ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Νοέμβρη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΟΑΕΔ
Καλπάζει η ανεργία

Πάνω από 800.000 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Οκτώβρη

Αυξήθηκαν κατά 84.168 οι εγγεγραμμένοι άνεργοι τον Οκτώβρη του 2011 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χτες ο ΟΑΕΔ οι εγγεγραμμένοι άνεργοι έφτασαν τους 693.417 (από 609.249 τον Οκτώβρη του 2010), ενώ ο αριθμός των ανέργων είναι πολύ μεγαλύτερος καθώς σε αυτόν πρέπει να προστεθούν άλλοι 120.025 άνεργοι που στις λίστες του ΟΑΕΔ εμφανίζονται ως «μη αναζητούντες εργασία». Ετσι ο πραγματικός αριθμός των εγγεγραμμένων ανέργων εκτινάσσεται στα 813.442 άτομα.

Υπενθυμίζεται ότι με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, οι άνεργοι και μάλιστα τον περασμένο μήνα Αύγουστο εκτινάχθηκαν στα 907.953 άτομα. Με δεδομένο μάλιστα ότι δεν εγγράφονται στον ΟΑΕΔ όλοι οι άνεργοι και επιπρόσθετα τον μήνα Αύγουστο λειτουργούν χιλιάδες εποχιακές τουριστικές επιχειρήσεις, γίνεται αντιληπτό ότι η κατάσταση το επόμενο διάστημα θα γίνει ακόμα πιο τραγική. Την ίδια στιγμή λοιπόν που η ανεργία έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι πετιούνται καθημερινά στο δρόμο, η κυβέρνηση απειλεί εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες που δεν θα πληρώσουν το χαράτσι του τέλους ακινήτου με κόψιμο του ρεύματος. Αντί να παρθούν μέτρα ανακούφισης και προστασίας των ανέργων και των οικογενειών τους, η κυβέρνηση «βομβαρδίζει» με απανωτά χαράτσια και αντεργατικά μέτρα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΑΕΔ μάλιστα, από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων επιδοτούνται μόλις 188.092 άτομα. Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 35,88% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 20,41%.

Στην ηλικιακή ομάδα από 30 έως 54 ετών το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 433.937 άτομα (ποσοστό 62,58%), στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 σε 194.049 άτομα (ποσοστό 27,98%). Από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων οι 287.026 είναι άνδρες (ποσοστό 41,39%) και οι 406.391 είναι γυναίκες (ποσοστό 58,61%). Τέλος, οι αναγγελίες πρόσληψης στο σύνολο της χώρας για το μήνα Οκτώβριο ανέρχονται σε 75.633, ενώ οι καταγγελίες συμβάσεων, οι λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου και οι οικειοθελείς αποχωρήσεις τον ίδιο μήνα έφτασαν τις 130.993.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Κινητοποίηση χτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ οργάνωσαν συγκεντρώσεις καλώντας σε ένταση της πάλης με ταξικό προσανατολισμό

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Συγκεντρώσεις στις δύο πόλεις, Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οργάνωσαν χτες οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο στο πλαίσιο της στάσης εργασίας των εργαζομένων στο Δημόσιο. Να σημειωθεί ότι αρχικά η απόφαση αφορούσε σε πανελλαδική στάση εργασίας, αλλά η πλειοψηφία της ΑΔΕΔΥ την περιόρισε μετά στις δύο αυτές πόλεις, προφανώς σε μια ακόμα ένδειξη «καλής θέλησης» - παρά τις αγωνιστικές της κορόνες - προς την τρικομματική κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ.

Στην Αθήνα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν συγκέντρωση στην Ομόνοια, όπου μίλησε ο Λυκ. Βασιλάκος, από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής. Σημείωσε ότι η τρικομματική κυβέρνηση θα επιταχύνει την εφαρμογή των αντεργατικών - αντιλαϊκών μέτρων. Ανέδειξε την ανάγκη έντασης της μάχης για την οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς. Κάλεσε σε αγώνα, να μη δεχθούν οι εργαζόμενοι καμία εφεδρεία, καμία απόλυση, καμία ιδιωτικοποίηση.

Στη συνέχεια διαβάστηκε ψήφισμα αλληλεγγύης της Παναττικής Γραμματείας Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ προς τους απεργούς της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» και έγινε κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση συμπαράστασης που οργανώνει σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στο εργοστάσιο.

Ακολούθησε πορεία με τα συνθήματα «Οχι στις απολύσεις και στην εφεδρεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και «ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ - πλουτοκράτες, για την κερδοφορία τσακίζουν τους εργάτες» να επαναλαμβάνονται συχνά. Η πορεία έφθασε μέχρι τη Βουλή όπου αντιπροσωπεία πήγε στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ζητώντας συνάντηση με την πολιτική ηγεσία. Ομως η σκόπιμη καθυστέρηση από την ηγεσία του υπουργείου προκάλεσε την άμεση αποχώρηση της αντιπροσωπείας, η οποία έστειλε το μήνυμα ότι «οι εργάτες δεν περιμένουν κανέναν, προχωράνε άμεσα στην οργάνωση της πάλης».

Στη Θεσσαλονίκη η συγκέντρωση έγινε έξω από τα κεντρικά γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Εθνικής Αμύνης. Στη διάρκεια της κινητοποίησης πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο διευθυντή της ΔΕΗ. Ξεκαθάρισαν ότι οι εργαζόμενοι ούτε θέλουν ούτε μπορούν να πληρώσουν τα χαράτσια της κυβέρνησης.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ «COSMOTE»
Σημαντική αύξηση των ταξικών δυνάμεων

Σημαντική αύξηση σε ψήφους και ποσοστό σημείωσαν οι ταξικές δυνάμεις της ΕΣΚ - ΟΤΕ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στις πρόσφατες εκλογές του σωματείου της «Cosmote» πανελλαδικά.

Συγκεκριμένα, στις αρχαιρεσίες ψήφισαν 1.187 εργαζόμενοι (από 1.060 το 2008) με έγκυρα 1.131 ψηφοδέλτια. Η ΕΣΚ - ΟΤΕ έλαβε 163 ψήφους (από 21 το 2008) και κατέλαβε δύο έδρες στο ΔΣ (από καμία το 2008). Εξέλεξε δύο αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και δύο για την ΟΜΕ - ΟΤΕ (δεν είχε κανέναν). Η ΑΚΕ (ΔΑΚΕ) έλαβε 483 ψήφους (από 366) και κατέλαβε επτά έδρες στο ΔΣ. Η «Προοδευτική» (ΠΑΣΚΕ) έλαβε 387 ψήφους (από 264) και πέντε έδρες στο ΔΣ.

Σημαντική μείωση είχαν οι δυνάμεις του οπορτουνισμού και του αντι-ΠΑΜΕ μπλοκ, «Πρωτοβουλία» (στηρίζεται από τον ΣΥΝ) που έλαβε 70 ψήφους (είχε πάρει 205) και μία έδρα στο ΔΣ (από 2) και η ΑΣΕ (αριστεριστές) που πήρε 28 ψήφους (από 101) και καμία έδρα στο ΔΣ.

Στη Θεσσαλονίκη η ΕΣΚ - ΟΤΕ πήρε 36 ψήφους (από 8) και δύο έδρες στο ΔΣ. Η ΑΚΕ (ΔΑΚΕ) 67 ψήφους και τρεις έδρες στο ΔΣ, ενώ η ΠΑΣΚΕ έλαβε 15 ψήφους και δεν πήρε καμία έδρα στο νέο ΔΣ.

Η ΕΣΚ - ΟΤΕ χαιρετίζει τους εργαζόμενους της «Cosmote» και καλεί συνολικά τους εργαζόμενους του ΟΤΕ να εμπιστευτούν τους συνδυασμούς της και στις εκλογές των υπόλοιπων σωματείων που συνεχίζονται με τις εκλογές στην Ενωση Τεχνολόγων ΟΤΕ (ΕΕΤΕ - ΟΤΕ) και σήμερα.

«ΦΟΥΛΓΚΟΡ»
Νέα 48ωρη την Πέμπτη και την Παρασκευή

Συμπαράσταση από την ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης

Με νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση μεθαύριο Πέμπτη και την Παρασκευή, έχουν αποφασίσει να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας κατασκευής καλωδίων FOULGOR, απαιτώντας την υπογραφή ικανοποιητικής σύμβασης εργασίας και να σταματήσουν οι συνεχιζόμενες απολύσεις. Ταυτόχρονα, αποφάσισαν, πως αν γίνει άλλη μια απόλυση στο μεσοδιάστημα θα προχωρήσουν αυτόματα σε 24ωρη απεργία. Να σημειωθεί πως έχουν γίνει 60 απολύσεις μόνο τους τελευταίους μήνες. Η εταιρεία εξαγοράστηκε πρόσφατα από τον όμιλο Στασινόπουλου, η οποία συνεχίζει, στα χνάρια της προηγούμενης διοίκησης, την εντατικοποίηση της εργασίας, με δωδεκάωρα κ.λπ.

Ταυτόχρονα, το ΔΣ της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης, με ανακοίνωσή του, χαιρετίζει τον αγώνα των εργαζομένων στο εργοστάσιο της FULGOR, ενάντια στην τρομοκρατία, τις απολύσεις και τη φαλκίδευση των εργασιακών δικαιωμάτων τους. «Η όρεξη των κεφαλαιοκρατών γενικά, όπως και του ομίλου Στασινόπουλου - ιδιοκτήτη της FULGOR, έχει ανοίξει εξαιτίας των αντεργατικών πολιτικών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Συρρίκνωση ή επέκταση δραστηριοτήτων, κλείσιμο ή άνοιγμα τμημάτων γίνονται με αποκλειστικό κριτήριο τα κέρδη. Υπονομεύεται, για τον ίδιο λόγο, η υπογραφή της νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ). Κάθε δέσμευση, όπως εκείνες που έδωσε ο όμιλος, καταρρέει. Η εργοδοσία και τα τσιράκια της θέλουν να τσακίσουν κάθε έννοια οργάνωσης και μαζικής πάλης για τα συμφέροντα των εργαζομένων».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ
Σήμερα τρίωρη στάση εργασίας

Σε τρίωρη στάση εργασίας (9 π.μ. έως 12 μ.) προχωρούν σήμερα Τετάρτη 16 Νοέμβρη οι εργαζόμενοι στα πρακτορεία, μετά από απόφαση της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθήνας, ενάντια στις απολύσεις. «Οι απολύσεις στις οποίες προχώρησαν τα πρακτορεία ΑΡΓΟΣ & ΕΥΡΩΠΗ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν μπορεί να μείνουν αναπάντητες! Αποτελούν μέρος σχεδίου γενικότερων αλλαγών που θα φέρουν μαζικές απολύσεις και χτύπημα των δικαιωμάτων αλλά και της Συλλογικής Σύμβασης των εργαζομένων στα πρακτορεία», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Και τονίζει: «Οι διοικήσεις των πρακτορείων χρησιμοποιούν στο έπακρο το νομοθετικό οπλοστάσιο που τους έχει εξοπλίσει η κυβέρνηση με σκοπό να διαφυλάξουν ή και να αυξήσουν τα κέρδη τους, ενώ την ίδια στιγμή χτυπούν τα εργατικά δικαιώματα. Θα πάρουν απάντηση, από το οργανωμένο ταξικό κίνημα, από την Ομοσπονδία μας, αλλά και από τους άλλους κλάδους! Απαιτούμε από τους εργοδότες μας, στα δύο πρακτορεία, να πάρουν πίσω όλες τις απολύσεις, αλλά και να ματαιώσουν το σχέδιο μαζικών απολύσεων και ό,τι άλλο βάζει στο στόχαστρο τα δικαιώματά μας! Ολοι αποφασιστικά στον αγώνα!».

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «AQUIS» - ΚΩΣ
Χρωστάει δεδουλευμένα δύο μηνών και άδειες

Καταγγελία του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω

Τα δεδουλευμένα του Σεπτέμβρη, του Οκτώβρη, την άδεια και το επίδομα αδείας χρωστάει στους εργαζόμενους του ξενοδοχείου της στην Κω η εταιρεία «Aquis Resort Marine and Waterpark». Το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω καταγγέλλει την εταιρεία και απαιτεί την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων, καθώς και την έγκαιρη καταβολή του δώρου Χριστουγέννων.

Σημειώνεται ότι το ξενοδοχείο είναι εποχικής λειτουργίας (έχει κλείσει), ενώ η εταιρεία «Aquis» έχει 13 ξενοδοχεία στο δυναμικό της και συγκαταλέγεται στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες με υψηλές πληρότητες, που εφαρμόζουν, με την δικαιολογία της οικονομικής κρίσης και τις κυβερνητικές διευκολύνσεις, την απλήρωτη εργασία.

Το σωματείο καταγγέλλει ότι όλο το καλοκαίρι οι εργαζόμενοι αντιμετώπισαν την τρομοκρατία, τις απειλές και τους εκβιασμούς της Διεύθυνσης και του στελεχικού δυναμικού της μονάδας. Στις αλλεπάλληλες, όπως σημειώνει, τριμερείς συναντήσεις στο ΣΕΠΕ η επιχειρηματολογία της Διεύθυνσης περιοριζόταν στην έκκληση υπομονής των εργαζομένων. Το σωματείο καλεί «τους εργαζόμενους σε συστράτευση με το σωματείο και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα που εκφράζεται μέσα από το ΠΑΜΕ, για να βάλουμε φρένο στην αντεργατική λαίλαπα και να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες που έρχονται, με το σύνθημα όλοι για έναν και ένας για όλους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ