ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΩΔΙΚΑΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΟΧΗΣ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ
Τέλος η όποια δικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητιέται από χτες, με προγραμματισμό να ψηφιστεί την ερχόμενη Πέμπτη 22 Οκτώβρη, το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών με τον ψευδεπίγραφο τίτλο «Ρύθμιση οφειλών και παροχή δεύτερης ευκαιρίας», πίσω από τον οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι βγάζει από τη μέση ό,τι είχε απομείνει από τη δικαστική προστασία της πρώτης κατοικίας των λαϊκών οικογενειών.

Οσο και αν προσπάθησε και χτες ο υπουργός Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας στην Επιτροπή να πείσει ότι πρόκειται για νομοσχέδιο με το οποίο «θεσπίζονται μόνιμες πρόνοιες, κοινωνικής πολιτικής για δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», ώστε τάχα «να αποφεύγονται πλειστηριασμοί», στο διά ταύτα παραδέχτηκε ότι πρόκειται για «νομοθετικό πόνημα εθνικά αναπτυξιακό, διότι διαμορφώνει τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε να μειωθεί δραστικά το υψηλό ιδιωτικό χρέος, να αποτραπεί η δημιουργία νέου, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά στην ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων στην προσέλκυση νέων επενδύσεων».

Συνοπτικά το νομοσχέδιο προβλέπει ότι για πρώτη φορά καθιερώνεται η πτώχευση φυσικού προσώπου, δηλαδή ενός μισθωτού, αγρότη, ελεύθερου επαγγελματία. Η προϋπόθεση για να πτωχεύσει ένα φυσικό πρόσωπο σύμφωνα με τις ρυθμίσεις είναι να μην πληρώνει το 40% των ληξιπρόθεσμων οφειλών για έξι μήνες και η συνολική του οφειλή να ξεπερνά τα 30.000 ευρώ.

Από τη στιγμή που ένα φυσικό πρόσωπο θα πτωχεύσει, ρευστοποιείται το σύνολο της περιουσίας του, δηλαδή πρακτικά χάνει τον κόπο μιας ζωής και συνεπώς και την πρώτη κατοικία. Η ρευστοποίηση «πάει» στην αποπληρωμή των χρεών του προς τους πιστωτές του, με τον πρώτο λόγο να τον έχουν οι τράπεζες. Μάλιστα, προβλέπεται ότι το φυσικό πρόσωπο θα ζει με τις «εύλογες δαπάνες διαβίωσης» και ό,τι άλλο εισόδημα θα πηγαίνει για τρία χρόνια και αυτό στους πιστωτές. Προκλητικό είναι επίσης ότι ο πτωχευμένος απειλείται ακόμα και με ποινή φυλάκισης όταν επιδίδεται σε «ριψοκίνδυνες συμπεριφορές», με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.

Υποτίθεται ότι στο νομοσχέδιο αναφέρεται ότι προστατεύονται οι ευάλωτοι οφειλέτες. Μια «προστασία» που προβλέπει ότι η ρευστοποιημένη περιουσία, πρώτη κατοικία του οφειλέτη, του οποίου το εισόδημα δεν ξεπερνά τα 7.000 ευρώ το χρόνο (για ζευγάρι 10.500 ευρώ) μεταφέρεται σε έναν ιδιωτικό φορέα, δηλαδή σε fund. Και παρέχεται η «δυνατότητα» στον πτωχευμένο να γίνεται νοικάρης στο σπίτι του, του οποίου σημειωτέον έχει χάσει την κυριότητα, για 12 χρόνια. Αν μέσα στα 12 χρόνια καθυστερήσει το νοίκι για 3 μήνες έρχεται η έξωση. Μετά τα 12 χρόνια θα μπορεί να ...αγοράσει το σπίτι του στην εμπορική αξία του ακινήτου.

Οριστική ταφόπλακα στην προστασία της πρώτης κατοικίας

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα επισήμανε ότι οι αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο στον Πτωχευτικό Κώδικα «βάζουν οριστική ταφόπλακα στα όποια απομεινάρια δικαστικής προστασίας της πρώτης κατοικίας της λαϊκής οικογένειας». Τόνισε ότι «ουσιαστικά κεντρικός στόχος είναι η επιτάχυνση της αποπληρωμής των υποχρεώσεων των μισθωτών, συνταξιούχων, των αυτοαπασχολουμένων και η δέσμευση κάθε διαθέσιμου εισοδήματός τους και όχι βέβαια η διευκόλυνσή τους». Και πως «η υποτιθέμενη δεύτερη ευκαιρία, που κατά προκλητικό ευφημισμό περιλαμβάνεται στον τίτλο του νομοσχεδίου και η όποια προστασία, που αφορά μια ελάχιστη μερίδα, των λεγόμενων ευάλωτων οφειλετών, δηλαδή, για να μιλάμε καθαρά, των κατώτατων εισοδημάτων που βρίσκονται στα όρια της φτώχειας και της εξαθλίωσης, είναι στην πραγματικότητα ακόμα κι αυτές τεράστιες παγίδες» και οι ρυθμίσεις λειτουργούν προς όφελος των πιστωτών.

Πρόσθεσε ότι «προβλέπονται ηλεκτρονικές πλατφόρμες για τα πάντα, επεκτείνοντας ουσιαστικά το μαζικό φακέλωμα, ενώ στην όλη διαδικασία της πτώχευσης ή εξωδικαστικής ρύθμισης, ο ρόλος των πιστωτών είναι πρωταγωνιστικός, αφού διορίζουν ουσιαστικά ακόμα και τον σύνδικο της πτώχευσης, ενώ υποβαθμίζεται γενικά ο ρόλος του δικαστηρίου».

Τόνισε ακόμα ότι η κυβέρνηση εντάσσει με τον νέο Πτωχευτικό Κώδικα «το σύνολο των ατομικών επιχειρήσεων στη διαδικασία της πτώχευσης, ενώ μέχρι τώρα εντάσσονταν μόνο όσες είχαν εμπορική δραστηριότητα. Δηλαδή, επιδιώκει να αυξήσει την είσπραξη των οφειλών τους μέσω εκποίησης της όποιας περιουσίας ή εισοδήματος διαθέτουν, και όχι να τους διευκολύνει να απαλλαγούν, όπως λέτε, από αυτές».

ΕΞΕΛΙΞΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2020
Στις πλάτες του λαού τα «σπασμένα» της κρίσης

Η συνεχιζόμενη υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και του εγχώριου κεφαλαίου, αποτυπώνεται στην εξέλιξη των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη του 2020 το πρωτογενές αποτέλεσμα εμφανίζει έλλειμμα 7 δισ. ευρώ, ενώ το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με δαπάνες για τόκους) εμφανίζει έλλειμμα 10,9 δισ. ευρώ.

Η μάζα των φορολογικών εσόδων καταγράφεται στα 31 δισ. ευρώ, χαμηλότερα κατά 5,45 δισ. σε σχέση με τον στόχο, μεταξύ άλλων και λόγω της αναστολής φορολογικών υποχρεώσεων, ενώ το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζεται στα 44,76 δισ. με υπέρβαση του αρχικού στόχου ύψους 5 δισ., ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων στήριξης των εργοδοτών.

Σύμφωνα με το προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού για το 2021, το κρατικό πακέτο στήριξης (δημοσιονομικά, αναβολή φόρων και παροχή ρευστότητας) που ήδη έχει τεθεί σε εφαρμογή έως σήμερα, φτάνει σε 21,5 δισ. ευρώ συνολικά για το 2020, «με τη θετική επίδρασή τους στην οικονομία να εκτιμάται σε 6,0% του ΑΕΠ», ενώ το πρωτογενές αποτέλεσμα στο φετινό 12μηνο αναμένεται να εμφανίσει έλλειμμα της τάξης του 6,2% του ΑΕΠ σε όρους ενισχυμένης εποπτείας.

Σε κάθε περίπτωση, τα σπασμένα φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες, με την Κομισιόν να τονίζει χαρακτηριστικά ότι «όταν το επιτρέψουν οι οικονομικές συνθήκες, οι δημοσιονομικές πολιτικές θα πρέπει να επιδιώξουν την επίτευξη συνετών μεσοπρόθεσμων δημοσιονομικών θέσεων και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, με παράλληλη ενίσχυση των επενδύσεων».

Με αφορμή τα στοιχεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού, πηγές του υπουργείου Οικονομικών εκτιμούν ότι ένα πρώτο «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης» θα κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές Νοέμβρη, τονίζοντας ότι σε αυτήν τη φάση εξετάζονται τα ορόσημα, οι στόχοι και βέβαια οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που θα περιλαμβάνονται σε αυτό, ώστε να πέσει το «ζεστό» χρήμα στο κεφάλαιο.

Παράλληλα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Θ. Σκυλακάκης, προανήγγειλε αλλαγές στο επίδομα θέρμανσης για τον φετινό χειμώνα, ώστε να καλύπτει και αγορές φυσικού αερίου.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης, από 21 ευρώ στο χιλιόλιτρο το 2010, φτάνει σήμερα στα 280 ευρώ, επί του οποίου προστίθεται και ο ΦΠΑ. Ως «αντάλλαγμα» δίνονται τα ψίχουλα του επιδόματος θέρμανσης, μόνο για ένα ορισμένο τμήμα του λαού και βέβαια μόνο ένα ελάχιστο μέρος από τη φοροληστεία.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ - ΘΡΑΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τα «μέτρα μίας χρήσης» δεν επαρκούν για τους αυτοαπασχολούμενους

Ανακοίνωση για το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας επιχορήγησης της Περιφέρειας

Το γεγονός ότι η μερίδα του λέοντος από τα χρήματα του προγράμματος «μη επιστρεπτέας επιχορήγησης» θα καταλήξει στους οικονομικά ισχυρότερους αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, με αφορμή το πρόγραμμα στήριξης ύψους 90 εκατ. ευρώ για επιχειρήσεις το οποίο ανήγγειλε η περιφερειακή αρχή. Οι αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα από επιχειρήσεις και αυτοαπασχολούμενους που πλήγηκαν από την πανδημία θα κατατίθενται από τις 4 Νοέμβρη, για ποσά 2 έως 15 χιλιάδων ευρώ.

Η ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης σημειώνει ότι οι όροι συμμετοχής αποκλείουν όσους βρίσκονται σε χειρότερη κατάσταση (λιγότερα βεβαιωμένα έξοδα, λιγότεροι εργαζόμενοι, περισσότερα χρέη κ.λπ.) ή έχουν καταστραφεί από την κρίση και την πανδημία. Προσθέτει δε πως το πιο σπουδαίο είναι ότι «σε κάθε περίπτωση αποτελεί μέτρο μίας χρήσης. Μέτρο που θα παράξει σύντομο αποτέλεσμα για μια βραχυπρόθεσμη περίοδο. Μέτρο που θα αποτελέσει μια σύντομη ανάσα και μετά πάλι βουτιά στα βαθιά νερά της υπερφορολόγησης, της αναδουλειάς, των χρεών, των κατασχέσεων κ.λπ.».

Αναφέρει επίσης ότι τα χρήματα των προγραμμάτων ενίσχυσης των αυτοαπασχολούμενων μέσω ΕΣΠΑ προέρχονται από τη σκληρή και συνεχή φορολόγηση τόσο των ίδιων όσο και του εργαζόμενου λαού και συνεχίζει: «Με αυτόν τον τρόπο συγκεντρώνονται και κατανέμονται όπου αποφασίζουν κάθε φορά ΕΕ και κυβερνήσεις».

Η ΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης σημειώνει πως είναι κρίσιμο και επιτακτικό να παρθούν για όλους τους αυτοαπασχολούμενους άμεσα μέτρα συνεχούς απόδοσης - ελάφρυνσης, με ταυτόχρονα μέτρα στήριξης της Υγείας. Στηρίζει τα δίκαια αιτήματα των αυτοαπασχολούμενων, όπως για επιστροφή του αφορολόγητου ορίου, για κατάργηση τέλους επιτηδεύματος, ΕΝΦΙΑ και προκαταβολής φόρου, διαγραφή προστίμων και τόκων από χρέη ατομικής ασφάλισης, κατάργηση της εισφοράς Υγείας, αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης, κατασχέσεων, πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας κ.ο.κ.

ΕΝΣΩΜΑΤΩΣΗ ΟΔΗΓΙΑΣ ΤΗΣ ΕΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ
Ενοχοποιούν το καλαμάκι του καφέ για να κρύψουν τους πραγματικούς ρυπαντές

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο που αφορά στην ενσωμάτωση Οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μείωση της χρήσης πλαστικών. Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Δ. Μανωλάκου, απαντώντας στις οικολογικές ...ανησυχίες των αστικών κομμάτων, ανέδειξε ότι δεν πήρε την ΕΕ και τις αστικές κυβερνήσεις και τα κόμματα ο πόνος για το περιβάλλον. Αντίθετα, αυτό που υπάρχει πίσω από αυτές τις κοινοτικές Οδηγίες είναι εμπορικός πόλεμος και νέα πεδία κερδοφορίας για τους μεγάλους οικονομικούς ομίλους.

Ενοχοποιούν, σημείωσε, την ...μπατονέτα και τα καλαμάκια του καφέ για τη ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, όταν από τους μεγαλύτερους ρυπαντές θαλάσσιων οικοσυστημάτων «είναι το εφοπλιστικό και το βιομηχανικό κεφάλαιο». Μόλις 90 μεγάλοι όμιλοι ευθύνονται για τα 2/3 των παγκόσμιων εκπομπών καυσαερίων από το 1988 και εταιρείες όπως «ExxonMobil», η BP, η «Shell», η «Total» διαφημίζουν τα «πράσινα» προγράμματά τους, ενώ αποτελούν ταυτόχρονα και αυτές τους μεγαλύτερους ρυπαντές.

Σημείωσε, ακόμα, ότι η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα κάνουν ότι ενδιαφέρονται για το περιβάλλον, όμως δεν λένε κουβέντα για τη βιομηχανία επεξεργασίας πετρελαιοειδών αποβλήτων στη Δραπετσώνα, η οποία «ρίχνει τα λύματα κατευθείαν στη θάλασσα» με τη θετική γνωμοδότηση του υπουργείου Ναυτιλίας, τη δράση του ΟΛΠ, δηλαδή της «Cosco», που έχει καταστρέψει την ακτογραμμή, τη ρύπανση που προκαλούν τα ΕΛΠΕ ξεσηκώνοντας στο πόδι τους κατοίκους του Ασπροπύργου και της Θεσσαλονίκης κ.ά.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ