ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πήραν πίσω τις απολύσεις μετά την κατακραυγή

Επιστρέφουν στην τάξη οι αναπληρωτές με ανίατα νοσήματα

Με παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας συνεχίστηκαν χτες οι παρεμβάσεις σωματείων εκπαιδευτικών για την επαναπρόσληψη των αναπληρωτών με αυτοάνοσα νοσήματα που απολύθηκαν λόγω δικαιολογητικών. Αποτέλεσμα της κινητοποίησης ήταν να ανακληθεί η ανάλγητη αυτή απόφαση του υπουργείου, και όπως ανακοινώθηκε χτες, οι αναπληρωτές, που ανήκουν σε ειδική κατηγορία, θα επιστρέψουν στις τάξεις.

Κατά τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας, αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών συναντήθηκε με υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου, ζητώντας την ανάκληση των απολύσεων, που έγιναν με το αιτιολογικό της καθυστέρησης υποβολής των δικαιολογητικών, για την οποία όμως ευθύνονται κρατικές υπηρεσίες. Μια σειρά ΕΛΜΕ και Σύλλογοι Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από όλη τη χώρα καταδίκασαν την απόφαση με ψηφίσματά τους, ενώ σωματεία εκπαιδευτικών, γονέων και εργαζομένων συμμετείχαν μαζικά σε παράσταση διαμαρτυρίας για το θέμα την περασμένη Παρασκευή.

Από πλευράς υπουργείου ανακοινώθηκε τελικά στους εκπαιδευτικούς πως οι τρεις αναπληρωτές θα επιστρέψουν στην τάξη, χωρίς να διευκρινιστεί αν πρόκειται για επαναπρόσληψη ή ανάκληση απόλυσης (όπως ζητούν οι εκπαιδευτικοί, προκειμένου να προσμετρηθεί η προϋπηρεσία τους). Οι εκπαιδευτικοί έθεσαν παράλληλα το ζήτημα αναπληρώτριας από τη Μεσσηνία, η οποία αντιμετωπίζει επίσης σοβαρό πρόβλημα υγείας και είναι ανάγκη να τοποθετηθεί στον τόπο μόνιμης διαμονής της, ωστόσο τοποθετήθηκε στην Κεφαλονιά.

Οι εκπαιδευτικοί δήλωναν μετά την κινητοποίηση, στην οποία συμμετείχαν σωματεία της Αττικής και η ΟΛΜΕ, πως είναι ανάγκη να ρυθμιστεί συνολικά νομοθετικά το ζήτημα της εξίσωσης αδειών μόνιμων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, καθώς και να αλλάξει το πλαίσιο που αφορά την έκδοση και τη διάρκεια των πιστοποιητικών σε ό,τι αφορά ανίατες ασθένειες και να παρθούν μέτρα για την έγκαιρη έκδοση των πιστοποιητικών από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Κινητοποιήσεις των εκπαιδευτικών του ΤΕΙ Αθήνας

Σε προειδοποιητική 24ωρη αναστολή της λειτουργίας του ΤΕΙ Αθήνας σήμερα Πέμπτη, και μαζική συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας στις 11.30 π.μ., προχωρούν οι εκπαιδευτικοί του Ιδρύματος, διαμαρτυρόμενοι για τη μεγάλη καθυστέρηση στην πρόσληψη του έκτακτου προσωπικού.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε κοινή συνεδρίαση των συλλόγων του μόνιμου και του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού την περασμένη Τρίτη, όπου συναποφασίστηκε ότι:

«Η εξαιρετικά μεγάλη καθυστέρηση στην υπογραφή των συμβάσεων έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία, διότι η διδασκαλία μεγάλου αριθμού μαθημάτων (κυρίως εργαστηριακών) δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, αν και διανύουμε την 6η βδομάδα διδασκαλίας.

Η απαράδεκτη αυτή καθυστέρηση έχει σαν συνέπεια την υποβάθμιση του επιπέδου σπουδών που παρέχεται από το Ιδρυμα και τη συνολική αναστάτωση της λειτουργίας του. Δημιούργησε ορατό πλέον κίνδυνο απώλειας εξαμηνιαίων μαθημάτων για τους φοιτητές και σημαντικής περικοπής εισοδήματος και ασφάλισης για τους έκτακτους συνεργάτες.

Η Διοίκηση του Ιδρύματος είχε ζητήσει έγκριση για 100 θέσεις εκτάκτων, χρηματοδοτημένες από τα αποθεματικά του Ιδρύματος, και 150 θέσεις χρηματοδοτημένες από τον τακτικό προϋπολογισμό. Το υπουργείο ενέκρινε 100 και 3 θέσεις αντίστοιχα, βάσει της δημοσιονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται. Η έγκριση μόνον 103 θέσεων δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα λειτουργίας για το ακαδημαϊκό έτος 2017 - 2018. Τα τελευταία χρόνια περικόπτονται διαρκώς οι αναγκαίες ώρες ανάθεσης διδασκαλίας σε έκτακτους συνεργάτες, ενώ αυξάνονται οι αποχωρήσεις μόνιμων μελών ΔΕΠ λόγω συνταξιοδότησης και δεν προκηρύσσονται επαρκείς νέες θέσεις. Αυτό οδηγεί σε σημαντική επιβάρυνση των διδασκόντων, αφού η αντιστοιχία φοιτητών ανά διδάσκοντα έχει ξεπεράσει κατά πολύ όλα τα επιστημονικά αποδεκτά όρια. Οδηγεί επίσης σε υπεράριθμες εργαστηριακές ομάδες φοιτητών, με αποτέλεσμα την υποτυπώδη εκπαίδευσή τους ή την αναμονή τους σε λίστες προτεραιότητας», σημειώνουν οι εκπαιδευτικοί, επισημαίνοντας τις ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά, αλλά και των διοικήσεων που δέχονται και εφαρμόζουν αυτήν την πολιτική.

Μόνιμοι και έκτακτοι εκπαιδευτικοί προγραμματίζουν να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις με παράσταση διαμαρτυρίας στη Σύγκλητο τη Δευτέρα 20 Νοέμβρη και διήμερη αναστολή λειτουργίας του Ιδρύματος την Τρίτη 21 και την Τετάρτη 22 Νοέμβρη, και καλούν τους φοιτητικούς συλλόγους και τους συλλόγους διοικητικών υπαλλήλων και ΕΤΕΠ να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις.

Κυκλοφορεί το τρίτο τεύχος του περιοδικού «το κόκκινο Αερόστατο»

Ανανεωμένο, χαρούμενο, με πλούσια ύλη, το παιδικό περιοδικό «το κόκκινο Αερόστατο» είναι και πάλι μαζί μας, κυκλοφορώντας το τρίτο τεύχος του. Το περιοδικό, που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τη δουλειά στις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, διακινείται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ, γεμάτο με ιστορίες που δεν περιμένετε!

Στις σελίδες του οι μικροί αναγνώστες θα βρουν πολλά και ενδιαφέροντα θέματα, παρουσιασμένα με εύληπτο τρόπο, θα βρουν κόμικ, παιχνίδια, σπαζοκεφαλιές, σκάκι, χειροτεχνίες, διήγημα, συνεντεύξεις κ.ά. Ξεχωριστή θέση στα περιεχόμενα του τρίτου τεύχους, με άμεση επικαιρότητα, έχουν οι σελίδες που αφιερώνονται στην επέτειο του Πολυτεχνείου: Αποσπάσματα από τα μηνύματα του πομπού του Πολυτεχνείου, ένα μικρό ιστορικό κείμενο για την επιβολή της δικτατορίας και το χρονικό του ξεσηκωμού, ένα όμορφο σύντομο διήγημα, καθώς και προτάσεις για τραγούδια και λογοτεχνικά βιβλία που μεταφέρουν το κλίμα της εποχής και υμνούν τους αγώνες του λαού μας.

Στο τεύχος αυτό υπάρχουν ακόμη θέματα για το περιβάλλον, τον κύκλο του νερού, την εξέλιξη του ανθρώπου και τη θεωρία του Δαρβίνου, το καλλιτεχνικό πατινάζ, συνέντευξη της παιδικής θεατρικής ομάδας κ.ά. Παράλληλα, το περιοδικό εμπεριέχει δώρο εφτά ωραία αυτοκόλλητα.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Να προχωρήσει η επανένωση οικογενειών προσφύγων

Ερώτηση για την οικογενειακή επανένωση προσφύγων κατέθεσε χτες το ΚΚΕ στη Βουλή, προς τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής. Το κείμενο της Ερώτησης αναφέρει:

«Οι πρόσφυγες απεργοί πείνας που έχουν κατασκηνώσει στο Σύνταγμα ζητούν το αυτονόητο: Να επανενωθούν με τις οικογένειές τους που είναι στη Γερμανία, να γίνει σεβαστό το χρονικό όριο του εξαμήνου που θέτει ακόμη και αυτή η αντιδραστική νομοθεσία της ΕΕ, να σταματήσει το μαρτύριο της πολύμηνης αναμονής και του αποχωρισμού από τους στενούς συγγενείς τους.

Η ελληνική κυβέρνηση, που με την πολιτική της έχει εγκλωβίσει χιλιάδες πρόσφυγες στην Ελλάδα και διπλά εγκλωβίσει έναν ανησυχητικά αυξανόμενο αριθμό στα νησιά, προχώρησε ακόμη παραπέρα, με μια άτυπη και επαίσχυντη συμφωνία με τη γερμανική κυβέρνηση, που βάζει όριο 70 επανενώσεων το μήνα για τη Γερμανία. Η συμφωνία αυτή είναι η αιτία για το ότι περίπου 4.000 πρόσφυγες, που έχουν και τυπικά το δικαίωμα να επανενωθούν με τις οικογένειές τους στη Γερμανία, παραμένουν χωρισμένοι από τους οικείους τους, σε μια κατάσταση αβεβαιότητας και απελπισίας. Σήμερα και μετά την απεργία πείνας, εξελίσσεται ένα απαράδεκτο και αποπροσανατολιστικό "μπαλάκι" ευθυνών ανάμεσα στην ελληνική και τη γερμανική πλευρά. Οπως μάλιστα καταγγέλλουν οι πρόσφυγες απεργοί πείνας, η γερμανική πρεσβεία αρνήθηκε να συναντηθεί με αντιπροσωπεία τους, θέτοντας όρους για τη σύνθεση της αντιπροσωπείας και αποκλείοντας μία γυναίκα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, Γιάννης Γκιόκας, Χρήστος Κατσώτης και Σταύρος Τάσσος, που υπογράφουν την Ερώτηση, ρωτούν τον υπουργό πώς τοποθετείται η κυβέρνηση στο αίτημα για:

  • Σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων που δικαιούνται επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ και ειδικά τη Γερμανία.
  • Τήρηση της 6μηνης προθεσμίας και της πρόβλεψης για κάλυψη των εξόδων μεταφοράς.
  • Αμεση μεταφορά στη Γερμανία όσων η 6μηνη προθεσμία έχει ξεπεραστεί, με πτήσεις τσάρτερ και με διασφάλιση της σειράς προτεραιότητας.
Διεκδικήσεις των μαθητών της Ιθάκης

Διεκδικώντας λύσεις στα προβλήματα των σχολείων τους, μαθητές του Γυμνασίου, του ΓΕΛ και του ΕΠΑΛ Ιθάκης πραγματοποίησαν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και στην Περιφέρεια στην Κεφαλονιά.

Οι μαθητές κλιμακώνουν έτσι τις πολύμορφες κινητοποιήσεις που κάνουν εδώ και δύο μήνες, ζητώντας κάλυψη των αναγκών σε εκπαιδευτικούς, καταγγέλλοντας κατάργηση των μαθημάτων επιλογής, τη συνένωση των ολιγομελών τμημάτων κάτω από άσχετα αντικείμενα, την υποβάθμιση και απαξία των καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων και μαθημάτων. Ζητούν επίσης να ξεκινήσει η ενισχυτική διδασκαλία και η Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη και να εξασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά τους από και προς τα σχολεία. Στο πλευρό των μαθητών βρέθηκε χτες η ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς - Ιθάκης και γονείς.

Δώδεκα μαθητές της ΣΤ' τάξης δημοτικού σχολείου του δήμου Θεσσαλονίκης, που παρουσίασαν έντονα αναπνευστικά προβλήματα και ερεθισμούς στα άνω άκρα, διακομίστηκαν στο εφημερεύον νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ το πρωί της Τρίτης. Τα περιστατικά αντιμετωπίστηκαν και οι μαθητές επέστρεψαν στα σπίτια τους. Σύμφωνα με μαρτυρίες μαθητών και της δασκάλας τους, η αντίδραση προκλήθηκε πιθανά από επαφή με ουσία, μάλλον απορρυπαντικό, η οποία βρέθηκε στα θρανία των μαθητών.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org