ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Σημαιοφόρος του αισχρού αντικομμουνισμού το Ευρωκοινοβούλιο

Μια ακόμα αισχρή και ανιστόρητη συζήτηση οργάνωσε χτες το Ευρωκοινοβούλιο, με θέμα «Η κληρονομιά του ολοκληρωτισμού της επανάστασης των Μπολσεβίκων του 1917», αναδεικνύοντας για μια ακόμη φορά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε σημαιοφόρο του χυδαίου αντικομμουνισμού, της εξίσωσης του τέρατος του φασισμού/ναζισμού - γνήσιου παιδιού της καπιταλιστικής βαρβαρότητας - με τον κομμουνισμό, της παραχάραξης και ωμής διαστρέβλωσης της Ιστορίας.

Αποφασιστική απάντηση στον αντικομμουνισμό έδωσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με την τοποθέτησή της στη συζήτηση, αποκαλύπτοντας τη συκοφάντηση, τα ανιστόρητα ψέματα, την ιστορική διαστρέβλωση, προβάλλοντας τις τεράστιες κατακτήσεις των εργαζομένων στο σοσιαλισμό, σε αντίθεση με τη ζοφερή πραγματικότητα που βιώνουν στον καπιταλισμό, τονίζοντας την επικαιρότητα και την αναπόφευκτη ιστορική αναγκαιότητα της επικράτησης του σοσιαλισμού - κομμουνισμού.

Η πρωτοφανής σύμπνοια των τοποθετήσεων των αστικών πολιτικών κομμάτων, που η μία συμπλήρωνε την άλλη, στην ίδια αντικομμουνιστική εξαλλοσύνη, και με τα ίδια κατασκευασμένα «επιχειρήματα» περί «μπολσεβίκικου πραξικοπήματος», «διώξεων» κ.ο.κ., απέδειξε ότι αυτό που ενώνει το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου είναι το μίσος τους ενάντια στην εργατική τάξη, το εργατικό κίνημα και πάνω απ' όλα την πολιτική τους πρωτοπορία, τα Κομμουνιστικά Κόμματα, τους κομμουνιστές, την πάλη τους για την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Από κοντά κι η ΝΔ, που με τον επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Μ. Κεφαλογιάννη στην ίδια γραμμή, επανέλαβε τα τερατώδη ψέματα περί των θυμάτων του κομμουνισμού, μιλώντας προκλητικά για «πραξικόπημα», ενώ υπερασπίστηκε την ανιστόρητη εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό καθώς και το απαράδεκτο αντικομμουνιστικό μνημόνιο του Συμβουλίου της Ευρώπης και όλη την αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ.

Στην αντικομμουνιστική υστερία τους επιχείρησαν προκλητικά να ταυτίσουν, όπως έκανε και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Τίμμερμανς, την κομμουνιστική ιδεολογία και δράση με τα εγκληματικά φασιστικά καθεστώτα, με τους τζιχαντιστές και τους φανατικούς ισλαμιστές, που οι ίδιοι δημιούργησαν και εξόπλισαν για να υπηρετήσουν τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματά τους, τους πολέμους, το αιματοκύλισμα των λαών. Μίλησαν μέχρι και για εγκλήματα πολέμου (!) των μπολσεβίκων, προφανώς εννοώντας τη συντριβή των ναζί και των συνεργατών τους. Ζήτησαν μάλιστα δίκες για τους κομμουνιστές, ανάλογες με αυτές της Νυρεμβέργης για τους ναζί, και την απαγόρευση των κομμουνιστικών συμβόλων, που ήδη είναι σε εφαρμογή σε μια σειρά χώρες της ΕΕ.

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ
Δεκάδες διευκολύνσεις για την κερδοφορία των εφοπλιστών

Ο αντιδραστικός χαρακτήρας του πολυνομοσχεδίου των 134 άρθρων του υπουργείου Ναυτιλίας με τίτλο «Διά βίου εκπαίδευση προσωπικού υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενδυνάμωση της διαφάνειας και της αξιοκρατίας σε θέματα αρμοδιότητας υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ενίσχυση της κοινωνικής συμμετοχής στην ακτοπλοΐα, θέματα πολιτικού προσωπικού, συμπλήρωση διατάξεων για τα λιμενικά έργα και άλλες διατάξεις», αναδείχθηκε και κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής την περασμένη Τρίτη 14/10, η οποία ήταν αφιερωμένη στην ακρόαση εξωκοινοβουλευτικών φορέων.

Το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει πλήθος ρυθμίσεων για την ενίσχυση της στρατιωτικοποίησης του Λιμενικού Σώματος και της πρόσδεσής του στους κατασταλτικούς μηχανισμούς της ΕΕ, όπως η Frontex, νέα προνόμια για τους εφοπλιστές, ενώ εντείνει την επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων των ναυτεργατών, που φτάνει μέχρι τη διαγραφή των μακροχρόνια άνεργων ναυτεργατών από τις λίστες των ναυτικών μητρώων!

Ηταν χαρακτηριστικά τα όσα ανέφερε στην επιτροπή ο Α' Γραμματέας της ΠΕΜΕΝ, Θανάσης Ευαγγελάκης. Οπως επισήμανε, πρόκειται για «άλλο ένα πολυνομοσχέδιο που εντάσσεται στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου».

Παραθέτοντας ενδεικτικά ορισμένα χαρακτηριστικά άρθρα του νομοσχεδίου, αναφέρθηκε στο άρθρο 16, που περιέχει προτάσεις για τον «περιορισμό της ευθύνης των εφοπλιστών απέναντι σε ναυτικές απαιτήσεις, όπως αποζημιώσεις για απώλεια ζωής, σωματικές βλάβες», όπως και στα άρθρα που προβλέπουν την παραπέρα υποβάθμιση του Κλάδου Ελέγχου Πλοίων, με ανάθεση του ελέγχου και της έκδοσης πιστοποιητικών αξιοπλοΐας των πλοίων σε νηογνώμονες και σε άλλες ιδιωτικές εταιρείες, τις οποίες ελέγχουν οι εφοπλιστές. «Τα πλοία βουλιάζουν με τέτοια πιστοποιητικά, είναι μακρύς ο κατάλογος με θύματα ναυτεργάτες, από το "Δύστος" στο "Iron Antonis", στο "Εξπρές Σάμινα" κ.ά., και σε αυτόν τον μακρύ κατάλογο, αν τον ναυτεργάτη δεν τον "πνίξουν" στη θάλασσα, θα τον οδηγήσουν στα εδώλια των δικαστηρίων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πρόκληση χαρακτήρισε το άρθρο 19, το οποίο προβλέπει διαγραφή των μακροχρόνια άνεργων ναυτεργατών, ενώ ειδική ήταν η αναφορά του στο άρθρο 76, το οποίο προδιαγράφει τον τεμαχισμό του δικτύου των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών σε ζώνες, «σπάζοντας», όπως σημείωσε, «με όχημα τους δήμους, τον ενιαίο χαρακτήρα της ακτοπλοΐας, επιδεινώνοντας την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση που επικρατεί σε βάρος των κατοίκων των νησιών». Ενώ καταδίκασε τα άρθρα που αφορούν τη ναυτική μετεκπαίδευση και διαιωνίζουν την απαράδεκτη κατάσταση των ωρομίσθιων καθηγητών.

Αυτοί που εμφανίστηκαν ευχαριστημένοι, με επιμέρους διαφοροποιήσεις, ήταν οι εκπρόσωποι των εφοπλιστών, όπως το Ναυτικό Επιμελητήριο Ελλάδας και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας. Ενδεικτικά ο ΣΕΕΝ, σε υπόμνημα που κατέθεσε στην Επιτροπή, εκφράζει την ικανοποίησή του που στο άρθρο 78, με τίτλο «Προστασία των εργαζομένων στις ακτοπλοϊκές εταιρείες», προβλέπεται ότι πριν τη νέα δρομολόγηση του ακτοπλοϊκού πλοίου θα πρέπει η εταιρεία να έχει εξοφλήσει τις τυχόν προηγούμενες οφειλές της στους ναυτεργάτες, όμως για «βασικούς μισθούς και όχι πάσης φύσεως απολαβές». Δηλαδή, υπερωρίες, έξτρα, αργίες κ.ά., τα οποία ενσωματώνονται σύμφωνα με τη ΣΣΕ στους βασικούς μισθούς.

«ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΚΗ ΣΧΕΣΗ»
Κομμάτι του παζλ στον ευρύτερο ιμπεριαλιστικό ανταγωνισμό

Στη συζήτηση για την «Ανατολική Εταιρική Σχέση ενόψει της Συνόδου του Νοεμβρίου» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο παρενέβη χτες ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης, τονίζοντας στην ομιλία του:

«Ο πολυπλόκαμος μηχανισμός και οι ιμπεριαλιστικές συμμαχίες που στήνει η ΕΕ στο "μαλακό" υπογάστριο της Ρωσίας με την επωνυμία "Ανατολική Εταιρική Σχέση" συνοδεύεται με πλήθος σαθρών προσχημάτων: "αντιμετώπιση της διαφθοράς", "καταπολέμηση τρομοκρατίας", "εδραίωση της δημοκρατίας" κ.ά.

Τα μέσα γνωστά: συγκέντρωση στρατευμάτων με ή και χωρίς το ΝΑΤΟ, διείσδυση μονοπωλίων σε νέες αγορές, κυρώσεις, κλαίουσες καλοθρεμμένες με ευρωκονδύλια ΜΚΟ.

Επίδικο; Ποια ιμπεριαλιστική δύναμη, ΕΕ, ΗΠΑ, Ρωσία ή Κίνα, ποιοι μονοπωλιακοί όμιλοι θα ελέγξουν αγορές, πηγές Ενέργειας και δρόμους μεταφοράς της.

Πρόκειται μόνο για ένα κομμάτι του παζλ στον ευρύτερο ανταγωνισμό που μαίνεται σε Μ. Ανατολή, Βαλκάνια, ΝΑ Μεσόγειο, Αφρική, Αρκτική.

Στο παιχνίδι κι η ελληνική κυβέρνηση, εμπλέκοντας το λαό μας σε περιπέτειες για την αναβάθμιση των γεωστρατηγικών συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης.

Οι λαοί να μην πληρώσουν με το αίμα τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς. Με την πάλη τους να διεκδικήσουν να γίνουν ιδιοκτήτες του πλούτου που παράγουν οι ίδιοι και τον καρπώνονται μια χούφτα μονοπώλια».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Οι λαοί διδαγμένοι, θα ξαναβρούν το δρόμο τους. Το μέλλον είναι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός»

Απάντηση στην αντικομμουνιστική υστερία του Ευρωκοινοβουλίου

Αποφασιστική απάντηση στο χυδαίο αντικομμουνισμό των πολιτικών εκπροσώπων του κεφαλαίου έδωσε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ στη συζήτηση για την Οκτωβριανή Επανάσταση, χτες, στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο. Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης στην παρέμβασή του τόνισε τα παρακάτω:

«Υπερασπιζόμαστε το σοσιαλισμό, που σε λίγα χρόνια έλυσε μεγάλα προβλήματα που παραμένουν άλυτα στον καπιταλισμό. Κατάργησε την ανεργία, την εκμετάλλευση. Γνώρισε στους λαούς τι σημαίνει μόνιμη, σταθερή δουλειά με δικαιώματα, δωρεάν Υγεία - Παιδεία για όλους, πάμφθηνη κατοικία, σιγουριά για το μέλλον.

Το εκμεταλλευτικό σύστημα που υπερασπίζεστε σημαίνει εργασιακή γαλέρα, ουρές ανέργων, μόνιμη ανασφάλεια, πλειστηριασμοί, άνθρωποι να ψάχνουν στα σκουπίδια.

Στο σοσιαλισμό οι λαοί έζησαν μονιασμένοι ειρηνικά για δεκαετίες. Το σύστημά σας στάζει αίμα από τα εγκλήματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, με Χιροσίμες, διαμελισμένα κράτη, προσφυγιά.

Ο σοσιαλισμός νίκησε το τέρας του φασισμού, στο Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, και ο φασισμός είναι παιδί του καπιταλισμού. Η δημοκρατία που προβάλλετε είναι η δικτατορία των μονοπωλίων.

Η λάσπη, ο αντικομμουνισμός, οι απαγορεύσεις που επιστρατεύουν οι υποστηρικτές και απολογητές του καπιταλισμού δείχνουν το φόβο τους. Οι λαοί διδαγμένοι, θα ξαναβρούν το δρόμο τους. Το σάπιο σύστημά σας είναι το παλιό.

Το μέλλον του κόσμου είναι ο σοσιαλισμός - κομμουνισμός».

ΚΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολιτική εξόρμηση με συγκεντρώσεις και περιοδείες

Με εκδηλώσεις, εξορμήσεις και περιοδείες συνεχίζεται η πολύμορφη πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ, με σύνθημα «Δεν υπάρχει "δίκαιη" ανάπτυξη σ' ένα άδικο σύστημα. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για δυνατό εργατικό κίνημα και Κοινωνική Συμμαχία για την εξουσία». Μεταξύ άλλων, προγραμματίζονται οι εξής εκδηλώσεις:

Σήμερα Πέμπτη:

-- Στις 9 π.μ., ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφθεί τα Ναυπηγεία Ελευσίνας για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 6 μ.μ. περιοδεία στα καταστήματα της Ανω Πόλης Θεσσαλονίκης και στις 7 μ.μ. στα σούπερ μάρκετ επί της Δελφών και Μπότσαρη και στις αθλητικές εγκαταστάσεις της Μίκρας.

Δεν μπορούν...

Οι τερατολογίες, οι συκοφαντίες, τα χυδαία ψέματα περί «100 εκατομμυρίων νεκρών (!) από τον κομμουνισμό», η πιο ανιστόρητη αντιστροφή της ιστορικής πραγματικότητας και όλα τα υπόλοιπα που ακούστηκαν στη χτεσινή συζήτηση που οργάνωσε το Ευρωκοινοβούλιο, δεν μπορούν να σβήσουν από τη συλλογική ιστορική μνήμη τα τεράστια επιτεύγματα της ΕΣΣΔ και των άλλων χωρών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, τις πρωτόγνωρες κατακτήσεις των εργαζομένων, που αποτελούν άπιαστο όνειρο για τους εργάτες στον καπιταλισμό: Την εξαφάνιση της ανεργίας, την καθολική εξασφάλιση δωρεάν στέγασης, εκπαίδευσης, Υγείας, Πρόνοιας, της απόλαυσης των πολιτιστικών αγαθών, των επιτευγμάτων της επιστήμης και της τεχνολογίας, την προστασία του παιδιού και της μητρότητας, την ισοτιμία γυναικών και ανδρών, την ασφάλεια και σιγουριά για το μέλλον, την αδελφική συμβίωση των λαών, την πραγματική ελευθερία από την εκμετάλλευση, τη φτώχεια και την κοινωνική αδικία, την εργατική εξουσία.

Οι αστοί, το πολιτικό προσωπικό τους, οι αστικές κυβερνήσεις και οι ιμπεριαλιστικές λυκοσυμμαχίες, όπως η ΕΕ, ξέρουν πολύ καλά ότι το καθεστώς της εκμεταλλευτικής βαρβαρότητας βρίσκεται σε προχωρημένη σήψη, γεννάει καθημερινά τις προϋποθέσεις της ανατροπής του. Με τέτοιου είδους συζητήσεις, ψέματα και λάσπη επιχειρούν να αθωώσουν, να δικαιολογήσουν και να υπερασπίσουν τη δικτατορία των μονοπωλίων, τα εγκλήματα του καπιταλισμού. Να ξορκίσουν τους φόβους τους.

Το φάντασμα του κομμουνισμού συνεχίζει να πλανιέται πάνω από την Ευρώπη, πιο επίκαιρο και αναγκαίο από ποτέ. Ο 21ος αιώνας θα επιβεβαιώσει τους εφιάλτες των αστών, την εποχή νέων μεγάλων κοινωνικών επαναστάσεων, πιο ώριμων, διδαγμένων από την πρώτη προσπάθεια της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, που θα σαρώσουν οριστικά το καπιταλιστικό σύστημα, εδραιώνοντας το φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ