ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 17 Οχτώβρη 2021
Σελ. /40
ΦΟΡΕΙΣ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΑΠΟ ΦΥΣΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ
Συντονισμένος αγώνας με πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 6 Νοέμβρη στο Σύνταγμα

Από τη σύσκεψη των φορέων και Επιτροπών Αγώνα την περασμένη Τρίτη

RIZOSPASTIS

Από τη σύσκεψη των φορέων και Επιτροπών Αγώνα την περασμένη Τρίτη
Με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Πυρόπληκτων Βόρειας Εύβοιας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη το απόγευμα στην Αθήνα, στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων, κοινή σύσκεψη φορέων και Επιτροπών Αγώνα πληγέντων από φυσικές καταστροφές από όλη τη χώρα, καταλήγοντας στην απόφαση να οργανωθεί συλλαλητήριο το Σάββατο 6 Νοέμβρη στις 12 μ. στο Σύνταγμα.

Στο σημαντικό αυτό βήμα συντονισμού συμμετέχουν οι εξής φορείς: Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, Ενωση ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας, Επιτροπή Κατοίκων Βαρυμπόμπης - Θρακομακεδόνων, Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Γορτυνίας, Επιτροπή Αγώνα Πυρόπληκτων Ανατολικής Μάνης, Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Καμινάδων Καρδίτσας, Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Αλιάκ - Μαχαλά Καρδίτσας, Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Ληλαντίου Εύβοιας, Επιτροπή Αγώνα Πλημμυροπαθών Καστέλας Εύβοιας, Επιτροπή Αγώνα Σεισμόπληκτων Μεσοχωρίου Λάρισας, Επιτροπή Αγώνα Σεισμόπληκτων Αγίων Παρασκιών Κρήτης, Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αθήνας για τη Μάνη.

Επιπλέον, την υποστήριξή τους έχουν εκφράσει οι Σύλλογοι των χωριών Μακρυμάλλη, Πλατάνα, Αττάλη, Τριάδα, Μακρυκάπα, Στενή, Στρόπωνες από την Εύβοια, ο Ορειβατικός Σύλλογος Χαλκίδας, η Συντονιστική Επιτροπή προστασίας των δασών και της λαϊκής περιουσίας Αχαΐας, η Επιτροπή Πυρόπληκτων Κατοίκων Σουλίου Πάτρας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Ερυμάνθου και Ωλενίας.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή 17 Οκτώβρη έχει προγραμματιστεί συνέλευση των σεισμόπληκτων στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης για τη δημιουργία Επιτροπής Αγώνα, στις 19 Οκτώβρη προγραμματίζεται συλλαλητήριο από τους πυρόπληκτους της Ηλείας στον Πύργο, ενώ στις 22 Οκτώβρη οργανώνουν κινητοποίηση στο Γύθειο οι πυρόπληκτοι της Ανατολικής Μάνης.

Το πλαίσιο των αιτημάτων που συναποφασίστηκε

Το πλαίσιο των αιτημάτων που θα προβάλουν όλες οι Επιτροπές Αγώνα πληγέντων από φυσικές καταστροφές, που αποφασίστηκε στη σύσκεψη της Τρίτης, για το πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 6 Νοέμβρη, έχει ως εξής:

- Αμεσα μέτρα προστασίας του λαού από όλες τις φυσικές καταστροφές με έργα αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας και αντισεισμικής θωράκισης στο ύψος των αναγκών και με επαρκή χρηματοδότηση γι' αυτά, μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό για όλη την Ελλάδα. Παράλληλα, στελέχωση με αναγκαίο προσωπικό όλων των υπηρεσιών: Πυροσβεστική, Δασαρχεία, Πολεοδομία κ.λπ.

- Προτεραιότητα σε έργα αντιδιαβρωτικής και κυρίως αντιπλημμυρικής προστασίας σε περιοχές που έχουν καταστραφεί από τις πρόσφατες πυρκαγιές, αλλά και αυτές των τελευταίων χρόνων σε όλη τη χώρα.

- Αποκατάσταση άμεσα όλων των ζημιών σε υποδομές, οδικούς άξονες, αγροτικούς δρόμους, δίκτυα ηλεκτρικού ρεύματος, ύδρευση - άρδευση κ.λπ. Αμεσα μέτρα αποκατάστασης όλων των καμένων δασικών εκτάσεων.

- Εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης, στέγασης και διατροφής σε όλους όσοι έχασαν τα σπίτια τους και για το χρονικό διάστημα που είναι αναγκαίο μέχρι την αποκατάστασή τους.

- Αποζημίωση στο 100% όλων των ζημιών από όλες τις αιτίες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κανέναν αποκλεισμό πληγέντος.

- Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε οι αγροτοκτηνοτρόφοι να αποζημιώνονται στο 100% της ζημιάς, και να συμπεριληφθούν όλες οι αιτίες ζημιάς και νόσων. Στελέχωση του Οργανισμού με το αναγκαίο προσωπικό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλους τους αγρότες, κτηνοτρόφους, επαγγελματίες στις πληγείσες περιοχές. Εξασφάλιση των αναγκαίων ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους και για όσο διάστημα θα διαρκεί η απαγόρευση της βόσκησης στις καμένες περιοχές. Αντίστοιχα, εξασφάλιση μελισσοτροφής για τους μελισσοκόμους. Ειδικά για τους ρητινοκαλλιεργητές - δασεργάτες, εξασφάλιση τουλάχιστον 15ετούς απασχόλησης στην ανασύσταση των δασών, αφού έχουν απολέσει το αντικείμενο εργασίας τους.

- Στελέχωση με το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό των Κέντρων Υγείας, σχολείων και προνοιακών δομών σε όλες τις πληγείσες περιοχές, ώστε να καλυφθούν οι πάγιες ανάγκες των κατοίκων αλλά και αυτές που προέκυψαν από τις καταστροφές.

- Αφορολόγητο όριο για τους μικρούς επαγγελματίες στα 12.000 ευρώ. Απαλλαγή πληρωμών το 2021 και το 2022 για ΕΝΦΙΑ, ΔΕΗ, ύδρευση, τηλεφωνία, δημοτικά τέλη. Διαγραφή χρεών σε τράπεζες και εφορία για όλους στις πληγείσες περιοχές.


ΚΑΡΔΙΤΣΑ
Ο εμπαιγμός των πλημμυροπαθών του «Ιανού» καλά κρατεί

Απο διαμαρτυρία των πλημμυροπαθών τον Αύγουστο
Απο διαμαρτυρία των πλημμυροπαθών τον Αύγουστο
Τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και των τοπικών αρχών προς τους πλημμυροπαθείς της Καρδίτσας από τον «Ιανό» 13 μήνες πριν καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ, με αφορμή απόφαση του υπουργείου Οικονομικών με βάση την οποία θα πρέπει να περιμένουν άλλα τρία χρόνια για να εισπράξουν το υπόλοιπο ποσό που δικαιούνται.

Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ πριν από λίγες μέρες, οι πληγέντες πρέπει να αρχίσουν πάλι ένα κυνηγητό δικαιολογητικών (πάνω από δέκα!) μέχρι τις 5/12/2021 για να μπορέσουν να πάρουν το υπόλοιπο ποσό που δικαιούνται και το οποίο μάλιστα δεν είναι το 100% της πραγματικής ζημιάς που έπαθαν, αλλά το 55% της εκτίμησης που έκαναν οι επιτροπές της Περιφέρειας! Οποιος τυχόν είχε κάνει ασφαλιστήριο συμβόλαιο, θα πάρει από το 55% το ποσό που δεν καλύπτει το συμβόλαιο. Αφού τελειώσει αυτός ο μαραθώνιος με τα δικαιολογητικά, θα πρέπει να κάνουν υπομονή μέχρι και άλλα τρία χρόνια ακόμα, μιας και η απόφαση αναφέρει ότι «η επιχορήγηση καταβάλλεται εντός τεσσάρων ετών από την ημερομηνία εκδήλωσης της θεομηνίας», σύμφωνα με τους ισχύοντες Κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ενωσης!

Η κοροϊδία λοιπόν συνεχίζεται για τους πληγέντες, που πέρασαν δύσκολα μια χρονιά, γιατί με την όποια προκαταβολή ή επιχορήγηση πήραν έπρεπε να καλύψουν επείγουσες ζημιές και τα έξοδα διαβίωσης των οικογενειών τους, οι δε αγρότες επιπλέον να καλλιεργήσουν και τα χωράφια τους, που κι αυτά έπαθαν ζημιές. Πολλές οικογένειες έχουν μείνει και άστεγες, καθώς τα σπίτια τους είναι κατεδαφιστέα και πρέπει επιπλέον να καλύψουν και τα έξοδα κατεδάφισης και απομάκρυνσης των υλικών κατεδάφισης.

Οπως καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Καρδίτσας του ΚΚΕ, «οι λαλίστατοι δήμαρχοι της περιοχής μας και η Περιφέρεια ξέχασαν τις υποσχέσεις που έδωσαν κάτω από την πίεση των διεκδικήσεων και του αγώνα του λαού της Καρδίτσας! Ούτε κουβέντα τώρα για την ανάγκη 100% αποζημίωσης των πραγματικών ζημιών, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, που ζητάνε και δικαιούνται οι πληγέντες. Φυσικά, ούτε συζήτηση για αντιπλημμυρικά έργα και μάλιστα είμαστε μπροστά στον χειμώνα, ενώ τα εκατομμύρια μοιράζονται σε "ημέτερες" κατασκευαστικές εταιρείες και ομίλους, όπως η "ΤΕΡΝΑ", προκαταβολικά για τα έργα αποκατάστασης, πριν ακόμα αρχίσουν! Οι δε βροχές της καταιγίδας "Αθηνά" αυτές τις μέρες και οι καταστροφές που προκάλεσαν στην "πυρπολημένη" Εύβοια, στο Πήλιο και αλλού ξύπνησαν πάλι μνήμες "Ιανού" και στην περιοχή μας».

Στηλιτεύει επίσης τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι «τα παχιά και μεγάλα λόγια της Ρ. Δούρου κατά την επίσκεψή της στην Καρδίτσα καλύφθηκαν από την εκκωφαντική αφωνία του ΣΥΡΙΖΑ για τη νέα αυτή εξέλιξη, που στέλνει την εξόφληση των αποζημιώσεων σε βάθος τετραετίας!».

Η ΤΕ Καρδίτσας τονίζει πως «ό,τι δόθηκε ή θα δοθεί, ο λαός το κέρδισε με τον ίδιο του τον αγώνα» και τον καλεί, σε συμπόρευση με το ΚΚΕ, να οργανώσει την πάλη για καταβολή αποζημιώσεων στο 100% και για κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, με ευθύνη του κράτους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ