ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2010
Σελ. /40
Να τους κοπεί η χαρά

Ο Στρος Καν, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, χειροκροτεί τον ελληνικό λαό γιατί, λέει, έδωσε πλειοψηφία στο ΠΑΣΟΚ, δείχνοντας ότι κατανόησε το πρόγραμμα του ΔΝΤ. Και συμπλήρωσε, με νόημα, ότι αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν.

Και ο Στρος Καν και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν καλά πως η πολιτική της ΕΕ, του ΔΝΤ και της κυβέρνησης όχι μόνο δεν επικροτείται από τον ελληνικό λαό, αντίθετα έφαγε ένα ηχηρότατο χαστούκι και στον πρώτο και στο δεύτερο γύρο των εκλογών για τα τοπικά κρατικά όργανα.

Αντιμετωπίζουν, όμως, ένα τμήμα του λαού, αυτό που ψήφισε τελικά τους κυβερνητικούς υποψήφιους, ως «χρήσιμο ηλίθιο», ελπίζοντας ότι και αυτή τη φορά το φτύσιμο θα το εκλάβει ως βροχή και θα ανοίξει ομπρέλες.

Οι υπόλοιποι, πάντως, και αυτοί που ευθέως καταψήφισαν την κυβερνητική πολιτική και όσοι επέλεξαν για τους δικούς τους λόγους να απέχουν, ας βρουν τρόπο να οργανωθούν έγκαιρα παντού όπου ζουν και εργάζονται.

Γνωρίζοντας ότι απέναντί τους έχουν μια πολιτική που απειλεί να περάσει σαν οδοστρωτήρας πάνω από τη ζωή όλων.

Είμαστε ήδη στην επόμενη μέρα. Το κυβερνητικό επιτελείο παρουσιάζει από χτες στην τρόικα τα νέα μέτρα, συμπληρώνοντας ότι «έχουν την έγκριση του ελληνικού λαού»...

***

Κατά την κυβέρνηση και τον Στρος Καν, όσοι την Κυριακή ψήφισαν το κυβερνητικό κόμμα ενέκριναν:

-- Παραπέρα περικοπή των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων με την εισαγωγή του νέου μισθολογίου, την κατάργηση επιδομάτων και τη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα.

-- Περιορισμό του αριθμού των φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

-- Ριζική ανατροπή του τρόπου λειτουργίας των πρώην ΔΕΚΟ, για τις οποίες εξυφαίνεται σχέδιο ...«εξυγίανσης» ( ιδιωτικοποιήσεις, όπου αυτές είναι προσοδοφόρες για το μεγάλο κεφάλαιο και υπάρχει ενδιαφέρον (ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, ΤΤ), μείωση ή και κατάργηση κρατικών επιχορηγήσεων σε όσες κρίνονται ζημιογόνες, αποφασιστική μείωση των αποδοχών των εργαζομένων, εκτεταμένες απολύσεις κ.ο.κ.

-- Μετάταξη εκατοντάδων ειδών πρώτης ανάγκης από το μεσαίο στον ανώτατο συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή αυξήσεις στις τιμές.

-- Εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, με τον αντίστοιχο του πετρελαίου κίνησης, που αυτόματα θα σημάνει αύξηση της τιμής του τόνου κατά 200 ευρώ.

-- Μείωση του επιπέδου των συντάξεων που θεωρούνται υψηλές.

-- Απελευθέρωση των λεγόμενων κλειστών επαγγελμάτων και της ηλεκτρικής ενέργειας κ.ά.

-- Περικοπές, στα πλαίσια του «Καλλικράτη», προς τις Περιφέρειες και τους Δήμους (σημαίνει αναγκαστικά απολύσεις και υποβάθμιση ως και λουκέτο σε ΚΑΠΗ, παιδικούς σταθμούς, πολιτιστικά κέντρα κ.λπ.).

-- Παράδοση φιλέτων δημόσιων υποδομών και γης σε επιχειρηματικά συμφέροντα.

-- Αγριες περικοπές στις επιχορηγήσεις των νοσοκομείων.

***

Ο παραλογισμός ενός τέτοιου ισχυρισμού είναι προφανής. Πολύ περισσότερο που έστω και αν ισχύσει, αυτοί που ψήφισαν ΠΑΣΟΚ ήταν λιγότεροι κατά 1.200.000 ψήφους και αυτοί που ψήφισαν ΝΔ κατά 550.000 ψήφους. Πού τη βλέπουν τη στήριξη; Η αστική τάξη, όμως, δεν είναι παράλογη. Είναι στοχοπροσηλωμένη. Την ώρα που από το πρωθυπουργικό γραφείο έφευγε το σημείωμα με τα επιχειρήματα για το πώς οι νέες περικοπές στις δημόσιες δαπάνες «θα πατάξουν τη σπατάλη», οι αρθρογράφοι της αστικής τάξης έγραφαν καθαρά: Το δημόσιο χρήμα που θα «εξοικονομηθεί» από απολύσεις κατά κύριο λόγο, θα πάει στο ταμείο των καπιταλιστών. Τόσο απλά, τόσο καθαρά.

Η ομολογία δείχνει και την πηγή της ρύθμισης για την προσφορά από τον ΟΑΕΔ τζάμπα εργατών στους καπιταλιστές. Η κυρία Ξαφά εξηγεί το επιχείρημα σε μεγαλύτερη κλίμακα. Γράφει πως δεν πρέπει να μετράμε τους απολυμένους ως ζημιά, αφού από τις δικές τους απολύσεις θα χρηματοδοτηθούν επιχειρήσεις για να μην απολύσουν. Η μόνη αλήθεια που περιέχεται σ' αυτή τη δήλωση είναι πως το περίφημο πρόγραμμα «νοικοκυρέματος» δεν είναι τίποτα άλλο από πρόγραμμα μεταφοράς κρατικού χρήματος στο ταμείο των καπιταλιστών.

Παράλληλα, όμως, αυτή η συλλογιστική προσπαθεί να περάσει στις συνειδήσεις την παρακάτω εικόνα:

Μια επιχείρηση απειλεί με 1.000 απολύσεις. Η κυβέρνηση γαλαντόμα προσφέρεται να απολύσει 1.000 από το Δημόσιο. Οι μισθοί που «εξοικονομούνται» από το δημόσιο ταμείο δίνονται στον καπιταλιστή για να μην κάνει απολύσεις. Η κυβέρνηση στη συνέχεια ανακοινώνει ότι διασφάλισε 1.000 θέσεις εργασίας.

Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα καλούνται να απαιτούν την απόλυση όσο το δυνατόν περισσότερων εργαζομένων του Δημοσίου, ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν θα απολυθούν αυτοί!

Πόσο διεστραμμένο πρέπει να είναι ένα μυαλό για να οργανώνει ένα τέτοιου τύπου ενδοταξικό κυνήγι κεφαλών;

Κι όμως, δεν πρόκειται για διαστροφή. Είναι βαθιά επεξεργασμένη ταξική επιλογή. Η αστική τάξη δεν μπορεί να σταθεί λεπτό αν δεν εξασφαλίζει συμμαχίες ανάμεσα στα θύματά της. Αυτό χειροκροτεί ο Στρος Καν: Οτι ένα μέρος από τα λαϊκά στρώματα, ψηφίζοντας τους κυβερνητικούς υποψήφιους, επέτρεψε να εμφανίζεται ως εν δυνάμει σύμμαχος της αστικής τάξης. Ασε που στην ουσία η κ. Ξαφά λέει πως όσο ξεφορτώνεται το Δημόσιο εργαζόμενους και μισθούς τόσο θα μειώνεται και η φορολογία κεφαλαίου. Να, γιατί οι δραστικές περικοπές στο Δημόσιο ενισχύουν τον ιδιωτικό τομέα.

Ο πανηγυρισμός τους όμως είναι κοντός. Το απέδειξε η πρώτη κιόλας διαδήλωση που οργανώθηκε χτες από το ΚΚΕ και βρήκε μαζικότατη ανταπόκριση. Η συνέχεια θα είναι ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΣΤΟΥΣ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥΣ ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΟΥΣ

ΕΚΒΙΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ: «Εδώ ακριβώς βρισκόμαστε σήμερα, μετά από ένα εξάμηνο μιας πολυμέτωπης επίθεσης, που υλοποιήθηκε σύμφωνα με το αυστηρό χρονοδιάγραμμα του μνημονίου και υπό τη συνεχή επιτήρηση των "δανειστών". Αφού κατάφεραν να λεηλατήσουν μισθούς και συντάξεις, να καταργήσουν το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα, να στείλουν στην ανεργία εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, να απαξιώσουν ακόμα περισσότερο τη δημόσια Υγεία και Παιδεία, να προκαλέσουν τη χρεοκοπία σε χιλιάδες και χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ, να κάνουν εφιαλτική την καθημερινή επιβίωση για εκατομμύρια εργατικά νοικοκυριά, να προκαλέσουν αφόρητη ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον των παιδιών μας, τώρα προκαλούν και εκβιάζουν πάλι. Με άλλοθι την ...αναθεώρηση του ελλείμματος, που αυτή τη φορά υπολογίστηκε, λέει, με διαφορετικό τρόπο, ετοιμάζονται να πούνε ανοιχτά στους εργαζόμενους ότι υπάρχει ανάγκη για καινούρια μέτρα.

ΑΔΙΑΚΟΠΗ Η ΕΠΙΘΕΣΗ: Αν αφήσουμε να περάσει το δικό τους, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε πέντε - έξι μήνες θα μας πούνε κάτι αντίστοιχο, μετά ξανά μανά τα ίδια πάλι από την αρχή. Αν οι εργαζόμενοι και το οργανωμένο λαϊκό μέτωπο δε βάλουν φραγμό στις ορέξεις της άρχουσας τάξης και του κεφαλαίου, οι εκπρόσωποί του θα συνεχίσουν να καταβροχθίζουν όλο και μεγαλύτερο μέρος του κοινωνικού πλούτου. Με τα σημερινά δεδομένα και τους υπάρχοντες συσχετισμούς, δεν μπορεί να γίνει αλλιώς. Οσο το σύστημα και η οικονομία θα περιδινίζονται στην κρίση που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τόσο οι διαχειριστικού τύπου επιλογές τους θα αποδεικνύονται αδιέξοδες, αφού η υπόθεση της στήριξης και ισχυροποίησης των μονοπωλίων, απαιτεί τη συνεχή κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων» (από το ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ σήμερα κόντρα σε κυβέρνηση - τρόικα

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Μετεκλογικές ανατροπές

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Εβδομάδα σκληρής δοκιμασίας

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΣΩΘΗΚΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΨΗΦΟΣ - ΑΝΑΣΑ εν όψει σκληρών μέτρων

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Και τώρα τα νέα σκληρά μέτρα

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΠΟΧΗ ΟΡΓΗΣ

ΕΘΝΟΣ: ΝΙΚΗ - ΣΤΑΘΜΟΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΗΧΗΡΑ ΜΗΝΥΜΑΤΑ ΠΡΟΣ ΓΙΩΡΓΟ ΚΑΙ ΣΑΜΑΡΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Πρασίνισε ο Καλλικράτης

ΑΥΡΙΑΝΗ: 70% ΠΗΡΕ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΒΟΥΒΗΣ ΟΡΓΗΣ

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ υπό προθεσμία

ΤΟ ΒΗΜΑ: Πρόσκληση Γιώργου στους αρχηγούς για συνεννόηση

Η ΑΥΓΗ: Κάλπες, ύφεση και στο βάθος εκλογές

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Για ζεστό χρήμα στο κεφάλαιο

«Πέρα από το πάγωμα των προσλήψεων θα πρέπει η κυβέρνηση να καταργήσει - όχι να συγχωνεύσει - άχρηστους οργανισμούς του Δημοσίου και να μειώσει - όχι να μετατάξει - το υπεράριθμο προσωπικό στις δημόσιες επιχειρήσεις (...) Το ζητούμενο δεν είναι η εξεύρεση πρόσθετων φορολογικών εσόδων για να χρηματοδοτηθούν οι κρατικές δαπάνες, αλλά ο περιορισμός των δαπανών. Οσοι θεωρούν ότι οι εκατοντάδες χιλιάδες υπεράριθμοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα, αν απολυθούν, θα έρθουν να προστεθούν στις 700.000 σημερινούς ανέργους, παραβλέπουν το γεγονός ότι η δραστική συρρίκνωση του Δημοσίου θα αποτρέψει περαιτέρω απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Είτε χρησιμοποιηθεί για μείωση των ελλειμμάτων είτε για μείωση της φορολογίας, η δραστική μείωση των κρατικών δαπανών μόνο θετικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει πάνω στον ιδιωτικό τομέα» (από άρθρο της Μιράντας Ξαφά στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

«Αστραπιαίος πόλεμος» κατά των εργαζομένων

«Ο Γ. Παπανδρέου εξετάζει εισηγήσεις να ανατρέψει το χρονοδιάγραμμα που τοποθετούσε τις αλλαγές, τη μία μετά την άλλη. Ο νέος "κωδικός" είναι "αστραπιαίος πόλεμος": σε ένα νόμο όλες οι αλλαγές για κλειστά επαγγέλματα, απελευθερώσεις αγορών και ΔΕΚΟ (...) Θα πρόκειται για νόμο - πλαίσιο με την υπογραφή του πρωθυπουργού, ο οποίος θα παραπέμπει τις λεπτομέρειες σε Προεδρικά Διατάγματα που θα πρέπει να εκδώσουν μέχρι το τέλος του έτους οι κατά τομέα αρμόδιοι υπουργοί (...) την τοποθέτηση του πρωθυπουργού ακολούθησε ενημερωτικό σημείωμα από τους συνεργάτες του. Σε αυτό γίνεται ρητή αναφορά στην επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών: "Είναι ρητή δέσμευση της κυβέρνησης ότι η συνέχιση της δημοσιονομικής προσαρμογής θα στηριχτεί σε διαρθρωτικά μέτρα και σε παρεμβάσεις για την οριστική πάταξη της σπατάλης στο χώρο της Υγείας και των ΔΕΚΟ, ώστε να πάψουν ο μόχθος και τα χρήματα του Ελληνα φορολογούμενου να χρηματοδοτούν την αδιαφάνεια και τη διαφθορά» (το θέμα στο ΕΘΝΟΣ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ