ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
Συνωμοσία στα εξάστηλα!

Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Του Γιάννη Καλαϊτζή από την «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ»
Πάνω που πάει να δει προκοπή ο άνθρωπος, να κάτι τίτλοι στις εφημερίδες της παράταξης περί «θεομηνίας», «χρυσών κουταλιών» και τσακίσματος της διαπλοκής!

Αστε ρε τον άνθρωπο να αγιάσει.Ως και στο Αγιο Ορος έχει κλείσει σουίτα για να μπορέσει να απολαύσει με την ησυχία του το «απέραντο γαλάζιο». Εντάξει, δεν πρόκειται για το γαλάζιο που περιγράφει η ομώνυμη ταινία, αλλά μη σταθούμε τώρα στις λεπτομέρειες. Το κρίσιμο δεν είναι το χρώμα της θάλασσας αλλά η τρίαινα στα χέρια του Ποσειδώνα. Αμα ανήκεις στη «δημιουργική αριστερά», όλα μπορείς να τα φέρεις τα πάνω κάτω, αρκεί να σ' αφήσουν να πιάσεις το εργαλείο στα χέρια.

Στα ψιλά του ενδιαφέροντος μοιάζει να περνά η σχέση: «Ενταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, κατοχή της μισής Κύπρου από την Τουρκία». Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς; Οταν και μόνο η υπενθύμιση του προβλήματος χαρακτηρίζεται «εθνικισμός»; `Η, αλλιώς, όταν το ιμπεριαλιστικό κέντρο βαράει προσοχή, ποιος τολμά να θυμίσει τις καλλιεργημένες αυταπάτες περί λύσης του Κυπριακού όταν η Κύπρος ενταχθεί στην ΕΕ;

Εχει κανείςπαρατηρήσει το γεγονός ότι κάθε που σφίγγουν τα πράγματα το «ΒΗΜΑ» ανακαλύπτει την ταλαιπωρία του πολίτη από το δημόσιο; Οι κακόβουλοι λένε πως η τωρινή ενασχόληση με το θέμα δεν είναι άσχετη με κάτι επικείμενες ρυθμίσεις που αξιώνει η ΕΕ περί απαλλαγής του κεφαλαίου από τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις σε βάρος του κεφαλαίου που θέλει να επενδύσει. Κακόβουλοι.

Για την «Αυγή» δε θα κάνουμε σχόλιο. Αρκετό είναι το ταράκουλο που περνάνε με το «νεύμα στο Νίκο». Εξάλλου, όπως κάθε φορά στα δύσκολα, αναλαμβάνουν οι εφεδρείες να στρέψουν αλλού την προσοχή. Π.χ. το αδελφάκι τους η «Εποχή», που βρήκε να εγκαλέσει το ΚΚΕ γιατί δεν έχει πρόταση για τη μεταρρύθμιση του καπιταλισμού! Ε, δεν έχουμε τέτοια πρόταση. Κακό είναι; Γιατί εμείς πιστεύουμε πως ακριβώς τέτοια πρόταση δεν πρέπει να έχουμε.

«Κάμερες μέσα στο φέρετρο παίρνουν συνεντεύξεις από τα σκουλήκια»*

* Τζιμ Μόρισον, σημειώσεις για την όραση


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ


ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΣΤΗ ΛΗΘΗ;

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΑΔΕ: «Ομως το πρώτο δίδαγμα του αντιδικτατορικού αγώνα και της κορύφωσής του, της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, υπήρξε ότι ο αγώνας για τη Δημοκρατία και την ελευθερία έσπασε τα προδικτατορικά ιδεολογικά τείχη και δημιούργησε μια νέα ενότητα του ελληνικού λαού και της νεολαίας ιδιαίτερα». (η ακριβής δήλωση του Ν. Κωνσταντόπουλου στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ)

ΣΤΗ ΝΔ: «Ο Κωνσταντόπουλος έρχεται γάντι σε μια ΝΔ που διανύει παρατεταμένη φάση ρεβιζιονισμού. Φυσικά όλα αυτά δε θα συνέβαιναν αν η Προεδρική υποψηφιότητα Κωνσταντόπουλου είχε όπως λένε "κλειδώσει". Επειδή ο Κωνσταντόπουλος είναι πολιτικός και όχι ήρωας του ποιήματος "Τείχη" του Καβάφη, αποφάσισε να πλησιάζει και δημοσίως τη ΝΔ, μπας και αλλάξει τύχη». (ο Δ. Μητρόπουλος στα ΝΕΑ)

ΕΡΜΕ ΝΕΚΡΕ: «Προς τιμήν του ο κ. Κωνσταντόπουλος υπενθύμισε ότι η εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν παλλαϊκή, το αίτημα για αποκατάσταση του πολιτεύματος τη ζοφερή εκείνη περίοδο δεν είχε σημαίες ούτε δεξιές, ούτε αριστερές, μόνο ελληνικές». (το κύριο άρθρο στη ΧΩΡΑ)

ΕΡΜΗ ΚΥΠΡΟΣ: «Ομως τόσο οι κυβερνήσεις και των δύο χωρών, όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης - ανεξαρτήτως ύφους, επιπέδου κριτικής και ερμηνευτικών προτάσεων - γνωρίζουν, μάλλον καλώς ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις είχαν συμφωνήσει, προκειμένου να πετύχουν την ένταξη της Κύπρου, ότι ούτε τα ελληνοτουρκικά, ούτε η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας αποτέλεσαν ποτέ κριτήριο της Κοπεγχάγης, ή πολιτικό κριτήριο για την υποψηφιότητα της Τουρκίας». (η Κύρα Αδάμ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΝΕΥΜΑ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ

ΑΠΟΦΑΣΗ: Τα χρυσά κουτάλια

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΘΕΟΜΗΝΙΑΣ Η ΕΛΛΑΔΑ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΕΙ τους νταβατζήδες της διαπλοκής

ΤΑ ΝΕΑ: Τα 18 πτυχία που εξασφαλίζουν δουλειά

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Διαφωνία Αλογοσκούφη - Σιούφα για τον αναπτυξιακό

Η ΧΩΡΑ: ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΙΑΣ

ΕΘΝΟΣ: ΠΟΛΕΜΟΣ ΓΙΑΤΡΩΝ με θύματα παιδιά

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΜΕΙΩΣΕΙΣ έως 20% στις τιμές φαρμάκων

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΠΤΥΧΙΑ ΑΠΟ ΑΕΙ σε τρία χρόνια

Η ΑΥΓΗ (κυριακάτικη): Λαθρεπιβάτης του ευρώ;

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ (κυριακάτικη): Συμφωνία στην Κύπρο

ΤΟ ΠΑΡΟΝ (κυριακάτικο): Παράδοση!

ΤΟ ΒΗΜΑ (κυριακάτικο): Το κράτος - τέρας!

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ (κυριακάτικος): ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ και αυταρχισμός...

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Πλήρωνε κορόιδο

«Η όπερα "Λυσιστράτη" που παρουσιάστηκε το 2002 στο Μέγαρο Μουσικής, κόστισε 3,2 εκατομμύρια ευρώ (1 δισ. δρχ.) χωρίς να έχει είσπραξη έστω και ενός ευρώ. Η έκθεση Outlook (σ.σ. εκείνη με το καρπούζι...) απορρόφησε 3,7 εκατομμύρια ευρώ με εισπράξεις μικρότερες από 200.000 ευρώ. Χειρότερο όλων το γεγονός ότι ενώ διατέθηκαν 6,4 εκατομμύρια ευρώ για εμβόλια της Unicef, το 1/6 του ποσού δαπανήθηκε σε διαφήμιση, αντί να δοθεί απευθείας για τους σκοπούς της οργάνωσης» (το άρθρο του Π. Αμυρά στον «ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ»).

Τσιμουδιά για τους ισχυρούς...

«Μετά την "ελεγεία" για τον περιβόητο Χατζηστεφάνου, ο Στάθης Τσακαρουσιάνος μας παρουσίασε χθες το "δράμα" του Θέμου Αναστασιάδη και τις αριστοφανικές του απόπειρες: "...Ξεσκίζει τους κακομοίρηδες, γελοιοποιεί τους ήδη γελοίους. Ενώ το ύφος και η στάση του σε προετοιμάζουν ότι θα ειρωνευτεί αυτούς που όντως έχουν δύναμη. Ποτέ δεν τα έχει βάλει με τους κυβερνήτες (όπως είχε αποτολμήσει η Μαλβίνα), ούτε καν με τα αφεντικά της τηλεόρασης ή έστω εκείνους που όντως διαμορφώνουν το πρόσωπό της, π.χ., τον Χατζηνικολάου. Αλλά αυτό δεν είναι ακριβώς ατολμία, είναι προληπτική ιατρική. Η Μαλβίνα το έφαγε το κεφάλι της, ο Θέμος θέλει να ζήσει. Η εποχή μας είναι ανελεύθερη, μικρή και φιμωμένη - με τρόπο ανεπαίσθητο, πολιτικά ορθό και δικαστικά ορθότερο, οι ισχυροί έχουν βουλώσει όλα τα στόματα. Τσιμουδιά δεν ακούγεται για όσους μας ορίζουν - ούτε καν από τους κωμωδούς...» (το απόσπασμα στη «ΧΩΡΑ»).

Οπως η ΠΑΣΚΕ

«Αποφασισμένη να απεξαρτηθεί από τις κυβερνητικές επιλογές είναι η ΔΑΚΕ η οποία σκοπεύει να χαράξει αυτόνομη πορεία» (η εκτίμηση στο «ΕΘΝΟΣ»).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ