ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 17 Οχτώβρη 2021
Σελ. /40
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Επιθετικές και όχι αμυντικές οι συμφωνίες που υπογράφτηκαν

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στο ραδιόφωνο «Real Fm» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου

Οι πρόσφατες συμφωνίες ΗΠΑ - Ελλάδας και Ελλάδας - Γαλλίας και τα όσα σηματοδοτούν βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνέντευξης που παραχώρησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, την Παρασκευή, στο ραδιόφωνο «Real Fm» και τον δημοσιογράφο Νίκο Χατζηνικολάου.

Ερωτώμενος σχετικά ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ «είμαστε ακριβώς αντίθετοι, γιατί, ενώ τις ονομάζουν όλες αυτές τις συμφωνίες "αμυντικές", στην πραγματικότητα είναι όλες επιθετικές, γιατί αφορούν συμμετοχή της Ελλάδας όχι στην υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της, στην υπεράσπιση της άμυνας της πατρίδας, αφορούν σε επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και ξεχωριστών ισχυρών κρατών της ΕΕ, σε όλη την περιοχή της Ανατ. Μεσογείου, της Μέσης Ανατολής, της Βόρειας, της Υποσαχάριας Αφρικής, μέχρι και στον Ειρηνικό, στοχεύουν τη Ρωσία και την Κίνα. Μόνο τη διευκρινιστική δήλωση του Μπλίνκεν, χτες, να δούμε, που έδωσε συγχαρητήρια στην Ελλάδα για τη συμμετοχή στην επέμβαση των Ηνωμένων Πολιτειών και χωρών του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, φτάνει. Αρα, λοιπόν, για ποια άμυνα της χώρας; Για να πάρουμε φρεγάτες και "Rafale", για να πάρουμε διάφορα τέτοια που τα ονομάζουν αμυντικά συστήματα, "αμυντικά όπλα" πρέπει να πάμε στα Στενά του Ορμούζ; Να πάμε στο Μάλι; Να πάμε στο Σαχέλ; Τι δουλειά έχουμε εκεί; Γιατί αυτά λέει το άρθρο 18 της Συμφωνίας με τη Γαλλία. Και φυσικά η Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια σε πολεμικές δαπάνες. Λείπουν χρήματα για τον λαό (...) - για τις ανατιμήσεις, για τα αντιπλημμυρικά και άλλα έργα - αλλά δίνονται σε γαλλικά και αμερικανικά πολεμικά βιομηχανικά συγκροτήματα, την ώρα που απαξιώνεται και κλείνει η ελληνική ΕΑΒ, η ΕΛΒΟ, τα ΕΑΣ και λοιπά αμυντικά συστήματα. Αρα, για ποια άμυνα μιλάμε;».

Ενώ ερωτώμενος για το αν στις σημερινές συνθήκες, που δεν υπάρχει Σοβιετική Ενωση, η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει άλλες δυνατότητες από τον σταθερό φιλοδυτικό προσανατολισμό της, αφού επισήμανε πως «και τότε ήταν πιο καθαρό ότι θα είμαστε στο δυτικό προσανατολισμό», σημείωσε πως «και τώρα που δεν υπάρχει, υποτίθεται ότι θα τέλειωνε ο Ψυχρός Πόλεμος και ο "χωρισμός του κόσμου", βλέπουμε ότι και στον καπιταλισμό και στην "ελευθερία της αγοράς", που έγινε στην πρώην Σοβιετική Ενωση, ή στην Κίνα και σε άλλες χώρες, που τότε ήταν στο σοσιαλιστικό μπλοκ, γίνονται τα ίδια, οξύνονται οι ανταγωνισμοί, γιατί αυτό είναι το σύστημα και ο καθένας θέλει να λύσει δικά του συμφέροντα. Το συμφέρον της Ελλάδας είναι να είναι με το μέρος των συμφερόντων του λαού της και των άλλων λαών. Να προωθεί συμφωνίες, βεβαίως, να κάνει διαπραγματεύσεις...».

«Μήπως είστε πολύ ρομαντικοί;», ρωτήθηκε στη συνέχεια από τον δημοσιογράφο, για να σημειώσει πως «στη σημερινή εποχή της βαρβαρότητας ακόμα κι ο ρομαντισμός θα μας έκανε πάρα πολύ καλό, να γίνει κυρίαρχη, όχι συνείδηση απλά, αλλά και πράξη στον ελληνικό λαό και σε άλλους λαούς. Γιατί τα ίδια κάποιοι "ρομαντικοί", όπως λέτε για εμάς, τα λένε και στην Τουρκία, για παράδειγμα το ΚΚ Τουρκίας. Τα λένε σε χώρες της Ευρώπης άλλα προοδευτικά, ριζοσπαστικά, λαϊκά - εργατικά κινήματα, Κομμουνιστικά Κόμματα κ.λπ. Υπάρχουν άνθρωποι που μιλάνε και προβληματίζονται με αυτόν τον "ρομαντισμό", εντός εισαγωγικών, του ΚΚΕ. Γιατί αποδεικνύεται ότι είναι το μόνο ρεαλιστικό για να έχεις κάποια αποτελέσματα. Γιατί μπορεί να δίνεις βάσεις, μπορεί να δίνεις χρήματα για τους εξοπλισμούς, για τα "Belharra" και για τα "Rafale" κ.λπ. και να παίρνεις υποσχέσεις, υποσχέσεις όμως που δεν έχουν αντίκρισμα και από τέτοιες έχουμε χορτάσει».

Για τις υποσχέσεις αυτές, της Γαλλίας και των ΗΠΑ, τόνισε πως ο λαός δεν πρέπει να δίνει βάση γιατί «δεν λέει τίποτε να λες "συμφωνώ με την κυριαρχία σου, την ακεραιότητα, την ασφάλεια, της χώρας", γιατί ο καθένας δίνει διαφορετικό νόημα στις έννοιες αυτές. Τι σημαίνει, για παράδειγμα, "κυριαρχία" για την οριοθέτηση της ΑΟΖ, για την υφαλοκρηπίδα, για τα χωρικά ύδατα, γι' αυτά που αμφισβητεί η Τουρκία; Το λέει καθαρά αυτό η αμερικανική πολιτική, ο κ. Μπλίνκεν χτες, ή το ΝΑΤΟ; Δεν το λένε.

Αντίθετα, για παράδειγμα, ακούσαμε, χτες, τη Ρωσία να λέει επίσημα ότι δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος. Τέτοια δήλωση δεν ακούσαμε όμως από τις ΗΠΑ, από το ΝΑΤΟ, από την ΕΕ, που είναι "σύμμαχοί" μας, ότι δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος. Αντίθετα, πάνε μαζί τους, όπως πήγαν στις ΗΠΑ με τον Ερντογάν και εκπρόσωποι της αμερικανικής κυβέρνησης, μαζί με τον μητροπολίτη εκεί κ.λπ. κ.λπ.».

«Εξοπλισμοί χρειάζονται στις Ενοπλες Δυνάμεις, όταν έχει απέναντι μία Τουρκία;», ρωτήθηκε αμέσως μετά ο Δ. Κουτσούμπας κι επισήμανε: «Μα γι' αυτό λέμε ότι έπρεπε αυτά που υπάρχουν στο Δημόσιο, η ΕΑΒ, τα Αμυντικά Συστήματα, να αναπτυχθούν αντί να κλείνουν. Γιατί όταν κλείνουν όλα αυτά, όταν δεν αναπτύσσεις δικές σου παραγωγικές δυνατότητες για την άμυνα της χώρας και πας στη λογική ότι "εγώ για να έχω άμυνα πρέπει να συμμετέχω και σε επιθετικές ενέργειες, είτε στην Αφρική είτε στην Ασία, ή δεν ξέρω πού αλλού στον κόσμο, επειδή μου το επιβάλλει ως ένα μεγάλο βαθμό ο σύμμαχος που λέγεται ΗΠΑ, Γαλλία ή οποιοσδήποτε άλλος. Και γιατί μου το επιβάλλει και η θέληση της άρχουσας τάξης, η οποία ανταγωνίζεται την άρχουσα τάξη της Τουρκίας, για να γίνω εγώ το πρωτοπαλίκαρο όλων αυτών εδώ στην περιοχή", τότε τα αποτελέσματα είναι αυτά και την πληρώνει πάντα ο λαός, την πληρώνει πάντα η νεολαία».

Στον αστικό σχεδιασμό δεν χωράνε έργα προστασίας του λαού

Σε ό,τι αφορά τις πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα υποδομής, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε: «Η πυροπροστασία, η δασοπροστασία, τα αντιπλημμυρικά, τα αντισεισμικά έργα είναι φανερό σε όλους ότι αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα. Εμείς έχουμε τοποθετηθεί, θα παρουσιάσουμε και αναλυτικά τις θέσεις μας τις επόμενες μέρες, σε μεγάλη εκδήλωση εδώ στο κέντρο της Αθήνας, αλλά υπάρχει ουσιαστικά παντελής έλλειψη έως ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων. Αυτό φαίνεται συνέχεια. Θεωρούνται μη επιλέξιμα έργα και από τις κυβερνήσεις, όχι μόνο τη σημερινή, όλες τις προηγούμενες, από την ίδια την ΕΕ, που δίνει και κατευθύνσεις στα υπουργεία, στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών, οι οποίοι με τη σειρά τους δίνουν κατευθύνσεις στους περιφερειάρχες, στα Περιφερειακά και τα Δημοτικά Συμβούλια. Θεωρούνται μη επιλέξιμα αυτά τα έργα ακριβώς γιατί δεν έχουν την υψηλή κερδοφορία για τις εταιρείες, για τους επενδυτές που ασχολούνται με αυτά.

(...) Γιατί βλέπουμε να γίνονται επενδύσεις αυτήν την περίοδο, με αυτήν την όποια τέλος πάντων καπιταλιστική ανάκαμψη - ανάπτυξη έχουμε αυτό το διάστημα, μετά τη βαθιά κρίση που πέρασε ο τόπος και συνολικά η Ευρώπη και ο κόσμος, αλλά, δυστυχώς, αυτός είναι ο χαρακτήρας αυτής της ανάπτυξης, ο αστικός σχεδιασμός. Γίνονται επενδύσεις αλλά δεν γίνονται επενδύσεις για υποδομές έργων, για αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά και πάει λέγοντας. Ο Βοϊδομάτης μετακόμισε στον Κηφισό χτες. Μα πώς γίνεται στην "Αθηναϊκή Ριβιέρα", όπως ονομάζουν την περιοχή, δίπλα στο Ιδρυμα "Σταύρος Νιάρχος", μια όμορφη περιοχή, μία περιοχή που έχουν γίνει επενδύσεις και να βλέπουμε τριτοκοσμικές εικόνες, αυτό που λέγατε κι εσείς πριν με το λεωφορείο, να πνίγονται; Είναι απαράδεκτη η κατάσταση (...)».

Δεν είναι λύση για τον λαό η επεκτατική πολιτική

Σχετικά με άλλα θέματα της επικαιρότητας, ερωτώμενος για τις δυνατότητες παρέμβασης του κράτους για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και των ανατιμήσεων στα καύσιμα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σημείωσε πως «η ενεργειακή κρίση δεν είναι μόνο εξωγενές φαινόμενο, όπως παρουσιάζεται από διάφορες πλευρές. Η "απελευθέρωση" της Ενέργειας, για παράδειγμα, είναι πολιτική της κυβέρνησης, είναι πολιτική των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα. Εμείς τα λέγαμε. Είναι γενικότερο θέμα αυτό το ζήτημα. Αφορά την επιλογή της πολιτικής. Η ΕΕ, για παράδειγμα, λέει τώρα, χτες, με τις κατευθύνσεις με την εργαλειοθήκη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, ότι επιτρέπει στα κράτη - μέλη να προχωρήσουν σε ορισμένα μέτρα ανακούφισης - επιδοτήσεις, κουπόνια, κ.λπ. - για να αποτραπούν αποκοπές ρεύματος, με τον όρο όμως αυτά να είναι προσωρινά και στοχευμένα στους πιο φτωχούς, ενώ λέει θα πρέπει να αποσύρονται αμέσως μόλις η κατάσταση σταθεροποιείται, την οποία προσδιορίζει προς τον Μάρτη. Μιλάμε για μία τρύπα στο νερό. Χώρια που κι αυτά ακόμη επαφίενται στις διάφορες ιδιωτικές εταιρείες που μαζεύουν τα χρήματα, εάν θα τα εφαρμόσουν και πάει λέγοντας.

Και φυσικά εδώ είναι ένα γενικότερο θέμα. Φαίνεται ότι η ίδια η επεκτατική πολιτική, την οποία η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα τη θεωρεί ως λύση για όλα τα αμαρτήματα του καπιταλισμού και για όλα τα προβλήματα της οικονομίας, δεν είναι η λύση σε περιόδους ανάπτυξης, όπως έλεγε το ΚΚΕ, σε αντίθεση δηλαδή με την περιοριστική πολιτική. Το "κούρεμα" των μισθών τότε γινόταν με μνημονιακούς νόμους, τώρα "κουρεύονται" αντικειμενικά, γιατί χάνεται η αξία του μισθού με τις ανατιμήσεις, με την ακρίβεια, μαζί βέβαια με τους φόρους που πλήττουν τα λαϊκά στρώματα. Γιατί η επεκτατική πολιτική, που ακολουθεί η ΝΔ, επειδή αυτή ακολουθείται συνολικά σε όλη την Ευρωζώνη, πλέον δημιουργεί πληθωριστικές πιέσεις, αυτές φέρνουν ανατιμήσεις, φέρνουν την ακρίβεια και πληρώνει ο λαός.

Αρα, σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε και βέβαια ως ΚΚΕ έχουμε προτείνει ότι το λιγότερο που έχει να κάνει η κυβέρνηση σήμερα είναι να ψηφίσει την τροπολογία του ΚΚΕ, που την έχουμε καταθέσει επανειλημμένα στη Βουλή και έχει απορριφθεί, για την κατάργηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, για την κατάργηση του ΦΠΑ, για παράδειγμα στα καύσιμα, στην Ενέργεια, άλλα μέτρα, όπως είναι αφορολόγητα όρια σε μικρές επιχειρήσεις αυτοαπασχολούμενων, σε αγρότες, σε ανθρώπους που δεν μπορούν να τα φέρουν βόλτα κ.λπ.».

Για την πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για τις εταιρείες δημοσκοπήσεων, τα ΜΜΕ και τις κυβερνητικές παρεμβάσεις σε αυτά, τόνισε πως «οπωσδήποτε είναι διαχρονικό το φαινόμενο αυτό. Εμείς έχουμε ζητήσει διεύρυνση του χρόνου της εξεταστικής επιτροπής, δηλαδή να πιάσει τουλάχιστον την τελευταία δεκαετία. Κι αυτό δεν το είπαμε τώρα, το 2019 είχαμε βγει και το είχαμε πει και δεν το δέχτηκαν τότε ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ. Εχουμε πει ότι πρέπει να αλλάξει συνολικά το καθεστώς χρηματοδότησης των ΜΜΕ, για την κρατική διαφήμιση κ.λπ., για να υπάρχει διαφάνεια. Εμείς πάντα ψηφίζαμε τέτοιες εξεταστικές επιτροπές, όποιος κι αν τις πρότεινε. Θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει, αλλά το πρόβλημα είναι αν θα πάει σε βάθος, αν θα βγει κάτι. Η πείρα μας δεν λέει αυτό. Αξιοποιείται κυρίως για μια αντιπαράθεση ανάμεσα στα δύο κόμματα που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία, στα δύο πρώτα κόμματα συνήθως και σε αυτή την κατεύθυνση, τελικά οδηγούνται σε ναυάγιο και δεν συζητιέται επί της ουσίας το πρόβλημα».

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις και τα ποσοστά του Κόμματος, ερωτώμενος σχετικά από ακροάτρια, ο Δ. Κουτσούμπας επισήμανε ότι «οι δημοσκοπήσεις δίνουν μόνο στο ΚΚΕ αύξηση του ποσοστού του σε σχέση με το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών το '19, αλλά δεν στέκομαι σε αυτό. Επίσης είναι άλλοι οι δείκτες που πρέπει κανείς να μελετά στις δημοσκοπήσεις, γιατί δεν δίνουν εκλογικό αποτέλεσμα, κάνουν ανάλυση της σημερινής πραγματικότητας και της στάσης του ελληνικού λαού, του εκλογικού σώματος. Μιλάνε, όμως, αυτές για το αυξημένο κύρος που έχει σήμερα το Κόμμα, για το εύρος της απήχησης των θέσεών του, για όλα τα ζητήματα, για πάρα πολλά ζητήματα, τη διείσδυσή του σε άλλους πολιτικούς χώρους, σε ψηφοφόρους δηλαδή μέχρι σήμερα άλλων πολιτικών κομμάτων. Κι αυτό που λέμε εμείς και στην ακροάτρια, τη φίλη του Κόμματος, αλλά και σε όλους, είναι ότι υποσχόμαστε να δουλέψουμε καλύτερα, πιο αποτελεσματικά, ώστε να εκφραστεί και στις κάλπες αυτό».

Και για το αν «πέρα από κριτική το ΚΚΕ έχει και συγκεκριμένες προτάσεις», ο ΓΓ της ΚΕ θύμισε τις συγκεκριμένες προτάσεις που ανέφερε προηγουμένως για την εξεταστική, την ακρίβεια, τη φορολογία σημειώνοντας πως «μιλάω για το σήμερα, έχουμε συγκεκριμένες προτάσεις, έχουμε καταθέσει τροπολογίες, τα αρνούνται οι πλειοψηφίες του ελληνικού Κοινοβουλίου, που είναι κυρίως η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πριν με εκατόν πενήντα τόσες ο ΣΥΡΙΖΑ, με τους ΑΝΕΛ, τώρα η ΝΔ μόνη της και απορρίπτουν συγκεκριμένες προτάσεις, που ωφελούν τον λαό, ωφελούν τη νεολαία, ωφελούν τους εργαζόμενους».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ