ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Τουρκικές NAVTEX για γεωτρήσεις και ασκήσεις

Και νέες προκλητικές δηλώσεις, με αφορμή τα 35 χρόνια από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους

Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής»
Το τουρκικό γεωτρύπανο «Πορθητής»
ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΑΓΚΥΡΑ - ΑΘΗΝΑ.--

Η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητά της σε Αιγαίο και Κύπρο, επιδιώκοντας και με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει τη διαπραγματευτική της θέση σε ένα σκληρό, πολύπλευρο παζάρι σε όλη τη Μεσόγειο, έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της με όλα τα μέσα. Αυτή η κλιμάκωση σημειώνεται ενώ αναμένεται - πιθανόν αύριο - να ξεκινήσουν οι γεωτρήσεις της αμερικανικής «ExxonMobil» και της «Qatar Petroleum» στο «οικόπεδο 10» της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας σε επιτροπή της Βουλή για τις διαφωνίες με την Ελλάδα σχετικά με την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα, είπε ότι εκτός από τη διπλωματία και τα δικαστήρια «για εμάς υπάρχει και μια ακόμη επιλογή (σ.σ. η στρατιωτική). Εάν η μεγάλη Εθνοσυνέλευση και το κράτος μας αξιολογήσει και εκείνη την επιλογή, θα πρόκειται για μια μονόπλευρη επιλογή. Θα το πάμε το θέμα κατευθείαν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας» - όπου συμμετέχουν ο Πρόεδρος του κράτους και ανώτατοι υπουργοί και στρατιωτικοί. Αναφερόμενος δε στο Κυπριακό, ο Τσαβούσογλου τόνισε: «Τι είπαμε πέρυσι στο Κραν Μοντάνα; Εκείνοι που λένε μηδέν εγγυήσεις και ασφάλεια να ξυπνήσουν από το όνειρο». Ο υπουργός απαντούσε σε τοποθετήσεις βουλευτών της κεμαλικής αντιπολίτευσης - που κατηγόρησαν την κυβέρνηση του ΑΚΡ για υποχωρητικότητα σε Αιγαίο και Κυπριακό - προσπαθώντας να αρνηθεί ότι η Αγκυρα είναι έτοιμη να δεχτεί ανταλλάγματα για να προσαρμόσει θέσεις της. Από τη μεριά της η αντιπολίτευση επανέφερε θέσεις περί «18 νησιών που έχουν κατακτήσει οι Ελληνες».

Στο μεταξύ, μια μέρα μετά τη NAVTEX που εξέδωσε η Τουρκία για τις γεωτρήσεις της ΤΡΑΟ στον κόλπο της νότιας επαρχίας Μερσίνης (βόρεια της Κύπρου), χτες εκδόθηκε και NAVTEX για τη διενέργεια στρατιωτικών ασκήσεων του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού δυτικά της Πάφου. Σύμφωνα με ελληνοκυπριακά ΜΜΕ, η Κυπριακή Δημοκρατία εξέδωσε δική της NAVTEX, ενημερώνοντας ότι οι τουρκικές ναυτικές ασκήσεις διεξάγονται σε περιοχή ευθύνης της Κύπρου και χωρίς συνεννόηση με τη Λευκωσία, ωστόσο η Τουρκία ανταπάντησε ότι η κυπριακή NAVTEX εκδόθηκε από αναρμόδια αρχή.

Στα Κατεχόμενα, χτες, έγιναν προκλητικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση 35 χρόνων από την ανακήρυξη του ψευδοκράτους ως «Τουρκικής Δημοκρατίας Βόρειας Κύπρου», στις οποίες παρευρέθηκε και ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι. Σε δηλώσεις του, επέμεινε ότι οποιαδήποτε εξέλιξη στην περιοχή που δεν περιλαμβάνει την Τουρκία θα είναι αποτυχημένη αλλά και ότι «η Κύπρος είναι εθνική υπόθεση» για την Τουρκία. Πάντως, αναφερόμενος στις συνομιλίες για το Κυπριακό, ο Οκτάι συμφώνησε κι αυτός ότι «υπάρχει ανάγκη για νέες ιδέες και προτάσεις», μνημόνευσε σχετικές επισημάνσεις του γγ του ΟΗΕ και συμπλήρωσε ότι «οι διαδικασίες διαπραγματεύσεων ανοικτού τέλους και οι προσεγγίσεις που παραβλέπουν τις υφιστάμενες πραγματικότητες στο νησί θα πρέπει να εγκαταλειφθούν».

Από τη μεριά του, ο κατοχικός ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «θα είμαστε έτοιμοι για τη δημιουργία ενός νέου ομοσπονδιακού συνεταιρισμού που θα βασίζεται στην ύπαρξη δύο πολιτικά ίσων συνιστωσών πολιτειών και την κυριαρχία αυτού του νησιού που θα γεννηθεί από δύο ίσες πλευρές».

Ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Πρόδρομος Προδρόμου καταδίκασε την ανακήρυξη του ψευδοκράτους, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εγκαταλειφθεί η «αποσχιστική λογική» που υποδηλώνει η ανακήρυξη και διατήρησή του. Μετέφερε δε την ελπίδα ότι «η Τουρκία και η ηγεσία των Τουρκοκυπρίων» θα δείξουν «την απαραίτητη πολιτική βούληση και καλή θέληση» για να ξεκινήσει ξανά «η διαπραγμάτευση, προκειμένου με αποφασιστικότητα να καταλήξουμε σε μια κοινώς αποδεκτή συμφωνία για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα επανενώνει το λαό και τη χώρα μας».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του καλεί την Τουρκία να ...συμμορφωθεί με τις αποφάσεις του ΟΗΕ που απαιτούν ανάκληση της ανακήρυξης του ψευδοκράτους αλλά και «να εργαστεί για την επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και συνολικής λύσης του κυπριακού ζητήματος».

Φόρουμ για τη διαχείριση κινδύνου και στη Λευκωσία

Στο μεταξύ, χτες έγινε στη Λευκωσία το 1ο Ετήσιο Συνέδριο «Φόρουμ Διαχείρισης Κινδύνου Λευκωσίας - Nicosia Risk Forum 2018», με διοργανωτές το Κέντρο Αριστείας για τον Κίνδυνο και τις Επιστήμες των Αποφάσεων και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (CERIDES - Center Of Excellence in Risk and Decision Sciences). Μεταξύ των ομιλητών ήταν ο Κύπριος ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, που στάθηκε στη μακρά «διαδικασία διαβούλευσης για ανάπτυξη της Εθνικής Στρατηγικής Ασφάλειας», η οποία «αποτέλεσε μια πρόκληση», και δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει στην ενίσχυση της συνεργασίας ΗΠΑ - Κύπρου, ειδικά στη διάσταση της ασφάλειας, ξεχωρίζοντας ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν πως η Κύπρος αποτελεί «μέρος της ασφάλειας» στην Ανατολική Μεσόγειο. Μιλώντας δε για τη νέα διμερή συμφωνία («Δήλωση Προθέσεων» ΗΠΑ - Κύπρου «για τη συνεργασία στην ασφάλεια») τόνισε πως αυτή «καταδεικνύει ότι η Κύπρος μπορεί να ενεργήσει προληπτικά και αποτελεσματικά για το ευρύτερο καλό».

Θυμίζουμε ότι αντίστοιχο συνέδριο έγινε προχτές και στην Αθήνα, όπου ξεδιπλώθηκε όλη η ετοιμότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εμπλακεί ακόμα πιο βαθιά στους επικίνδυνους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς στην Ανατολική Μεσόγειο.


ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ενας χρόνος από τη Μάνδρα...

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε χτες από τη μέρα που 24 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μέσα στα ορμητικά νερά που πλημμύρισαν τη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο. Μία πολύ δυνατή βροχή που οδήγησε σε μια ανείπωτη τραγωδία. Και τότε, όπως και λίγους μήνες αργότερα στο Μάτι, η κυβέρνηση επιχείρησε να στήσει πολλά και διάφορα άλλοθι για το κακό που συνέβη, ώστε να συγκαλυφθούν οι εγκληματικές ευθύνες και της ίδιας, αλλά και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τι για «ακραίο φυσικό φαινόμενο», τι για «κλιματική αλλαγή που προκαλεί καταστροφές», τι για «ποσότητα της βροχής που ήταν τεράστια και απρόσμενη». Ολα στην υπηρεσία τού να κρύψουν το κύριο: Οτι αυτές οι καταστροφές είναι ένα προδιαγεγραμμένο έγκλημα πάνω στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της γης. Πάνω στην πραγματικότητα που δεν αντιμετωπίζει τα βασικά έργα υποδομής για την προστασία του λαού ως κύρια προτεραιότητα, αλλά με κριτήριο τη λεγόμενη «οικονομική αποδοτικότητα». Το αν δηλαδή θα έχει κέρδος ή όχι κάποιος επιχειρηματικός όμιλος.

* * *

Τα προπαγανδιστικά τρικ της κυβέρνησης μετά από κάθε τέτοια καταστροφή σκόνταφταν στην πραγματικότητα. Για παράδειγμα: Οι κυβερνήσεις και οι αρμόδιοι κρατικοί φορείς γνώριζαν και με λεπτομέρειες την όξυνση του προβλήματος και τον επείγοντα χαρακτήρα των έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, ειδικά στην περιοχή της Δυτικής Αττικής από τις αρχές της δεκαετίας του 2000, μέσα από επιστημονικές μελέτες. Γνώριζαν επίσης πολύ καλά ότι στη συγκεκριμένη περιοχή ολόκληρες βιομηχανικές εγκαταστάσεις είχαν χτιστεί και λειτουργούσαν πάνω σε ρέματα. Παρ' όλα αυτά, όχι μόνο δεν έκαναν τίποτα, αλλά «έντυσαν» την εγκληματική πολιτική επιλογή και με επιστημονικές μελέτες που έλεγαν πως «δεν χρειάζεται να γίνουν έργα, αφού η περιοχή μπορεί να αντέξει ακόμα και σε βροχή τόσο δυνατή που πέφτει κάθε 100 ή 1.000 χρόνια»... Και αν κάποιος ισχυριστεί ότι ένας καλύτερος σχεδιασμός, στο πλαίσιο όμως της βασικής αρχής «γη = εμπόρευμα», θα μπορούσε να δώσει λύσεις, δεν έχει παρά να κοιτάξει τι γίνεται στον υπόλοιπο καπιταλιστικό κόσμο. Εκεί που, όπως λένε οι θιασώτες του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, «όλα πάνε καλά». Δεν έχει παρά να διαβάσει για πολλοστή φορά τον απολογισμό των νεκρών από τις φωτιές στην Καλιφόρνια, με τους εκατοντάδες νεκρούς κάθε χρόνο.

* * *

Σήμερα, ένα χρόνο μετά τη φονική πλημμύρα και με το χειμώνα να είναι μπροστά, οι κάτοικοι φοβούνται ότι θα ξαναζήσουν έναν νέο εφιάλτη. Αλλωστε, και τον Ιούνη του 2018, πάλι στη Μάνδρα, οι βροχές προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές. Ενα χρόνο μετά, λοιπόν, κανένα ολοκληρωμένο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας δεν έχει προχωρήσει. Σε πολλά σημεία, τα ρέματα της Αγίας Αικατερίνης και στις Σούρες, εκεί που προέκυψε το μεγάλο πρόβλημα, έχουν ακόμα φερτά υλικά και σκουπίδια που δεν έχουν καθαριστεί. Οι λεγόμενες «λεκάνες ηρεμίας», παρεμβάσεις δηλαδή που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ανασχετικά σε νέα φαινόμενα, έως ότου ολοκληρωθούν κάποια έργα, δεν έχουν γίνει. Αντίθετα, οι ημερίδες, οι εκδηλώσεις, οι ομιλίες και τα φόρουμ για την κλιματική αλλαγή γίνονται με μεγάλη συχνότητα και στοχεύουν στο να διαμορφώσουν συνείδηση στο λαό ότι τις καταστροφές δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, άρα πρέπει να φτιάξουμε σενάρια εκκένωσης. Οπως η μελέτη της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Αττικής, που παρουσιάστηκε πρόσφατα, ενδεδυμένη με μανδύα επιστημονικό... Μελέτες και σενάρια προσαρμοσμένα στις αρχές «κόστους - οφέλους» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που σημαίνει πως η «επένδυση» στην ουσιαστική προστασία του λαού πάει περίπατο.

* * *

Το κύριο ζήτημα είναι ότι οι καταστροφές που βιώνει ο λαός όταν βρέχει, όταν κάνει σεισμό, όταν πιάνει φωτιά, είναι σύμπτωμα ενός δρόμου ανάπτυξης που έχει ως κριτήριο το καπιταλιστικό κέρδος και όχι την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών. Με αυτό το κριτήριο, τη διασφάλιση του καπιταλιστικού κέρδους, λαμβάνονται όλες οι σχετικές κρατικές αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα. Για να υπάρξει ουσιαστική προστασία των εργαζομένων, των πολιτών, του περιβάλλοντος από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές, απαιτείται ριζική αλλαγή πορείας. Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταδικάσουν αυτήν την πολιτική, που υλοποιείται και από τη σημερινή κυβέρνηση και από τις προηγούμενες, και να βγουν αγωνιστικά στο προσκήνιο. Να απαιτήσουν άμεσα συγκεκριμένα μέτρα για να υπάρξουν υποδομές πρόβλεψης και πρόληψης και πραγματικός - εφαρμόσιμος σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης για τις φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές. Για να καλυφθούν τα μεγάλα κενά σε ειδικευμένο δυναμικό και υποδομές και να καταργηθούν όλοι οι αντιλαϊκοί νόμοι που υπηρετούν το κεφάλαιο.


Κ. Πασ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ