ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΑΤΤΙΚΗΣ
Να παρθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης των πληγέντων

Ανακοίνωση εξέδωσε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Αττικής με αφορμή τις καταστροφικές πλημμύρες στη Δυτική Αττική. Σε αυτήν σημειώνεται:

«Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Περιφέρειας Αττικής εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων της μεγάλης πλημμύρας που έπληξε τη Δυτική Αττική.

Καλούμε την κυβέρνηση και την περιφερειακή αρχή να κινητοποιήσουν άμεσα τον κρατικό μηχανισμό για την αναζήτηση των αγνοουμένων και την προστασία των πληγέντων. Να παρθούν άμεσα μέτρα για την αποκατάσταση των ζημιών και να δοθούν αποζημιώσεις. Να δοθεί έκτακτη ενίσχυση για την ανακούφιση των πληγέντων, ώστε να καλυφθούν οι άμεσες ανάγκες τους.

Στη Δυτική Αττική επαναλαμβάνεται ξανά η ίδια τραγωδία την οποία έχουμε ξαναζήσει στην Περιφέρεια Αττικής διαχρονικά με όλες τις κυβερνήσεις και με όλες τις περιφερειακές αρχές, δηλαδή με την πρώτη ισχυρή νεροποντή να θρηνούμε ανθρώπινα θύματα και να καταστρέφονται υποδομές.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" Περιφέρειας Αττικής τονίζει ότι οι καταστροφές και τα θύματα είναι αποτέλεσμα ενός προαναγγελθέντος εγκλήματος. Δεν φταίει ούτε "η κακιά μας η μοίρα" ούτε τα ακραία καιρικά φαινόμενα.

Την ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως και η Τοπική Διοίκηση, καθώς υλοποιώντας τη στρατηγική του κεφαλαίου εξακολουθούν να αρνούνται τα αναγκαία μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. Τα έργα αυτά, που μπορούν να προστατεύσουν την ανθρώπινη ζωή στις εργατογειτονιές μας, δεν υλοποιούνται, επειδή δεν είναι επιλέξιμα στους προϋπολογισμούς της κυβέρνησης και της ΕΕ, επειδή δεν αποδίδουν ικανοποιητικά κέρδη για τους μεγαλοεργολάβους και τους άλλους μονοπωλιακούς ομίλους. Ετσι ήταν και έτσι θα είναι η καπιταλιστική ανάπτυξη την οποία υμνούν η κυβέρνηση, η ΝΔ και όλα τα αστικά κόμματα.

Τεράστιες ευθύνες έχει η περιφερειακή αρχή Αττικής, τις οποίες δεν μπορεί να κρύψει πίσω από αναφορές σε "ακραία καιρικά φαινόμενα". Αντί να διεκδικήσει και να κινητοποιήσει τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών, αλλά και άλλων με εντοπισμένα προβλήματα, όλο το προηγούμενο διάστημα καθησύχαζε και διαβεβαίωνε ότι τα έργα προχωρούν και ότι η Αττική είναι θωρακισμένη.

Τόσο η κυβέρνηση όσο και η περιφερειακή αρχή γνωρίζουν καλά πού οφείλεται το πρόβλημα, το οποίο έχει ως αποτέλεσμα στην πρώτη νεροποντή να θρηνούμε ανθρώπινες ζωές. Δεν παίρνουν μέτρα για την ολοκληρωμένη αντιμετώπισή του, ενώ ακόμα και οι όποιες παρεμβάσεις γίνονται είναι αποσπασματικές και πολλές φορές επιδεινώνουν αντί να λύνουν το πρόβλημα.

Αυτό που φταίει είναι η στρατηγική που υπηρετούν, η οποία δεν έχει γνώμονα την ικανοποίηση των εργατικών - λαϊκών αναγκών, την προστασία των εργαζομένων και όσων με κόπο έχουν αποκτήσει, αλλά την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Η "Λαϊκή Συσπείρωση" για μια ακόμα φορά επαναλαμβάνει και διεκδικεί εδώ και τώρα να γίνει πράξη ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός αντιπλημμυρικής προστασίας για τη Δυτική Αττική, όπως και για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο, και καλούμε στην πρώτη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου να αποφασιστούν συγκεκριμένα μέτρα και έργα.

Διεκδικούμε να διατεθούν όλα τα απαραίτητα κονδύλια για αυτή τη ζωτική λαϊκή ανάγκη, στον αντίποδα της σημερινής πολιτικής που κατευθύνει πακτωλό χρημάτων για έργα "βιτρίνας" των επιχειρηματικών ομίλων.

Καλούμε όλο το λαό να διεκδικήσει την υλοποίηση έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, αλλά και αντισεισμικής - αντιπυρικής θωράκισης, για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα».

«ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ»
Καταγγέλλει την έλλειψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας

Ανακοίνωση εξέδωσε και η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών» με αφορμή τις συνέπειες των καταστροφικών πλημμυρών. Σε αυτήν σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα: «(...) Η ΕΑΚΠ έχει επανειλημμένα καταγγείλει τη διαχρονικά παντελή έλλειψη μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας του λαού. (...) Εμείς οι πυροσβέστες που είμαστε οι πρώτοι που ερχόμαστε αντιμέτωποι με τις συνέπειες αυτών των καταστροφών, προσπαθώντας να προστατεύσουμε το βιος του λαού μας και το δασικό πλούτο της χώρας, έχοντας απέναντί μας ανυπέρβλητα εμπόδια που δημιουργούν οι μεγάλες ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή και προσωπικό, δηλώνουμε ότι:

  • Υπάρχουν διαχρονικά τεράστιες ευθύνες για όλες τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις και την Τοπική Διοίκηση, που αντιμετωπίζουν ως κόστος τα μέτρα της αντιπλημμυρικής θωράκισης.
  • Εξίσου υπεύθυνη είναι και η ΕΕ, που δεν θεωρεί επιλέξιμο έργο την αντιπλημμυρική προστασία, για το λόγο ότι δεν αποτελεί πεδίο κερδοφορίας για τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
  • Το μέγεθος των καταστροφών αποκαλύπτει τη γύμνια του κρατικού μηχανισμού και την ανυπαρξία των προληπτικών παρεμβάσεων από τις δομές που εμπλέκονται στην πολιτική προστασία. Ολα αυτά τα κενά θα μπορούσε να έχουν καλυφθεί έως ένα βαθμό, αν η κυβέρνηση υιοθετούσε την πρόταση της ΕΑΚΠ για την κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων των δομών αυτών, με μόνιμη και σταθερή εργασία από τους εποχικούς και πενταετείς πυροσβέστες που δεν πληρούν τα κριτήρια κατάταξης για την ένταξή τους στο ΠΣ.
  • Είμαστε στο πλευρό του λαού, αγωνιζόμαστε μαζί του για να ληφθούν, έστω και τώρα, όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας σε όλη τη χώρα».
ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
«Να παλέψουμε για την προστασία των οικογενειών μας»

Τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των αδικοχαμένων ανθρώπων στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο Αττικής εκφράζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο και με ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Με μία ώρα μπόρας χάθηκαν ανθρώπινες ζωές, φτωχοί άνθρωποι, καταστράφηκαν οικογένειες.

Οταν η αντιπλημμυρική προστασία αντιμετωπίζεται ως κόστος, γραφικότητα ή υπερβολή και όχι ως σύγχρονη βασική κοινωνική ανάγκη με ευθύνη του κράτους, ο εργαζόμενος λαός θα το πληρώνει πολύ ακριβά και με τη ζωή του.

Τα αντιπλημμυρικά έργα δεν επιλέγονται γιατί δεν είναι ανταποδοτικά. Δεν είναι διόδια για να αποφέρουν εκατομμύρια ευρώ κέρδη.

Η αναφορά κάθε φορά στο κόστος των αντιπλημμυρικών έργων, η ανυπαρξία των αναγκαίων υποδομών, αναδεικνύει την αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, την περιουσία των εργαζομένων. Η εστίαση στα ακραία καιρικά φαινόμενα και η συνήθεια ότι πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά είναι προκλητική και εξοργιστική. Δεν πρέπει να συνηθίζουμε! Δεν πρέπει να αποδεχόμαστε την απώλεια της ζωής ως φυσικό φαινόμενο.

Η απώλεια της ανθρώπινης ζωής από καιρικά φαινόμενα αποτελεί δυστυχώς ένα χαρακτηριστικό επαναληπτικό γεγονός, που φέρνει στο φως με τον πιο τραγικό τρόπο τον επίκαιρο στόχο που αναμασά η κυβέρνηση: "Ποια ανάπτυξη, για ποιους, με τι χαρακτηριστικά και για ποιες ανάγκες".

Το ΠΑΜΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις να προτάξουν το άμεσο αίτημα για μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, ιδιαίτερα σε περιοχές με οξυμένα και εμφανή προβλήματα, ώστε να μη μετρήσουμε άλλους νεκρούς από καιρικά φαινόμενα. Καλούμε τους εργαζόμενους να προβάλουν το αίτημα για την προστασία της οικογένειάς τους, άμεσα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και αποκατάστασης των ζημιών».

Η ΟΓΕ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) εκφράζει τα συλλυπητήριά της στις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και την αλληλεγγύη της στους κατοίκους των περιοχών αυτών που βιώνουν τις ανυπολόγιστες συνέπειες της καταστροφικής κακοκαιρίας. «Για ακόμα μια φορά η έλλειψη των κατάλληλων τεχνικών υποδομών και των αντιπλημμυρικών έργων έχει θύματα τις λαϊκές οικογένειες», αναφέρει η Ομοσπονδία και διεκδικεί να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας και να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες.

Η Ομοσπονδία Οικοδόμων

Το διαχρονικό έγκλημα που συντελείται με ευθύνες των προηγούμενων αλλά και της σημερινής κυβέρνησης καταγγέλλει η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και σε ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ανάμεσα σε άλλα: «Η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας καταγγέλλει τη σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις για το διαχρονικό έγκλημα που συντελείται. Παρ' όλες τις προτάσεις μας για έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αρνούνται την υλοποίησή τους γιατί αυτά τα έργα δεν είναι επιλέξιμα από την ΕΕ, δε γεννάνε κέρδη για το κεφάλαιο, όπως τα διόδια στους αυτοκινητόδρομους. (...) Απαιτούμε, εδώ και τώρα, λήψη άμεσων μέτρων αποκατάστασης των ζημιών και εξολοκλήρου αποζημίωση των πληγέντων από τις καταστροφές».

Δηλώσεις θράσους και υποκρισίας

Την κήρυξη εθνικού πένθους ανακοίνωσε χτες βράδυ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε διάγγελμά του, στο οποίο καμώθηκε τον ανήξερο για τις αιτίες της καταστροφής, προσπερνώντας ότι αυτές οφείλονται στην ανυπαρξία υποδομών. Στους πληγέντες υποσχέθηκε συνέχιση των επιχειρήσεων για έρευνα και διάσωση, αξιοποίηση κλειστών χώρων ώστε να στεγαστούν όσοι έμειναν άστεγοι και εμπεριστατωμένη έρευνα για να εντοπιστούν οι αιτίες της καταστροφής, όπως και άμεσα μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε όσα έγιναν χτες στη Μάνδρα «ανείπωτη τραγωδία». Πρόσθεσε ότι «η Πολιτεία πρέπει να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων και να τους παράσχει το ταχύτερο δυνατόν κάθε δυνατή στήριξη».

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά μίλησε επίσης για τραγωδία. Συμπλήρωσε ότι «η Πολιτεία οφείλει να αξιοποιήσει ό,τι μέσο διαθέτει για να βοηθήσει τους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν».

Ο υποψήφιος για την ηγεσία του νέου φορέα έκφρασης της κεντροαριστεράς Ν. Ανδρουλάκης δήλωσε «συγκλονισμένος από την απίστευτη τραγωδία». Ζήτησε «να κινητοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές, να βοηθηθούν οι πληγέντες και να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις».

Τέλος, ο επικεφαλής του Ποταμιού Στ. Θεοδωράκης είπε ότι «το κομματικό κράτος αδιαφορεί εδώ και δεκαετίες για τις υποδομές σε αυτές τις περιοχές, αφήνοντας τους πολίτες απροστάτευτους».

Χαράτσωμα υπό βροχή

Εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εργοστάσια και επιχειρήσεις της Δυτικής Αττικής, επικοινώνησαν χτες με τον «Ριζοσπάστη» και μας κατήγγειλαν το εξής περιστατικό: Την ώρα της μεγάλης πλημμύρας, στην προσπάθειά τους είτε να φύγουν από το χώρο δουλειάς για να μην κινδυνέψουν, είτε να επιστρέψουν στην Αθήνα χωρίς να έχουν καταφέρει να φτάσουν στη δουλειά τους, η Τροχαία τους εξέτρεπε υποχρεωτικά προς την Αττική Οδό. Η εταιρεία όμως που διαχειρίζεται τον ιδιωτικό δρόμο, δεν έδειξε την ελάχιστη ευαισθησία να ανοίξει τις μπάρες των διοδίων για να διευκολύνει την αποσυμφόρηση των πλημμυρισμένων δρόμων και την επιστροφή των εργαζομένων στα σπίτια τους. Αντίθετα, το χαράτσωμα έπεφτε κανονικά, με αποτέλεσμα να υπάρξουν εντάσεις και διαμαρτυρίες, από εργαζόμενους που δεν είχαν καλά - καλά να βάλουν τη βενζίνη της επιστροφής, πόσο μάλλον να πληρώσουν τα 2,80 ευρώ της διέλευσης από την Αττική Οδό. Για το συγκεκριμένο θέμα δεν υπήρξε η παραμικρή παρέμβαση από την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές, προφανώς για να μη θιγούν τα συμφέροντα της εταιρείας. Είπαμε, η πλημμύρα πλημμύρα, και το κέρδος κέρδος.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ