ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Σοβαροί κίνδυνοι για παιδιά και υγειονομικούς από τις τεράστιες ελλείψεις

Κραυγή αγωνίας από τη Συνέλευση Γιατρών του νοσοκομείου

Οκτώ μήνες μετά την εμφάνιση της πανδημίας και στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων Πάτρας - το μοναδικό παιδιατρικό νοσοκομείο της Δυτικής Ελλάδας - παραμένουν τα κενά σε προσωπικό και εξοπλισμό, δημιουργούνται σοβαροί κίνδυνοι ενδονοσοκομειακής διασποράς κορονοϊού, ενώ η δύναμη της παιδιατρικής κλινικής έχει περιοριστεί κατά το 1/3.

«Η διαχείριση των ύποπτων περιστατικών κορονοϊού στο νοσοκομείο γίνεται κάτω από προβληματικές - επικίνδυνες συνθήκες, τόσο για τους μικρούς ασθενείς όσο και τους υγειονομικούς», επισημαίνει η Συνέλευση Γιατρών του νοσοκομείου.

«Διατίθενται 6 μικροί θάλαμοι (12 κλίνες), χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί ειδική μελέτη. Χωρίς επιτοίχια παροχή οξυγόνου, χωρίς συνθήκες αρνητικής πίεσης, χωρίς τουαλέτα. Στους θαλάμους αυτούς δεν μπορεί να εισέλθει φορητό ακτινολογικό μηχάνημα λόγω μεγέθους και επειδή το μοναδικό που υπάρχει είναι στο ΤΕΠ του νοσοκομείου για εξυπηρέτηση των υπόπτων περιστατικών. Επιπλέον, ο χώρος επικοινωνεί με το εφημερείο των ιατρών της παιδιατρικής κλινικής και δεν έχει προβλεφθεί τουαλέτα στον χώρο αλλαγής του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, για την αναγκαία καθαριότητα που απαιτείται μετά το πέρας της εξέτασης των υπόπτων περιστατικών. Ο ανελκυστήρας χρησιμοποιείται και από τα μαγειρεία για τη διανομή του φαγητού στην παιδιατρική κλινική με μεγάλο κίνδυνο διασποράς ενδονοσοκομειακά. Εντέλει η δύναμη της παιδιατρικής κλινικής έχει περιοριστεί κατά το 1/3. Δημιουργείται λοιπόν το ερώτημα, πού σχεδιάζουν να νοσηλεύονται τα υπόλοιπα παιδιατρικά περιστατικά, ειδικά ενόψει ενός πολύ δύσκολου χειμώνα;».

Και η Συνέλευση των γιατρών προσθέτει: «Η αρχή του δεύτερου κύματος βρίσκει το νοσοκομείο απροετοίμαστο μπροστά στις μεγάλες ανάγκες που έχουν προκύψει για διενέργεια τεστ σε ασυμπτωματικούς ασθενείς, από τους οποίους τα σχολεία ζητούν αρνητικό τεστ για την επιστροφή τους. Το Νοσοκομείο έχει αναγκαστεί να επωμισθεί ένα ρόλο που θα έπρεπε να παίξουν τα κέντρα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ώστε να μην υπάρχει επιπρόσθετη επιβάρυνσή του. Οσον αφορά την προστασία του προσωπικού, μέσα ατομικής προστασίας δίνονται στους εργαζόμενους με το σταγονόμετρο, με μία μάσκα στη βάρδια και πολλές φορές ακατάλληλη για προστασία από τον κορονοϊό».

Στα προβλήματα έρχονται να προστεθούν οι απαρχαιωμένες κτιριακές υποδομές, οι τρομακτικές ελλείψεις σε μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, η καθυστέρηση εγκατάστασης μαγνητικού τομογράφου, ο αξονικός τομογράφος δεν λειτουργεί εδώ και 2,5 χρόνια, ενώ μεγάλο πρόβλημα θα προκύψει με την επικείμενη συνταξιοδότηση της εναπομένουσας υπεύθυνης ιατρού της Μονάδας Μεσογειακής Αναιμίας, με τις ανάγκες να καλύπτονται εν μέρει από αποσπασμένο επικουρικό παθολόγο του νοσοκομείου «Αγιος Ανδρέας», του οποίου η σύμβαση λήγει μέσα στο επόμενο έτος.

«Η κραυγή αγωνίας των γιατρών του Καραμανδανείου πρέπει να ακουστεί δυνατά. Χρειάζονται επείγοντα μέτρα ενίσχυσης του νοσοκομείου, με μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, με εξασφάλιση αξιοπρεπών χώρων και εξοπλισμού, για να καταστεί δυνατή η καθημερινή ασφαλής λειτουργία του και η εξυπηρέτηση των παιδιατρικών ασθενών», καταγγέλλει η Συνέλευση Γιατρών.

Επισφαλής η λειτουργία της Παιδιατρικής Κλινικής και στο Νοσοκομείο Σάμου

Σοβαρά παραμένουν τα προβλήματα και στην Παιδιατρική Κλινική του Νοσοκομείου Σάμου. Στην κλινική υπηρετεί μια και μοναδική παιδίατρος, η οποία μετακινήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από το ΚΕΦΙΑΠ του νησιού, αφήνοντας μετέωρες τις ανάγκες των παιδιών με ειδικές ανάγκες. Εδώ και δύο χρόνια, η παιδίατρος καλείται να καλύψει τις ανάγκες των 870 παιδιών του νησιού και των δεκάδων νεογνών από 0 έως και 4 μηνών. Παρά τις επανειλημμένες διαμαρτυρίες του Συλλόγου Εργαζομένων του νοσοκομείου, δεκάδων φορέων, αλλά και της ίδιας της παιδιάτρου που έχει οδηγηθεί στην εξουθένωση, καθώς δεν μπορεί να πάρει ούτε άδεια ή ρεπό, η κατάσταση παραμένει ως έχει.

Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Εργαζομένων, και τον Οκτώβρη «υπάρχουν ακάλυπτες εφημερίες στην παιδιατρική κλινική, ενώ η λειτουργία της συνεχίζεται. Θεωρούμε τη λειτουργία της παιδιατρικής κλινικής με ακάλυπτες εφημερίες από παιδίατρο επισφαλή».

Και διαμηνύει: «Οτιδήποτε συμβεί καμία ευθύνη δεν φέρει το νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται στη κλινική, αλλά και κανένας άλλος εργαζόμενος δεν έχει καμία ευθύνη για τις ακάλυπτες εφημερίες, εκτός από το υπουργείο Υγείας, τη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ και τον διοικητή του ΓΝ Σάμου, που αν και γνωρίζουν το πρόβλημα, δεν έχουν δώσει μέχρι και σήμερα καμία λύση».

13 νεκροί και 453 νέα κρούσματα

Σε καραντίνα ο νομός Κοζάνης

Ακόμα 13 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο, ενώ ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε άλλα 453 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

82 ασθενείς νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι πλέον 23.947 και των θανόντων 482.

Από τα χτεσινά κρούσματα 30 είναι εισαγόμενα, 207 εντοπίζονται στην Αττική, 56 στη Θεσσαλονίκη, 22 στην Κοζάνη, 18 στα Γιάννενα, 11 στη Φθιώτιδα, 8 στην Πέλλα. Τα υπόλοιπα καταγράφονται σε νομούς όλης της χώρας, ενώ 20 κρούσματα είναι υπό διερεύνηση.

Σημειώνεται επίσης ότι σε rapid test που πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ στην πλατεία Βικτωρίας, σε 496 ελέγχους βρέθηκαν 21 κρούσματα.

Στο «Επίπεδο Συναγερμού 4 - Αυξημένου Κινδύνου» η Κοζάνη

Από χτες ο νομός Κοζάνης είναι ο πρώτος της χώρας που εντάσσεται στο «Επίπεδο Συναγερμού κατηγορίας 4 - Αυξημένου Κινδύνου», πρακτικά ο πρώτος νομός που μπαίνει σε καραντίνα στο δεύτερο κύμα της πανδημίας.

Στη σχετική ενημέρωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας αναφέρονται η συνεχής αυξητική πορεία του ημερήσιου αριθμού νέων κρουσμάτων και η εκτεταμένη διασπορά τους στην κοινότητα, με περισσότερα από 220 ενεργά κρούσματα και δεκάδες μικρά «clusters» διάσπαρτα σε όλη την περιοχή.

Από σήμερα και για τουλάχιστον 14 μέρες προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής αυξημένα μέτρα σε όλο το νομό: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και όλους τους εξωτερικούς χώρους. Αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Απαγόρευση μετακίνησης εκτός της ΠΕ Κοζάνης. Αναστολή λειτουργίας λιανεμπορίου, εστίασης, δικαστηρίων κ.λπ. Η λειτουργία των σχολείων και των άλλων εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα ΑΕΙ θα ισχύει μόνο η τηλε-εκπαίδευση.

Προτεραιότητα της κυβέρνησης τα δώρα στους κλινικάρχες...

Και ενώ δεκάδες περιοχές είναι ένα βήμα πριν το «κόκκινο», η κυβέρνηση εξασφαλίζει στους κλινικάρχες έξτρα δώρα.

Με αλλεπάλληλες ΚΥΑ δίνει το δικαίωμα σε κάθε ιδιωτική κλινική να επεκτείνει και να αυξήσει μέχρι και 40% τα ιδιωτικά κρεβάτια ΜΕΘ, «με το υφιστάμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό»! Η επέκταση αυτή δεν προϋποθέτει οποιονδήποτε κρατικό έλεγχο για το αν τηρούνται οι απαιτούμενες υψηλές προδιαγραφές που πρέπει να πληροί μια ΜΕΘ. Οπως αναφέρεται, αρκεί «η απλή γνωστοποίηση της ιδιωτικής κλινικής στην Περιφέρεια»... Οι κλινικάρχες υποτίθεται ότι «θα υποστούν έλεγχο καταλληλότητας (...) με τη λήξη της κρίσης», δηλαδή αφού πρώτα θα έχουν νοσηλεύσει ασθενείς.

Για τις υπηρεσίες τους θα χρυσοπληρώνονται, καθώς σε περίπτωση νοσηλείας σε ΜΕΘ ή χειρουργείου σε ιδιωτική κλινική εφαρμόζεται το ημερήσιο νοσήλιο του Ενιαίου Κανονισμού του ΕΟΠΥΥ, «πολλαπλασιαζόμενο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09», ενώ θα ικανοποιηθεί και η απαίτησή τους να μην εφαρμόζονται clawback και rebate.

Οσο για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, θα πρέπει να βγάλουν διπλάσια δουλειά, με τον ίδιο πενιχρό μισθό, και φυσικά θα στοχοποιηθούν για οποιοδήποτε ...«λάθος».

Για τη χρηματοδότηση των παραπάνω, προβλέπεται έκτακτη χρηματοδότηση τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Αυξάνονται τα κρούσματα στα γηροκομεία

Σε εστίες διασποράς του κορονοϊού μετατρέπονται η μία μετά την άλλη οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ), με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας. Επιβεβαιώνεται ότι τα κατόπιν εορτής ημίμετρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή και αποσπασματικά, η εργοδοτική ασυδοσία μένει ανέγγιχτη, ενώ τηρείται σιγή ιχθύος για τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανόντων από τις ΜΦΗ.

Μετά την καραντίνα που τέθηκε προχτές σε ΜΦΗ στα Γιάννενα, τέσσερα νέα κρούσματα αναζωπυρώνουν την επιδημία στη ΜΦΗ «Αττική» στον Αγιο Παντελεήμονα, όπου είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 45 κρούσματα στις αρχές του μήνα. Οι τέσσερις ηλικιωμένοι μεταφέρθηκαν στα Νοσοκομεία «Ελπίς» και «Λαϊκό».

Στο μεταξύ, καμία επίσημη ενημέρωση δεν δόθηκε χτες για τα αποτελέσματα των τεστ στους δεκάδες ηλικιωμένους και εργαζόμενους στο γηροκομείο στο Μεταξουργείο, όπου τις προηγούμενες μέρες επιβεβαιώθηκε κρούσμα κορονοϊού σε ηλικιωμένη γυναίκα.

Σε ανακοίνωσή της η Κομματική Οργάνωση Μεταξουργείου του ΚΚΕ τονίζει ότι «η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση που υπάρχει με την πανδημία. Το ζούμε καθημερινά με τα ελλιπή μέτρα που υπάρχουν σε δομές ηλικιωμένων, με την τραγική κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία με τις ελλείψεις σε καθαρίστριες, σε χώρους ακατάλληλους για μάθημα κ.λπ. Ο χρόνος που της έδωσε ο λαός το καλοκαίρι δεν αξιοποιήθηκε για θωράκιση του συστήματος Υγείας της χώρας».

Η ΚΟ Μεταξουργείου απαιτεί μεταξύ άλλων: Επίταξη όλων των ιδιωτικών μονάδων Υγείας και ένταξή τους σε ενιαίο κρατικό σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Να παρθούν όλα τα μέτρα για τους εργαζόμενους. Να γίνουν μαζικά τεστ σε υγειονομικούς και ασθενείς, στα σχολεία και στους χώρους δουλειάς.

Κινητοποιήσεις από σωματεία και φορείς
Στο Μενίδι

«Παίρνουμε την υπόθεση στα χέρια μας! Υπερασπιζόμαστε την υγεία, τα δικαιώματα και τη ζωή μας»: Σε συγκέντρωση στην πλατεία Μενιδίου, με το σύνθημα αυτό, καλούν την Τετάρτη 21/10, στις 7 μ.μ., σωματεία, σύλλογοι και φορείς της περιοχής.

Η κινητοποίηση αποφασίστηκε σε σύσκεψη που έγινε την Τετάρτη 14/10, μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Αν. Αττικής «Ο Σωκράτης».

«Η πανδημία έφερε στην επιφάνεια τα ήδη πολύ σοβαρά και συσσωρευμένα προβλήματα που διαχρονικά αντιμετωπίζουμε στο Μενίδι. Ανυπαρξία υποδομής για Προσχολική Αγωγή, σχολεία με αίθουσες προκάτ, εκπαιδευτικό προσωπικό που δεν επαρκεί ή με απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις, ελάχιστο προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία με συμβάσεις των 2 - 3 ωρών, υποστελεχωμένο Κέντρο Υγείας, υποβαθμισμένο δίκτυο συγκοινωνιακής σύνδεσης εντός του Δήμου αλλά και με το κέντρο της Αθήνας και την υπόλοιπη Αττική», σημειώνουν σωματεία και φορείς στην κοινή τους ανακοίνωση.

Στην Αρκαδία

Συγκέντρωση στην Τρίπολη, την Τρίτη 20/10, στις 6 μ.μ. στην πλατεία Πετρινού, οργανώνουν σωματεία και φορείς της Αρκαδίας, απαιτώντας τη στελέχωση του Παναρκαδικού Νοσοκομείου και του Κέντρου Υγείας Τρίπολης. Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η συγκέντρωση θα μεταφερθεί στο αμφιθέατρο του Πολιτιστικού Κέντρου.

Για την οργάνωση της κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μετά από κάλεσμα της Ενωσης Γιατρών ΕΣΥ Νομού Αρκαδίας (ΕΓΕΣΥΝΑ), με τη συμμετοχή έξι συνταξιουχικών οργανώσεων (Δημόσιων Υπαλλήλων, ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, ΠΑΣΑΣ ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΟΤΕ). Οπως καταγγέλλουν στην κοινή τους ανακοίνωση, το νοσοκομείο υπολειτουργεί στα περισσότερα τμήματά του, στη ΜΕΘ λειτουργούν μόνο 4 κλίνες λόγω έλλειψης αναπνευστήρων και επειδή εργάζονται μόνο 4 γιατροί, ενώ το Δεκέμβρη απολύονται 6 έμπειρες επικουρικές νοσηλεύτριες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ