ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2010
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
Προτάσεις εμπορευματοποίησης με χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα

Μέχρι και 300 ευρώ υποχρεώνονται να πληρώνουν απ' την τσέπη τους οι καρκινοπαθείς στο νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» για την εξομοίωση και το σχεδιασμό της ακτινοβολίας και των χημειοθεραπειών

Την ένταση της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Yγείας, με αποτέλεσμα περισσότερα χαράτσια για τα λαϊκά στρώματα στην ώρα της ανάγκης, θα προωθήσει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στο επόμενο διάστημα μέχρι το Μάρτη του 2011, όπως προκύπτει από τη χτεσινή ομιλία του υπουργού Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου στην τελετή ορκωμοσίας έξι μόνιμων νοσηλευτών στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς «Οι Αγιοι Ανάργυροι».

Σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός από την 1.12.2010 και σε «ένα πολύ μεγάλο βαθμό και από την 20.12.2010» θα λειτουργήσει «το ολοήμερο νοσοκομείο» που θα σημάνει «περισσότερη εξυπηρέτηση των ανθρώπων και αυτό θα σημάνει και κάποια λίγα έσοδα για τα δημόσια νοσοκομεία».

Δηλαδή, ο υπουργός ομολόγησε ότι κύρια επιδίωξη της λεγόμενης ολοήμερης λειτουργίας των νοσοκομείων είναι τα «λίγα έσοδα» από την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, που θα πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ίδιοι οι ασθενείς για υπηρεσίες που θα έπρεπε να παρέχονται - κατά βάση - δωρεάν μέσα από ένα ενιαίο δημόσιο σύστημα υγείας στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Φροντίδα Υγείας. Με άλλα λόγια, εκτός απ' τις περικοπές των κοινωνικών δαπανών, η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας για να έχει τα απαραίτητα έσοδα που θα ανταποκρίνονται στις δεσμεύσεις της απέναντι στην τρόικα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες οι δαπάνες για τις λειτουργικές δαπάνες των νοσοκομείων στον προϋπολογισμό του 2011 θα είναι 2,4 δισ. ευρώ, όταν οι ίδιοι οι διορισμένοι διοικητές των νοσοκομείων προϋπολόγισαν - με βάση το πνεύμα της κυβερνητικής λιτότητας - 3,5 δισ. ευρώ. Η διαβόητη τρόικα θα ασκήσει τους ελέγχους σε βάρος της υγείας των λαϊκών στρωμάτων σήμερα το μεσημέρι.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε ότι μέχρι το Μάρτη του 2011 θα έχει εγκατασταθεί στα δημόσια νοσοκομεία το σύστημα μηχανοργάνωσης και διπλογραφικό λογιστικό σύστημα, αλλιώς ο ίδιος δεν έχει θέση στο «δημόσιο σύστημα Υγείας».

Μείωση 58% των ογκολογικών κρεβατιών

Ο Ανδρέας Λοβέρδος παραβρέθηκε στην ορκωμοσία έξι μόνιμων νοσηλευτριών στο ογκολογικό νοσοκομείο των «Αγίων Αναργύρων» και παρουσίασε αυτή την εκδήλωση ως απόδειξη ενάντια στην προπαγάνδα ότι θα απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι. Ομως, ακόμα και η κατάσταση στο παραπάνω νοσοκομείο διαψεύδει τον ισχυρισμό του υπουργού, καθώς 24 επικουρικοί νοσηλευτές και 11 επικουρικοί γιατροί θα απολυθούν μόλις τελειώσουν οι συμβάσεις τους. Συνολικά, οι άμεσες ανάγκες του νοσοκομείου «Αγίων Αναργύρων» για το νοσηλευτικό προσωπικό ξεπερνούν τα 100 άτομα, ενώ η κυβέρνηση επαίρεται για την ορκωμοσία των έξι νοσηλευτών.

Το νοσοκομείο «Αγιοι Ανάργυροι» ανακατασκευάστηκε μετά το σεισμό του 1999. Η ανακατασκευή οδήγησε και στη μείωση των ογκολογικών κρεβατιών σε σχέση με την πρόβλεψη του αρχικού οργανισμού. Με βάση τον παλιό οργανισμό του νοσοκομείου, έπρεπε να υπάρχουν 300 ογκολογικά κρεβάτια, αλλά τελικά αναπτύχθηκαν 170 κρεβάτια. Μετά το σεισμό του 1999 έγινε επανασχεδιασμός, σύμφωνα με τον οποίο τα ογκολογικά κρεβάτια θα είναι 127 σε σύνολο 351 κλίνες. Προκύπτει δηλαδή ότι μέσα απ' την ανακατασκευή μειώνονται κατά 58% τα ογκολογικά κρεβάτια στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ μέχρι το 1999 αναπτύχθηκαν 169 κρεβάτια. Μέχρι τώρα είναι καλυμμένο μόνο το 40% των νοσηλευτών, ενώ για την άμεση λειτουργία του νοσοκομείου απαιτείται η πρόσληψη τουλάχιστον 100 νοσηλευτών.

Σύμφωνα με στοιχεία που συνέλεξε ο «Ρ», οι καρκινοπαθείς άρρωστοι υποχρεώνονται να πληρώνουν μέχρι και 300 ευρώ για την εξομοίωση και το σχεδιασμό των ακτινοβολιών, καθώς οι παραπάνω εξετάσεις δεν είναι κοστολογημένες και έτσι δεν καλύπτονται απ' τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Να σταματήσουν τώρα οι διώξεις

Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση συμπαράστασης του αναπηρικού κινήματος και των μαζικών φορέων της Καλλιθέας στον αγώνα των μαθητών του ΚΕΑΤ
Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση συμπαράστασης του αναπηρικού κινήματος και των μαζικών φορέων της Καλλιθέας στον αγώνα των μαθητών του ΚΕΑΤ
Τις διώξεις σε βάρος των μαθητών του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) και των γονιών και κηδεμόνων τους, που καλούνται στα αστυνομικά τμήματα για τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στη διάλυση της σχολής και για το δικαίωμά τους στη μόρφωση, καταγγέλλει η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), η γραμματεία της οποίας συνεδρίασε χτες.

«Η όλη ιστορία μάς γυρίζει σε άλλες εποχές. Επιβεβαιώνει το δίκιο του αγώνα των μαθητών του ΚΕΑΤ, αλλά και ότι επιστρατεύεται η καταστολή για να μπορέσουν να περάσουν τη διάλυση και των ελάχιστων εναπομεινασών δομών Πρόνοιας και ειδικής αγωγής, τη διάλυση του ΚΕΑΤ», υπογραμμίζει η γραμματεία της ΣΕΑΑΝ. Υπενθυμίζει ότι ενδεικτικό των σχεδιασμών και της κατάστασης που επικρατεί στο ΚΕΑΤ είναι ότι παραμένει δεσμευμένο από τον ιδιοκτήτη του κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν, το τυπογραφείο του ΚΕΑΤ, το μοναδικό στη χώρα που τυπώνει βιβλία στη γραφή "Braille" και φωνητικά βοηθήματα για μαθητές και φοιτητές. Ο ιδιοκτήτης του κτιρίου προχώρησε στην κατάσχεση των μηχανημάτων γιατί δεν είχε πληρωθεί ενοίκια δύο χρόνων. Στο ίδιο πνεύμα εδώ και χρόνια δεν έχει ανακαινιστεί το παλιό κτίριο του ΚΕΑΤ και οι μαθητές αναγκάζονται να στοιβάζονται για να κάνουν μάθημα, ενώ οι διοικήσεις βγάζουν στο σφυρί την ακίνητη περιουσία του ΚΕΑΤ για να καλύψουν τα λειτουργικά του έξοδα. Η ΣΕΑΑΝ απαιτεί να σταματήσουν αμέσως οι διώξεις και ξεκαθαρίζει ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει.

Παράλληλα, η ΣΕΑΑΝ απευθύνει κάλεσμα προς τους φορείς του αναπηρικού κινήματος, τους εργαζόμενους στην Πρόνοια και Ειδική Αγωγή, να κλιμακώσουν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα των σπουδαστών και εργαζομένων του Κέντρου Επαγγελματικής Κατάρτισης Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΚΕΚ ΑμΕΑ) Γαλατσίου που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις απαιτώντας να ανοίξει άμεσα η Σχολή τους που παραμένει κλειστή.

Στα πλαίσια αυτά η ΣΕΑΑΝ καλεί σε πλατιά σύσκεψη στο ΚΕΚ ΑμΕΑ την Τετάρτη 24 Νοέμβρη στις 12 το μεσημέρι.

Η ΣΕΑΑΝ προγραμματίζει παρεμβάσεις σε ειδικά σχολεία, ιδρύματα Πρόνοιας και αποκατάστασης, οργανώνοντας τον αγωνιστικό γιορτασμό της 3ης Δεκέμβρη, Παγκόσμιας Μέρας των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, που θα κλιμακωθεί με μεγάλη παναναπηρική κινητοποίηση του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος την Παρασκευή 3 Δεκέμβρη στις 9.30 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29).

Μαζική διαμαρτυρία στο ΠΕΚΑ Πτολεμαΐδας

Μαζική διαμαρτυρία στο ΠΕΚΑ Πτολεμαΐδας για την άθλια κατάσταση που επικρατεί εκεί, πραγματοποίησαν χθες στις 7 το πρωί το ΠΑΜΕ, το Σωματείο εργαζομένων και εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ. Οι ελλείψεις σε γιατρούς και υλικά στο Ασφαλιστικό της ΔΕΗ, τα κλειστά εργαστήρια και οι στάσεις πληρωμών ήταν τα σημεία στα οποία επικεντρώθηκε η διαμαρτυρία τους. Επίσης, αναφέρθηκε ότι από την αρχή του χρόνου παραργός Πολιτισμού και Τουρισμού Γ. Νικητιάδης, ο οποίος παραβμένουν κλειστά τα αιματολογικά εργαστήρια, γιατί δεν υπάρχουν αντιδραστήρια και άλλα αναλώσιμα υλικά, ευτελούς αξίας.

Σημειώνεται ότι ενώ ήταν γνωστό ότι το Μάρτη λήγουν οι συμβάσεις των γιατρών, δεν έγινε καμία προσπάθεια να υπογραφούν αυτόματα νέες συμβάσεις, ούτως ώστε να μη μείνουν οι εργαζόμενοι όλο αυτό το διάστημα χωρίς γιατρούς. Οι συμβάσεις των γιατρών έληξαν τη μέρα που ήρθαν τα αναλώσιμα υλικά που χρειάζονταν για το αιματολογικό. Το ίδιο γίνεται και με το πνευμονολογικό και άλλους τομείς, αναγκάζοντας τους εργαζόμενους να καταφεύγουν σε ιδιώτες γιατρούς και άλλα εργαστήρια για να εξυπηρετηθούν.

Οι εργαζόμενοι επισήμαναν ότι «αυτό που συμβαίνει στο ΠΕΚΑ Δυτικής Μακεδονίας δεν είναι ξεκομμένο από τη γενικότερη πολιτική που αφορά την υγεία και όχι μόνο. Οι αντιασφαλιστικοί νόμοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ήρθαν και έδεσαν με τα μέτρα του ΔΝΤ που ορίζονται στο Μνημόνιο, όπου μειώνεται η χρηματοδότηση στο ΤΑΥΤΕΚΟ-ΤΕΑΤΑΠ - ΔΕΗ».

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ «HONDOS»
Κινητοποίηση - εξόρμηση

Μαζική κινητοποίηση - εξόρμηση στα καταστήματα «HONDOS» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης και στο εμπορικό κέντρο «APOLLONIA» πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου η Ενωση Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, συνεχίζοντας τις παρεμβάσεις της ενάντια στις απολύσεις και στην εργοδοτική τρομοκρατία.

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο, που συμμετείχαν στην κινητοποίηση, διαπίστωσαν για ακόμη μία φορά την αδιάλλακτη και προκλητική στάση της εργοδοσίας. Η διεύθυνση του καταστήματος στο «Apollonia» κάλεσε την αστυνομία για να απομακρύνει τους εργαζόμενους που μοίραζαν την προκήρυξη της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, ενώ παράλληλα προσπάθησε να φωτογραφίσει τους εργαζόμενους, απειλώντας ότι θα καταθέσει μηνύσεις εναντίον τους.

Η Σοφία Καλαντίδου, βουλευτής του ΚΚΕ, πρόεδρος της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων, ξεκαθάρισε ότι ο αγώνας ενάντια στα σχέδια της εργοδοσίας και την επίθεση που έχει εξαπολύσει ενάντια στους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους, θα συνεχιστεί με αμείωτη ένταση. Κατήγγειλε τη συνδρομή της αστυνομίας σε συμπαράσταση της εργοδοσίας και την μαζική κινητοποίηση των αστυνομικών δυνάμεων έξω από το εμπορικό κέντρο. Οπως είπε, «η επίθεση θα οξυνθεί. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν άλλο δρόμο από τη συσπείρωση στα σωματεία τους, τον κοινό αγώνα με το ΠΑΜΕ, για να σταματήσουμε τα χειρότερα και για να επιβάλουμε το δίκιο μας στους χώρους εργασίας».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ