ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πίσω από την ΕΕ για Κυπριακό - Ελληνοτουρκικά
  • Κύκλο επαφών ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη ξεκινά ο Π. Μολυβιάτης
  • Πλήρης συμμόρφωση πίσω από τα «κλειστά χαρτιά»
  • Προβληματισμός για τη στάση των ΗΠΑ, που δε θέλουν «συνεταίρους» στα Βαλκάνια
  • Ερντογάν: Συζήτηση για το Αιγαίο μετά το Δεκέμβρη

Πίσω από τις αποφάσεις των «ισχυρών εταίρων» της ΕΕ για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας «τρέχει» η κυβέρνηση της ΝΔ, επιχειρώντας να ενσωματώσει σε αυτές τα δικά της «αιτήματα» για Κυπριακό και Ελληνοτουρκικά.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν προτίθεται να έρθει σε αντίθεση με τους «εταίρους», ούτε «να δημιουργήσει προβλήματα», συμμορφούμενη πλήρως με την κυρίαρχη γραμμή πλεύσης στο πλαίσιο της ΕΕ. Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ο λόγος που η κυβέρνηση δήθεν «δεν ανοίγει τα χαρτιά» της ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 17 του Δεκέμβρη, ούτε αποκαλύπτει τους (ανύπαρκτους) όρους και τις προϋποθέσεις που θέτει για τον καθορισμό ημερομηνίας έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ.

Παράλληλα, η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις κινήσεις και τους σχεδιασμούς των ΗΠΑ σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή, ιδιαίτερα μετά τη «μονομερή» αναγνώριση της ΠΓΔΜ με τη συνταγματική ονομασία της. Η ενέργεια αυτή, όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση, δείχνει ότι οι ΗΠΑ έχουν αποφασίσει να κινούνται «μόνες τους» στην περιοχή, προς μεγάλη απογοήτευση εκείνων, μεταξύ των οποίων και η εγχώρια άρχουσα τάξη, που διεκδικούν ρόλο «ενδιάμεσου» στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Χαρακτηριστική των σκέψεων που διαμορφώνονται στην κυβέρνηση είναι η άποψη που εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Βαληνάκης: «Δεν έχουμε ακόμη πλήρη εικόνα των διαθέσεων της νέας αμερικανικής κυβέρνησης», δήλωσε στο «Εθνος της Κυριακής», και πρόσθεσε: «Εχουμε ενδείξεις όμως για μία αντιπαραγωγική έμφαση στη μονομέρεια εκ μέρους των ΗΠΑ, όπως φάνηκε στο θέμα των Σκοπίων. Η μονομέρεια όμως δε βοηθάει στην πραγματική επίλυση των προβλημάτων». Παράλληλα, επιχείρησε να εμφανίσει την ΕΕ ως αντίβαρο, επισημαίνοντας ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση από την άλλη είναι από την ίδια τη φύση της η δύναμη του διαλόγου και της συναίνεσης».

Χτες, πάντως, ο υπουργός Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτης, είχε συνάντηση με τον Αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα, Τόμας Μίλερ, μετά από αίτημα του τελευταίου.

Τα ανοιχτά θέματα της εξωτερικής πολιτικής ήταν το θέμα της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε χτες στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Εξωτερικών, Π. Μολυβιάτη, και του υφυπουργού Γ. Βαληνάκη. Μετά το πέρας της σύσκεψης δεν έγιναν δηλώσεις, ωστόσο είχαν προηγηθεί δηλώσεις του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι ο Π. Μολυβιάτης ξεκινά από σήμερα περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ενόψει της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ το Δεκέμβρη. Συγκεκριμένα, ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα έχει σήμερα το μεσημέρι επαφές στη Βουλγαρία, προκειμένου να συζητήσει τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ. Σήμερα το βράδυ ο Π. Μολυβιάτης θα βρεθεί στο Παρίσι, όπου θα συναντήσει το Γάλλο ομόλογό του, Μ. Μπαρνιέ, ενώ αύριο θα μεταβεί στη Χάγη για επαφές με τον Ολλανδό προεδρεύοντα της ΕΕ.

«Η θέση της ελληνικής κυβέρνησης να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας παραμένει, με δεδομένο όμως ότι η εξέλιξη αυτής της πορείας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ίδια την Τουρκία, δηλαδή από το βαθμό εκπλήρωσης κριτηρίων και υποχρεώσεων», δήλωσε χτες ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γ. Κουμουτσάκος, αποφεύγοντας όμως να προσδιορίσει ποια είναι τα κριτήρια και οι υποχρεώσεις που θέτει η κυβέρνηση. Αντ' αυτού περιορίστηκε στο γενικόλογο ότι «για την πορεία αυτή αλλά και κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας, τα πάντα συνεκτιμώνται. Τίποτα δεν παραβλέπεται και τίποτα δεν υποβαθμίζεται».

Σε ό,τι αφορά στο διάλογο για το «Μακεδονικό» με την ΠΓΔΜ στο πλαίσιο του ΟΗΕ, ανέφερε πως μέσα στο Δεκέμβρη θα υπάρξει συνάντηση στη Ν. Υόρκη.

Σε ό,τι αφορά στο αποτέλεσμα των επαφών του πρωθυπουργού με την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χτες πως υπήρξε συναντίληψη και κοινή αντιμετώπιση των θεμάτων. Ερωτηθείς αν ο Κ. Καραμανλής άσκησε πιέσεις στον Τάσσο Παπαδόπουλο να μη θέσει «βέτο» στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο Ευ. Αντώναρος περιορίστηκε να απαντήσει: «Μην υποτιμάτε, σας παρακαλώ, την κυπριακή κυβέρνηση».

«Αίσθησή μου είναι ότι στόχος δεν είναι να ακολουθηθεί η πολιτική του "βέτο" από καμία πλευρά», δήλωσε (στον «9,84») η Ντ. Μπακογιάννη, σχολιάζοντας την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Λευκωσία.

Ερντογάν: Μετά τη σύνοδο το Αιγαίο...

Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται διπλωματική εξόρμηση της Τουρκίας σε χώρες της ΕΕ, ενόψει της απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Κορυφής της 17ης του Δεκέμβρη, που θα αποφασίσει για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Σήμερα ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μεταβαίνει στο Λουξεμβούργο, το οποίο θα αναλάβει από την 1η του Γενάρη την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Την επόμενη βδομάδα θα συμμετάσχει στο 10ο Ευρωπαϊκό Φόρουμ στο Βερολίνο, ενώ έχει ήδη δώσει εντολή προς τους υπουργούς του να εντείνουν τις σχετικές προσπάθειές τους. Σε χτεσινή του ομιλία ο Τ. Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι η ΕΕ δε θα συμπεριφερθεί συναισθηματικά και στις 17 του Δεκέμβρη θα δοθεί στην Τουρκία ημερομηνία. Τόνισε μάλιστα ότι η Τουρκία εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της απέναντι στην ΕΕ και ότι τώρα είναι η σειρά της ΕΕ να περάσει από εξετάσεις στις 17 του Δεκέμβρη. Παράλληλα, ανέφερε ότι θέματα όπως το Αιγαίο, η Θεολογική Σχολή της Χάλκης και η Αρμενία δεν είναι θέματα τα οποία μπορούν να συζητηθούν πριν από τις 17 του Δεκέμβρη. Πρώτα - είπε - να ρυθμίσουμε το θέμα της 17ης του Δεκέμβρη και στη συνέχεια μιλάμε και για τη Θεολογική Σχολή και την Αρμενία.

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει στις 24 του Νοέμβρη σε συνάντηση με τους ομολόγους του της «τρόικας» της ΕΕ, στη Χάγη. Η πρωτοβουλία της συνάντησης ανήκει στον προεδρεύοντα του Συμβουλίου, Ολλανδό υπουργό Εξωτερικών, Μπέρναρντ Μποτ, και θα συμμετάσχει και ο εκπρόσωπος της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), Χαβιέ Σολάνα.

62η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΑΝΑΤΙΝΑΞΗΣ ΤΗΣ ΓΕΦΥΡΑΣ
Την Κυριακή στο Γοργοπόταμο

Την Κυριακή 21 Νοέμβρη 2004 ώρα 11 το πρωί, πραγματοποιείται στο Γοργοπόταμο η εκδήλωση για την 62η επέτειο από την ανατίναξη της ομώνυμης Γέφυρας, όπως αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων (ΠΟΑΟ) που συσπειρώνει όλες τις ΕΑΜογενείς Αντιστασιακές οργανώσεις. Στην εκδήλωση, όπως κάθε χρόνο, αναμένεται να συμμετέχουν χιλιάδες αγωνιστές και φίλοι της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ που θα φθάσουν με κάθε μέσο και, κυρίως, με πούλμαν που μισθώνουν τα Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ απ' όλη τη χώρα. Ενώ επιβλητική θα είναι η παρουσία των Παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ που συμμετέχουν με τα τιμημένα λάβαρα του αγώνα.

Τα Κεντρικά της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που θα αναχωρήσουν από την πλατεία Κάνιγγος την ίδια μέρα, Κυριακή 21/11/04, στις 7 πμ. Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 210.8234.296 και 210.8831.368.

Πούλμαν βάζουν, επίσης, τα παρακάτω Παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ:

-- Πειραιά, 7 πμ από Αγία Τριάδα.

-- ΠΕΣΑΘΕΑ, 7 πμ από το Δημαρχείο Αθήνας (τηλ.: 210.3249.037).

-- Περιστερίου, 7.30 πμ από πλατεία Δημαρχείου (Ευαγγελιστρίας).

-- Μενιδίου Αττικής, 7 πμ από τη Γέφυρα της οδού Φιλαδελφείας (τηλ.: 210.2443.024).

-- Ν. Ηρακλείου, 7 πμ από τα «ΤΡΙΑ ΑΣΤΕΡΙΑ».

-- Κοκκινιάς, 7.30 από πλατεία Οσίας Ξένης και δεύτερο πούλμαν από Νεκροταφείο Νεάπολης.

-- Κηφισιάς, 7.30 πμ, από τον Πλάτανο και 7.45 από Ερυθραία (τηλ.: 210.8016.977).

Δ. ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ
Πρώτος στόχος η αναγνώρισή μας από την Τουρκία

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΑΚΕΛ και πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Χριστόφιας, δήλωσε ότι για το ΑΚΕΛ πρώτιστος και πιο σημαντικός στόχος που θα πρέπει να επιτευχθεί πριν από τις 17 Δεκέμβρη, είναι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία. Ο κ. Χριστόφιας διευκρίνισε ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας δε σημαίνει και ταυτόχρονη λύση του Κυπριακού. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι μια τέτοια ενέργεια θα ανατρέψει ορισμένους στρατηγικούς στόχους της Τουρκίας η οποία θα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να σεβαστεί τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι η Τουρκία είναι ευνοούμενη ορισμένων δυνάμεων οι οποίες διαφεντεύουν τον πλανήτη. Είπε επίσης ότι οι δυνάμεις αυτές, παραβαίνουν βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου η Τουρκία να εξασφαλίσει και ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων και να βγει αλώβητη.

Ο πρόεδρος της Βουλής επισήμανε ότι οι προσπάθειες όλων πρέπει να επικεντρωθούν στο να πειστούν οι Ευρωπαίοι εταίροι μας ότι η Τουρκία έχει υποχρέωση να σεβαστεί τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ