ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Προκοπή θα δει ο λαός μόνο με ανατροπή εκ βάθρων αυτού του σάπιου συστήματος

Αποσπάσματα από τη χτεσινή ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε εργαζόμενους στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ στην Πάρνηθα

Στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ στην Πάρνηθα περιόδευσε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, όπου και μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων που τον υποδέχτηκαν θερμά, για τις πολιτικές εξελίξεις και την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ.

Στην ομιλία του ο Δ. Κουτσούμπας, αφού αναφέρθηκε στις χτεσινές καταστροφικές πλημμύρες στη Δ. Αττική (βλέπε και σχετικό θέμα σ. 4-5), μίλησε για τις πολιτικές εξελίξεις, αναφερόμενος μεταξύ άλλων και στο λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα», σημειώνοντας:

«Βέβαια ο κ. Τσίπρας ως "ευεργέτης", ως "φιλάνθρωπος", προχτές το βράδυ με διάγγελμα ανακοίνωσε πως θα δώσει κάποια ψίχουλα για τους ανθρώπους της ακραίας φτώχειας, μοιράζοντας αυτό το κοινωνικό μέρισμα, μιας και φέτος έχουμε πλεόνασμα, όπως έκανε και πέρσι. Και αυτό το κάνει τη στιγμή που, όπως όλοι μας ξέρουμε πάρα πολύ καλά, ότι αυτά τα μικρά πλεονάσματα, αυτά που μένουν στις τσέπες του αστικού κράτους είναι από τις μειώσεις των μισθών, των συντάξεων, από περικοπές σε κοινωνικές παροχές, σε επιδόματα κοινωνικής Πρόνοιας, στην Υγεία, από περιορισμούς που έχουν επιβάλλει στα νοσοκομεία, χωρίς να κάνουν προσλήψεις. Είναι απ' τη μεγάλη φοροληστεία που δέχεται πρώτα απ' όλα η εργατική τάξη, η φτωχή αγροτιά, οι αυτοαπασχολούμενοι, ο λαός μας, την ίδια στιγμή που φοροαπαλλάσσονται βιομήχανοι, εφοπλιστές, τραπεζίτες, το μεγάλο εμπορικό κεφάλαιο.


Ολα αυτά προσπαθούν να καλύψουν με τα δήθεν κοινωνικά μερίσματα και τις δήθεν ευεργεσίες τους, τη στιγμή που περιμένουν 95 προαπαιτούμενα για την τρίτη "αξιολόγηση" έτοιμα στα συρτάρια των υπουργών, σε συνεννόηση με την ΕΕ και τους άλλους τροϊκανούς για να περάσουν στη Βουλή. Μέσα σ' αυτά είναι και σημαντικές αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, ουσιαστικά περιορισμοί μέχρι κατάργηση του δικαιώματος της απεργίας, μια σειρά μέτρα που μειώνουν συντάξεις, πλευρές του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, κοινωνικές περικοπές. Οι πλειστηριασμοί αρχίζουν γενικευμένα απ' την 1η Γενάρη για την πρώτη κατοικία, ενώ επιταχύνονται μέχρι τέλος του χρόνου. Οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, εμείς ως Κόμμα, προσπαθούμε καθημερινά να ενημερώσουμε όλους σας, μαζί να προβληματιστούμε για το τι πρέπει να κάνουμε, πώς πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτήν την κατάσταση, για το πώς τελικά θα ανοίξει ένας δρόμος που θα μας οδηγήσει πραγματικά σε ξέφωτο και όχι σε αυτά τα ξέφωτα που υπόσχονται η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝΕΛ, όλοι όσοι κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο μέχρι σήμερα και βεβαίως οι οργανισμοί και το κράτος τους, το καπιταλιστικό τους σύστημα. Αυτά τα ζητήματα πρέπει να αναδείξουμε στην πάλη μας, να μην υποκύψουμε στις δήθεν παροχές, στα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα περί δίκαιης ανάπτυξης. Δίκαιη ανάπτυξη στον καπιταλισμό δεν πρόκειται να υπάρξει, δεν μπορεί να είναι δίκαιη η όποια ανάπτυξη, μικρή, αναιμική, που να ωφελεί και τα μονοπώλια και την εργατική τάξη, τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα. `Η θα είσαι με τους μεν ή θα είσαι με τους δε. Κι αυτό το ζείτε και σ' αυτόν τον όμιλο, ο οποίος και στα χρόνια της κρίσης, της μεγάλης καπιταλιστικής κρίσης που βίωσε η οικονομία και την πλήρωσε ο λαός, είχε μεγάλη κερδοφορία, συνεχίζει να έχει, αλλά την ίδια στιγμή βλέπουμε είτε πάγωμα είτε μειώσεις μισθών, βλέπουμε αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις που έχουν πλήξει όλους σας, πλευρές που τις βιώνετε εσείς οι ίδιοι, που έχουν να κάνουν με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, που ήταν μια γραμμή άμυνας για την εργατική τάξη, για το εργατικό - λαϊκό κίνημα».

Πηγή της διαφθοράς και των σκανδάλων το ίδιο το σύστημα


Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΝΔ, ο Δ. Κουτσούμπας σημείωσε:

«Βρίσκει η κυβέρνηση τα "Paradise papers" και ξεσηκώνει ολόκληρο σάλο με τη γυναίκα του κ. Μητσοτάκη, όχι ότι δεν είναι υπαρκτό το πρόβλημα συνολικά των σκανδάλων σε αυτό το σύστημα και των "Paradise papers", όπως πριν των "Panama papers". Ομως εδώ φαίνεται η υποκρισία του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης. Δεν ψηφίζει την πρόταση που κατέθεσε η ΚΟ του ΚΚΕ στη Βουλή, που προβλέπει κατάργηση των offshore, ονομαστικοποίηση μέχρι τελευταίας μετοχής όλων των ανώνυμων εταιρειών, αυτών που στέλνουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και στους διάφορους φορολογικούς παραδείσους, που προβλέπει φορολογικά μέτρα για το μεγάλο κεφάλαιο, τους εφοπλιστές, τους βιομήχανους, αυτούς που τα 'χουν πραγματικά και που στέλνουν τα λεφτά τους στα παραδείσια νησιά. Αυτή είναι η ουσία και όχι τα λόγια περί σκανδάλων, θα πατάξουμε τη διαφθορά και άλλα τέτοια που ακούγονται. Η ΝΔ, απ' την άλλη, δείχνει τον κ. Καμμένο, οι χειρισμοί του είναι απαράδεκτοι και δεν έχει απαντήσει ακόμα επίσημα, όμως μιλάνε για τους Σαουδάραβες για τα όπλα που έδωσε στη Σαουδική Αραβία και δεν μιλάνε για το μεγάλο σκάνδαλο. Η Σαουδική Αραβία είναι ένα κράτος δολοφόνος, όχι μόνο για το λαό της, αλλά και για τους γύρω λαούς, βομβαρδίζει το λαό της Υεμένης, κάνει επεμβάσεις στην περιοχή και τους πουλάνε όπλα. Ομως δεν λέει τίποτα για αυτά. Λένε "τι να κάνουμε;", "η οικονομική κατάσταση είναι δύσκολη, δεν έχουμε λεφτά", "το κρατικό ταμείο δεν έχει λεφτά". Ομως βρήκε 2,4 δισ. δολάρια να δώσει ζεστό χρήμα πεσκέσι στην αμερικανική αστική τάξη, στον Τραμπ, για ανανέωση των "F-16". Βρίσκει λεφτά, πάνω από 2% του ΑΕΠ για στρατιωτικούς εξοπλισμούς, που δεν είναι για την άμυνα της χώρας απέναντι στην Τουρκία, για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά για τις ανάγκες των επιθετικών ενεργειών του ΝΑΤΟ. Κι αυτά είναι δισεκατομμύρια. Την ίδια στιγμή, δεν έχει να δώσει αύξηση σε μισθούς, στις συντάξεις, δεν μπορούν να καλύψουν τις τεράστιες απώλειες που είχε ο λαός μας αυτά τα χρόνια της κρίσης, δεν μπορούν να καταργήσουν το ένα, δεν μπορούν να κάνουν το άλλο. Είναι δικαιολογίες. Η ουσία αυτών των προβλημάτων, της διαφθοράς και των σκανδάλων βρίσκεται στο ίδιο το σύστημα. Κι αυτά τα ζητήματα πρέπει να ανοίξουν στους χώρους δουλειάς».


Να πάρει ο λαός την τύχη του στα χέρια του

Για την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ υπογράμμισε: «Το επόμενο διάστημα, είτε με μικρή καπιταλιστική ανάκαμψη είτε με συνέχιση της οικονομικής κρίσης, το υποζύγιο θα είναι πάντα η εργατική τάξη και ο λαός, όσο δεν αλλάζουν συνολικά όχι κάποια πρόσωπα απ' το πολιτικό σύστημα, τα διάφορα κόμματα και οι διάφοροι αρχηγοί των κομμάτων ή το ποιους θέλουμε κάθε τετραετία στη Βουλή, όπως λένε διάφοροι, αλλά αν δεν αλλάξουμε ριζικά όλη την κοινωνική οργάνωση με μια νέα, όπου πραγματικά θα είναι η εργατική τάξη στην εξουσία. Κι αυτό θα ξεκινάει απ' τις συνελεύσεις στους τόπους δουλειάς, με εκλεγμένους αντιπροσώπους απ' τις συνελεύσεις των εργαζομένων, άμεσα ανακλητούς αν δεν κάνουν τη δουλειά τους εκεί που θα τους στέλνουμε για να διευθύνουν τις τύχες της εργατικής εξουσίας, αυτού του τόπου και του λαού. Αυτή η κοινωνική οργάνωση σημαίνει, στην οικονομία, κοινωνικοποιημένα όλα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής. Οχι μονοπώλια, όχι μεγάλο κεφάλαιο, όχι όμιλοι, αλλά κοινωνική ιδιοκτησία, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό που θα σχεδιάζει την οικονομία, θα προωθεί την ανάπτυξη που θα οδηγεί στην ευημερία του λαού, που θα έχει Παιδεία, Υγεία - Πρόνοια για όλους, για το παιδί απ' την ώρα που γεννιέται, τη γυναίκα με την προστασία της μητρότητας, τον συνταξιούχο όταν θα 'ναι απόμαχος της δουλειάς, θα υπάρχει τέτοια κοινωνική προστασία.

Αυτή τη συνολική πρόταση του ΚΚΕ εμείς την καταθέτουμε στο λαό για να γίνει πλειοψηφική στο κίνημα. Χρειάζεται γρήγορα να περάσουμε σε ανασύνταξη των δυνάμεων, σε ανασύνταξη του εργατικού κινήματος, σε Κοινωνική Συμμαχία, να έχουμε καθαρό στόχο, τα μονοπώλια, τους ομίλους, τον καπιταλισμό που γεννά όλα αυτά τα φαινόμενα που βιώνουμε και όλοι μουρμουράμε, δυσανασχετούμε, υποφέρουμε, αλλά πρέπει τελικά να αποφασίσουμε να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας.

Σας καλούμε να ακούτε πιο προσεκτικά τους κομμουνιστές, να διαβάζετε καλύτερα τις ανακοινώσεις μας, να μαθαίνετε από πρώτο χέρι τι λέει το ΚΚΕ και όχι μέσα απ' τα φιλτραρίσματα της αστικής αντιδραστικής, ενίοτε και φασιστικής προπαγάνδας. Οι κομμουνιστές σε όλη τους την εκατοντάχρονη διαδρομή, και σήμερα, στέκονται σταθερά στο πλευρό του εργαζόμενου λαού. Μπορεί να κάνουμε και λάθη, να έχουμε και αδυναμίες, προσπαθούμε όμως να τα διορθώνουμε, γιατί το κριτήριό μας είναι πώς καλύτερα θα υπηρετήσουμε τον εργαζόμενο λαό, πώς καλύτερα θα παλέψουμε και εδώ στους εργαζόμενους του ομίλου ΟΤΕ, αλλά και στις άλλες εταιρείες και σε όλη την εργατική τάξη και το λαό της χώρας, για να μπορεί να έχει Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, να έχει ικανοποιητικές αυξήσεις σε μισθούς, σε συντάξεις, με επαναφορά του 13ου - 14ου μισθού και της σύνταξης, να καταργηθούν τα υπέρογκα φορολογικά βάρη, όπως ο ΕΝΦΙΑ, να μην υπάρξει κανένας πλειστηριασμός λαϊκής κατοικίας.

Την ίδια ώρα, παλεύοντας αυτά τα καθημερινά που μας κάνουν να μην μπορούμε να αναπνεύσουμε, να μην μπορούμε να χαρούμε την οικογένειά μας, τον ελάχιστο ελεύθερο χρόνο που έχουμε, χρειάζεται να βλέπουμε την αιτία του προβλήματος, πώς φτάσαμε εδώ και τι πρέπει να κάνουμε σήμερα για να ανοίξουμε το δρόμο στο αύριο. Δεν γίνεται η αλλαγή περιμένοντας τις εκλογές, να αλλάξουμε κάποια πρόσωπα για να αλλάξουν τα πράγματα, θέλει ανατροπή. Αν δεν αλλάξεις εκ βάθρων αυτό το σάπιο καπιταλιστικό σύστημα, αν δεν αλλάξεις την αστική εξουσία και δεν την αντικαταστήσεις στο κοινοβούλιο, παντού, αν δεν αλλάξεις τους αστικούς θεσμούς, ανατρέποντάς τους, με άλλους καινούργιους, που θα γεννήσετε εσείς οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στους χώρους δουλειάς, δεν θα υπάρξει οριστική προκοπή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ