ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
31η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΕΞΕΓΕΡΣΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Επίκαιρο και αγωνιστικό το μήνυμά του

Ξεκίνησε χτες ο τριήμερος εορτασμός. Αύριο η αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

...για να μαθαίνουν οι νέες γενιές

Eurokinissi

...για να μαθαίνουν οι νέες γενιές
Ανοιξαν χτες οι πύλες του ιστορικού κτιρίου του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Πατησίων και ξεκίνησε ο τριήμερος εορτασμός της εξέγερσης του 1973, που θα κορυφωθεί αύριο με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Το γεγονός ότι τα δίκαια αιτήματα του λαού και της νεολαίας που προβλήθηκαν στην εξέγερση του '73 παραμένουν εξαιρετικά επίκαιρα και ανεκπλήρωτα, εξηγεί γιατί το Πολυτεχνείο συνεχίζει να συγκινεί και να εμπνέει τους αγώνες του σήμερα και καθιστά αναγκαία τη μαζική συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις του εορτασμού του στην Αθήνα και όλη τη χώρα, προβάλλοντας το αληθινό μήνυμα της εξέγερσης, κόντρα στα κηρύγματα περί «συναίνεσης» και «περάσματος σε νέα εποχή».

Από χτες, πρώτη μέρα του εορτασμού, πλήθος κόσμου και μαζικών φορέων, έδωσε το «παρών» στο χώρο του Πολυτεχνείου, για να καταθέσει ένα στεφάνι ή ένα κόκκινο γαρίφαλο, να ζωντανέψει τις μνήμες των ημερών του 1973, να κουβεντιάσει για τους αγώνες του σήμερα. Ανάμεσά τους, αντιπροσωπείες της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου, ενώσεων εργαζομένων κτλ. Στο κτίριο Γκίνη, φιλοξενείται όπως κάθε χρόνο η έκθεση οπτικοακουστικού υλικού από την περίοδο της επταετίας που διοργανώνει η Προοδευτική Ενωση Μητέρων Ελλάδας, ενώ όλοι οι χώροι του ιδρύματος έχουν «ντυθεί» με αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα κι από τα μεγάφωνα διαβάζονται ψηφίσματα και αποφάσεις φοιτητικών συλλόγων κι ακούγονται σχετικά τραγούδια και ηχητικά ντοκουμέντα από τον πομπό του Πολυτεχνείου.

Η παρουσία της νεολαίας και ιδιαίτερα των φοιτητών στο χώρο ήταν έντονη κι ανάμεσά τους ξεχώριζε η Πανσπουδαστική ΚΣ και η ΚΝΕ, που χρόνια τώρα πρωτοστατούν στις εκδηλώσεις του εορτασμού, περιφρουρούν και κρατούν ζωντανό το μήνυμά του. Σύμφωνα με τη Συντονιστική Επιτροπή εορτασμού, τα πρώτα μηνύματα για μαζική συμμετοχή του κόσμου στον αγωνιστικό εορτασμό «ξεπερνούν κάθε προσδοκία».

Σήμερα, οι εκδηλώσεις συνεχίζονται στο χώρο κι οι πύλες θα μείνουν ανοιχτές από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει η εκδήλωση που διοργανώνει η Πανσπουδαστική ΚΣ, στις 5 το απόγευμα, στον προαύλιο χώρο του ιδρύματος, που θα περιλαμβάνει θεατρικό δρώμενο και συζήτηση. Αύριο, οι πύλες του ιδρύματος θα κλείσουν στη 1 το μεσημέρι, για να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη εκδήλωση και να δοθεί η εκκίνηση για τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.

Πλήθος μαζικών φορέων έχει εκδώσει ανακοινώσεις, καλώντας το λαό να συμμετέχει μαζικά στον εορτασμό. Ο Σύνδεσμος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - '74, τιμά το αγωνιστικό κι επίκαιρο μήνυμα του Πολυτεχνείου, στις σημερινές συνθήκες της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης και καλεί τα μέλη του, τους αγωνιστές του αντιιμπεριαλιστικού αγώνα, στον εορτασμό, στην κατάθεση στεφάνου του Συνδέσμου σήμερα στις 12 το μεσημέρι και στην αυριανή μεγάλη πορεία. Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν η Δημοτική Πρωτοβουλία Ζωγράφου, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου «Ελλη Αλεξίου» κ.ά.

Θρασύς ο Μίλερ

Με θράσος χτες ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τ. Μίλερ, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη, αναφέρθηκε στο πνεύμα του Πολυτεχνείου, λες και δεν ήταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ αυτή που στήριξε τη χούντα των συνταγματαρχών. Ο γκαουλάιτερ - πρέσβης είπε ότι οι γιορταστικές εκδηλώσεις πρέπει να παραμείνουν στο πνεύμα του Πολυτεχνείου και πως είναι σίγουρος ότι οι ελληνικές αρχές θα λάβουν όλα τα μέτρα ασφάλειας. Μόνο που τα μηνύματα του Πολυτεχνείου και όχι το πνεύμα καλούν σε αντίσταση ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Σε χτεσινή δήλωσή του, μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης, δήλωσε «ελπίζω και η φετινή πορεία να είναι μέσα σε πλαίσια τα οποία θα τιμήσουν την επέτειο αυτή και δε θα δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα. Θεωρούμε ότι είναι πολύ σημαντικό αυτές οι μέρες μνήμης να περιβάλλονται με την τιμή που τους πρέπει και να μην σημαδεύονται από επεισόδια, τα οποία και την πορεία αμαυρώνουν και φυσικά το νόημά της μπορεί να ακυρώσουν». Ταυτόχρονα δεν απέφυγε να δώσει το στίγμα της αστυνομοκρατίας (γίνεται λόγος για πάνω από 5.000 αστυνομικούς που από χτες έχουν μπει σε επιφυλακή) ενώ από το υπουργείο διαρρέονται πληροφορίες περί καθόδου ακροδεξιών στην πορεία.

Εκδηλώσεις παντού

Τη συμμετοχή τους στο φετινό αγωνιστικό γιορτασμό της επετείου της ηρωικής εξέγερσης του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη που διοργανώνει η ΦΕΑΠΘ και ο Σύλλογος Φυλακισθέντων Εξορισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ) ανακοίνωσαν σειρά άλλων φοιτητικών συλλόγων και φορέων. Η συγκέντρωση θα γίνει αύριο στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Αριστοτέλους, θα ακολουθήσει πορεία προς το αμερικανικό προξενείο και θα καταλήξει στο χώρο του Πολυτεχνείου. Η προσυγκέντρωση των φοιτητικών συλλόγων θα γίνει στις 4.30 το απόγευμα στο Πολυτεχνείο.

Επίσης συγκέντρωση για το Πολυτεχνείο πραγματοποιείται αύριο στις 6 το απόγευμα στην πλατεία της Κοζάνης με διοργανωτές το ΠΑΜΕ, τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας και την ΕΕΔΥΕ.

Στην Πάτρα οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την πορεία, αύριο, Τετάρτη 17 του Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., η οποία θα ξεκινήσει από το Παράρτημα και θα καταλήξει στο βρετανικό προξενείο.

Στο Ναύπλιο, το ΝΓ Αργολίδας της ΚΝΕ καλεί σε εκδήλωση σήμερα, Τρίτη 16 του Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, στο Ναύπλιο.

Στη Ζάκυνθο, η Επιτροπή Ειρήνης και η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλούν το λαό του νησιού να πάρει μέρος στο γιορτασμό του Πολυτεχνείου, την Τετάρτη 17 του Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Στη Λάρισα, συγκέντρωση διοργανώνει η Επιτροπή Φορέων στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης. Επίσης, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Λάρισας κήρυξε στάση εργασίας μιας ώρας στους χώρους δουλιάς, που πραγματοποιούνται από χτες μέχρι και αύριο.

Στο Βόλο η συγκέντρωση θα γίνει στις 6 μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας.

Στα Τρίκαλα, στις 5 μ.μ. στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου. Η Επιτροπή Ειρήνης διοργανώνει, σήμερα, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Ο ρόλος και ο προσανατολισμός των Ενόπλων Δυνάμεων, σήμερα», στην αίθουσα του Επιμελητηρίου, με ομιλητές τον Δ. Αλευρομάγειρο, αντιστράτηγο ε.α., επίτιμο Γενικό Επιθεωρητή Στρατού και τον Αν. Κακκαρά, αρχιπλοίαρχο ε.α., μέλος της Κίνησης για την Εθνική Αμυνα.

Ο Δήμος Καρδίτσας και η Λαϊκή Βιβλιοθήκη «Αθηνά» διοργανώνουν εκδήλωση αύριο στις 7 μ.μ. στην πλατεία Πλαστήρα. Σήμερα στις 7.30 στην αίθουσα της Λαϊκής Βιβλιοθήκης θα γίνει ομιλία - συζήτηση με θέμα «Δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες 31 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου». Ομιλητής θα είναι ο Δ. Καλτσώνης, Δρ. Νομικής. Αύριο στις 8.30 μ.μ. στο «Παυσίλυπον», εκδήλωση με θέμα «Στο δρόμο του Νοέμβρη» και συναυλία με τη Μαρία Δημητριάδη.

Στην Χαλκίδα, αύριο στις 7 μ.μ., στο μνημείο Εθνικής Αντίστασης

Στο Αγρίνιο, αύριο, στις 7 μ.μ., στην πλατεία Δημοκρατίας

Στο Ηράκλειο Κρήτης, αύριο, στις 6 μ.μ., στην πλατεία Λιονταριών, στο Ρέθυμνο, στις 5:30 μ.μ., στο Δημαρχείο, στα Χανιά, 6:30 μ.μ., στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς και στο Λασίθι, στις 10 το πρωί, στην πλατεία του Αγίου Νικολάου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ