ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Νοέμβρη 2004
Σελ. /40
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ
Ηταν μόνο η αρχή...
  • Μαχητικά συλλαλητήρια κι αγωνιστικές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν, το περασμένο Σάββατο, σε πολλές περιοχές της χώρας
  • ΠΑΣΥ: Θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ

«Αγώνας Μαζικός Παναγροτικός - ΟΧΙ στον αφανισμό», έλεγε το πανό σε μία από τις συγκεντρώσεις στη Βόρεια Ελλάδα

Motion Team

«Αγώνας Μαζικός Παναγροτικός - ΟΧΙ στον αφανισμό», έλεγε το πανό σε μία από τις συγκεντρώσεις στη Βόρεια Ελλάδα
Η αγωνιστική κινητοποίηση χιλιάδων μικρομεσαίων αγροτών σε πολλές περιοχές της χώρας, που διοργάνωσε, το περασμένο Σάββατο, η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ), έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ ότι τέλειωσε η περίοδος χάριτος κι αναμονής που είχε διασφαλίσει μέσα στον αγροτικό κόσμο. Ταυτόχρονα, διαμήνυσε προς την Ευρωπαϊκή Ενωση πως οι Ελληνες αγρότες δεν υποτάσσονται στην ευρωπαϊκή πολιτική μαζικού ξεκληρίσματός τους και ξέρουν να μάχονται για την υπεράσπιση των συμφερόντων τους και για ένα καλύτερο μέλλον στον τόπο τους.

Τα μαχητικά συλλαλητήρια, με τρακτέρ κι άλλα αγροτικά μηχανήματα και οι αγωνιστικές συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε χωριά, επαρχιακές πόλεις και πρωτεύουσες νομών - από τη Θεσσαλία, τη Θράκη και τη Μακεδονία, τη Στερεά και την Πελοπόννησο, μέχρι τη Λέσβο - ανέδειξαν την οξύτητα των αγροτικών προβλημάτων στη χώρα μας, αλλά και την αποφασιστικότητα των ξωμάχων να δώσουν τη μάχη για τη σωτηρία τους, στρεφόμενοι κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της κυβέρνησης, που δημιουργεί και πολλαπλασιάζει τα αγροτικά προβλήματα.

Θα συνεχίσουν

Οι κινητοποιήσεις του περασμένου Σαββάτου ήταν μόνο η αρχή. Μια αρχή πετυχημένη - τα συλλαλητήρια και οι συγκεντρώσεις είχαν μαζικότητα και, προπάντων, δυναμισμό, σωστό περιεχόμενο και σαφή προοπτική - που γεμίζει με αγωνιστική αισιοδοξία τους εκπροσώπους του συνεπούς αγροτικού κινήματος. Η ΠΑΣΥ έχει δηλώσει ότι ο αγώνας θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί, με πολλές και διάφορες μορφές πάλης, μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου, την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής και τη δημιουργία των προϋποθέσεων - σε κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο - για την εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής, υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς, προς όφελος του λαού και του τόπου. Μια άλλη πολιτική που θα βοηθάει τους μικρομεσαίους αγρότες να οργανωθούν σε παραγωγικούς συνεταιρισμούς, για να παράγουν φτηνά, ποιοτικά και υγιεινά προϊόντα, έχοντας εξασφαλισμένη απασχόληση και καλό εισόδημα.


Eurokinissi

Κι έχει, επίσης, ξεκαθαρίσει η ΠΑΣΥ ότι οι αγρότες δε θα δώσουν μόνοι τους αυτόν τον αγώνα, αλλά μαζί με τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του χωριού και της πόλης, που έχουν κοινά προβλήματα, κοινά συμφέροντα και κοινές επιδιώξεις με τη μικρομεσαία αγροτιά. Κι απ' αυτή την άποψη έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι στις κατά τόπους κινητοποιήσεις παραβρέθηκαν, για να συμπαρασταθούν στους αγωνιζόμενους αγρότες, εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών ΕΒΕ, σωματείων συνταξιούχων κι άλλων μαζικών φορέων.

Σήμερα στην Αχαΐα

Οι αγρότες της Αχαΐας παίρνουν σήμερα, Τρίτη, τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων, μετά τις συγκεντρώσεις του Σαββάτου. Οι μικρομεσαίοι αγρότες του νομού διαμαρτύρονται για την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που τους οδηγεί στη μιζέρια και στο ξεκλήρισμα, την ίδια στιγμή που τον ιδρώτα τους καρπώνονται οι μεγαλέμποροι που παίρνουν τα προϊόντα τους σε εξευτελιστικές τιμές.

Συγκεκριμένα, ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου καλεί σε συλλαλητήριο τους αγρότες της Αιγιάλειας, στις 10.30 π.μ., μπροστά από τα γραφεία της Παναιγιάλειας Ενωσης. Παράλληλα ο Αγροτικός Σύλλογος Ωλενίας καλεί την ίδια μέρα σε συλλαλητήριο τους αγρότες της Δυτικής Αχαΐας, στις 10 π.μ. στον κόμβο της Βιομηχανικής Περιοχής έξω από την Πάτρα.

Το Σάββατο αγρότες της Μεσσηνίας πραγματοποίησαν συγκέντρωση στο Σουληνάρι στα πλαίσια των κινητοποιήσεων που διοργάνωσε η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση (ΠΑΣΥ).

Τα αιτήματα

Με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους οι μικρομεσαίοι αγρότες ζήτησαν ν'απορροφηθεί το σύνολο των αγροτικών προϊόντων, με τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και ν' αφήνουν ένα λογικό κέρδος στον αγρότη. Κι απαίτησαν από την κυβέρνηση να πάρει μέτρα για το σταμάτημα των αθρόων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων - πολλά από τα οποία είναι μολυσμένα με διοξίνες, ή «μεταλλαγμένα» - και για το χτύπημα της κερδοσκοπικής ασυδοσίας των εμποροβιομηχάνων.

Πρόβαλαν, επίσης, τα άλλα αγροτικά αιτήματα που, χρόνια τώρα, δεν ικανοποιούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όπως:

  • Να καταργηθούν οι ποσοστώσεις στην παραγωγή και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας, που επιβάλλει η ΕΕ σε όλα, σχεδόν, τα αγροτικά προϊόντα.
  • Να μειωθεί το κόστος παραγωγής, με την κατασκευή των έργων υποδομής, τον έλεγχο στις τιμές των αγροτικών μέσων και εφοδίων κι άλλα μέτρα.
  • Πλήρης ασφάλιση της παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου από τον ΕΛΓΑ και δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις σε περιπτώσεις καταστροφών από οιαδήποτε φυσική αιτία.
  • Κατώτερη μηνιαία αγροτική σύνταξη 400 ευρώ.
  • Μέτρα για την αναβάθμιση της ζωής στην ύπαιθρο, με την εξασφάλιση για όλους αναβαθμισμένων και δωρεάν υπηρεσιών δημόσιας Υγείας, Πρόνοιας και Παιδείας και τη δημιουργία πολιτιστικής και αθλητικής υποδομής.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org