ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Με πλατύ άνοιγμα εντείνουν τη μάχη για την απεργία στις 28 Νοέμβρη

Στιγμιότυπο από την πρώτη Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων «Cosmote - E value», στην οποία πάρθηκε απόφαση για συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 28/11, σε συμπόρευση με το κλαδικό Συνδικάτο (ΣΕΤΗΠ)
Στιγμιότυπο από την πρώτη Γενική Συνέλευση του επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων «Cosmote - E value», στην οποία πάρθηκε απόφαση για συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 28/11, σε συμπόρευση με το κλαδικό Συνδικάτο (ΣΕΤΗΠ)
Με ώθηση από τις προχτεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις στις Κατασκευές, στο Δημόσιο και την ιδιωτική Υγεία, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προετοιμάζουν την πανεργατική απεργία στις 28 Νοέμβρη.

Με εξορμήσεις και περιοδείες, συσκέψεις και συνελεύσεις, φροντίζουν να φτάσουν σε κάθε χώρο δουλειάς το κάλεσμα για την απεργιακή μάχη και τα αιτήματα που προτάσσουν. Με μια σειρά από πρωτοβουλίες δίνουν συνέχεια στη διεκδίκηση Συλλογικών Συμβάσεων, στον αγώνα ενάντια στις απολύσεις, στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Με το σύνθημα «Μπροστά οι δικές μας ανάγκες - Οχι τα κέρδη των λίγων» καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν δική τους υπόθεση την πάλη ενάντια στην αντιλαϊκή επίθεση κυβέρνησης και εργοδοσίας.

Στο επίκεντρο του απεργιακού μετώπου οι συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν θέσει τον άθλιο μνημονιακό νόμο Βρούτση - Αχτσιόγλου, που μπαίνει σε εφαρμογή από την κυβέρνηση οδηγώντας στον καθορισμό του κατώτατου μισθού με κριτήριο την «ανταγωνιστικότητα» του κεφαλαίου. Απέναντι στην αντεργατική αυτή εξέλιξη, η οποία συνοδεύεται από την κυβερνητική προπαγάνδα για «αύξηση» λίγων ευρώ στον κατώτατο μισθό, οι ταξικές δυνάμεις προτάσσουν τα αιτήματα για κατώτατο μισθό 751 ευρώ, υπογραφή κλαδικών Συλλογικών Συμβάσεων για όλους, με δικαιώματα και αυξήσεις στους μισθούς, μόνιμη και σταθερή δουλειά, αυξήσεις στις συντάξεις.

Η μάχη για την επιτυχία της απεργίας δίνεται παράλληλα με τη μάχη για το ξεσκέπασμα του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, για την αποκάλυψη του ανοιχτά υπονομευτικού ρόλου που έχει αναλάβει προσφέροντας πολύτιμες υπηρεσίες σε κυβέρνηση και εργοδοσία.

Απέναντι στην προσπάθεια των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ να βάλουν εμπόδια στην οργάνωση των εργαζομένων και το περιεχόμενό της, εκατοντάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις συζητούν καθημερινά με τους εργαζόμενους για την ανάγκη να συγκροτηθεί ένα ενιαίο, ισχυρό απεργιακό μέτωπο, ενάντια στην ενιαία επίθεση που δέχεται το σύνολο των εργαζομένων.

Κλιμάκωση η πανεργατική απεργία για τον κλάδο των Κατασκευών

Να κλιμακώσουν την πάλη τους με συμμετοχή στην πανελλαδική πανεργατική απεργία καλεί τους εργαζόμενους στον κλάδο των Κατασκευών η Ομοσπονδία Οικοδόμων.

«Η επιτυχημένη πανοικοδομική απεργιακή μάχη που δώσαμε στις 14 Νοέμβρη φανερώνει ότι έχουμε δύναμη για να πετύχουμε τους στόχους και τις διεκδικήσεις μας. Η καθολική συμμετοχή στην απεργία των συναδέλφων οικοδόμων, των εργαζομένων στις Κατασκευές, επιβεβαιώνει τη θέλησή μας να παλέψουμε, βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες. Επιβεβαιώνει την απόφασή μας ότι δεν θα ανεχτούμε να δουλεύουμε με 25 και 30 ευρώ για να θησαυρίζουν οι μεγάλες εταιρείες του κλάδου», σημειώνει στην ανακοίνωσή της.

Σύσκεψη από τη Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ

Σύσκεψη συνδικαλιστών με θέμα την προετοιμασία της απεργίας οργάνωσε, χτες, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ.

Στην εισηγητική ομιλία, ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, κάλεσε τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων να συζητήσουν «για το πώς θα κινητοποιήσουμε τους εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους της πόλης μας μπροστά σε μια απεργία για την οποία έχουν πέσει λυτοί και δεμένοι για να δημιουργήσουν ανάχωμα στην επιτυχία της».

«Δεν πρέπει να μείνει χώρος δουλειάς χωρίς την παρέμβασή μας», τόνισε, προσθέτοντας ότι όσο περισσότερο η παρέμβαση που σχεδιάζουν και υλοποιούν τα σωματεία λαμβάνει υπόψη τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε κάθε χώρο, τόσο πιο αποτελεσματική θα είναι στην καλλιέργεια αγωνιστικού κλίματος.

Βαδίζοντας προς την ημερομηνία της απεργίας, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ σχεδιάζει παρεμβάσεις για ζητήματα που «καίνε» τη λαϊκή οικογένεια, ενώ απευθύνει ιδιαίτερο κάλεσμα στους νέους που βρίσκονται στην εκπαίδευση και τη μαθητεία.

Στη σύσκεψη συζητήθηκε ακόμα η πείρα από τη μάχη που έδωσαν οι ταξικές δυνάμεις την προηγούμενη βδομάδα στο συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Οπως υπογραμμίστηκε, η εκφυλιστική κατάσταση στο ΕΚΘ, οι εκτεταμένες νοθείες με στόχο να συνεχίσει η δευτεροβάθμια οργάνωση να κινείται στη γραμμή της συναίνεσης με την κυβέρνηση και την εργοδοσία, πρέπει να γίνει αντικείμενο συζήτησης και προβληματισμού για κάθε εργαζόμενο, κριτήριο για να πάρει θέση και μπροστά στην απεργία.

Διαμαρτυρία από τους εργαζόμενους στα Πρακτορεία Τύπου

Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Από την κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας έκανε χτες η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών, διεκδικώντας να μπει τέρμα στις πολύμηνες καθυστερήσεις για την καταβολή των επιδομάτων ασθενείας και απαιτώντας τη στήριξη των πρώην εργαζομένων του πρακτορείου «Ευρώπη».

Οι εργαζόμενοι του κλάδου βρίσκονται αντιμέτωποι με καθυστερήσεις που ξεπερνούν ακόμα και τα δύο έτη στην καταβολή των επιδομάτων ασθενείας από την 4η Διεύθυνση του ΕΤΑΠ ΜΜΕ. Το σωματείο έκανε χτες το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση, ενώ για σήμερα έχει οριστεί νέα συνάντηση, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της διοίκησης του ΕΦΚΑ.

Στο παραπάνω τοπίο, ιδιαίτερα δεινή είναι η θέση των εργαζομένων που δούλευαν στην «Ευρώπη» και βρέθηκαν «στον αέρα» μετά την επιλογή των εκδοτών να κλείσουν το πρακτορείο. Το σωματείο έχει ζητήσει συνάντηση για το ζήτημα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, η οποία ορίστηκε τελικά στις 22/11.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης (και της Ομοσπονδίας Τύπου - Χάρτου) Παναγιώτης Κατάρας, το σωματείο έχει στην πρώτη γραμμή το αίτημα να απορροφηθούν όλοι οι εργαζόμενοι από το πρακτορείο «Αργος», που συνεχίζει να λειτουργεί έχοντας αναλάβει και τον κύκλο εργασιών της «Ευρώπης». Υπενθύμισε ότι το επίδομα επίσχεσης που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι λήγει το Δεκέμβρη, τονίζοντας ότι το υπουργείο πρέπει να λάβει άμεσα μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των οικογενειών τους. Κάλεσε τέλος τους εργαζόμενους να μην εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην κυβέρνηση και τη «δίκαιη ανάπτυξη» που προπαγανδίζει, αλλά να συνεχίσουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Στην κατεύθυνση αυτή, απηύθυνε κάλεσμα προετοιμασίας της επιτυχίας της απεργίας στις 28/11.

Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι σχολικές καθαρίστριες

Στη 48ωρη απεργία των σχολικών καθαριστριών στις 19 και 20 Νοέμβρη και στην πανεργατική απεργία στις 28/11 καλούν σωματεία και Επιτροπές Αγώνα που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας καλούν σε συγκέντρωση την Τρίτη 20/11, στις 11 π.μ., στην πλατεία Κοραή.

«Οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα ξέρουν πολύ καλά τι σημαίνει η κανονικότητα στη ζωή τους. Γνωρίζουν από πρώτο χέρι τι σημαίνει εγκλωβισμός, ψέματα, διαρκής ομηρία. Εχουν νιώσει στο πετσί τους τι σημαίνουν για τις καθαρίστριες οι νόμοι που στερούν τη μονιμοποίησή τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις, τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου», σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία.

Υπενθυμίζει ότι η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων «πανηγύριζε τον περασμένο Μάη για τη δίχρονη παράταση των συμβάσεων» που υποσχόταν το υπουργείο, «παρατείνοντας την ομηρία χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων στα σχολεία της χώρας», απεμπολώντας το πάγιο αίτημα για μόνιμη και σταθερή εργασία. «Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που βρίσκονται στη ΓΣΕΕ και την πλειοψηφία της, που μπλοκάρει τους εργατικούς αγώνες, που υπονομεύει τις απεργίες, που φέρνει μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα τη νοθεία, την αστυνομία, το "συνδικαλιστικό" της ασφάλειας», συμπληρώνει.

Αγώνας για ενιαία Σύμβαση στον κλάδο

«Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα να συζητήσουμε για ενιαία Σύμβαση στον κλάδο της καθαριότητας. Να κάνουμε στην άκρη το διαχωρισμό για τη διάσπαση του κλάδου που εξυπηρετεί το κράτος την εργοδοσία, τις εργολαβίες», υπογραμμίζει η Πανελλαδική Γραμματεία.

Στην κατεύθυνση αυτή, ενημερώνει τις σχολικές καθαρίστριες ότι ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί τους στα νοσοκομεία, οι συμβασιούχοι στα κτίρια του ΟΑΕΔ, σε άλλους χώρους όπως στα πανεπιστήμια και τις μεταφορές.

«Ο κλάδος της καθαριότητας συνολικά είναι κλάδος βαθιά εκμεταλλευόμενος από κάθε κυβέρνηση, από εργοδότες, από εργολάβους. Κριτήριό τους είναι το πόσο φτηνότερα μπορεί να τους βγει η ανάθεση ενός έργου, η παράταση στην ομηρία μας. Αυτό σημαίνει για τους εργαζόμενους, εντατικοποίηση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κακοπληρωμένη εργασία, δουλειά με ανύπαρκτα μέσα προστασίας», καταλήγει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για: Μόνιμη και σταθερή εργασία. Αυξήσεις στους μισθούς. Πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Ενταξη του κλάδου στα βαρέα και ανθυγιεινά. Υπογραφή ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης.

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΝΕΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Εκδήλωση με θέμα «Τι διεκδικούμε; Τι ζητάμε; Γιατί να απεργήσουμε;»

Η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ, από κοινού με τα Συνδικάτα Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής, Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής, Οικοδόμων Αθήνας και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας, οργανώνει εκδήλωση - συζήτηση για νέους εργαζόμενους και ανέργους, μπροστά στην προετοιμασία την απεργιακής μάχης στις 28 Νοέμβρη, με θέμα «Τι διεκδικούμε; Τι ζητάμε; Γιατί να απεργήσουμε;».

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 18/11, στις 7 μ.μ., στη Στοά Καραντινού (Αραπάκη 69, Καλλιθέα).

Για την προετοιμασία της εκδήλωσης έχουν προγραμματιστεί εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, μαθητείας - κατάρτισης και στέκια νεολαίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ