ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Νοέμβρη 2003
Σελ. /32
Να ισχυροποιήσουμε το Κόμμα ως πρωτοπορία στην οργάνωση των λαϊκών μαζών*

Τα άλλα κόμματα, εκσυγχρονίζοντας όσο μπορούν την τακτική τους και τις μεθόδους παγίδευσης και εξαπάτησης των λαϊκών μαζών, και γενικά και μπροστά στις εκλογές, θεωρούν ως ανώτερο επιτρεπτό νόμιμο όπλο λαϊκής δράσης την ψήφο στις εκλογές και πάλι με μια προϋπόθεση. Δε θα μπαίνει υπό αμφισβήτηση η κυρίαρχη πολιτική, τα ιερά και τα όσια του συστήματος. Η καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής. Στη γραμμή αυτή εκσυγχρονίζουν διαρκώς τις μεθόδους παγίδευσης των λαϊκών μαζών. Αξιοποιούν και ενισχύουν κάθε οπορτουνιστική αντίληψη, στηρίζουν και προσπαθούν να αναγεννούν κάθε δύναμη που μπορεί να είναι χρήσιμη στην αμφισβήτηση, συκοφάντηση και υπονόμευση της σοσιαλιστικής προοπτικής, της αντιιμπεριαλιστικής, αντιμονοπωλιακής γραμμής πάλης, του ΚΚΕ και της ιστορίας του.

Το ΚΚΕ έχει μια ριζικά διαφορετική αντίληψη και στάση. Εχει ως πρωταρχικό σκοπό της πάλης του τη λαϊκή οργάνωση και χειραφέτηση. Δε διεκδικεί απλά την ψήφο του λαού, για να διαχειριστεί τα προβλήματά του, αλλά για να μπορέσει από καλύτερες θέσεις να παλέψει, ώστε να γίνει ο λαός κυρίαρχος της τύχης του.

Αξιοποιεί τις εκλογές ως μια από τις δυνατότητες για να ενισχύσει τους δεσμούς του με το λαό και τη συνειδητοποίησή του ως υποκείμενο των εξελίξεων.

Υπάρχει ουσιαστική διαφορά από τα αστικά και μικροαστικά κόμματα. Επομένως, η εκλογική στήριξη του ΚΚΕ θα είναι πιο σταθερή, πιο πλατιά, όταν δείχνει στην πράξη αυτή τη διαφορά και στις εκλογικές αναμετρήσεις αλλά και καθημερινά.

Στην πολιτική του ΚΚΕ, στις σχέσεις του με την εργατική τάξη και τους συμμάχους της δεν υπάρχει, δεν πρέπει να υπάρχει τίποτα το τυπικό, το ευκαιριακό, το πρόχειρο. Τη διαφορά αυτή μπορούν εύκολα να τη διακρίνουν οι εργαζόμενοι, εφόσον υπάρχει όχι μόνο στις διακηρύξεις, αλλά και στην πράξη. Αν δεν μπορούν να διακρίνουν αυτή τη διαφορά δεν είναι εύκολο να αλλάξουν και συμπεριφορά και να δώσουν δύναμη στο ΚΚΕ. Δεν αρκούν οι διακηρύξεις όσο κι αν είναι σωστές.

Η εργατική τάξη, η αγροτιά, κλπ., μπορούν ενδεχόμενα να έχουν τις επιφυλάξεις τους, τις ταλαντεύσεις τους για τις προγραμματικές θέσεις του ΚΚΕ, είναι όμως σε θέση να κρίνουν την αξιοπιστία και το φιλολαϊκό χαρακτήρα του Κόμματος, αν το αισθάνονται δίπλα τους καθημερινά, ανυποχώρητα ως οργανωτή, καθοδηγητή και εμψυχωτή της λαϊκής ενότητας και συσπείρωσης.

Η ιδέα του Λαϊκού Μετώπου που αποτελεί ανώτερη έκφραση οργάνωσης και ταξικής συνειδητοποίησης είναι, πρέπει να είναι, η ουσία της δουλιάς με τις λαϊκές μάζες. Η προώθηση αυτού του έργου δε συμβιβάζεται με δουλιά μπούγιου, με τυπικότητα, καμπανιακή, ευκαιριακή δουλιά. Απαιτείται σχεδιασμένη πολιτικο-ιδεολογική και οργανωτική δουλιά, προγραμματισμένα, με συνοχή, με σύστημα και συνέχεια. Δηλαδή, απαιτείται μεγάλη υπομονή, αντοχή, σταθερότητα, ανυποχώρητη στάση μπροστά στις δυσκολίες, πρωτοβουλία και ικανότητα να αντλούμε πείρα και δυνάμεις από τη σύνδεσή μας με τους εργαζόμενους γενικεύοντας -βήμα το βήμα- κάθε πρόοδο στην κατεύθυνση αυτή. Μέσα στους κόλπους της εργατικής τάξης, στα άλλα εργαζόμενα τμήματα υπάρχουν δυνάμεις, ταλέντα που μπορούν να αποτελέσουν γερά στηρίγματα στις προσπάθειες του Κόμματος. Το κύριο στο σχεδιασμό δεν είναι η επιλογή ημερομηνιών και η καταγραφή ενεργειών, τόσες περιοδείες ή συγκεντρώσεις, αλλά ενέργειες για την απόσπαση δυνάμεων, για την οργάνωση και συγκέντρωση δυνάμεων στη γραμμή της ρήξης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Ενέργειες για τη διεύρυνση του κύκλου των ανθρώπων που παλεύουν για το σκοπό αυτό.

Μπροστά στις εκλογές, οι εκλογικές επιτροπές, η οργανωμένη ενεργοποίηση οπαδών, φίλων, ψηφοφόρων είναι ένα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι μέθοδοι για συγκέντρωση ψήφων, αλλά και μορφές λαϊκής οργάνωσης για πιο πλατιά, πιο βαθιά, πιο σταθερή σύνδεση του Κόμματος με την εργατική τάξη, τη νεολαία, κλπ.

Η πείρα δείχνει ότι, για να μπουν νέες δυνάμεις στον αγώνα, να οργανωθούν στις διάφορες μορφές λαϊκής οργάνωσης από τα συνδικάτα, στις διάφορες κινήσεις και μέτωπα έως το Κόμμα, που είναι η ανώτερη μορφή οργάνωσης, χρειάζεται ένας ορισμένος βαθμός πολιτικής ωριμότητας και ταξικής συνειδητότητας, πράγματα που καταχτιούνται μέσα από μια συνεχή διαφώτιση, σταθερή οργανωτική δουλιά. Αρα, η ανάπτυξη της λαϊκής πρωτοβουλίας, αυτενέργειας και οργάνωσης είναι βασικό κριτήριο αποτελεσματικότητας. Εδώ ακριβώς κρίνεται ο ρόλος του Κόμματος ως πρωτοπορίας όχι μόνο στις ιδέες, αλλά και στην οργάνωση, προετοιμασία και διαπαιδαγώγηση της εργατικής τάξης κλπ., για αυτοτελή πολιτική πάλη έως την κατάχτηση της εξουσίας. Η δημιουργία του ΠΑΜΕ, για παράδειγμα, είναι ένα σημαντικό βήμα σε αυτή την κατεύθυνση.

Η εκλογική μάχη, κατά συνέπεια, θα έχει αποτελέσματα για το Κόμμα, για την υπόθεση του Μετώπου, αν δουλέψουμε κομμουνιστικά, αν δηλαδή δουλέψουμε με στόχους, με σχέδιο, με προοπτική για απόσπαση λαϊκών δυνάμεων από την επιρροή των ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και μετατόπισή τους υπέρ της πολιτικής του ΚΚΕ, ανοίγοντας ταυτόχρονα ισχυρό μέτωπο στις ρεφορμιστικές και οπορτουνιστικές απόψεις. Μιλώντας για τον οπορτουνισμό είναι ανάγκη να παρακολουθούμε τις συνεχείς μεταμορφώσεις και προσαρμογές σε θέσεις και τακτικές.

Στις κομματικές οργανώσεις υπάρχουν άφθονα δείγματα πρωτοπόρας δουλιάς ΚΟΒ, μελών, στελεχών. Δείγματα που μπορούν να αποτελέσουν ζωντανό παράδειγμα για όλους. Είναι απόδειξη ότι είναι δυνατό να συνταχθούν όλες οι δυνάμεις σε αυτό το σχέδιο. Είναι ρεαλιστικό να υπερνικηθούν αρκετές αδυναμίες σε αυτό ακριβώς το κρίσιμο ζήτημα.

Είναι μέτωπο χωρίς αυταπάτες, πολύ σκληρό, με αντιπάλους καλά οργανωμένους και με βαθιά ριζωμένες συμβιβαστικές, ηττοπαθείς αντιλήψεις και προκαταλήψεις. Κάθε βήμα προόδου στην ανατροπή των σχεδίων του αντιπάλου και των αντιλήψεων αυτών θα είναι αποτέλεσμα της κατάκτησης, μέσα στον αγώνα, μιας υψηλής κομματικής συσπείρωσης και της εδραίωσης των κομματικών αρετών που θίξαμε στο πρώτο άρθρο, (βλέπε «Ρ» 2/11/2003). Αρετές που προϋποθέτουν μια διαρκή προσπάθεια βαθύτερης γνώσης και αφομοίωσης των θεωρητικών, ιδεολογικών και πολιτικών θέσεων του Κόμματος για το Μέτωπο και το Πρόγραμμα του Κόμματος, σταθερό προσανατολισμό στη δουλιά στις μάζες, οργανωτικότητα και επίμονο έλεγχο.

Να ισχυροποιήσουμε το Κόμμα
και ως δύναμη που εμπνέει
με το παράδειγμα

Η εκλογική ενίσχυση του ΚΚΕ, η αύξηση της δύναμης, του κύρους του και της επιρροής του μέσα στους εργαζόμενους, τη νεολαία και τους συμμάχους του θα είναι αποτέλεσμα πολύ σκληρού αγώνα. Γενικότερα, η αλλαγή συσχετισμού δυνάμεων σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο και η συσπείρωση λαϊκών δυνάμεων στη γραμμή του Μετώπου δεν είναι περίπατος. Δεν αρκεί ακόμα ούτε το ολοκληρωμένο σχέδιο, όπως το έχουμε επεξεργαστεί μέσα από τα Συνέδρια του Κόμματος, για να πάρει σάρκα και οστά το Μέτωπο. Δεν είναι ένας αγώνας για τη λύση ενός επιμέρους κοινωνικού ζητήματος. Είναι αγώνας για βαθιές ριζοσπαστικές αλλαγές έως το επίπεδο της εξουσίας. Είναι σκληρός, μακρόχρονος, ταξικός, πολιτικός αγώνας.

Η διεξαγωγή του από την πρωτοπορία απαιτεί υψηλό βαθμό συνειδητότητας, αφοσίωσης στην υπόθεση του σοσιαλισμού, σωστή στρατηγική και τακτική, στενούς και γερούς δεσμούς με την εργατική τάξη, με όλα τα λαϊκά στρώματα. Πρακτική έκφραση αυτών των γνωρισμάτων είναι το πνεύμα αυτοθυσίας, ετοιμότητας για συνεχή προσφορά, ετοιμότητα για προσωπικές θυσίες, που ποικίλλουν ανάλογα με τη φάση του αγώνα, στο όνομα των ανθρώπων του μόχθου, στο όνομα της κοινωνικής προόδου. Χωρίς αυτό το στοιχείο δεν κερδίζεται κανένας αγώνας, πολύ περισσότερο η εμπιστοσύνη των εργατικών και λαϊκών μαζών. Η χρεοκοπία των αστικών πολιτικών και αντιλήψεων και των στηριγμάτων τους μέσα στο εργατικό κίνημα, του οπορτουνισμού, δεν μπορεί να μετατραπεί άμεσα και αυτόματα σε πολιτική στήριξη του ΚΚΕ, σε συσπείρωση σε γραμμή πάλης και ρήξης με τα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό, χωρίς τους παραπάνω όρους.

* Σήμερα δημοσιεύουμε το τρίτο και τελευταίο άρθρο για το Κόμμα, που είναι αναδημοσίευση από την ΚΟΜΕΠ, τεύχος 5.


Του
Δημήτρη ΓΟΝΤΙΚΑ μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ