑΝΙΑ
Επαφές πολιτικών δυνάμεων που δεν τους «χωρίζουν πολλά»...

Στηρίγματα και αποχές αναζητεί η μειοψηφική συγκυβέρνηση PSOE - «Ποδέμος» για να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης

Από την κυβερνητική συμφωνία Σοσιαλιστών - «Ποδέμος» την Τρίτη

Copyright 2019 The Associated

Από την κυβερνητική συμφωνία Σοσιαλιστών - «Ποδέμος» την Τρίτη
ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Μέσα από παζάρια μεταξύ πολιτικών δυνάμεων που έτσι κι αλλιώς δεν έχουν «πολλά να χωρίσουν» ως προς τις προτεραιότητες να δοθεί ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη, να διατηρηθεί η «δημοσιονομική σταθερότητα» και να αναβαθμιστεί ο ρόλος της Ισπανίας στην ΕΕ, προχωρούν οι διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης μεταξύ παλιάς και νέας σοσιαλδημοκρατίας, Σοσιαλιστών και «Ποδέμος», με πρωθυπουργό τον Πέδρο Σάντσεθ και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τον επικεφαλής των «Ποδέμος» Πάμπλο Ιγκλέσιας, μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής.

Αλλωστε, Σοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα (PSOE) και «Ουνίδας Ποδέμος» (η συμμαχία όπου συμμετέχει και το μεταλλαγμένο ΚΚ Ισπανίας) κατέληξαν σε κυβερνητική συμφωνία μέσα σε λιγότερες από 48 ώρες μετά τις εκλογές, κάτι που παζάρευαν ανεπιτυχώς για μήνες μετά τις εκλογές του περασμένου Απρίλη. Η ταχύτητα των διαπραγματεύσεων αναδεικνύει τις επιδιώξεις των ισπανικών επιχειρηματικών ομίλων και της ΕΕ για πολιτική «σταθερότητα».

Για να προκύψει όμως η μειοψηφική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση - η οποία έχει 155 έδρες, από τις 176 που απαιτούνται για την πλειοψηφία στην 350μελή Βουλή - χρειάζονται τη στήριξη ή ανοχή κι άλλων κομμάτων. Η στήριξη ορισμένων (Εθνικό Κόμμα Βάσκων - PNV, «Περισσότερη Πατρίδα», τοπικά κόμματα Γαλικίας, Καντάβριας, Τερουέλ), που έχουν εκφράσει προθυμία, δεν φτάνει. Θα χρειαζόταν για ψήφο εμπιστοσύνης η αποχή της αυτονομιστικής «Ρεπουμπλικανικής Αριστεράς Καταλονίας» (ERC) και του βασκικού αυτονομιστικού «Bildu». Οι φιλελεύθεροι - «κεντροδεξιοί» «Πολίτες» αρνούνται προσώρας να απόσχουν από την ψηφοφορία, παρότι έχουν υποστηρίξει τη δυνατότητα μιας συγκυβέρνησης με τη συμμετοχή του PSOE, των ίδιων των «Πολιτών» και του επίσης «κεντροδεξιού» Λαϊκού Κόμματος (PP).

Την Πέμπτη, η σοσιαλδημοκρατική ERC, που δημόσια εμφανιζόταν να ζητά «διάλογο με την κυβέρνηση» σχετικά με την Καταλονία προκειμένου να προσφέρει οποιαδήποτε βοήθεια, ανακοίνωσε ότι «έπειτα από τις πρώτες επαφές ανάμεσα στην ERC και το PSOE, η θέση της κοινοβουλευτικής ομάδας παραμένει αρνητική σε ενδεχόμενη πρωθυπουργία του Πέδρο Σάντσεθ», προσθέτοντας πως «δεν υπήρξε καμία ένδειξη ότι το PSOE θα εγκαταλείψει την οδό της καταστολής στην υπάρχουσα πολιτική διένεξη Καταλονίας και κράτους». Πάντως «οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να παραμείνουν σε επαφή».

Την Παρασκευή ο Σάντσεθ επιχείρησε νέο «άνοιγμα» προς την ERC, κάνοντας λόγο για «πολιτική και εδαφική κρίση» στην Καταλονία και όχι για «κρίση συνύπαρξης», όπως έλεγε νωρίτερα, επιχειρώντας να αντλήσει ψηφοφόρους που διαφωνούν με την «αυτοδιάθεση». Το «δίλημμα» που θέτει στους Καταλανούς αυτονομιστές είναι ότι αν δεν βοηθήσουν με αποχή ενδέχεται να προκληθούν τρίτες στη σειρά πρόωρες εκλογές και να ανοίξει η πόρτα στη «δεξιά» (PP) και την «ακροδεξιά» («Vox»), που αρνούνται τον διάλογο.

Παράλληλα, συνεχίζεται η εσωκομματική συζήτηση στο PP για την τακτική του κόμματος, με ορισμένους να κάνουν λόγο για «πατριωτική αποχή» από την ψήφο εμπιστοσύνης, προκειμένου να κυβερνηθεί η χώρα, και άλλους να θέτουν ακόμα και ζήτημα συγκυβέρνησης με το PSOE, σε έναν μεγάλο συνασπισμό, κάτι που δεν έχει προηγούμενο στην Ισπανία.

ΧΙΛΗ
Συμβιβασμός για αναθεώρηση του Συντάγματος

Σε έναν πρώτο συμβιβασμό προχώρησαν η αντιδραστική κυβέρνηση Πινιέρα και τα μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης τα ξημερώματα της Παρασκευής για την αναθεώρηση του Συντάγματος (που εν πολλοίς είναι αυτό της δικτατορίας του Πινοσέτ). Αυτό που συμφωνήθηκε είναι η διενέργεια δημοψηφίσματος τον Απρίλη του 2020, με δύο ερωτήματα προς τους πολίτες: Αν θέλουν να γίνει αναθεώρηση και με ποιο μηχανισμό θα γίνει αυτό. Στο θέμα του μηχανισμού θα δίνονται δύο εναλλακτικές. Η μία προβλέπει ένα μεικτό σώμα που θα αναλάβει την κατάρτιση του νέου Συντάγματος και θα αποτελείται κατά 50% από βουλευτές της υπάρχουσας Βουλής και κατά 50% από νέους εκλεγμένους αντιπροσώπους. Η άλλη προβλέπει ένα νέο συντακτικό σώμα που θα εκλεγεί με το υπάρχον εκλογικό σύστημα μαζί με τις περιφερειακές εκλογές του Οκτώβρη του 2020. Στη συνέχεια το σώμα θα έχει περιθώριο 9 μηνών με δυνατότητα μιας παράτασης κατά 3 μήνες για να συντάξει το κείμενο, το οποίο στη συνέχεια θα τεθεί σε νέο δημοψήφισμα. Στην περίπτωση που δεν εγκριθεί θα ισχύει το προηγούμενο Σύνταγμα. Επίσης, τα κόμματα (νεοφιλελεύθερα και σοσιαλδημοκρατικά) αποφάσισαν οι κανόνες της διαδικασίας και τα ίδια τα αναθεωρητέα άρθρα από το σώμα των συντακτών να εγκρίνονται με πλειοψηφία 2/3.

Η «Συμφωνία για την κοινωνική ειρήνη και το νέο Σύνταγμα», όπως την ονόμασαν, έχει ως βασικό στόχο να κατευνάσει τις μεγάλες λαϊκές διαδηλώσεις και διαμαρτυρίες, που διαρκούν σχεδόν ένα μήνα και προφανώς δίνει χρόνο στην αντιδραστική κυβέρνηση να ολοκληρώσει τη θητεία. Τα βασικά αιτήματα των διαδηλωτών που συσπειρώνονται στην Κοινωνική Ενότητα (το συντονιστικό 115 συνδικαλιστικών και λαϊκών οργανώσεων) αφορούν στη βελτίωση των βασικών μισθών, των συνθηκών δουλειάς, των δικαιωμάτων, διεκδίκηση ποιοτικής και δωρεάν Εκπαίδευσης, Υγείας, βασικών υποδομών και αλλαγή του Συντάγματος με συντακτική συνέλευση εκλεγμένη από το λαό και έγκριση με δημοψήφισμα.

Η κυβέρνηση αναγκάστηκε να κάνει τον συγκεκριμένο ελιγμό ουσιαστικά μετά τις διαδηλώσεις και έδωσε ορισμένα «ψίχουλα» (μικρή αύξηση μισθών, αναστολή αυξήσεων σε μεταφορές και καύσιμα) που όμως δεν ικανοποιούν τα αιτήματα των κινητοποιήσεων, όπου 23 άνθρωποι σκοτώθηκαν από πυρά της αστυνομίας, πάνω από 1.200 τραυματίστηκαν και σύμφωνα με τελευταία στοιχεία πάνω από 8.000 εξακολουθούν να είναι οι συλληφθέντες.

Το ΚΚ Χιλής αρνήθηκε να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις και μόλις έγινε γνωστός ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε για το Σύνταγμα σημείωσε ότι «αποτελεί ένα πρώτο βήμα, που ήρθε από την πίεση των λαϊκών κινητοποιήσεων», ωστόσο θεωρεί ότι η πίεση για το ζήτημα της συντακτικής συνέλευσης που προβάλλει το λαϊκό κίνημα πρέπει να συνεχιστεί, όπως και να αλλάξει ο όρος της πλειοψηφίας των 2/3 για την αναθεώρηση άρθρων και να γίνει 3/5.

ΕΕΔΔΑ
Εκλογοαπολογιστική συνέλευση

Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) θα πραγματοποιήσει την εκλογοαπολογιστική συνέλευσή της την Τετάρτη 27 Νοέμβρη στις 5.30 μ.μ., στα γραφεία της (Μενάνδρου 54, 7ος όροφος).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ