ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
45 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΞΕΣΗΚΩΜΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Αύριο η διαδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην αμερικάνικη πρεσβεία

Τα επίκαιρα συνθήματα του ηρωικού αγώνα, «Εξω αι ΗΠΑ», «Εξω το ΝΑΤΟ», κοσμούν ξανά τις πύλες του ιστορικού χώρου

Σήμερα καταθέτουν στεφάνια αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Ανοιξε τις πύλες του χτες το ιστορικό κτιριακό συγκρότημα του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, σημαίνοντας την έναρξη του τριήμερου εορτασμού για τον λαϊκό ξεσηκωμό του Νοέμβρη του 1973, που και φέτος, 45 χρόνια μετά, θα κορυφωθεί με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στην αμερικάνικη πρεσβεία, αύριο Σάββατο.

Αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα καταθέσουν στεφάνια στο χώρο του Πολυτεχνείου σήμερα Παρασκευή, στις 10.30 το πρωί.

Τα συνθήματα «Εξω αι ΗΠΑ - Εξω το ΝΑΤΟ», γράφτηκαν χτες ξανά στη θέση τους, στις κολόνες της αιματοβαμμένης πύλης, η οποία βρίσκεται επίσης εκεί, δίπλα στο μνημείο της εξέγερσης, που μικροί και μεγάλοι επισκέπτονται για να αφήσουν μερικά λουλούδια, να καταθέσουν στεφάνια, να αποτίσουν φόρο τιμής. Από το πρωί χτες κατέφθαναν στο χώρο σχολικές τάξεις με τους δασκάλους να εξηγούν στους μαθητές τα ιστορικά γεγονότα, δείχνοντάς τους την γκρεμισμένη σιδερένια πόρτα από τις ερπύστριες του τανκ, η οποία εκτίθεται δίπλα στο μνημείο.

Το αντιιμπεριαλιστικό μήνυμα της επετείου από την εξέγερση αναδεικνύει για μια ακόμα χρονιά το ΚΚΕ, με τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ να διακινούν τις σχετικές ανακοινώσεις στο χώρο, καλώντας σε ένταση της πάλης ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ αναδεικνύουν την απόλυτη επικαιρότητα αυτών των συνθημάτων σήμερα, που οξύνονται επικίνδυνα οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στην περιοχή μας, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να αναλαμβάνει ρόλο σημαιοφόρου των συμφερόντων των ΗΠΑ, σπέρνοντας στη χώρα νέες αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, εμπλέκοντας το λαό μας στα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζονται στην περιοχή.

Οι προσυγκεντρώσεις στην Αθήνα

Οι προσυγκεντρώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και των αντίστοιχων Οργανώσεων της ΚΝΕ για την αντιιμπεριαλιστική πορεία προς την αμερικάνικη πρεσβεία έχουν οριστεί για τις 5 μ.μ. στα εξής σημεία του κέντρου της Αθήνας:

-- Σταδίου και Γεωργίου Σταύρου: Οι Οργανώσεις Βιομηχανίας, Κατασκευών, Μεταφορών, Τηλεπικοινωνιών, Χρηματοπιστωτικού, Επισιτισμού - Τουρισμού, Εμπορίου - Υπηρεσιών, Υγείας, Εκπαιδευτικών, ΟΤΑ - Δημόσιας Διοίκησης, ΕΒΕ, Καλλιτεχνών, Δικηγόρων και ΜΜΕ.

-- Σταδίου και Σανταρόζα: Οι Οργανώσεις των ΑΕΙ - ΤΕΙ.

-- Χαυτεία: Οι Οργανώσεις Δυτικών, Α' Αθήνας - Γαλατσίου, Ανατολικών, Νοτίων, Θριασίου - Μεγαρίδας, Μεσογείων - Λαυρεωτικής, Πειραιά και Βορείων.

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ σε Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Εκδήλωση για τα 45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου διοργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, σήμερα Παρασκευή στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος», στο Πολυτεχνείο, στις 6 μ.μ. Θα μιλήσει ο Θανάσης Σγούρος, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα από το Συγκρότημα της ΚΝΕ, ενώ στο χώρο θα υπάρχει σχετική έκθεση.

Οι Οργανώσεις Τρικάλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ οργανώνουν εκδήλωση, σήμερα Παρασκευή στις 20.30, στη «Σουίτα» art cafe (Στρατηγού Σαράφη 18), με σύνθημα «Ο δρόμος έχει τη δική του Ιστορία... Ελα να τη γράψουμε μαζί!». Η εκδήλωση περιλαμβάνει μουσικό αφιέρωμα και προβολή βίντεο με αρχειακό υλικό της εποχής.

Eurokinissi

Επίσης, οι Οργανώσεις Αιγαίου της ΚΝΕ προγραμματίζουν σειρά εκδηλώσεων με θέμα «45 χρόνια από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Ο δρόμος είχε τη δική του Ιστορία... Ελα να τη γράψουμε μαζί!». Αναλυτικά:

  • Στην Κω, αύριο Σάββατο στις 7 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου, θα μιλήσει η Ελένη Τσάκαλου, στέλεχος της ΚΝΕ.
  • Στην Κάλυμνο, την Κυριακή 18 Νοέμβρη στις 7 μ.μ., στο «Roptro Cafe Bar», θα μιλήσει η Δέσποινα Γουρλά, Γραμματέας της ΟΒ Καλύμνου.
  • Στη Λήμνο, την Κυριακή 18 Νοέμβρη στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ, θα μιλήσει ο Σπύρος Πλάντζος, στέλεχος της ΚΝΕ.
  • Στην Τήνο, την Κυριακή 18 Νοέμβρη στις 6 μ.μ., στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (παλιό δημαρχείο), θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Η συμβολή της ΚΝΕ στο μαθητικό κίνημα την περίοδο της δικτατορίας, σύγχρονο δίδαγμα στους αγώνες του σήμερα».
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΥΦΕΣΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ
Στον ιμπεριαλισμό καμιά υποταγή, η μόνη υπερδύναμη είναι οι λαοί

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) τιμά τη συμπλήρωση των 45 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου και σε σχετική ανακοίνωσή της επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, το βάθεμα της εμπλοκής της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους με ευθύνη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των άλλων αστικών κομμάτων, (...) υπογραμμίζουν την επικαιρότητα του περιεχομένου του φετινού εορτασμού. (...) Κανένας εφησυχασμός, καμία εμπιστοσύνη στα κηρύγματα "σταθερότητας", "ειρήνης", "ασφάλειας" με αμερικανοΝΑΤΟική σφραγίδα. ΗΠΑ - ΝΑΤΟ σημαίνουν χούντες, πόλεμοι, τρομοκρατία σε βάρος των λαών, σε όφελος των μονοπωλίων και των επιδιώξεών τους».

Και καλεί τις Επιτροπές Ειρήνης, τους αγωνιστές του αντιπολεμικού - αντιιμπεριαλιστικού κινήματος σε συμμετοχή στις αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, για να απαιτήσουν απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, αποδέσμευση από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.

Η ΕΕΔΥΕ θα καταθέσει στεφάνι στο χώρο του Πολυτεχνείου σήμερα Παρασκευή, στις 4.30 μ.μ.

  • Επίσης, η ΑΣΓΜΕ και η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής προσκαλούν τις Ενώσεις και Συλλόγους Γονέων να παρευρεθούν στην κατάθεση στεφανιών από γονείς στον χώρο του Πολυτεχνείου, σήμερα Παρασκευή, στη 1 μ.μ.
Συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις

Με αφορμή τη 45η επέτειο της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου, σε αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις καλούν αύριο Σάββατο 17 Νοέμβρη Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και άλλοι φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος:

Στη Θεσσαλονίκη, τα ταξικά συνδικάτα της πόλης καλούν στην κατάθεση στεφανιών στις 12 το μεσημέρι και στη συγκέντρωση μπροστά στο Πολυτεχνείο, αύριο, στις 5 μ.μ.

Συγκεντρώσεις γίνονται σε όλη την Ελλάδα και έχουν οριστεί ως εξής::

Σήμερα, Παρασκευή

Ηγουμενίτσα, στις 6 μ.μ., στον ΟΤΕ.

Αύριο, Σάββατο 17 Νοέμβρη

Αγρίνιο, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας.

Αλεξανδρούπολη, στις 7 μ.μ., μπροστά στο δημαρχείο.

Αργοστόλι, στις 6.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Αρτα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Κιλκίς.

Βόλος, στις 6 μ.μ., στη λεωφόρο Ειρήνης - Καραμπατζάκη, Ν. Ιωνία.

Γιάννενα, στις 5 μ.μ., στη Δόμπολη.

Ελασσόνα, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Ζάκυνθος, στις 7 μ.μ., έξω από το Εργατικό Κέντρο.

Ηράκλειο, στις 11 π.μ., στην πλατεία Λιονταριών.

Θήβα, στις 11 π.μ., θα κατατεθούν στεφάνια στο άγαλμα της Ειρήνης στην πλατεία Αγίου Γεωργίου.

Καβάλα, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Καπνεργάτη.

Καλαμάτα, στις 7 μ.μ., στην πλατεία 23ης Μάρτη.

Καρδίτσα, 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία

Κατερίνη, στις 6.30 μ.μ. στο συντριβάνι - Πλατάνι.

Κέρκυρα, στις 6 μ.μ., στο Σαρόκο.

Κιλκίς, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Ειρήνης.

Κοζάνη, στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Κόρινθος, στις 6.30 μ.μ., στον πεζόδρομο (Εθνική Τράπεζα).

Λαμία, στις 11 π.μ., στην πλατεία Πάρκου.

Λάρισα, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Ταχυδρομείου.

Λευκάδα, στις 6 μ.μ., στον Αγ. Μηνά.

Λήμνος, στις 5.30 μ.μ., στο Λιμάνι της Μύρινας.

Μυτιλήνη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Σαπφούς.

Πάτρα, στις 5 μ.μ., στην πλατεία Ολγας (απέναντι από το Εργατικό Κέντρο).

Πτολεμαΐδα, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία.

Ρόδος, στις 3 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο.

Σάμος, στις 6 μ.μ., στο Δημοτικό Στάδιο Καρλοβάσου.

Σέρρες, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Τρίκαλα, στις 12 το μεσημέρι, στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου (κεντρική πλατεία).

Χαλκίδα, στις 11 π.μ., στα φανάρια της Νεάπολης.

Χανιά, στις 6 μ.μ., στην πλατεία 1866.

Κατάθεση στεφάνων από το ΠΑΜΕ και την ΟΓΕ

Στεφάνια στο χώρο του Πολυτεχνείου θα καταθέσουν το ΠΑΜΕ και η ΟΓΕ σήμερα Παρασκευή στις 4.30 μ.μ. (σημείο συνάντησης το Συνδικάτο Οικοδόμων).

Το ΠΑΜΕ καλεί Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και Συνδικάτα, εργαζόμενους, συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, γυναικών και νεολαίας της Αττικής να πάρουν μαζικά μέρος.

Πούλμαν για την αντιιμπεριαλιστική διαδήλωση

Για τη συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου στην Αθήνα, Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ δρομολογούν πούλμαν, τα οποία αναχωρούν από:

-- Ολυμπιακό Χωριό, στις 3.30 μ.μ. από Κακλαμανάκη 21

-- Μενίδι, στις 3.45 μ.μ. από την πλατεία Καράβου

-- Ανω Λιόσια, στις 3.30 μ.μ. από την Τριγωνική πλατεία (πίσω από το δημαρχείο)

-- Κόκκινος Μύλος, στις 3.45 μ.μ. από την Τριγωνική πλατεία

-- Ελευσίνα, στις 4 μ.μ. από το δημοτικό πάρκινγκ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ