ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
Απερίγραπτη τραγωδία με 15 νεκρούς και εγκληματικές πολιτικές ευθύνες

Να ποια είναι η «δίκαιη ανάπτυξη», που δεν περιλαμβάνει έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της ζωής των φτωχών, γιατί μετρά τους δείκτες της με βάση τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων

Εθνική οδός...

Eurokinissi

Εθνική οδός...
Σε τραγωδία με 15 νεκρούς ανθρώπους, μέχρι αργά χτες το βράδυ πολλούς τραυματίες, δύο αγνοούμενους, μεγάλες καταστροφές σε σπίτια φτωχών οικογενειών και υποδομές, εξελίχθηκε η χτεσινή κακοκαιρία στη Δυτική Αττική. Οι δέκα άνδρες και οι πέντε γυναίκες που έχασαν τη ζωή τους αλλά και τα εκατοντάδες λαϊκά νοικοκυριά που καταστράφηκαν, είναι θύματα μιας πολιτικής που καταδικάζει το λαό να ζει χωρίς τα απαραίτητα έργα προστασίας από τα φυσικά φαινόμενα και αντιμετωπίζει αυτά τα έργα ως κόστος και όχι ως σύγχρονη βασική κοινωνική ανάγκη.

Η πρώτη κλήση στην Πυροσβεστική από την περιοχή των Μεγάρων έγινε περίπου στις 3.47 τα ξημερώματα. Από τη δυνατή βροχόπτωση το νερό που συγκεντρώθηκε έγινε ορμητικό και στο πέρασμά του παρέσυρε τα πάντα. Το πρώτο φως της μέρας ανέδειξε με τραγικό τρόπο την εικόνα της φρίκης. Ο κατάλογος των νεκρών αυξανόταν ώρα με την ώρα: Μία γερόντισσα στην οδό Κοροπούλη της Μάνδρας. Ενας άνδρας σε σπίτι στην Αγαμέμνονος. Αλλος άνδρας σε αύλειο χώρο επιχείρησης στη Λ. Στάμου. Κι άλλος άνδρας σε αυλή επιχείρησης στο 2ο-3ο χλμ. της παλιάς εθνικής Μάνδρας - Θήβας. Μία γυναίκα σε εξωτερικό χώρο στην οδό Αίαντος. Λίγο αργότερα, εντοπίζεται νεκρός ένας άνδρας σε εξωτερικό χώρο στη θέση Ψαλίδι, μία γυναίκα από σπίτι στην οδό Ρόκα, ένας άνδρας σε εξωτερικό χώρο στην Αγ. Σωτήρα, άλλος άνδρας στο 26ο χλμ. της παλιάς εθνικής Μάνδρας - Θήβας, κι άλλος άνδρας σε υπόγειο κατοικίας στη συμβολή των οδών Παπαδιαμάντη και Ομήρου, μία γυναίκα από εσωτερικό χώρο επιχείρησης στη συμβολή Ρόκα και Αγ. Αικατερίνης και ένας άνδρας σε εξωτερικό χώρο στο 5ο-6ο χλμ. της οδού Μάνδρας - Θηβών. Επίσης, δύο σοροί εντοπίστηκαν στη θάλασσα στην Ελευσίνα και ΕΛΠΕ Ασπροπύργου.

Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των πυροσβεστών έσωσαν ζωές

Ηλικιωμένοι και φτωχοί στο έλεος της πολιτικής που αφήνει απροστάτευτο το λαό

Eurokinissi

Ηλικιωμένοι και φτωχοί στο έλεος της πολιτικής που αφήνει απροστάτευτο το λαό
Εκτός από τη Μάνδρα, που έχει πληγεί περισσότερο, εικόνες καταστροφής καταγράφονταν και σε Νέα Πέραμο, Ελευσίνα, Μέγαρα και Μαγούλα.

Οι πυροσβέστες είχαν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να ανταποκριθούν στις περισσότερες από 600 κλήσεις που έγιναν από πολίτες που είτε είχαν εγκλωβιστεί στα οχήματά τους, είτε είχαν πλημμυρίσει τα σπίτια τους. Από νωρίς το πρωί είχαν απεγκλωβιστεί 15 άτομα από λεωφορείο που παγιδεύτηκε από τα νερά στη γέφυρα της Μάνδρας. Παράλληλα, διασώθηκε ένας οδηγός βυτιοφόρου, το οποίο είχε ακινητοποιηθεί στο 6ο χλμ. της οδού Θηβών - Βιλίων. Ο άνδρας διακομίστηκε στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο. Ακόμη, απεγκλωβίστηκαν εργαζόμενοι από το εργοστάσιο της «Johnson & Johnson» στη Μάνδρα, όταν ο τοίχος του εργοστασίου στην αποθήκη υποχώρησε από τα ορμητικά νερά. Πολλοί κάτοικοι της Μάνδρας αναγκάστηκαν να ανέβουν πάνω σε φορτηγά, λεωφορεία ή ταράτσες για να σωθούν από τα ορμητικά νερά. Η Πυροσβεστική ήταν σε όλη τη διάρκεια της μέρας σε επιφυλακή, ενώ στον τόπο της καταστροφής επιχειρούσαν 55 συνεργεία με 190 πυροσβέστες, ενώ συνολικά πραγματοποίησε απεγκλωβισμούς 86 ατόμων από σπίτια και αυτοκίνητα.

Η παλιά εθνική οδός Αθηνών - Κορίνθου στη Νέα Πέραμο είχε μετατραπεί σε ποτάμι από το πρωί, με αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν πολλοί οδηγοί στα αυτοκίνητά τους. Ανάλογα προβλήματα παρατηρήθηκαν και στη Νέα Εθνική Οδό. Συγκεκριμένα, είχε διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική, στο 39ο χλμ., από Νέα Πέραμο προς Μέγαρα. Στη Νέα Εθνική Οδό υπήρχε εκτροπή της κυκλοφορίας των οχημάτων λόγω διακοπής της κυκλοφορίας στο 15,5ο χλμ., στο ύψος του Ασπροπύργου (στο ρεύμα προς Κόρινθο), στο 21ο χλμ. στο ύψος του κόμβου Παραδείσου Ελευσίνας (στο ρεύμα προς Κόρινθο) και στο 24ο χλμ. στο ύψος του Κόμβου της Μάνδρας (στο ρεύμα προς Αθήνα). Τόνοι από μπάζα έφτασαν μέχρι την παραλία της Νέας Περάμου.

Ελλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας

Eurokinissi

Καθοριστικό ρόλο για όσα συνέβησαν είναι το κλείσιμο ρεμάτων και κυρίως το κλείσιμο των φυσικών δρόμων, ως αποτέλεσμα και της τσιμεντοποίησης, αλλά και οι πυρκαγιές τα τελευταία χρόνια στο όρος Πατέρα. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, τον μη καθαρισμό των φρεατίων και των μπαζών, δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να γίνει το κακό. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγη ώρα μετά το ξέσπασμα της βροχής, κεντρικός δρόμος της Μάνδρας, η οδός Κοροπούλη, μετατράπηκε σε χείμαρρο με 1,5 - 2 μέτρα νερό και γέμισε με μπάζα. Ειδικά μάλιστα για αυτόν το δρόμο θα πρέπει να τονιστεί πως το προηγούμενο διάστημα έγιναν τρία Δημοτικά Συμβούλια με θέμα την κατασκευή πεζοδρομίων! Αντίθετα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» την ίδια στιγμή έθετε ως άμεση προτεραιότητα την κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων. Σοβαρό πρόβλημα υπήρξε και στη διαδικασία αποχώρησης εργατών από τα εργοστάσια της περιοχής.

Με απόφαση του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, κηρύχθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Πολιτικής Προστασίας η δημοτική ενότητα Μαγούλας του δήμου Ελευσίνας, η δημοτική ενότητα Νέας Περάμου του δήμου Μεγαρέων, καθώς και η δημοτική ενότητα Μάνδρας του δήμου Μάνδρας - Ειδυλλίας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής της Περιφέρειας Αττικής. Σε εξέλιξη βρίσκονταν οι έρευνες για τον εντοπισμό ανθρώπων που έχουν πνιγεί και όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοιχτά, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

Eurokinissi

Την παρέμβαση του εισαγγελέα προκάλεσε η εικόνα καταστροφής. Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος έδωσε εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας και να διακριβωθεί αν προκύπτουν αδικήματα. Ανάμεσα στα αδικήματα που τίθενται στο στόχαστρο της έρευνας είναι και τυχόν πολεοδομικές παραβάσεις που επέδρασαν στο σχηματισμό φονικών ορμητικών χειμάρρων εντός των πόλεων που επλήγησαν από την ισχυρή βροχόπτωση.

Εκτακτη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα πραγματοποιήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου, με τη συμμετοχή πολλών υπουργών, του αρχηγού της Πυροσβεστικής και της περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου. Σύμφωνα με χτεσινοβραδινή ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας από τους 15 νεκρούς, αναγνωρίστηκαν οι 6.

Copyright 2017 The Associated

Ωρα με την ώρα μεγάλωνε ο αριθμός των νεκρών

Copyright 2017 The Associated

Ωρα με την ώρα μεγάλωνε ο αριθμός των νεκρών

Eurokinissi

Ενα ακόμα έγκλημα!

Είναι ένα ακόμα έγκλημα! Οι αναμενόμενες βροχές του Νοέμβρη έγιναν υγρός τάφος για 15 ανθρώπους (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές). Εγιναν ο εφιάλτης για εκατοντάδες εργατικά νοικοκυριά που καταστράφηκαν. Και για άλλη μια φορά, ακούγονται ίδια και απαράλλαχτα τσιτάτα για να κουκουλώσουν την πραγματική αιτία του προβλήματος. «Ακραίο φυσικό φαινόμενο», «Κλιματική αλλαγή που προκαλεί καταστροφές», «Η ποσότητα της βροχής ήταν τεράστια και απρόσμενη», «Συνδυασμένα φαινόμενα σε σύντομο χρονικό διάστημα», «Ο,τι κι αν γινόταν δεν θα μπορούσε να προλάβει την κατάσταση».. Και άλλα παρόμοια, που ντύνονται με επιστημονικό μανδύα, για να δώσουν ένα βολικό άλλοθι στον ένοχο...

Βέβαια, όσο ορμητικές και καταστροφικές κι αν είναι οι πλημμύρες, δεν μπορούν να παρασύρουν την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι δεν φταίει το φυσικό φαινόμενο. Αυτό υπάρχει, το ξέρουμε και ξέρουμε ότι θα επαναληφθεί και μάλιστα με μεγαλύτερη ένταση. Οπως ξέρουμε και το βλέπουμε κάθε φορά, ότι η λαϊκή ανάγκη για προστασία και θωράκιση από τέτοια φαινόμενα δεν ικανοποιείται διαχρονικά από τις αστικές κυβερνήσεις, τις Περιφέρειες, τους δήμους, όλο το πλέγμα του αστικού κράτους. Και η αιτία έχει συγκεκριμένο όνομα. Και αυτή είναι ο δρόμος της καπιταλιστικής ανάπτυξης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που εξυπηρετεί αποκλειστικά και μόνο τα κέρδη των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, του κεφαλαίου. Και άρα η κατασκευή έργων και υποδομών, που να προστατεύουν το λαό, δεν είναι πρώτη προτεραιότητα. Η σημερινή κυβέρνηση αυτό το λέει «δίκαιη ανάπτυξη». Οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν εφεύρει άλλους βαρύγδουπους όρους.

Πώς αποτυπώνεται αυτή η πραγματικότητα; Στο ποια έργα θεωρούνται επιλέξιμα, για να χρηματοδοτηθούν από την ΕΕ και το περίφημο ΕΣΠΑ. Στο τι προβλέπουν ο κρατικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι προϋπολογισμοί των Περιφερειών της χώρας για αντιπλημμυρικά έργα. Το ίδιο ισχύει και για μέτρα στα δάση μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές, που συμβάλλουν σε τέτοια πλημμυρικά φαινόμενα. Δηλαδή, μηδαμινά κονδύλια, την ίδια στιγμή που υπάρχουν κωδικοί για δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που εξυπηρετούν το κεφάλαιο. Στο ότι τα μεγάλα έργα που γίνονται (οδικοί άξονες, αεροδρόμια κ.λπ.) δεν λαμβάνουν υπόψη τους την αντιπλημμυρική θωράκιση των γύρω περιοχών, δεν είναι ενταγμένα σε έναν συνολικό σχεδιασμό για κάθε περιοχή και γενικότερα για κάθε λεκάνη απορροής, επηρεάζοντας την αντιπλημμυρική προστασία. Και, βέβαια, δεν μπορεί να ισχυριστεί κάποιος ότι δεν γίνονται καθόλου αντιπλημμυρικά έργα. Είναι, όμως, τόσο αποσπασματικός ο σχεδιασμός από δήμο σε δήμο, ακόμα και από Περιφέρεια σε Περιφέρεια, που, πολύ συχνά, ακόμα κι αυτά τα έργα που γίνονται σώζουν ένα δήμο ή μια περιοχή και πνίγουν το γειτονικό δήμο...

Τα έργα που προτάσσονται είναι αυτά που συμβάλλουν στην ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Ρυθμιστικό Σχέδιο για την Αττική, που δείχνει τις προτεραιότητες της άρχουσας τάξης, δίνεται βάρος σε έργα που αφορούν τον τουρισμό πολυτελείας, τη μεταφορά εμπορευμάτων κ.λπ. Τα έργα υποδομών, αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά, δεν βρίσκουν θέση στους κωδικούς των προϋπολογισμών, γιατί δεν είναι ανταποδοτικά. Είναι υποδομές που μετά την κατασκευή τους δεν πουλιούνται, δεν νοικιάζονται, δεν αποφέρουν έσοδα, όπως π.χ. με τα διόδια για 25 χρόνια. Δεν είναι έργα «βιτρίνας», όπως οι «βιοκλιματικές» παιδικές χαρές και τα γήπεδα για τις ΠΑΕ, που κοστίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.

Δεν είναι, λοιπόν, θέμα «ακραίου φυσικού φαινομένου» η καταστροφή από τις πλημμύρες. Αλλού είναι το πρόβλημα. Ακραίο και επικίνδυνο φαινόμενο είναι η πολιτική που ακολουθείται από τις αστικές κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια, από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τώρα. Επειδή βροχές, πλημμύρες και σεισμοί θα έρθουν και θα ξανάρθουν, έρχεται ξανά στο προσκήνιο η ανάγκη ο λαός να αγωνιστεί και να διεκδικήσει έργα και υποδομές που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες του, θα προστατεύουν τη ζωή του. Αγώνας που για να έχει ελπιδοφόρα προοπτική, θα πρέπει να δένεται με την πάλη για έναν ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, να φωτίζει το δρόμο του κεντρικού επιστημονικού σχεδιασμού της οικονομίας με κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και εργατικό έλεγχο. Στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού, ο ενιαίος κρατικός φορέας κατασκευών θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί έργα που θα καλύπτουν το σύνολο των κοινωνικών αναγκών, συνδυάζοντας αρμονικά την κάλυψη των αναγκών για ασφαλείς και ποιοτικές υποδομές κατοικίας, εργασίας, άθλησης, διασκέδασης, μεταφοράς κ.λπ. με την προστασία της δημόσιας υγείας και ασφάλειας και του περιβάλλοντος από φυσικές και τεχνολογικές καταστροφές.


Κ. Πασ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Πνίγονται φτωχές οικογένειες γιατί δεν υπάρχουν οι αναγκαίες υποδομές

Κατά την περιοδεία του χτες στις εγκαταστάσεις του ΟΤΕ στην Πάρνηθα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, δήλωσε για τις τεράστιες καταστροφές από τις πλημμύρες στις περιοχές της Μάνδρας και της Νέας Περάμου Αττικής:

«Να ξεκινήσω μέρα που 'ναι σήμερα, με ένα σχόλιο σχετικά με τις καταστροφικές πλημμύρες. Νομίζω, πρέπει να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας, να εκφράσουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια για τους συνανθρώπους μας που χάσαμε. Είναι αυτό που λέμε "όπου φτωχός κι η μοίρα του". Γιατί φτωχές εργατικές - λαϊκές οικογένειες πνίγονται κάθε χρόνο, κάθε φορά, είτε στην Αττική είτε σε όλη την Ελλάδα, ακριβώς γιατί δεν υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα, δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές, με αποτέλεσμα να θρηνούμε συνεχώς θύματα, συνανθρώπους μας, να καταστρέφονται σπίτια, δηλαδή περιουσίες, που ο καθένας χτίζει με τους κόπους και με τον ιδρώτα μιας ζωής, δουλεύοντας σκυλίσια από το πρωί μέχρι το βράδυ. Αρα, πρέπει να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας, κυρίως όμως, πρέπει να εκφράσουμε την απόφασή μας να οργανώσουμε την πάλη και για τέτοια ζητήματα, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά».

Το ΚΚΕ δίπλα στους πληγέντες

Από την πρώτη στιγμή χτες, αντιπροσωπεία της Τομεακής Οργάνωσης Θριασίου του ΚΚΕ βρέθηκε στις πληγείσες περιοχές. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιάννη Γκιόκα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή του Κόμματος, σε Μάνδρα και Ν. Πέραμο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org