Δίπλα - δίπλα με τους γονείς τους, τους καθηγητές τους, φοιτητές και εργαζόμενους, οι μαθητές ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν να διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους
Με τα πανό σχολείων και τοπικών Συντονιστικών Επιτροπών από όλο το Λεκανοπέδιο, κατέφθαναν στο χώρο της συγκέντρωσης στα Προπύλαια, πλάι στους απεργούς εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους του Δημοσίου, φοιτητικούς συλλόγους, έχοντας να ξεπεράσουν και νέα εμπόδια στον αγώνα τους, με τις απίστευτες μεθοδεύσεις καταστολής για την παρεμπόδιση των χτεσινών συγκεντρώσεων (ρεπορτάζ σελ. 12 - 13).
Από το βήμα του συλλαλητηρίου, εκπρόσωποι των μαθητών αναφέρθηκαν στις κινητοποιήσεις που απλώνονται σε όλη τη χώρα σε αυτό το διάστημα των τεσσάρων βδομάδων μέσα και έξω από τα σχολεία. Στα όσα έχουν να αντιμετωπίσουν αλλά και όσα και όσους τους δίνουν δύναμη, στις ευθύνες της κυβέρνησης, στα όσα έχουν ήδη κερδίσει από αυτόν τον αγώνα και στη συνέχειά του. Και κατήγγειλαν τις πολύμορφες προσπάθειες τρομοκράτησης και καταστολής, με αποκορύφωμα τα γεγονότα της προηγούμενης Παρασκευής στο υπουργείο Παιδείας.
«Η πάλη μας δεν έγινε μόνο μέσω καταλήψεων, αλλά και με συζητήσεις μέσα στα σχολεία, με συμμαθητές που συλλογίστηκαν για πρώτη φορά τα πραγματικά προβλήματα του σχολείου, ειδικά σε αυτήν τη συγκυρία, που τα προβλήματα είναι κυρίως υγειονομικού ενδιαφέροντος. Γιατί είμαστε απέναντι σε όποιον προσπαθήσει να βάλει σε κίνδυνο την υγεία μας. Γιατί κανένα παιδί δεν θέλει να σκέφτεται κάθε ώρα και στιγμή εάν βάζει σε κίνδυνο την οικογένειά του». Οπως είπε, δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις και οι προσπάθειες να σταματήσει ο αγώνας τους, όμως γονείς και καθηγητές, ακόμα και άγνωστοι, έδιναν κουράγιο και δήλωναν στο πλευρό τους. «Η φωνή μας πιο δυνατή από ποτέ, ακόμα και κάτω από τη μάσκα και μόνο με μαζική πάλη θα βγούμε δικαιωμένοι», τόνισε.
«Συνεχίζουμε δυναμικά και με άλλες μορφές αγώνα, για να διεκδικήσουμε όσα πραγματικά μας αξίζουν», είπε η μαθήτρια Καλλιόπη Γιαννουλάκη, μέλος του 15μελούς του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου, τονίζοντας ότι οι μαθητές δεν πτοούνται από απειλές και διαστρέβλωση των αιτημάτων τους. «Καταφέραμε όλο αυτό το διάστημα να συντονίσουμε πανελλαδικά τον αγώνα μας διεκδικώντας το δίκιο μας. Είμαστε ήδη νικητές, γιατί έχουμε καταφέρει να πιέσουμε την κυβέρνηση, η οποία έχει επιστρατεύσει τους πάντες για να καταστείλει τον αγώνα μας. Οι μαθητές δεν μασάμε και μαθαίνουμε να συζητάμε μέσα από συλλογικές διαδικασίες ενωμένοι», είπε από το βήμα η Μαρία Ζαχαριάδου, από τη Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας.
Με τα πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, όπου αναγραφόταν το σύνθημα «Στο δρόμο του αγώνα πάλι θα μας βρουν, όσο στα αιτήματά μας δεν απαντούν», και της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής να δηλώνει «Τα παιδιά μας έχουν δίκιο - Στεκόμαστε δίπλα τους!», επικεφαλής, ξεκίνησε μια συγκροτημένη, γεμάτη ζωντάνια και μαχητικότητα πορεία προς το Σύνταγμα.
Σε όλη τη διαδρομή και μπροστά στη Βουλή, με κέφι και μαχητικότητα, οι μαθητές έδειξαν και πάλι ότι «κάτω από τη μάσκα έχουμε φωνή», ζητώντας «μόρφωση - υγεία για κάθε μαθητή». Επαναλάμβαναν ξανά και ξανά το σύνθημα που χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις «Η μάσκα δεν είναι η μόνη προστασία, δώστε λεφτά για την Παιδεία», φέρνοντας μπροστά στις ευθύνες της την κυβέρνηση. «Καθηγητές ζητάμε και καθαρά σχολεία κι εσείς μας απειλείτε με τηλε-απουσία» ήταν από τα συνθήματα που επίσης κυριάρχησαν, καλώντας την κυβέρνηση και το υπουργείο Παιδείας να αφήσουν τις απειλές και να στείλουν καθηγητές.
Μαζικά διαδήλωσαν και στη Θεσσαλονίκη οι μαθητές, δίνοντας συνέχεια στον αγώνα τους για μόρφωση και υγεία. Με καταλήψεις και αποχές, με μαζική συμμετοχή στην υλοποίηση των αποφάσεων, απέκρουσαν στην πράξη κάθε προσπάθεια τρομοκράτησης του αγώνα τους, όπως στο 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης (ο διευθυντής προσπάθησε να στρέψει τους γονείς ενάντια στους μαθητές για να σταματήσει τη χτεσινή κατάληψη) και στο 7ο ΕΠΑΛ (ο διευθυντής καλούσε τους εκπαιδευτικούς να υποδείξουν και να βάλουν απουσία στους καταληψίες).
Συγκροτημένα, με προσυγκεντρώσεις στα κοντινά σχολεία και πορείες, κατευθύνθηκαν στο Αγαλμα Βενιζέλου, στο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού μαζί με τους εκπαιδευτικούς και άλλους εργαζόμενους του Δημοσίου, τους γονείς και τους φοιτητές. Τη συγκέντρωση από μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής των Μαθητών χαιρέτισε η Ξανθίππη Ευθυμιάδου, από το 2ο ΓΕΛ Θέρμης.
Με την πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης σάλπισαν ξεσηκωμό, ενώ έστειλαν ξεκάθαρο το μήνυμα πως «η τρομοκρατία δεν θα περάσει». Τραγούδια και συνθήματα εναλλάσσονταν... Για την υπουργό που κοιμάται «εις τον αφρό της θάλασσας» αλλά και για τον πρωθυπουργό που θέλει να τους κάνει «εργάτες φθηνούς». Με τα πανό τους πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους για επίλυση και επιμέρους προβλημάτων, όπως π.χ. το κτιριακό για το Καλλιτεχνικό Σχολείο κ.ά.
Με το δικό τους μπλοκ οι φοιτητές ανέδειξαν ότι τα πανεπιστήμια είναι απροετοίμαστα για τις έκτακτες συνθήκες της πανδημίας και απαίτησαν να ανοίξουν οι σχολές με όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας.
Η πορεία κατέληξε στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου ακούστηκε μυριόστομα το σύνθημα «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά».
Αμέσως μετά έγινε ανοιχτή συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία ανακοίνωσε την προετοιμασία μαζικής συνέλευσης το Σάββατο 24/10 και προετοιμασία πολύμορφων δράσεων μπροστά στην 28η Οκτωβρίου.
Στους δρόμους βγήκαν χτες οι μαθητές και σε άλλες πόλεις της χώρας. Είτε με μαθητικές κινητοποιήσεις είτε με τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια των εκπαιδευτικών και των υπόλοιπων απεργών του Δημοσίου, οι μαθητές διαδήλωσαν σε Χαλκίδα, Λάρισα, Αρτα, Γιάννενα, Πάτρα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Χανιά, Τήνο, Ρόδο και Ικαρία.
Στη Θεσσαλονίκη, στο Αγαλμα Βενιζέλου συγκεντρώθηκαν απεργοί εργαζόμενοι από τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, τον ΕΦΚΑ, από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, από τις Περιφέρειες και τους δήμους, από κάθε υπηρεσία του Δημοσίου.
Με τα πανό και τα συνθήματά τους απαίτησαν μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας, εξοπλισμό και υποδομές, μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού.
Στη συγκέντρωση μίλησε η Αθηνά Γραμματικοπούλου, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, ενώ χαιρέτισαν εκπρόσωποι των εκπαιδευτικών και των μαθητών.
Οι εκπαιδευτικοί πίσω από τα πανό των ΕΛΜΕ και της Πρωτοβουλίας Αδιόριστων, οι υγειονομικοί πίσω από τα πανό των σωματείων τους, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ που αυτήν την περίοδο παλεύουν ενάντια στις απολύσεις σε ΚΔΑΠ και Παιδικούς Σταθμούς (Ωραιόκαστρο), εργαζόμενοι στις άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, συγκρότησαν μια μεγάλη διαδήλωση.
Μαζί τους στην πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης πορεύτηκαν και οι χιλιάδες μαθητές και φοιτητές που δίνουν τον αγώνα για ασφαλή λειτουργία των σχολείων και των σχολών.
INTIME NEWS |
Στη Δράμα οι υγειονομικοί, μαζί με εργαζόμενους από άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου, πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πύλη του Νοσοκομείου. Στην Καβάλα πραγματοποιήθηκε αρχικά κινητοποίηση στο Νοσοκομείο, με τη συμμετοχή και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, και στη συνέχεια συγκέντρωση στην πλατεία Καπνεργάτη, μαζί με εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους άλλων υπηρεσιών. Στην Κομοτηνή η συγκέντρωση των απεργών του Δημοσίου έγινε στο Νοσοκομείο, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκε το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων.
Στην Ξάνθη, στην απεργιακή συγκέντρωση και την πορεία συμμετείχαν επίσης εκπαιδευτικοί, φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητές. Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Αλεξανδρούπολη, Σέρρες, Βέροια και Κοζάνη. Στα Γρεβενά η αστυνομία προσπάθησε να εφαρμόσει τον κατάπτυστο νόμο για τις διαδηλώσεις, ρωτώντας ποιοι είναι οι διοργανωτές και τα ονόματα των μελών του ΔΣ του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ. Η απεργιακή συγκέντρωση φυσικά πραγματοποιήθηκε χωρίς την... άδεια της αστυνομίας.
Μεγάλη και μαχητική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στην Πάτρα, με τη συμμετοχή εργαζομένων στο Δημόσιο αλλά και φοιτητικών συλλόγων. Παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πάτρας. Συμμετείχε επίσης η δημοτική αρχή Πάτρας, με επικεφαλής τον δήμαρχο Κώστα Πελετίδη.
Μαχητική ήταν η απεργιακή κινητοποίηση και στα Γιάννενα, με συμμετοχή εργαζομένων του Δημοσίου από όλους τους κλάδους, παρά τη βροχή.
Απεργιακή συγκέντρωση μπροστά από το δημαρχείο και πορεία στους δρόμους της πόλης πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα. Στην Καρδίτσα, στα αιτήματα των απεργών περιλαμβανόταν και η απαίτηση για άμεση και πλήρη αποζημίωση των πλημμυροπαθών του νομού, χωρίς διαδικαστικές καθυστερήσεις, για άμεσο έλεγχο και επείγουσα ανανέωση των εγκαταστάσεων και υποδομών στις χειρουργικές αίθουσες του Νοσοκομείου, που πλημμύρισαν, άμεση δημιουργία Πολυδύναμου Ιατρείου στο Μουζάκι κ.ά.
Ανάλογες συγκεντρώσεις έγιναν σε Βόλο και Τρίκαλα. Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν τέλος στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη, σε νησιά του Αιγαίου κ.α.