ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Απανωτές επαφές και παρεμβάσεις ισχυρών ιμπεριαλιστικών επιτελείων

Ο Κύπριος Πρόεδρος σήμερα φτάνει στην Αθήνα για επαφές με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Τηλεφωνικές συνομιλίες Μπάιντεν με Αναστασιάδη αλλά και Ακιντζί

ΛΕΥΚΩΣΙΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΑΓΚΥΡΑ.--

«Στόχος είναι η ολοκλήρωση συμφωνίας για το Εδαφικό στο Μοντ Πελεράν, γεγονός που θα επιτρέψει τη διεξαγωγή πολυμερούς συνόδου για την ασφάλεια, αφού προηγηθούν εντατικές διαπραγματεύσεις», επισήμανε χτεσινή ανακοίνωση που εξέδωσε η προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας με αφορμή τη συμπλήρωση 33 χρόνων από την ανακήρυξη της «Τουρκικής Δημοκρατίας Βορείου Κύπρου» (ΤΔΒΚ) στο κατεχόμενο τμήμα του νησιού, επιβεβαιώνοντας πόσο εντείνονται οι διεργασίες γύρω από το Κυπριακό.

Θυμίζουμε ότι την επόμενη Κυριακή 20 Νοέμβρη, ο Κύπριος ηγέτης θα βρεθεί ξανά στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας, όπου θα συνεχίσει με τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μ. Ακιντζί, τις συνομιλίες με επίκεντρο το Εδαφικό, με βάση την «ικανοποιητική πρόοδο» που σημειώθηκε την προηγούμενη βδομάδα.

Το ψευδοκράτος επιμένει από τη μεριά του να ζητά «πενταμερή διάσκεψη» για Ασφάλεια και Εγγυήσεις, εννοώντας τις δυο πλευρές, από την Κύπρο και τις (με βάση τις παλιότερες συνθήκες) «εγγυήτριες δυνάμεις» Ελλάδα - Τουρκία - Μ. Βρετανία. Η κυπριακή κυβέρνηση προτάσσει τη σύγκληση «πολυμερούς διάσκεψης», επιθυμώντας την αμεσότερη εμπλοκή των μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλαδή των ΗΠΑ - Ρωσίας, Γαλλίας, Κίνας.

Η ουσία, πάντως, είναι ότι προωθείται ένα νέο διχοτομικό σχέδιο, στρώνοντας το έδαφος για την όξυνση ήδη σφοδρών και πολύ επικίνδυνων για τους λαούς ιμπεριαλιστικών σχεδιασμών, σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο. Ενδεικτικό είναι το μήνυμα του Τούρκου Προέδρου, Ρ. Τ. Ερντογάν, για την επέτειο «ίδρυσης» του ψευδοκράτους, όπου σημειώνει ότι η Τουρκία «συνεχίζει να στηρίζει τη διαδικασία των περιεκτικών διαπραγματεύσεων για την ίδρυση ενός νέου ομοσπονδιακού συνεταιρισμού, βασισμένου στη διζωνικότητα, δικοινοτικότητα και σε δυο ισότιμες πολιτείες». Συμπληρώνει ότι η επίτευξη «δίκαιης και βιώσιμης λύσης» μπορεί να επιτευχθεί «μόνο με αμοιβαία συμφωνία των πλευρών», αλλά και ότι αδιαμφισβήτητα «θα συμβάλει στην επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή».

Στο μεταξύ, σήμερα ο Κύπριος Πρόεδρος αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Ελληνα πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία της χώρας.

Μεθαύριο, Παρασκευή 18 Νοέμβρη, θα γίνει συζήτηση για τις εξελίξεις στην Κυπριακή Βουλή, ενώ το Σάββατο ο Κύπριος ηγέτης θα ενημερώσει σε χωριστές συναντήσεις τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων και όχι σε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου (συμμετέχουν όλοι οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων και πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας). Η μη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις κομμάτων όπως τα ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, «Συμμαχία Πολιτών» κ.τ.λ.

«Σκληρή δουλειά» εντοπίζει ο Μπάιντεν

Προχτές το βράδυ, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Ν. Αναστασιάδη και τον Μ. Ακιντζί. Σύμφωνα με το Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν επιδοκίμασε τους ηγέτες «για τη σκληρή δουλειά τους και την ιστορική πρόοδο που έχουν σημειώσει, προς μια διευθέτηση που θα επανενώνει την Κύπρο ως μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία». Επίσης, υπογραμμίστηκε ότι «οι ηγέτες επαναβεβαίωσαν στον αντιπρόεδρο τη δέσμευσή τους για τη διατήρηση της δυναμικής των συνομιλιών για τη διευθέτηση και προσβλέπουν να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος».

Από τη μεριά του, ο Αναστασιάδης ανέφερε ότι στη συνομιλία τους, ο Μπάιντεν «για άλλη μια φορά επέδειξε το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που διατηρεί για την Κύπρο», ενώ η Λευκωσία ζήτησε οι ΗΠΑ «να συνεχίσουν το ίδιο έντονο ενδιαφέρον και για τα σημαντικά κεφάλαια που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να επιτύχουμε μια συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος».

Επαφές συνεχίζονται όμως και με το Λονδίνο, καθώς χτες, ο Κύπριος ΥΠΕΞ, Ιωάννης Κασουλίδης, συνάντησε τον Βρετανό ομόλογό του Μπορίς Τζόνσον, μετά από πρωτοβουλία του δεύτερου. Η κυπριακή πλευρά ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις και ζήτησε «τη στήριξη της Βρετανίας στο θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων και της πλήρους αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο».

Προκλητικές εκδηλώσεις στα Κατεχόμενα

Την ίδια στιγμή, στις προκλητικές επετειακές εκδηλώσεις που έγιναν χτες στα Κατεχόμενα συμμετείχε και ο πρώτος διοικητής του στρατού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Μουσά Αβσεβέρ. Ο Τούρκος στρατάρχης συνάντησε μεταξύ άλλων και τον «πρωθυπουργό» Χουσεΐν Οζγκιουργκιούν, που υποστήριξε ότι το ψευδοκράτος θα είναι «ιδρυτικός εταίρος» σε μια «λύση» και αφού τόνισε ότι επιδιώκεται η διασφάλιση εγγυήσεων, συνέχισε: «Ελπίζω η ελληνοκυπριακή πλευρά να επιδιώκει έναν τέτοιο συνεταιρισμό και ότι οι Τούρκοι της Κύπρου θα δώσουν τη συγκατάθεσή τους σε έναν ισότιμο συνεταιρισμό», κατέληξε μεταξύ άλλων.

Στην Αγκυρα, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, τόνισε ότι όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων, «δεν θα γίνει αποδεχτή ποτέ, μα ποτέ μια λύση η οποία θα αφαιρεί τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας και θα βλάπτει τα δίκαια δικαιώματα εκπροσώπησής τους. Επιθυμούμε και εμείς πολύ μια λύση δίκαιου διαμοιρασμού, η οποία θα περιέχει εκ περιτροπής προεδρία των δύο πλευρών στην Κύπρο. Για να μην επαναληφθούν τα γεγονότα του παρελθόντος στην Κύπρο, οι αποτελεσματικές εγγυήσεις της Τουρκίας πρέπει να συνεχιστούν. Εκείνοι που θέτουν διαφορετικές εναλλακτικές (προτάσεις), ποτέ να μην έχουν αυταπάτες. Ελπίζουμε ότι αυτές οι διαπραγματεύσεις θα ικανοποιήσουν και τις δύο πλευρές και θα υπάρξει κατά κάποιο τρόπο αποτέλεσμα».

ΡΩΣΙΑ
Δίωξη και αποπομπή του υπουργού Οικονομικών για δωροδοκία

ΜΟΣΧΑ.--

Ο υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξέι Ουλιουκάγιεφ, τέθηκε υπό κράτηση τη Δευτέρα το βράδυ και είναι σε κατ' οίκον περιορισμό για τουλάχιστον 2 μήνες, με την κατηγορία ότι επιδίωξε να αποσπάσει ποσό ύψους 2 εκατ. δολαρίων ως δωροδοκία από τη «Rosneft», τη μεγαλύτερη εταιρεία του πετρελαϊκού τομέα στη Ρωσία, για να συμβάλει στην εξαγορά από αυτή του 50% των μετοχών της εταιρείας «Basneft». Ο Ουλιουκάγιεφ παύτηκε με απόφαση του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και στη θέση του τοποθετήθηκε ο έως τώρα υφυπουργός Γεβγκένι Γέλιν.

Η σύλληψη του πρώην υπουργού έγινε στα γραφεία της «Rosneft» και όπως λένε οι αρχές, υπάρχουν ηχογραφήσεις και βιντεοσκόπηση που αποδεικνύει το αδίκημα, ενώ η πλευρά του Ουλιουκάγιεφ ισχυρίζεται ότι έγινε προσπάθεια να δωροδοκηθεί, αλλά εκείνος δεν ενέδωσε.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «η σύλληψη του υπουργού αποτελεί βαρύ πλήγμα για τις αρχές και για την κυβέρνηση» και χαρακτήρισε το γεγονός αδιανόητο. Βεβαίως, τέτοιες υποθέσεις είναι συχνές σε πολλά καπιταλιστικά κράτη όπου η σύμφυση και τα αλισβερίσια των μονοπωλιακών ομίλων και των πολιτικών εκπροσώπων τους με τα γνωστά «δωράκια» είναι μέρος της αστικής διαχείρισης. Η συγκεκριμένη υπόθεση που έφτασε στη δικαιοσύνη, πιθανώς κρύβει αντιπαραθέσεις μέσα σε τμήματα του αστικού πολιτικού συστήματος.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις

Από τις χτεσινές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις

Copyright 2016 The Associated

Από τις χτεσινές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις
ΣΕΟΥΛ.--

Συνεχίζονται οι μαζικές διαδηλώσεις στη Νότια Κορέα, με αίτημα την παραίτηση της Προέδρου, Παρκ Γκεούν-χι, που εμπλέκεται σε υπόθεση διαφθοράς με πρωταγωνιστή μια έμπιστή της σύμβουλο, που φέρεται να «πίεζε» στελέχη κρατικών επιχειρήσεων για να καταβάλουν μεγάλα ποσά σε διάφορα «ιδρύματα». Μάλιστα, τις επόμενες μέρες, η εισαγγελία της Σεούλ φέρεται ότι θα καλέσει και την ίδια την Παρκ να καταθέσει, στο πλαίσιο της ίδιας υπόθεσης.

Στις διαδηλώσεις κυριαρχούν και συνθήματα όπως αυτά που εμφανίζουν την Παρκ «ακατάλληλη» να κυβερνήσει, προσπερνώντας τον ταξικό χαρακτήρα της πολιτικής που ασκεί και η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Αλλωστε, το κυνήγι του κέρδους, που αποτελεί βάση για την καπιταλιστική οικονομία, τρέφει και τρέφεται από φαινόμενα διαφθοράς που δεν μπορούν να εκλείψουν σε αυτές τις συνθήκες.

ΛΙΒΥΗ
Φονικοί βομβαρδισμοί με θύματα αμάχους...

TΡΙΠΟΛΗ.--

Ενα εξάχρονο κοριτσάκι έχασε τους γονείς, την αδελφή της και τον (λίγων μηνών) ανιψιό της μέσα σε δευτερόλεπτα, όταν το σπίτι της χτυπήθηκε στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής που πραγματοποίησαν αεροσκάφη των «Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων», στη συνοικία Γκανφούντα της Βεγγάζης στη Λιβύη. Το κοριτσάκι δεν έχασε μόνο την οικογένειά της, αλλά και την όρασή της, εξαιτίας σοβαρότατων εγκαυμάτων που υπέστη το κεφάλι και ο κορμός της από τους βομβαρδισμούς. Δεν ήταν όμως το μόνο θύμα της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας και των βομβαρδισμών που γίνονται από το 2011 στη Λιβύη. Ακολούθησαν (αργά το βράδυ της Δευτέρας) επιδρομές αμερικανικών βομβαρδιστικών στην ίδια πόλη, με αποτέλεσμα το θάνατο άλλων επτά αμάχων, τον τραυματισμό άλλων 40 και την καταστροφή τουλάχιστον 10 σπιτιών...

Ωρες αργότερα, το λιβυκό πρακτορείο ειδήσεων LANA μετέδωσε πως σε επιδρομή μη επανδρωμένου αεροσκάφους σκοτώθηκε ο Αμπου Τάλχα αλ Χασνάουι, που φέρεται πως ήταν ηγετικό στέλεχος της «Αλ Κάιντα» στην αραιοκατοικημένη περιοχή της πόλης Σάμπχα στη νότια Λιβύη.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org