ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2016
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Στο επίκεντρο εξοπλισμοί και η διασύνδεση με ΝΑΤΟ

Στο επίκεντρο της χτεσινής μέρας της Συνόδου οπότε συμμετείχε και ο γγ του ΝΑΤΟ, η ενίσχυση του ευρωατλαντικού άξονα στην κόντρα του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα
Στο επίκεντρο της χτεσινής μέρας της Συνόδου οπότε συμμετείχε και ο γγ του ΝΑΤΟ, η ενίσχυση του ευρωατλαντικού άξονα στην κόντρα του με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα
Ολοκληρώθηκε, χτες, στις Βρυξέλλες, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στη διευρυμένη του σύνθεση, με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας. Συνεδρίαζε επί τριήμερο στη σκιά της εκλογής Τραμπ και σε αναζήτηση νέων ισορροπιών στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, με βασικό θέμα την παραπέρα στρατιωτική συνεργασία με το ΝΑΤΟ στο φόντο σχεδιασμών διείσδυσης σε αγορές και ζώνες, αλλά και αντιπαραθέσεων με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα ακριβώς για τον έλεγχό τους.

Χτες, καταρχάς, και υπό την προεδρία της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα Εξωτερικών και Αμυνας, Φεντερίκα Μογκερίνι, οι μετέχοντες υπουργοί Αμυνας (την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε ο αν. υπουργός Δ. Βίτσας) κατέληξαν σε Συμπεράσματα για τα λεγόμενα συμβατικά όπλα. Πρόκειται για ένα γενικόλογο κείμενο προς εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου που τα ορίζει και με εκκλήσεις για «εκλογίκευση της χρήσης τους», την ώρα που όλα τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και οι περιφερειακές δυνάμεις έχουν επιδοθεί σε μια κούρσα εξοπλισμών, κάνοντας την όλη υπόθεση να βρωμά ακόμα περισσότερο μπαρούτι.

Παραπέρα στη θεματολογία ξεχώρισε η συζήτηση επί της «συνεργασίας» ΕΕ - ΝΑΤΟ, με βάση και την «κοινή δήλωση» που υπέγραψαν πανηγυρικά τα δύο ιμπεριαλιστικά κέντρα τον Ιούλη στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία. Βασικό ερώτημα που καλούνται να απαντήσουν είναι πώς προχωρά η διασύνδεση των Ενόπλων Δυνάμεών τους, η «αλληλοσυμπληρωματικότητα» και άλλα τέτοια ζητούμενα. Θέμα που εγείρει και αντιθέσεις στο εσωτερικό του ευρωατλαντικού άξονα, καθώς κράτη που συμμετέχουν και στις δύο λυκοσυμμαχίες αλλά αντιτίθενται στην προώθηση ξεχωριστού «ευρωστρατού» επισείουν τον κίνδυνο «αλληλεπικάλυψης». Αντίθετα, άλλοι, όπως Γερμανία και Γαλλία, υποστηρίζουν ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελέσει επιχείρημα για να μην αναπτύξει παραπέρα την αυτόνομη στρατιωτική της δραστηριότητα η ΕΕ...

«Το ΝΑΤΟ παραμένει ο ακρογωνιαίος λίθος»

Στη συζήτηση της Τρίτης πήρε μέρος και ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, ο οποίος προσερχόμενος στη Σύνοδο δήλωσε πως «θα συναντηθούμε με την Φ. Μογκερίνι και στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, άλλο ένα παράδειγμα της στενής συνεργασίας μεταξύ ΕΕ και ΝΑΤΟ».

«Μια πιο στενή συνεργασία ΝΑΤΟ - ΕΕ θα ενισχύσει επίσης την ευρωπαϊκή άμυνα (...) και το μήνυμά μου εδώ, ως γγ του ΝΑΤΟ, είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να κάνει περισσότερα, πρέπει να επιταχύνει, πρέπει να επενδύσει περισσότερα στην Αμυνα, και αυτό βλέπουμε να συμβαίνει, μετά από πολλά χρόνια περικοπών στους προϋπολογισμούς Αμυνας, πλέον τους αυξάνει ανταποκρινόμενη η ΕΕ σε ένα πιο επικίνδυνο και γεμάτο προκλήσεις περιβάλλον», πρόσθεσε, εκφράζοντας την ...ευαρέσκειά του για τις μεγαλύτερες πολεμικές δαπάνες από πλευράς των κρατών - μελών του ευρωατλαντικού άξονα, προς ισχυροποίησή τους στην κόντρα με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. Μια αύξηση που ερχόταν και ως αίτημα από τις ΗΠΑ, για ανάληψη μεγαλύτερου μέρους των βαρών από τους εταίρους τους, αλλά χωρίς να δέχονται υποσκέλιση του ρόλου τους εντός της λυκοσυμμαχίας, στο πλαίσιο και των ενδοκαπιταλιστικών αντιπαλοτήτων για το μοίρασμα της λείας.

Επίσης, ο Στόλτενμπεργκ ξόρκισε το ενδεχόμενο ο ρόλος του ΝΑΤΟ να μπει σε δεύτερη μοίρα λόγω άλλων προτεραιοτήτων του νέου Αμερικανού Προέδρου και της ενίσχυσης των στρατιωτικών ικανοτήτων της ΕΕ. Χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ εξίσου σημαντικό και για την ασφάλεια των ΗΠΑ και πρόσθεσε: «Με την αναταραχή και τη βία που βλέπουμε σε Ιράκ και Συρία και την επιθετική στάση της Ρωσίας στα ανατολικά, το ΝΑΤΟ παραμένει σημαντικό και γι' αυτό είναι ευχάριστο να βλέπουμε ότι δυναμώνει η συνεργασία εντός του ΝΑΤΟ και ότι οι εταίροι στην Ευρώπη και τον Καναδά αυξάνουν τις αμυντικές τους δαπάνες. Αρα είμαι απολύτως βέβαιος ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ο θεμέλιος λίθος της ασφάλειάς μας».

Επιχειρήσεις

Τέλος, χτες, οι υπουργοί Αμυνας εστίασαν και στην «τρέχουσα κατάσταση», των επιχειρήσεων της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Αμυνας (ΚΠΑΑ) της ΕΕ, «με έμφαση στην κατάσταση στη Λιβύη και την Κεντρική Μεσόγειο».

Ειδικότερα, ενημερώθηκαν για τις τελευταίες εξελίξεις όσον αφορά τα νέα καθήκοντα της EUNAVFOR MED «Sophia», ναυτική επιχείρηση της ΕΕ, που με αφορμή το Προσφυγικό απλώνει στρατιωτικά μέσα της στη Μεσόγειο.

Επισήμως, νέα καθήκοντά της είναι η εκπαίδευση της Ακτοφυλακής και του Ναυτικού της Λιβύης και η συμβολή στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης. Στη συζήτηση θα παραστεί και ο γγ του ΝΑΤΟ. Και πώς αλλιώς, εφόσον στην αντίστοιχη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, στα τέλη Οκτώβρη, εστίασαν στο πώς θα προχωρήσει η διασύνδεση της ευρωενωσιακής «Sophia» με την αντίστοιχη ΝΑΤΟική ναυτική επιχείρηση «SEA GUARDIAN», που σήμερα επικεντρώνει στην Ανατολική Μεσόγειο, προς έλεγχο από μέρους του ευρωατλαντικού άξονα όλου του κρίσιμου διαύλου, των ζωνών και πλουτοπαραγωγικών πηγών που εμπεριέχει.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον γγ του ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία έχουν δηλώσει έτοιμες να παράσχουν πλοία στη «SEA GUARDIAN» (προς υποστήριξη βέβαια και της «SOPHIA»). Επίσης, ότι Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία και Τουρκία θα παράσχουν και αεροσκάφη, κύρια για εναέριες περιπολίες. Απόδειξη των προσπαθειών της ντόπιας αστικής τάξης να αναβαθμιστεί γεωστρατηγικά στην περιοχή, ώστε να διεκδικήσει μεγαλύτερα μερίδια από την καπιταλιστική λεία, μπλέκοντας βαθύτερα το λαό σε επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, αποτέλεσμα των οποίων είναι η φωτιά του πολέμου που έχει ξεσπάσει και μαίνεται σε Ανατολική Μεσόγειο και Μέση Ανατολή.

ΥΠΕΞ
Για τα 33 χρόνια του ψευδοκράτους στην Κύπρο

Ανακοίνωση επ' αφορμή της 33ης επετείου, χτες, της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους στην Κύπρο εξέδωσε το ελληνικό ΥΠΕΞ, καλώντας την Τουρκία «να συμμορφωθεί, επιτέλους, με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο».

Διευκρινίζει: «Να συμμορφωθεί, ειδικότερα με τις αποφάσεις 541 και 550, οι οποίες απαιτούν την ανάκληση της ως άνω παράνομης και άκυρης ανακήρυξης "καθώς και άλλων ενεργειών ή απειλών για ενέργειες που αποσκοπούν στην περαιτέρω παγίωση του δήθεν ανεξάρτητου κράτους και τη διαίρεση της Kύπρου", καλούν δε όλα τα κράτη να σέβονται την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην αναγνωρίσουν, να μη διευκολύνουν ή με οποιοδήποτε τρόπο βοηθήσουν την αποσχιστική οντότητα που αυτοαποκαλείται "Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου"».

Καταλήγει ότι «η Ελλάδα ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί και να αναγνωρίσει τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο. Αταλάντευτος εθνικός μας στόχος παραμένει ο τερματισμός της τουρκικής κατοχής και η εξεύρεση συνολικής και συμπεφωνημένης λύσης του κυπριακού προβλήματος, η οποία δεν νοείται χωρίς συμφωνία για την πλήρη απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων και την κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων». Αυτό που αποσιωπά, βέβαια, το ΥΠΕΞ είναι ότι και η Αθήνα παζαρεύει πάνω σε ένα νέο σχέδιο τύπου «Ανάν», που νομιμοποιεί και παγιώνει τη διχοτόμηση στο νησί.

Αντιτορπιλικό των ΗΠΑ στη Δραπετσώνα

H έλευση Ομπάμα, πέρα από τους πράκτορες, συνοδεύτηκε επισήμως και με τον ελλιμενισμό στη Δραπετσώνα του αμερικάνικου αντιτορπιλικού USS Carney. Το πλοίο γυρόφερνε, ούτως ή άλλως, το τελευταίο διάστημα, στις ελληνικές θάλασσες, συνέπεια της αγαστής συνεργασίας της κυβέρνησης με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ με την πολεμική μηχανή των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, πριν από λίγες μέρες είχε δέσει στη Σούδα, αλλά και στον Πειραιά, όπως κι άλλα πλοία του αμερικάνικου Πολεμικού Ναυτικού.

Παραβιάσεις και εμπλοκές στο Αιγαίο

Η έλευση Ομπάμα στην Ελλάδα συνοδεύτηκε με κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΕΘΑ, ζεύγος οπλισμένων μαχητικών της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, συν άλλα δύο μεμονωμένα τουρκικά αεροσκάφη, προχώρησαν χτες σε παραβιάσεις ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Βορειοανατολικό και το Νοτιοανατολικό Αιγαίο, ενώ καταγράφηκαν και τρεις εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν.

EUROSTAT
Ασθενική αύξηση του ΑΕΠ στην ΕΕ

Αύξηση 0,3% στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης και 0,4% στην ΕΕ των «28» κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο δείχνουν τα στοιχεία που δημοσίευσε χτες η Eurostat. Το δεύτερο τρίμηνο του 2016 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης είχε αυξηθεί κατά 0,3% και της ΕΕ των «28» κατά 0,4%. Στη σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2015, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης ενισχύθηκε κατά 1,6% και στην ΕΕ των «28» κατά 1,8%.

Στο δελτίο της Eurostat γίνεται επίσης αναφορά στο ΑΕΠ των ΗΠΑ, το οποίο ενισχύθηκε κατά 0,7% συγκριτικά με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 1,5% συγκριτικά με το τρίτο τρίμηνο του 2015.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ