ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ
Ο λαός θα πει την τελευταία λέξη!

Εντυπωσιακή σε όγκο και παλμό η λαϊκή συγκέντρωση ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης - τρόικας και των συμμάχων τους

Πανοραμική άποψη του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα

*

Πανοραμική άποψη του συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα
«Καμιά φορά, κάποια συλλαλητήρια αργούν να ξεκινήσουν γιατί δεν υπάρχει κόσμος. Εμείς, κόντρα στη συνήθειά μας, αργήσαμε γιατί ερχόταν και έρχεται συνεχώς κόσμος»!

Με τη φράση αυτή η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, άρχισε την ομιλία της στο χτεσινοβραδινό συλλαλητήριο του Κόμματος στην πλατεία Συντάγματος, που πλημμύρισε από μια πραγματική λαοθάλασσα, «φουρτουνιασμένη» από οργή και συνάμα γεμάτη από την αισιοδοξία που απελευθερώνει η κλιμακούμενη λαϊκή πάλη και το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών. Χτες, δεν έπεφτε καρφίτσα στο χώρο απ' την Πανεπιστημίου, τη Γεωργίου Α', την Καραγιώργη Σερβίας και τη Φιλελλήνων. Ασφυκτικά γεμάτος ήταν και ο χώρος πάνω στην πλατεία. Χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι και μεγαλύτεροι σε ηλικία, οικογένειες με τα παιδιά τους, έδωσαν το «παρών» στο Σύνταγμα, για να φωνάξουν πως η τρόικα και οι οικοδεσπότες της είναι ανεπιθύμητοι για το λαό, μαζί και η πολιτική που υπηρετούν. Από νωρίς το απόγευμα, η «καρδιά» της Αθήνας συντονίστηκε στον παλμό του αγωνιζόμενου λαού της. Το Μετρό «αδειάζει» διαρκώς κόσμο στην Ομόνοια, σε μια από τις πέντε προσυγκεντρώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Νέοι και νέες, άνθρωποι του μόχθου, απ' τις κλαδικές Οργανώσεις της ΚΟ Αθήνας, τις Οργανώσεις της Α' Αθήνας, των Βορείων, Βορειοδυτικών και Βορειοανατολικών Συνοικιών, χωρίς καθυστέρηση ξεδιπλώνουν σημαίες και πανό και ενώνουν τις φωνές τους: «Πατριωτισμός το δίκιο του λαού και όχι τα συμφέροντα του καπιταλισμού».

Καρφίτσα δεν έπεφτε στους δρόμους όπου «άπλωσε» η συγκέντρωση

*

Καρφίτσα δεν έπεφτε στους δρόμους όπου «άπλωσε» η συγκέντρωση
Στα πηγαδάκια φουντώνει η κουβέντα για την ανάγκη παλλαϊκής απάντησης, όχι μόνο για να μην περάσουν τα νέα μέτρα αλλά και για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την λαϊκή ανασύνταξη. Να δυναμώσει ο αγώνας για ριζικές αλλαγές στην εξουσία και στην οικονομία. Είναι τόσος ο κόσμος που η πλατεία δεν αδειάζει λεπτό. Ακόμα κι όταν τα μπλοκ φεύγουν για το Σύνταγμα, η πλατεία συνεχίζει να γεμίζει με διαδηλωτές που καταφτάνουν. Συγχρόνως, στην πλατεία Καραϊσκάκη, εργατόκοσμος των Δυτικών Συνοικιών υψώνει το πανό του: «Στο μνημόνιο διαρκείας κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας απαντάμε με λαϊκή συμμαχία, αντίσταση και ανατροπή». Ανάμεσά τους και ο κομμουνιστής δήμαρχος Πετρούπολης, Θωμάς Κοτσαμπάς, ο οποίος, αμέσως μετά την εκλογή του είχε καλέσει το λαό της περιοχής να δώσει δυναμικό «παρών» στο συλλαλητήριο του ΚΚΕ. Την ίδια ώρα, στο Μοναστηράκι, οι εργάτες και ο λαός του Πειραιά, ναυτεργάτες, μεταλλεργάτες, υπάλληλοι, εκπαιδευτικοί, άνεργοι, δίνουν το δικό τους στίγμα: «Οι επιχειρήσεις ανήκουν στους εργάτες και όχι στα παράσιτα τους κεφαλαιοκράτες». Και λίγο πιο μακριά, από τις παρυφές της Ακρόπολης, εργαζόμενοι και νεολαίοι των νότιων και ανατολικών συνοικιών ξεκινούν για το Σύνταγμα. Ολοι μαζί, λίγη ώρα αργότερα, θα στήσουν στην πλατεία Συντάγματος ένα αφιλόξενο για τους εκπροσώπους των μονοπωλίων σκηνικό. Κόκκινες σημαίες να ανεμίζουν ασταμάτητα. Τεράστια ταμπλό να δηλώνουν: «STOP στο μνημόνιο διαρκείας κυβέρνησης - ΕΕ - πλουτοκρατίας - Ανάπτυξη για το λαό, όχι για τα μονοπώλια - Λαϊκή συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία - ΚΚΕ», «Δεν πληρώνουμε εμείς την κρίση του καπιταλισμού - Ανυπακοή - οργάνωση - Αντεπίθεση - Συστράτευση τώρα με το ΚΚΕ» και «Να μην πτωχεύσει ο λαός, αυτό είναι πατριωτισμός».

Βροχή τα συνθήματα «Εμπρός λαέ μη σκύβεις το κεφάλι, με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη», «Καμία θυσία για την πλουτοκρατία, Μέτωπο λαέ για την εξουσία», «Θυσίες στον αγώνα για άλλη κοινωνία, Μη ματώνεις άδικα για την πλουτοκρατία», «Δουλειά για όλους, μόρφωση, υγεία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία». Το μήνυμα πεντακάθαρο: Ανεπιθύμητοι στην Ελλάδα οι σφαγείς των δικαιωμάτων του ελληνικού λαού. Καταδικασμένη στη λαϊκή συνείδηση η πολιτική του ΠΑΣΟΚ και η αντιμνημονιακή δημαγωγία της ΝΔ και των άλλων συμμάχων της κυβέρνησης. Απορριπτέα τα αναχώματα. Δεν τους φοβόμαστε. Πρέπει να μας φοβούνται. Και στάλθηκε από πολλούς περισσότερους αυτή τη φορά, αποφασισμένους να κάνουν το βήμα της συμπόρευσης με το ΚΚΕ, δίνοντας έτσι την καλύτερη συνέχεια στο βήμα που έκαναν και στην κάλπη, με την ενίσχυση των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Τη βαρύτητα αυτής της επιλογής στη διαμόρφωση ενός άλλου κλίματος μέσα στο λαό, τη μεγαλύτερη δυναμική που μπορεί να δώσει στο εργατικό λαϊκό κίνημα, επιβεβαίωσαν όλοι όσοι βρέθηκαν χτες στο Σύνταγμα, αναγνωρίζοντας την ανάγκη να δυναμώσει η συμπόρευση με το ΚΚΕ, να πυκνώσουν οι γραμμές του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, των εργατικών και λαϊκών συσπειρώσεων, μέσα στις οποίες δρουν οι κομμουνιστές και χιλιάδες ακόμα αγωνιστές. Ολοι μαζί, σαν μια γροθιά, ανανέωσαν τη δέσμευσή τους να κάνουν ό,τι περνά απ' το χέρι τους, να καταθέσουν όλες τους τις δυνάμεις, για την ανάπτυξη σε στέρεες βάσεις ενός αγώνα διαρκείας, πολύμορφου, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές, παντού. Κι αυτός ο αγώνας, ο καθημερινός, να ενισχύει την προοπτική, να «χτίζει» τη λαϊκή συμμαχία. Για να ορθώσει ο λαός το γιγαντιαίο του ανάστημα. Να γίνει η πάλη του ο εμβρυουλκός της δικής του εξουσίας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ