ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΥΠΕΞ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ
«Δύσκολες» συνομιλίες που ανέδειξαν βαθιές αντιθέσεις

Παρά τις «αποκλίνουσες απόψεις», το Βερολίνο εξακολουθεί να θέλει συνεργασία με την Αγκυρα

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας - Τουρκίας

Copyright 2016 The Associated

Από τη συνάντηση των ΥΠΕΞ Γερμανίας - Τουρκίας
ΑΓΚΥΡΑ.--

Δεν είναι οι Ευρωπαίοι αλλά η Τουρκία εκείνη που πρέπει να αποφασίσει σχετικά με την ένταξη της χώρας στην ΕΕ είπε χτες από την Αγκυρα ο Γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ - Βάλτερ Σταϊνμάγερ, που έφτασε στην τουρκική πρωτεύουσα σε μια περίοδο έντονων αντεγκλήσεων μεταξύ Τουρκίας - ΕΕ.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, ο Γερμανός αξιωματούχος είπε ότι ο ίδιος είναι κατά της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα, επαναφέροντας ωστόσο τη «σοβαρή ανησυχία» του Βερολίνου για την καταστολή που έχει ξεκινήσει στη χώρα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιούλη. Μεταξύ άλλων, χαρακτήρισε τις συνομιλίες με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου «όχι εύκολες» και επισήμανε ότι οι δυο τους διατύπωσαν «αποκλίνουσες απόψεις» για τα όσα γίνονται στην Τουρκία μετά την 15η Ιούλη. Πάντως, συμπλήρωσε ότι τάσσεται υπέρ της στενής συνεργασίας με την Τουρκία, που θα βασιστεί στην εμπιστοσύνη και ότι δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο οι διμερείς δεσμοί.

Σύμφωνα με τη «Ντόιτσε Βέλε», ο Σταϊνμάγερ δήλωσε και «ενοχλημένος» από τις κατηγορίες του Τούρκου Προέδρου ότι η Γερμανία περιθάλπει τρομοκράτες, αν και εξέφρασε ελπίδες οι δεσμοί των δύο χωρών σύντομα «θα επιστρέψουν στην προηγούμενη κατάσταση».

Από τη μεριά του, ο Τσαβούσογλου εξέφρασε την απογοήτευση της χώρας του, μιλώντας για «υποκρισία και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά» απέναντι στην Τουρκία, σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ένταξης. Επίσης, είπε και ότι ενώ εκκρεμούν νομικές διαδικασίες σε βάρος 4.500 μελών του ΡΚΚ στη Γερμανία, έχουν γίνει μόνο τρεις απελάσεις. Ο Σταϊνμάγερ συνάντησε και τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρ. Τ. Ερντογάν.

Στη Μόσχα ο Γιλντιρίμ

Στο μεταξύ, χτες έγινε γνωστό ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στις 5 και 6 Δεκέμβρη θα βρεθεί στη Μόσχα, όπου θα συναντήσει το Ρώσο ομόλογό του, Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Σύμφωνα με τουρκικά και ρωσικά ΜΜΕ, οι επαφές του θα επικεντρωθούν στις εξελίξεις στη Συρία, ενώ το ταξίδι θεωρείται ένας ακόμα «κρίκος» στην πορεία βελτίωσης των διμερών σχέσεων.

  • Τις προτάσεις του για τη συνταγματική αναθεώρηση παρέδωσε χτες το κυβερνητικό ΑΚΡ στο εθνικιστικό ΜΗΡ, καθώς εντείνονται οι επαφές των δύο κομμάτων και πυκνώνουν οι συγκλίσεις τους σε διάφορα θέματα.
ΗΠΑ
Διεργασίες προετοιμασίας της νέας κυβέρνησης

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με φόντο τις έντονες διεργασίες για τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, εντείνονται οι ζυμώσεις. Δεσπόζουσα θέση σε αυτό το σκηνικό παίζουν οι σχέσεις της νέας αμερικανικής κυβέρνησης με τη Ρωσία, την Κίνα, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, σε συνάρτηση παράλληλα με το μέλλον διεθνών συμφωνιών όπως η περσινή συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Παρίσι για τις κλιματικές αλλαγές. Χτες, μετά τις πρόσφατες τηλεφωνικές επικοινωνίες του Ντ. Τραμπ με τους Σι Τζινπίνγκ και Βλαντιμίρ Πούτιν, Προέδρους της Κίνας και της Ρωσίας, αντίστοιχα, ήρθε και η αντίδραση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο Στόλτενμπεργκ, έχοντας κατά νου τις προεκλογικές θέσεις του Ντ. Τραμπ για «αναδιανομή» του βάρους των στρατιωτικών δαπανών του ΝΑΤΟ αλλά και αναθεώρηση των συμμαχιών της Ουάσιγκτον εντός του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, δήλωσε ότι θέλει διάλογο με τη Ρωσία, μετά και από την προχτεσινοβραδινή συμφωνία του Ντόναλντ Τραμπ και του Βλαντιμίρ Πούτιν να εργασθούν προς την κατεύθυνση μιας «εποικοδομητικής συνεργασίας».

Επίσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα πως ο Τραμπ θα σεβαστεί «όλες τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ» έναντι της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, τονίζοντας ότι συμφωνεί με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο πως οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες στο ΝΑΤΟ.

Παράλληλα, χτες, από το Μαρόκο, ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, προέτρεψε τον Τραμπ να μην υλοποιήσει τις προεκλογικές απειλές του για αποχώρηση των ΗΠΑ από τη διεθνή συνθήκη του Παρισιού για την αντιμετώπιση των Κλιματικών Αλλαγών.

Εχει ενδιαφέρον να επισημανθεί πως αργά το βράδυ της Δευτέρας, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, πριν αναχωρήσει για την Αθήνα και το Βερολίνο, διαβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι θα μεταφέρει στη «Γηραιά Ηπειρο» το «μεγάλο ενδιαφέρον που έδειξε ο Ντόναλντ Τραμπ για τη διατήρηση των στρατηγικών σχέσεων των ΗΠΑ» και ότι «δεν θα εξασθενήσει η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ όσον αφορά τις δεσμεύσεις τους σε συμμαχίες όπως αυτές». Επίσης, απαντώντας για την κατάσταση στο Δημοκρατικό Κόμμα μετά την ήττα, εξέφρασε την άποψη ότι χρειάζεται ψύχραιμη αντίδραση, και άσκησε έμμεσα κριτική (εκθειάζοντας τις δικές του προεκλογικές εκστρατείες που χειραγώγησαν επιτυχημένα λαϊκούς ανθρώπους) ότι «χρειάζεται περισσότερη επαφή με τον κόσμο στην επαρχία».

Οι διεργασίες για τη νέα κυβέρνηση

Το ίδιο διάστημα κορυφώνονται οι ζυμώσεις για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, με τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο να γράφει και να σβήνει ονόματα από τη λίστα ατόμων που προορίζει για τα ανώτερα πόστα.

Ο Μάικ Ρότζερ (πρώην στρατιωτικός και ειδικός πράκτορας του FBI) παραιτήθηκε από τη μεταβατική ομάδα του Τραμπ ευχαριστώντας τον για την επιλογή του, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Την ίδια ώρα, μεταξύ των ονομάτων που ακούγονται έντονα για τη θέση του νέου υπουργού Εξωτερικών είναι αυτό του πρώην δημάρχου της Ν. Υόρκης Ρούντολφ Τζουλιάνι και του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ και υφυπουργού Εξωτερικών επί Προεδρίας Τζ. Ου. Μπους, Τζον Μπόλτον, που το 2015 είχε γράψει άρθρο στους «Τάιμς της Ν. Υόρκης» προτείνοντας το βομβαρδισμό του Ιράν για να αποτραπεί η πιθανότητα ανάπτυξης ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Επανέναρξη σφοδρών ρωσικών αεροπορικών βομβαρδισμών

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν μεγάλες αεροπορικές επιδρομές στις συριακές επαρχίες Ιντλίμπ και Χομς κατά θέσεων του «Ισλαμικού Κράτους» και του πρώην «Μετώπου Νούσρα». Οι βομβαρδισμοί επαναλαμβάνονται μετά από αρκετές βδομάδες και σε αυτούς συμμετέχουν δυνάμεις από τη ρωσική ναυτική βάση στο Ταρτούς, την Χμέιμιμ στη Λαττάκεια και δυνάμεις που πλέουν ανοικτά της Συρίας, με τη συμμετοχή του αεροπλανοφόρου «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ».

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, τόνισε ότι θα συνεχιστούν «οι επιθέσεις κατά των τρομοκρατών» και σημείωσε ότι στάλθηκαν στην περιοχή επτά πυραυλικά συστήματα «S-300» που καλύπτουν «τα συριακά εγχώρια ύδατα ως την Κύπρο» σε συνάρτηση με πυραύλους «S-400» που είναι εγκατεστημένα στη Συρία «εδώ και πολύ καιρό». Η Ρωσία επεμβαίνει στην περιοχή για τα δικά της συμφέροντα στον ανταγωνισμό της με τις άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και των συμμάχων τους στην περιοχή και αξιοποιεί επίσης το πρόσχημα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας».

Το ίδιο 24ωρο, Ιρακινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως από τις 17 Οκτώβρη έως χτες ανακατέλαβαν πάνω από το 1/3 της ανατολικής Μοσούλης και ότι η πόλη έχει σχεδόν περικυκλωθεί από τα βόρεια, τα ανατολικά και τα νότια.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ανησυχίες για τη μακρά διαδικασία του Βrexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Την ανυπαρξία κεντρικής στρατηγικής από τη μεριά της βρετανικής κυβέρνησης με στόχο τη διαπραγμάτευση της διαδικασίας αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ (Brexit) και τις ανάγκες πρόσληψης 30.000 υπαλλήλων για τη διεκπεραίωση αυτής της αποστολής ανέδειξε υπόμνημα που συντάχτηκε με τίτλο «Ενημέρωση περί Brexit» από εμπειρογνώμονα της πολυεθνικής εταιρείας ορκωτών λογιστών και άλλων υπηρεσιών «Deloitte», το οποίο δημοσίευσε χτες η εφημερίδα «Τάιμς» του Λονδίνου.

Εντούτοις, εκπρόσωπος της πρωθυπουργού, Τερέζα Μέι, διέψευσε πως το υπόμνημα είχε παραγγελθεί από την κυβέρνηση και αμφισβήτησε την αξιοπιστία του, χαρακτηρίζοντας την πολυεθνική «Deloitte» «εταιρεία που ψαρεύει πελάτες και τώρα βοηθείται από τα Μέσα Ενημέρωσης»!

Ωστόσο, η «ζημιά» είχε ήδη γίνει καθώς το υπόμνημα επιβεβαίωνε γνωστές αντιθέσεις που έχουν προκύψει το τελευταίο διάστημα ανάμεσα σε μέλη της κυβέρνησης που εμπλέκονται στη διαδικασία διαπραγμάτευσης (εάν και όταν αυτή γίνει...) με στόχο την αποχώρηση από την ΕΕ. Το υπόμνημα, για παράδειγμα, σημείωνε κόντρες ανάμεσα στον υπουργό αρμόδιο για το Brexit, Ντέιβιντ Ντέιβις, τον υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, και τον υπουργό Διεθνούς Εμπορίου, Λίαμ Φοξ, τον υπουργό Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, και τον υπουργό Ενέργειας και Επιχειρηματικότητας, Κρεγκ Κλαρκ. Προβλέπει ότι θα χρειαστεί τουλάχιστον ένα εξάμηνο για να αποφασίσει η κυβέρνηση ακριβώς τι θέλει να επιτύχει με την έξοδο της χώρας από την ΕΕ ή προτού συμφωνήσει ποιες θα είναι οι προτεραιότητες. Επίσης, ασκεί κριτική στην Μέι, σημειώνοντας ότι «καταλήγει σε αποφάσεις και λεπτομέρειες ώστε να διευθετεί η ίδια το ζήτημα». Επιπλέον, αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις σύντομα «θα βάλουν το όπλο στον κρόταφο της κυβέρνησης» για να διασφαλίσουν αυτά που χρειάζονται ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και τις επενδύσεις, ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις για την πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με την ιαπωνική αυτοκινητοβιομηχανία «Nissan» προκειμένου η τελευταία να συνεχίσει τις επενδύσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετά το Βrexit.

Εκπρόσωπος της «Deloitte» αρνήθηκε να προβεί αμέσως σε σχόλιο.

Πιέσεις για μεταφορά έδρας των τραπεζών

Στο μεταξύ, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, εκτίμησε πως οι τράπεζες με έδρα τη Βρετανία ίσως αρχίσουν να μεταφέρουν τις δραστηριότητές τους σε άλλες χώρες περίπου ενάμιση χρόνο πριν από την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ, εάν διαφανεί ως πιθανό ένα «σκληρό Brexit». Ηδη την πρόθεσή τους να δώσουν έδρα στις τράπεζες έχουν δηλώσει τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία.

Νωρίτερα χτες η στερλίνα σημείωσε νέα πτώση άνω του 1% έναντι του ευρώ, χάνοντας μεγάλο μέρος των κερδών που κατέγραψε τις τρεις προηγούμενες μέρες, καθώς δημοσιεύματα του Τύπου επανέφεραν την προσοχή των επενδυτών στους «πολιτικούς κινδύνους» που σχετίζονται με την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ