ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 17 Οχτώβρη 2021
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Πλούσιες εκδηλώσεις για τα 80χρονα του ΕΑΜ

  • Λόγω κακοκαιρίας αναβλήθηκε για τις 23 Οκτώβρη ο ιστορικός περίπατος στο κέντρο της Αθήνας
  • Την Κυριακή 17 Οκτώβρη η εκδήλωση για τη Μάχη της Ηλεκτρικής

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ αναπτύσσει μια πλούσια δραστηριότητα για τα 80χρονα του ΕΑΜ και τα 75χρονα του ΔΣΕ:

-- Από αυτήν τη Δευτέρα 18 Οκτώβρη ξεκινάει η έκθεση με κείμενα και φωτογραφίες, υλικό μέσα από το οποίο αναδεικνύονται η Ιστορία του ΕΑΜ, η ταξική αναμέτρηση του Δεκέμβρη του 1944 και η κορυφαία στιγμή της ταξικής πάλης στη χώρα μας, το έπος του ΔΣΕ. Η έκθεση θα λειτουργήσει στο Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή, εντός του Σκοπευτηρίου (Πάρκο Ελευθερίας), έως τις 30 Οκτώβρη, σε δύο βάρδιες από 9 π.μ. έως 1 μ.μ. και από 5 μ.μ. έως 8 μ.μ. Στον χώρο θα λειτουργήσει βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής». Αρχές Νοέμβρη η έκθεση θα «ταξιδέψει» στη Νίκαια, στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος».

Τηλέφωνο επικοινωνίας για τις οργανωμένες επισκέψεις στην έκθεση, με ξενάγηση από ομάδα ιστορικών της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, στα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ: 210-8222952, από 9 π.μ. έως 2 μ.μ.

-- Το Σάββατο 23 Οκτώβρη θα πραγματοποιηθεί ο ιστορικός περίπατος στο κέντρο της Αθήνας που ήταν αρχικά προγραμματισμένος για το Σάββατο 16/10, αλλά αναβλήθηκε λόγω καιρού. Η εκκίνηση θα γίνει από τον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα στις 11 π.μ. και η ξενάγηση θα είναι από τον Χάρη Ραζάκο, υποψήφιο διδάκτορα Ιστορίας και μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

-- Στο πλαίσιο του εορτασμού για τα 77 χρόνια από τη Μάχη της Ηλεκτρικής (13/10/1944), το Παράρτημα Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ διοργανώνει έκθεση φωτογραφίας, βιβλίου και αρχειακού υλικού στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας «Μελίνα Μερκούρη» (Εμμανουήλ Μπενάκη 70, Αμφιάλη). Η έκθεση έχει παραταθεί έως τις 27 Οκτώβρη. Θα λειτουργεί τις καθημερινές 6 μ.μ. - 8 μ.μ., ενώ κατά τις πρωινές ώρες υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης σχολείων κατόπιν συνεννόησης.

  • Οι ΚΟ Κερατσινίου - Δραπετσώνας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Κερατσινίου - Δραπετσώνας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ καλούν την Κυριακή 17 Οκτώβρη στις 11 π.μ. στην εκδήλωση που θα γίνει στο Μνημείο Πεσόντων της Μάχης της Ηλεκτρικής. Θα μιλήσει ο Μανώλης Ραπανάκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής Πειραιά.
Δραστηριότητα της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ

-- Το Σάββατο 16 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., οι Κομματικές Οργανώσεις ΜΜΕ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ καλούν σε σύσκεψη στο Αμφιθέατρο «Α. Τρίτσης» (Ακαδημίας 50) με θέμα «Οι λαϊκές ανάγκες δεν συμβιβάζονται με τα κέρδη των λίγων. Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τον λαό, στον δρόμο της ανατροπής». Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής.

-- Τη Κυριακή 17 Οκτώβρη, στις 6 μ.μ., η ΚΟΒ Τζιτζιφιών του ΚΚΕ και η ΟΒ Τζιτζιφιών της ΚΝΕ καλούν σε σύσκεψη - συζήτηση στο καφενείο «Μουριές» (Λυκούργου και Μεγαλοπόλεως) στην Καλλιθέα, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις και τις θέσεις του ΚΚΕ. Θα μιλήσει η Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΟ Νότιων Συνοικιών.

-- Την Τρίτη 19 Οκτώβρη, στις 12 μ., η ΚΟΒ ΟΣΕ καλεί σε σύσκεψη εργαζομένων στα κεντρικά γραφεία του ΟΣΕ (Καρόλου 1-3). Θα μιλήσει ο Πέτρος Μαρκομιχάλης, μέλος της ΚΕ.

Περιοδείες σε χώρους δουλειάς

Τη Δευτέρα 18 Οκτώβρη

-- Στις 10 π.μ., ο Βαγγέλης Ρεμπάπης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής, θα επισκεφτεί το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Την Τρίτη 19 Οκτώβρη

-- Στις 7.30 π.μ., ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής, θα επισκεφτεί το αμαξοστάσιο τρόλεϊ στον Κόκκινο Μύλο για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 9.30 π.μ., ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής, θα επισκεφτεί το αμαξοστάσιο λεωφορείων στα Λιόσια για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Την Τετάρτη 20 Οκτώβρη

-- Στις 10.30 π.μ., ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφτεί την κεντρική υπηρεσία του ΕΚΑΒ για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 10.30 π.μ., ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το Νοσοκομείο «Μεταξά» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Μάταιος κόπος

Φαίνεται ότι η δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις δυτικές συνοικίες της Θεσσαλονίκης όλο το προηγούμενο διάστημα και το γεγονός ότι πρωτοστάτησαν στην απομόνωση των φασιστικών ομάδων και στοιχείων έχουν ενοχλήσει πολλούς. Οπως δεν πέρασε απαρατήρητη και η μεγάλη πολιτική εκδήλωση το περασμένο Σάββατο στη Σταυρούπολη. Γι' αυτό τις τελευταίες μέρες επιστρατεύουν μέχρι και άρθρα με «ανώνυμες» δήθεν «καταγγελίες», που προσπαθούν να μπλέξουν το ΚΚΕ σε μια αντιπαράθεση με όρους «βεντέτας». Μάταιος κόπος. Κι άλλοι προσπάθησαν με τέτοιες αθλιότητες να «ξεπλύνουν» τους φασίστες και να δώσουν άλλοθι στην εγκληματική τους δράση, αλλά έσπασαν τα μούτρα τους. Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Γιατί ο λαός και η νεολαία, με μπροστάρηδες τους κομμουνιστές, έχουν και την πείρα και τη θέληση να απομονώσουν παντού τους φασίστες και όσους τους κάνουν πλάτες.

ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΤΕΚΤ
Ενίσχυση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης»

«Καλούμε σε ενίσχυση του ψηφοδελτίου της "Αγωνιστικής Συσπείρωσης" την Κυριακή 17 Οκτωβρίου.Καλούμε όλους τους εργαζόμενους την επομένη των εκλογών να οργανώσουν την πάλη τους σε κάθε γύρισμα, σε κάθε σίριαλ, σε κάθε πλατό, να διεκδικήσουν σύγχρονους όρους ζωής, συμβάσεις κλαδικές και επιχειρησιακές. Σε αυτόν τον αγώνα θα είμαστε μαζί, σε αυτόν τον αγώνα θα αλλάξουμε και την κατάσταση στο Σωματείο μας», αναφέρει η «Αγωνιστική Συσπείρωση» στον Οπτικοακουστικό Τομέα, καλώντας σε συμμετοχή στις εκλογές στην Ενωση Τεχνικών Ελληνικού Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Οπτικοακουστικός Τομέας (ΕΤΕΚΤ).

Οι εκλογές θα γίνουν την Κυριακή 17 Οκτώβρη στα γραφεία της ΕΤΕΚΤ (Βαλτετσίου 25) από τις 7 το πρωί έως τις 8 το απόγευμα.

ΤΟΜΕΑΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ - ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ Κ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Πόσο πράσινο είναι το πράσινο New Deal;»

Εκδήλωση την Κυριακή 17 Οκτώβρη στις 11.30 π.μ., στο κλειστό γυμναστήριο του Κορδελιού (25ης Μαρτίου 2)

Εκδήλωση με θέμα «Πόσο πράσινο είναι το πράσινο New Deal; Οι θέσεις του ΚΚΕ για τα οξυμένα περιβαλλοντικά ζητήματα στη Δυτική Θεσσαλονίκη» διοργανώνουν οι Τομεακές Οργανώσεις Δυτικής Θεσσαλονίκης και Βιομηχανίας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 17 Οκτώβρη στις 11.30 π.μ., στο κλειστό γυμναστήριο του Κορδελιού (25ης Μαρτίου 2).

Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο Γρηγόρης Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσουν σύντομες παρεμβάσεις με θέματα:

-- «Καύση: Είναι η "πράσινη" λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων;», με ομιλητή τον Μ. Παλάντζα, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Παύλου Μελά.

-- «Σέιχ Σου: Πώς ένας πράσινος πνεύμονας μετατρέπεται σε ωρολογιακή βόμβα», με ομιλητή τον Μ. Βέλλη, δημοτικό σύμβουλο Συκεών - Νεάπολης.

-- «Για το πρόβλημα της βιομηχανικής ρύπανσης και δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη», με ομιλητή τον Θ. Κοκονά, μέλος του Τομεακού Γραφείου Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και δημοτικό σύμβουλο Κορδελιού - Ευόσμου.

-- «Δήμος Δέλτα: Αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση της ζωής των κατοίκων και των εργαζομένων», με ομιλήτρια την Λ. Χατζηκυριακού, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Δυτικής Θεσσαλονίκης και δημοτική σύμβουλο Δέλτα.

-- «Ο κίνδυνος βιομηχανικού ατυχήματος στη Δυτική Θεσσαλονίκη. Η ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων δεν μπορεί να παίζεται στα ζάρια της κερδοφορίας των βιομηχάνων», με ομιλητή τον Κ. Ιωσηφίδη, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στην εκδήλωση θα διατίθενται σχετικές εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ
Νέες υποψηφιότητες και εμπλοκή στη διαδικασία

Μία νέα υποψηφιότητα, η 6η, ανακοινώθηκε την Παρασκευή για την προεδρία του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ. Ο Παύλος Χρηστίδης ανακοίνωσε ότι παραιτείται από εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος και ότι θα είναι υποψήφιος. Ετσι, μετά και την απόσυρση της υποψηφιότητας της Φώφης Γενημματά, οι υποψήφιοι είναι μέχρι στιγμής οι εξής: Ανδρέας Λοβέρδος, Νίκος Ανδρουλάκης, Χάρης Καστανίδης, Βασίλης Κεγκέρογλου, Παύλος Γερουλάνος και Παύλος Χρηστίδης.

Την Παρασκευή στο μεταξύ κατά τη συνεδρίαση της Ειδικής Επιτροπής (ΕΔΕΚΑΠ), ζητήθηκε και δόθηκε τελικά παράταση έως τις 21/10 για τη συλλογή των υπογραφών που απαιτούνται για το χρίσμα στους υποψηφίους, ενώ πληθαίνουν τα σενάρια που φέρουν τον Γ. Παπανδρέου να κατεβαίνει κι αυτός ως υποψήφιος.Εκλογές Ιούνη 2023

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org