ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Αντιλαϊκή συναίνεση και προεδρολογία

Επιστέγασμα της συναίνεσης, που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ σε όλο το μήκος της νεοφιλελεύθερης πολιτικής, αποτελεί η από κοινού στήριξη υποψηφιότητας για την Προεδρία της Δημοκρατίας, ανεξάρτητα από τα παζάρια για τα πρόσωπα που βρίσκονται στην «τελική ευθεία».

Παράλληλα, οι δύο μονομάχοι δε δίστασαν να μολύνουν με τη συναίνεσή τους και τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, παρουσιάζοντας τη σύμπλευσή τους σε αντιλαϊκές επιλογές περίπου ως το υπέρτατο νόημα και «αίτημα» της εξέγερσης του Νοέμβρη!

Συναίνεση για τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και της παιδείας ζήτησε ξανά ο Κ. Καραμανλής, ενώ ανέδειξε το ζήτημα της διαπλοκής ως μείζον στις σημερινές συνθήκες, ακριβώς γιατί εξυπηρετεί πολλαπλά τις πολιτικές επιδιώξεις και σχεδιασμούς της κυβέρνησης.

«Η νέα εποχή υπαγορεύει τη στρατηγική επιλογή για εθνική συνεννόηση στα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το παρόν και κρίνουν το μέλλον της πατρίδας μας», επισήμανε ο πρωθυπουργός, προσδιορίζοντας ότι η συναίνεση πρέπει να επιτυγχάνεται «ιδίως, στο χώρο της παιδείας, της εξωτερικής πολιτικής, των εθνικών υποθέσεών μας». Επανερχόμενος στο θέμα, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τόνισε: «Αμφιβολίες δεν πρέπει να υπάρχουν: Η εθνική συνεννόηση, η σύνθεση απόψεων και ιδεών, η συνένωση δυνάμεων και προσπαθειών είναι βασικός όρος για αποτελεσματικές μακρόπνοες στρατηγικές».

Αναφερόμενος στο «αίτημα για διαφάνεια παντού» είπε ότι «είναι στρατηγική επιλογή μας» και αποσκοπεί στην «εφαρμογή κανόνων για όλους που δε θα επιτρέπουν στα όποια οργανωμένα συμφέροντα να αναπτύσσουν απόπειρες ποδηγέτησης της κοινής γνώμης, της κοινωνίας, της πολιτικής. Να μην έχουν δυνατότητες πολιτικών παρεμβάσεων».

Η «μεγάλη ιδέα» του Παπαληγούρα

Την εικόνα του πολέμιου της διαφθοράς θέλησε να συντηρήσει με χτεσινή παρέμβασή του ο υπουργός Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας, επαναλαμβάνοντας την «αποφασιστικότητα» της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει το ζήτημα, το οποίο αναγόρευσε ως τη «σύγχρονη μεγάλη ιδέα»!.

«Η διαφθορά έχει τις ρίζες της στην ανάδειξη μιας πανίσχυρης και εξωθεσμικής ομάδας πίεσης, που έφθασε να ελέγχει τα Μέσα Ενημέρωσης και φιλοδοξούσε να ελέγχει τη θεσμική εξουσία και τις εξελίξεις, διαπλέκοντας την επιρροή των media με τα κρατικοδίαιτα οικονομικά της συμφέροντα», τόνισε σε ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, ενώ συμπλήρωσε ότι «φυσικό θύμα αυτής της διαπλοκής υπήρξε το δημόσιο συμφέρον και το κύρος του πολιτικού κόσμου». Επιμένοντας στην περιγραφή του προβλήματος, συνέχισε αναφερόμενος σε «ένα οικονομικό ολιγοπώλιο που περιθωριοποίησε τους πολλούς και υγιείς επιχειρηματίες» μέσα από την «αδιάφανη νομή του όλου κυκλώματος δημοσίων έργων, κρατικών προμηθειών, συμβάσεων και κοινοτικών επιχορηγήσεων». Δεν εξήγησε, ωστόσο, γιατί η κυβέρνηση της ΝΔ δεν έχει «γκρεμίσει» το σύστημα της διαπλοκής και περιορίστηκε να επαναλάβει για πολλοστή φορά τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα πάρει η κυβέρνηση «με τις οποίες καταργούνται όλες οι κερκόπορτες της διάβρωσης». Καταλήγοντας υποστήριξε ότι «η μάχη για να καθαρίσει οριστικά το θολό τοπίο της δημόσιας ζωής συνιστά τη μεγάλη εθνική πρόκληση για την κυβέρνηση, για τις υγιείς(!) πολιτικές δυνάμεις, για την ίδια την κοινωνία. Είναι η σύγχρονη Μεγάλη Ιδέα και πρέπει όλοι να την υιοθετήσουμε!».

Σήμερα, η Κυβερνητική Επιτροπή συζητά το θέμα του ρόλου και των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ανταγωνισμού, θέμα που εντάσσει στο γενικότερο «πακέτο κατά της διαπλοκής». Ωστόσο, η Επιτροπή αυτή, «φύσει και θέση», αποτελεί άλλοθι για την αχαλίνωτη δράση του κεφαλαίου και των πολυεθνικών.

«Αριστερός» Πρόεδρος

Την ίδια στιγμή, πληθαίνουν στο εσωτερικό της κυβέρνησης οι φωνές που τάσσονται υπέρ ενός «αριστερού» υποψηφίου για την προεδρία της Δημοκρατίας. Το σενάριο αυτό ενισχύθηκε μετά την παρουσία και τα όσα είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για το Πολυτεχνείο. Αν και δεν είναι λίγα τα στελέχη της ΝΔ, που εκτιμούν ότι μια τέτοια υποψηφιότητα θα διευκολύνει τα σχέδια του Κ. Καραμανλή περί «ηγεμονίας» στον «κεντρώο χώρο», ωστόσο, κανείς δε γνωρίζει ποια θα είναι η τελική επιλογή του πρωθυπουργού.

Υπέρ της στήριξης προσώπου προερχόμενου από την Αριστερά πρότεινε για το αξίωμα του Προέδρου της δημοκρατίας ο υπουργός Απασχόλησης Π. Παναγιωτόπουλος, εκτιμώντας ότι κάτι τέτοιο «θα εμπεριέχει έναν κορυφαίο ιστορικό συμβολισμό». Τη λογική της «τρίτης συγκατοίκησης» έπειτα από αυτές των Παπανδρέου - Καραμανλή και Σημίτη -Στεφανόπουλου, υποστηρίζει ο υπουργός Μεταφορών Μιχ. Λιάπης, τονίζοντας ότι «είμαστε ισχυροί ως κυβέρνηση, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

ΓΚΑΛΟΠ
Κυριαρχεί η απογοήτευση από ΝΔ - ΠΑΣΟΚ

Η απογοήτευση από κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ είναι το κύριο χαρακτηριστικό των διαθέσεων της «κοινής γνώμης», οκτώ μήνες μετά τις εκλογές, ενώ πτώση, όχι όμως ανάλογη, παρουσιάζουν και τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων.

Συγκεκριμένα, δημοσκόπηση της ALCO, για λογαριασμό της εφημερίδας «Τύπος της Κυριακής», δείχνει ότι ο βαθμός ικανοποίησης από την κυβέρνηση είναι χαμηλός, καθώς μόνο το 33,9% των ερωτηθέντων έχει «θετική γνώμη», έναντι 62,1% που έχουν αρνητική γνώμη. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για το ΠΑΣΟΚ με το 22,4% να έχει θετική γνώμη, έναντι 76,2% αυτών που έχουν αρνητική. Πολύ ικανοποιημένο από τον Κ. Καραμανλή προσωπικά δηλώνει το 15,2% και αρκετά το 26,4%. Αντιστοίχως, μεγάλη ικανοποίηση για τη Γ.Παπανδρέου δηλώνει το 4,1% και αρκετά το 20%. Παράλληλα, επτά στους δέκα, ποσοστό 70,7%, εκτιμούν ότι η κυβέρνηση δεν τήρησε τις προεκλογικές υποσχέσεις της.

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου, η ΝΔ διατηρεί προβάδισμα 5,9 ποσοστιαίων μονάδων έναντι του ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, η ΝΔ συγκεντρώνει το 37,7% των ερωτηθέντων, το ΠΑΣΟΚ 31,8%, το ΚΚΕ 6,7%, ο ΣΥΝ και ο ΛΑΟΣ από 3,2%. Δεν απαντά το 12,4%.

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός είναι, σύμφωνα με την έρευνα, ο Κ. Καραμανλής (59,2% θετικές γνώμες) και ακολουθούν ο Ν. Κωνσταντόπουλος (56,5%) ο Γ. Παπανδρέου (55,3%), η Αλέκα Παπαρήγα (39,8%) και ο Γ. Καρατζαφέρης (26,7%).

Καταλληλότερος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξακολουθεί να θεωρείται από τους πολίτες ο Κώστας Σημίτης (18,2%). Ακολουθούν στις προτιμήσεις ο Ν. Κωνσταντόπουλος (11,9%) και σε μεγάλη απόσταση ακολουθούν οι κ.κ. Κακλαμάνης, Μητσοτάκης, Θεοδωράκης, Μολυβιάτης, Σουφλιάς, Καρατζαφέρης.

Η πανελλαδική έρευνα διεξήχθη στο διάστημα 2 - 8 Νοεμβρίου 2004, με τη μέθοδο της κάλπης και δείγμα 1.997 ψηφοφόρων.

ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ
Δυσφορία για τις επιλογές του Ν. Κωνσταντόπουλου

Η παρουσία και ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλου σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για το Πολυτεχνείο, την περασμένη Κυριακή, πυροδότησε έντονες αντιδράσεις στο εσωτερικό του Συνασπισμού.

Το στίγμα της ομιλίας του δίνεται ίσως από μια και μόνο φράση που προκάλεσε αίσθηση γενικά και ενόχληση ειδικά στην Κουμουνδούρου, ότι «το πρώτο δίδαγμα του αντιδικτατορικού αγώνα υπήρξε ότι ο αγώνας για τη δημοκρατία και την ελευθερία έσπασε τα προδικτατορικά ιδεολογικά τείχη και δημιούργησε μια νέα ενότητα»!

Η νεολαία Συνασπισμού, σε ανακοίνωσή της, αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η παρουσία του Ν. Κωνσταντόπουλου στην εν λόγω εκδήλωση στέλνει μια σειρά από αρνητικά μηνύματα, σημειώνει ότι η εκπροσώπηση του κόμματος στην εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ σ' αυτό το επίπεδο «υποβαθμίζει τις αιχμές και τα μέτωπα της περιόδου και αδικεί τη στάση του ΣΥΝ σε μια σειρά από ζητήματα όπως ο αγώνας εναντίον του ευρωσυντάγματος, η εναντίωσή μας στην πρόθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, κυρίως η αντίθεσή μας στο ξαναγράψιμο της ιστορίας». Συγχρόνως, η νεολαία ΣΥΝ εκτιμά ότι η παρουσία του Ν. Κωνσταντόπουλου εκεί, αποπροσανατολίζει καθώς αναζωπυρώνει τα σενάρια για το ζήτημα της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Να σημειωθεί πως η νεολαία ΣΥΝ είχε ζητήσει από την ΠΓ του κόμματος να αποφασίσει για το πώς και αν θα εκπροσωπηθεί ο ΣΥΝ στην εκδήλωση, αίτημα που δεν έγινε δεκτό.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ