ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
Με αφορμή τις εξελίξεις στον ΕΔΟΕΑΠ

Από απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ στο υπουργείο Εργασίας
Από απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ στο υπουργείο Εργασίας
Οι εξελίξεις γύρω από τον ΕΔΟΕΑΠ, το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, εφάπαξ και υγειονομικής περίθαλψης των εργαζομένων στα ΜΜΕ, προσφέρονται για συμπεράσματα που ξεπερνούν τα στενά όρια του κλάδου. Η ιστορία εν συντομία είναι η εξής: Βασικός πόρος χρηματοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ ήταν για χρόνια το λεγόμενο «αγγελιόσημο», που προέκυπτε ως ποσοστό επί της διαφημιστικής δαπάνης και εισπράττονταν από τους εκδότες και τους καναλάρχες, αντί για εργοδοτική εισφορά.

Στην πραγματικότητα, με την ενοχή του κράτους και την ανοχή των συνδικαλιστικών ηγεσιών στη διοίκηση του Ταμείου (θεωρείται αυτοδιοίκητο), οι εργοδότες δεν κατέβαλαν στο ακέραιο ούτε αυτήν την οφειλή τους προς τον ΕΔΟΕΑΠ, σε αντίθεση με τους εργαζόμενους, που κατέβαλαν κανονικά τον ασφαλιστικό οβολό τους.

Η κλοπή των αποθεματικών με το κούρεμα του PSI και η οριστική κατάργηση του «αγγελιόσημου», στο πλαίσιο της συμφωνίας κυβέρνησης - τρόικας για την κατάργηση όλων των λεγόμενων «ειδικών πόρων» με το νόμο Κατρούγκαλου, επιδείνωσαν την κατάσταση του Ταμείου, γεγονός που εκφράστηκε με δραστικές περικοπές στις παροχές προς τους ασφαλισμένους.

Αξιοποιώντας την άθλια κατάσταση που με ευθύνη τους δημιουργήθηκε, στο πλαίσιο της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία και την Ασφάλιση, η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με την εργοδοτική - κυβερνητική πλειοψηφία στις Ενώσεις των εργαζομένων και την εργοδοσία (η πρόταση του προέδρου της ΕΙΤΗΣΕ ήταν σχεδόν ίδια με την πρόταση Καπάκου, εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στην ΕΣΗΕΑ, σε συναίνεση με τις δυνάμεις της ΝΔ στην Ενωση), ανέλαβαν να ...σώσουν τον ΕΔΟΕΑΠ, με την τροπολογία που ψηφίστηκε την περασμένη βδομάδα στη Βουλή. Προηγήθηκε η έγκριση των αλλαγών στο καταστατικό του Ταμείου, για την οποία κινητοποιήθηκαν «θεοί και δαίμονες».

Συναινέσεις και παζάρια πίσω από την τροπολογία

Συνοπτικά, η τροπολογία προβλέπει την απογείωση των εισφορών των εργαζομένων προς το Ταμείο (από το 3% στο 7,05%), την επιβάρυνση 5% στους συνταξιούχους, μια σχετική αύξηση στις εργοδοτικές εισφορές, τη θέσπιση πόρου 2% επί του τζίρου των εργοδοτών για τη χρηματοδότηση του ΕΔΟΕΑΠ και τακτικές αναλογιστικές μελέτες, με βάση τις οποίες θα καθορίζεται κάθε χρόνο το ύψος των επόμενων περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και στις παροχές Υγείας.

Στην πραγματικότητα, οι παροχές προς τους ασφαλισμένους θα ανακαθορίζονται με βάση την οικονομική κατάσταση του Ταμείου. Δηλαδή, εργαζόμενοι και συνταξιούχοι θα ξέρουν τι θα πληρώνουν στον ΕΔΟΕΑΠ, αλλά δεν θα ξέρουν ποιες θα είναι οι παροχές του Ταμείου. Από μόνα τους τα παραπάνω, και σε συνδυασμό με τη γενικότερη αντιασφαλιστική πολιτική της κυβέρνησης, οδηγούν σε υποβάθμιση των υπηρεσιών για όλους και με μαθηματική ακρίβεια το Ταμείο «μετράει μέρες», με τη σημερινή του μορφή.

Αυτό, όμως, σε τίποτα δεν εμπόδισε την κυβέρνηση και τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες του κλάδου να πανηγυρίζουν ότι «σώζουν» το Ταμείο και να ταυτίζουν όποιον διαφωνεί, με τους καναλάρχες και τους εκδότες, που διαμαρτύρονταν για τον πόρο 2% επί του τζίρου τους, όταν στα «μαγαζιά» τους έχουν ισοπεδώσει μισθούς και δικαιώματα, έχουν συνθλίψει κυριολεκτικά τους εργαζόμενους στα γρανάζια των μεταξύ τους ανταγωνισμών για την αναμόρφωση του χώρου και την ανακατανομή της επιχειρηματικής πίτας, με «χορηγό» την κυβέρνηση.

Μάλιστα, οι αρμόδιοι υπουργοί «σήκωσαν μπαϊράκι» απέναντι στους «κακούς» εργοδότες, που «δεν έχουν μάθει να πληρώνουν» και που «ήρθε η ώρα να βάλουν το χέρι στην τσέπη για το Ασφαλιστικό των εργαζομένων». Και αυτό όταν οι ίδιοι οι εργοδότες είχαν προτείνει πόρο 4% επί του τζίρου, που τον απέσυραν, όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε το τίμημα με τις τηλεοπτικές άδειες. Αξιοποίησαν δηλαδή τον ΕΔΟΕΑΠ στα παζάρια με την κυβέρνηση για το τίμημα των τηλεοπτικών αδειών και τη μείωση της φορολογίας επί των διαφημίσεων, ζητώντας ελάχιστο τίμημα και φοροαπαλλαγή.

Θυμίζουμε ότι το ΠΑΜΕ Τύπου και ΜΜΕ είχε μιλήσει ανοιχτά με ανακοινώσεις του στους εργαζόμενους γι' αυτά τα παζάρια...

Ο ...μάγος με τα δώρα

Κάπως έτσι φτάσαμε στην ψήφιση της τροπολογίας, κατά την οποία αποκαλύφθηκε το εξής: Η κυβέρνηση, που «γαβγίζει» τάχα στους καναλάρχες και τους κατηγορεί ότι της κάνουν πόλεμο, νομοθέτησε την τεράστια φοροελάφρυνσή τους, με μείωση του φόρου για τις διαφημίσεις από το 20% στο 5%! Μετά απ' αυτό, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το 2% επί του τζίρου που θα πηγαίνει στον ΕΔΟΕΑΠ, θα τους φανεί απλά ...σοκολατάκια.

Κι όχι μόνο αυτό: Μια μέρα πριν, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι δεν ισχύει η αναδρομικότητα στην καταβολή του 2% για το 2017, αντίθετα με τις αυξήσεις στις εισφορές των εργαζομένων που θα καταβληθούν αναδρομικά! Να, λοιπόν, ποιοι θα πληρώσουν το μάρμαρο της «σωτηρίας» τάχα του ΕΔΟΕΑΠ!

Το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με τις δηλώσεις της υπουργού Εργασίας ότι εξετάζεται η «διασύνδεση» των υγειονομικών υπηρεσιών του ΕΔΟΕΑΠ με τον ΕΟΠΥΥ, χωρίς επιπλέον προσωπικό και χρηματοδότηση. Που σημαίνει ότι πάμε για ταχύτερη εξίσωση των παροχών προς τα κάτω σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, ακόμα και μέχρι την κατάργηση κάποιων παροχών, για όλους τους ασφαλισμένους και ανασφάλιστους, αντί το κράτος να εξασφαλίσει δωρεάν και υψηλού επιπέδου παροχές Υγείας για όλους, ανεξάρτητα από φορέα Ασφάλισης.

Τέλος, τη Δευτέρα, μετά από συνάντηση με τους καναλάρχες, ο αρμόδιος υπουργός ανακοίνωσε ότι οι διευκολύνσεις στους εργοδότες θα διευρυνθούν κι άλλο, ότι θα περιλάβουν και όσους ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα σε εφημερίδες, διαδίκτυο και ραδιόφωνο, στο όνομα της στήριξης στην ενημέρωση και στον Τύπο...

Σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί, τα παζάρια κυβέρνησης - εργοδοσίας αφορούν μεταξύ άλλων τα εξής: Να μειωθεί ο κατώτατος αριθμός εργαζομένων ανά αδειοδοτημένο τηλεοπτικό σταθμό από τους 400 στους 300. Να υπολογίζονται στον αριθμό των εργαζομένων και όσοι εργάζονται σε εταιρείες - υπεργολάβους των καναλιών. Να χρεώνονται δορυφορικές πλατφόρμες και ΕΡΤ με 3 ευρώ ανά συνδρομητή το μήνα (δηλαδή γύρω στα 36 εκατ. ευρώ το χρόνο), τα οποία θα πιστώνονται οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Να αποσυρθεί η ΕΡΤ από τις διαφημίσεις. Να καταργηθεί η εισφορά 1,5% υπέρ του κινηματογράφου. Να αρθεί κάθε περιορισμός σε σχέση με την προέλευση κεφαλαίων. Να μηδενιστεί ο φόρος διαφήμισης.

Κατάπιαν τη γλώσσα τους

Για όλες αυτές τις εξελίξεις η συνδικαλιστική πλειοψηφία έχει καταπιεί τη γλώσσα της, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα συκοφαντούσε το ΠΑΜΕ, εκβίαζε για την αποδοχή των αλλαγών στο καταστατικό και είχε ανέβει στα κάγκελα για να προχωρήσει η κυβερνητική «λύση» για τον ΕΔΟΕΑΠ.

Αμέσως μετά την ψήφιση της τροπολογίας και χωρίς να λέει κουβέντα για τα (προαποφασισμένα, όπως αποδείχτηκε) «δωράκια» της κυβέρνησης στους μεγαλοεργοδότες των ΜΜΕ, η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ισχυρίζεται ότι «ο ΕΔΟΕΑΠ μπορεί να ελπίζει σε καλύτερες μέρες» και ότι «είναι πλέον το Ταμείο και το αποκούμπι όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ».

Κι όχι μόνο αυτό, αλλά με τον πιο επίσημο τρόπο η συνδικαλιστική πλειοψηφία ξεγράφει μια κι έξω τις δίκαιες διεκδικήσεις των ασφαλισμένων για επιστροφή των κλεμμένων αποθεματικών και ανάκτηση των απωλειών από τα χρόνια της κρίσης, λέγοντας ότι «οι βερμπαλισμοί, οι διεκδικήσεις "χαμένων παραδείσων" και χρημάτων "κλεμμένων" που θα έρθουν ξαφνικά και θα λύσουν τα προβλήματά μας, ήταν μόνο λόγια του αέρα».

Η στάση και η ενεργός συμμετοχή της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στους χειρισμούς που έκαναν κυβέρνηση και εργοδοσία, για να καταστήσουν τους εργαζόμενους συνένοχους στο νέο έγκλημα σε βάρος των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων, αναγνωρίστηκε από την υπουργό Εργασίας, η οποία είπε μετά την ψηφοφορία για την αλλαγή του καταστατικού στον ΕΔΟΕΑΠ: «Στην ουσία εμείς σήμερα φέρνουμε στη Βουλή τις ρυθμίσεις, οι οποίες επικυρώνουν, εγκρίνουν αυτήν την τροποποίηση του καταστατικού, που με τη συντριπτική τους πλειονότητα αποφάσισαν τα μέλη του ΕΔΟΕΑΠ».

Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση μεθόδευσε την τροπολογία για τον ΕΔΟΕΑΠ με κριτήριο τα συμφέροντα της εργοδοσίας και με τρόπο που να φαίνεται ότι υλοποιεί προτάσεις και αποφάσεις των ίδιων των εργαζομένων! Είναι φανερό από τα παραπάνω ότι ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός συμμετείχε με συγκεκριμένο καταμερισμό στον όλο σχεδιασμό, σε ανοιχτή επικοινωνία με τα κυβερνητικά και εργοδοτικά επιτελεία.

Να βγουν συμπεράσματα

Εστω και τώρα, χρειάζεται οι εργαζόμενοι να βγάλουν συμπεράσματα: Για το ρόλο της κυβέρνησης, που έχει αναλάβει τη βρώμικη δουλειά να απαλλάξει τους εργοδότες από το βάρος της Ασφάλισης και της υγειονομικής περίθαλψης των εργαζομένων, όπως κάνει τώρα και με τον ΕΔΟΕΑΠ. Για τη συνδικαλιστική πλειοψηφία, που στέκεται επάξια στο πλευρό της κυβέρνησης και της εργοδοσίας, εκτελώντας βρώμικες αποστολές σε βάρος των ασφαλιστικών και άλλων δικαιωμάτων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

Για την αντιλαϊκή πολιτική, που δεν κάνει διακρίσεις και σαρώνει τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από ειδικότητα και κλάδο. Κανείς δεν εξαιρείται, κανείς δεν σώζεται με συντεχνιακές λογικές. Λύση στο Ασφαλιστικό των εργαζομένων στα ΜΜΕ δεν μπορεί να υπάρξει έξω από τις συνολικότερες ανατροπές, για τις οποίες παλεύουν οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις.

Γι' αυτό χρειάζεται οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί, συνολικά οι εργατοϋπάλληλοι στα ΜΜΕ να διαχωριστούν από τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και τα συμφέροντα της εργοδοσίας. Να παλέψουν μαζί με όλους τους εργαζόμενους για ανάκτηση των απωλειών και σύγχρονα δικαιώματα, για την ανατροπή των αντεργατικών - αντιασφαλιστικών νόμων, της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων.

Να βάλουν πλάτη για την ανασύνταξη του συνδικαλιστικού κινήματος στον κλάδο, με Επιτροπές Αγώνα του ΠΑΜΕ σε κάθε χώρο δουλειάς, με ζωντάνεμα των συλλογικών διαδικασιών και διαπάλη με την εργοδοτική - κυβερνητική πλειοψηφία, με την ανάπτυξη εστιών διεκδίκησης και αγώνα απέναντι στην επιθετικότητα της κυβέρνησης, των εργοδοτών και των κομμάτων της. Και με προοπτική τη δημιουργία δικής τους συνδικαλιστικής οργάνωσης, συνδικάτου του κλάδου των ΜΜΕ που θα παλεύει για τα πραγματικά τους συμφέροντα.


Κ. Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ