ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΑΜΙΑ
Θα κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις

ΛΑΜΙΑ.--

Αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις, είναι οι αγρότες της Φθιώτιδας, αφού γνωρίζουν ότι σε διαφορετική περίπτωση είναι «χαμένοι από χέρι». Αυτό διατράνωσαν από την Πλατεία Πάρκου της Λαμίας το προηγούμενο Σάββατο, βαμβακοπαραγωγοί, ελαιοπαραγωγοί, καπνοκαλλιεργητές και κτηνοτρόφοι, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής Φθιώτιδας της ΠΑΣΥ και συμμετείχαν στην Παμφθιωτική κινητοποίηση. Αγρότες από το Δομοκό, τη Στυλίδα, την Πελασγία, Μακρακώμη και Σπερχειάδα, την Υπάτη και περιοχές γύρω από τη Λαμία, που βλέπουν το επερχόμενο ξεκλήρισμα να πλησιάζει, εξαιτίας της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ, έδωσαν αγωνιστικό «παρών», διεκδικώντας την ανατροπή της, για να ζήσει ο φτωχός και μικρομεσαίος αγρότης αξιοπρεπώς.

Στη συγκέντρωση, εκ μέρους των ελαιοπαραγωγών Ανατολικής Φθιώτιδας, μίλησε ο παπα-Χρήστος Ζαρκαδούλας, ενώ κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της Γραμματείας Φθιώτιδας της ΠΑΣΥ.

Και οι δύο ομιλητές τόνισαν την αναγκαιότητα ανατροπής αυτής της πολιτικής, αλλά και την ευρύτερη συσπείρωση και συντονισμό που χρειάζεται για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο και να προχωρήσει παραπέρα σ' ένα λαϊκό μέτωπο που θα επιβάλει φιλοαγροτική πολιτική. Σήμερα, είπε ο Κ. Μπασδέκης, οι αγώνες για να είναι αποτελεσματικοί, δεν αρκεί να επικεντρώνουν το πρόβλημα μόνο στην τιμή, αλλά σε ένα συνολικό πλαίσιο, που θέτει σαν κύριο ζήτημα την ανάπτυξη ενός ρωμαλέου αγροτικού κινήματος με στόχο τη λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε και κοινό ψήφισμα του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας, του Εμπορικού Συλλόγου Λαμίας και του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Φθιώτιδας που συμπαραστέκονται στα δίκαια αιτήματα των αγροτών.

Το «αμφισβητούν» γιατί το φοβούνται

ΠΕΤΥΧΗΜΕΝΟ και πολύ αισιόδοξο θεωρεί η ΠΑΣΥ το νέο αγωνιστικό ξεκίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Στα συλλαλητήρια και τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν, το περασμένο Σάββατο, σε χωριά, επαρχιακές πόλεις και πρωτεύουσες νομών συμμετείχαν χιλιάδες αγωνιστές της αγροτιάς, κινούμενοι από την οξύτητα των προβλημάτων τους και από τη θέλησή τους να γίνουν οι ίδιοι νοικοκύρηδες στον τόπο τους.

Οι ξωμάχοι βγήκαν, μαζικά και δυναμικά, στους δρόμους, διεκδικώντας καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους, αξιώνοντας την επίλυση των οξυμένων προβλημάτων του αγροτικού κόσμου. Και δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την πάλη για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, που δημιουργεί και πολλαπλασιάζει τα αγροτικά προβλήματα.

***

ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ χαρακτηριστικά αυτής της κινητοποίησης είναι:

  • Το διεκδικητικό πλαίσιο, που αναδεικνύει και προωθεί τα ουσιαστικά αιτήματα και εκφράζει πλήρως κι αποκλειστικά τα συμφέροντα, τους στόχους και τις επιδιώξεις της μικρομεσαίας αγροτιάς, ανοίγοντας, ταυτόχρονα, προοπτική στον αγώνα της.
  • Η ενεργός συμπαράσταση των άλλων λαϊκών στρωμάτων του χωριού και της πόλης στην πάλη των μικρομεσαίων αγροτών, όπως εκδηλώθηκε με την παρουσία στις κατά τόπους αγροτικές κινητοποιήσεις εκπροσώπων φορέων και οργανώσεων των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών κι εμπόρων, των συνταξιούχων, της νεολαίας κ.ά.

***

ΟΠΩΣ ήταν αναμενόμενο, την επιτυχία των κινητοποιήσεων της ΠΑΣΥ αμφισβητεί η κυβέρνηση. Και βάζει «λυτούς και δεμένους» να υποβαθμίσουν το μέγεθος και το δυναμισμό της αγροτικής συμμετοχής, για να μη γίνει αντιληπτό στον κόσμο ότι τελειώνει η περίοδος χάριτος κι ανοχής, που είχε διασφαλίσει στον αγροτικό κόσμο και για να μη διαφανεί το εύρος της λαϊκής αποδοκιμασίας που δέχεται η αντιαγροτική πολιτική την οποία διαχειρίζεται.

Πριν την κινητοποίηση η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε προσπαθήσει να συκοφαντήσει τον αγώνα, κάνοντας λόγο για «ανεδαφικά αιτήματα» και «υποκινούμενους αγρότες». Και η ΝΔ φρόντισε να κρατήσει μακριά από τις κινητοποιήσεις τα αγροτοσυνδικαλιστικά στελέχη της, πολλά από τα οποία, μάλιστα, «έδωσαν τα ρέστα τους» για να υπονομεύσουν την αγωνιστική ενότητα των αγροτών. Ομως, δε φαίνεται να κατάφεραν ό,τι προσδοκούσαν, καθώς πολλοί αγωνιστές της αγροτιάς, που πρόσκεινται στο κυβερνών κόμμα, πήραν μέρος στα συλλαλητήρια και τις συγκεντρώσεις.

***

ΤΗΝ ΙΔΙΑ τακτική ακολουθεί και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, η οποία φαίνεται να στενοχωριέται σφόδρα, που οι αγρότες συνεχίζουν ν' αγωνίζονται στους δρόμους, μη υπακούοντας στ' αφεντικά των Βρυξελλών και μη «τσιμπώντας» στην πολιτική των «κοινωνικών διαλόγων» και των δικομματικών συναινέσεων, που το ΠΑΣΟΚ πρεσβεύει και προωθεί.

Χαρακτηριστικές, απ' αυτή την άποψη, είναι οι δηλώσεις της Σούλας Μερεντίτη - βουλευτίνας Τρικάλων - η οποία, μιλώντας σε τηλεοπτικό κανάλι της Θεσσαλίας, παραδέχτηκε πως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δε συμφωνεί με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών. Φυσικά και πολλοί οπαδοί του ΠΑΣΟΚ συμμετείχαν στον αγώνα, μη λαμβάνοντας υπόψη τις υποδείξεις και τις απαγορεύσεις του κόμματός τους.

***

ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ, λοιπόν, των «άνωθεν εντολών» και στη βάση συγκεκριμένου επικοινωνιακού σχεδίου, είδαμε τους «συνήθεις επικριτές» των αγροτικών αγώνων να ενεργοποιούνται ξανά. Και βρεθήκαμε μπροστά σε «ομοβροντία» δημοσιευμάτων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σχολίων - σε τοπικό και πανελλαδικό επίπεδο - που ισχυρίζονται ότι η συμμετοχή των αγροτών στην κινητοποίηση της ΠΑΣΥ ήταν απογοητευτική.

Προκειμένου, δε, να περάσουν τα ψεύδη τους σαν αλήθεια επιχειρούν σύγκριση της τωρινής κινητοποίησης, με τους αγροτικούς ξεσηκωμούς του '96 και του '97, που έγιναν μέσα σε άλλο κλίμα και υπό διαφορετικές συνθήκες και δυνατότητες. Οι «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι» και «εκ καθήκοντος κινούντες», ψευτοαμφισβητίες, αποφαίνονται: Αφού δεν είδαμε τρακτέρ να αποκλείουν Εθνικές Οδούς, σημαίνει ότι τα συλλαλητήρια απέτυχαν!

Είναι, όμως, φανερό ότι τέτοιες συγκρίσεις δεν μπορούν να γίνουν. Οι κινητοποιήσεις στα μέσα και προς το τέλος της δεκαετίας του '90 ήταν το αποτέλεσμα μιας διαφορετικής συγκυρίας κι άλλης ανάπτυξης του αγροτικού κινήματος, ενώ θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η πρόσφατη κινητοποίηση αποτελεί την αφετηρία και όχι την κορύφωση των αγώνων. Οσο, δε, αφορά στους αποκλεισμούς δρόμων, η ΠΑΣΥ δεν είπε ότι θα γίνουν σ' αυτή την κινητοποίηση κι έχει πολλές φορές ξεκαθαρίσει ότι οι μορφές πάλης θα εναλλάσσονται, αναλόγως των διαθέσεων και των δυνατοτήτων των αγωνιζόμενων αγροτών. Ας μη βιάζονται, λοιπόν, οι «επικριτές» και θα δουν πολλά ακόμα.

***

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ, πάντως, ότι η ΠΑΣΥ μπορεί να συντονίζει δυναμικές αγροτικές κινητοποιήσεις σ' όλη τη χώρα - με σωστό διεκδικητικό πλαίσιο και καθαρή προοπτική - σε μια περίοδο ύφεσης του αγροτικού κινήματος, δείχνει ότι υπάρχουν οι δυνατότητες ν' αναπτυχθεί ένα νέο αγροτικό κίνημα, ικανό να φέρει ουσιαστικά, άμεσα και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, υπέρ των μικρομεσαίων αγροτών.

Αυτή η προοπτική ανησυχεί πολύ τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και γι' αυτό επιχειρούν να σταματήσουν το «νέο κίνημα» εν τη γενέσει του. Η αμφισβήτησή του δείχνει το φόβο τους, καθώς η πορεία του έχει δρομολογηθεί και δεν αλλάζει...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Η συγκέντρωση της Λέσβου

Συγκέντρωση μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων πραγματοποιήθηκε και στην Μυτιλήνη. Οι παραγωγοί του νησιού, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΠΑΣΥ, συγκεντρώθηκαν στις 11 το πρωί στην πλ. Σαπφούς κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα κατά της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην ομιλία του προς τους συγκεντρωμένους, ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αγροτών Λέσβου και βουλευτής του ΚΚΕ, Στ. Σκοπελίτης, αναφέρθηκε στα αδιέξοδα που δημιουργεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που πιστά ακολουθείται από τις κυβερνήσεις και υπογράμμισε την άμεση ανάγκη μαζικοποίησης των γραμμών του συνεπούς αγροτικού κινήματος αλλά και την ανάπτυξη δυναμικών αγώνων για την αντίσταση και την ανατροπή αυτής της πολιτικής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ