ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΡΚΟ

Με τη διαδικασία της ονομαστικής ψηφοφορίας, πέρασε αργά χτες το βράδυ η κατάπτυστη τροπολογία της κυβέρνησης της ΝΔ για την επίσπευση της ιδιωτικοποίησης της ΛΑΡΚΟ. Στους 298 ψηφίσαντες, υπέρ ψήφισαν 158 βουλευτές και κατά 140.

Την ονομαστική ψηφοφορία απαίτησε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, έτσι ώστε να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του για το έγκλημα που πάει να διαπραχθεί σε βάρος των πάνω από 1.200 εργαζομένων, οι οποίοι θα βρεθούν στο δρόμο, και των οικογενειών τους, συνολικά σε βάρος των πλουτοπαραγωγικών πηγών και παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.

Στην ίδια τροπολογία, η οποία είναι ενταγμένη στο γενικότερο αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, ώστε να διευκολύνονται οι επενδύσεις των μεγάλων ομίλων σε αυτό το χρυσοφόρο πεδίο, προβλέπεται ακόμα η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομών και του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου να προσαρμοστούν στις ανάγκες των επιχειρήσεων ΑΠΕ.

Οι βουλευτές του Κόμματος ανέδειξαν τις αντιλαϊκές στοχεύσεις κυβέρνησης και ΕΕ, τις επιπτώσεις από το σχέδιο διάλυσης και ξεπουλήματος της επιχείρησης. Ξεκαθάρισαν ότι το Κόμμα είναι στο πλάι των εργαζομένων και των δίκαιων αιτημάτων τους, καλώντας σε κλιμάκωση της πάλης με σταθμό την απεργιακή κινητοποίηση στη ΛΑΡΚΟ αύριο Σάββατο, 17 Οκτώβρη.


Η κυβέρνηση είναι ένοχη για ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος εκατοντάδων εργαζομένων

Αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας κατέθεσε το ΚΚΕ για τη ΛΑΡΚΟ, αποκαλύπτοντας τις κυβερνητικές μεθοδεύσεις

INTIME NEWS

Με την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια, το ΚΚΕ απαίτησε την απόσυρση της τροπολογίας, που βάζει στην τελική ευθεία την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ. Αίτημα που διατύπωσε η ειδική αγορήτρια του Κόμματος Διαμάντω Μανωλάκου, αναδεικνύοντας παράλληλα και τη μεθόδευση που ακολούθησε η κυβέρνηση για να περάσει την τροπολογία, την οποία κατέθεσε σε ένα άσχετο νομοσχέδιο για την ...απόσυρση ορισμένων πλαστικών.

Οπως ανέδειξε η Δ. Μανωλάκου, ουσιαστικά η κυβέρνηση θέλησε να περάσει τη νομοθετική ρύθμιση για τη ΛΑΡΚΟ σαν το κλέφτη, χωρίς καν να γίνει συζήτηση και να κληθούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και άλλοι φορείς να εκφράσουν γνώμη. «Είναι μια πρακτική δική σας και των προηγούμενων. Ανταγωνίζεστε μεταξύ σας», τόνισε, για να προσθέσει «δεν θέλετε να ακουστεί ότι οι πάνω από 1.200 εργαζόμενοι θα βρεθούν στον δρόμο και περιοχές ολόκληρες θα ερημώσουν».

«Δεν θέλετε συζήτηση για τη ΛΑΡΚΟ - επισήμανε - για να μην ακουστούν οι δυνατότητες παραγωγής που έχει και πώς αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη από τη σκοπιά όμως του λαού. Ούτε εσείς, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ θέλετε να αποκαλυφθούν οι διαχρονικές ευθύνες που έχετε. Εχετε συμβάλει στην απαξίωσή της, στο σχέδιο διάλυσής της, υλοποιώντας βήμα - βήμα τις κατευθύνσεις της ΕΕ, η οποία βεβαίως βάζει και πρόστιμα μόνο και μόνο για να βάλουν πιο εύκολα χέρι τα ευρωπαϊκά μονοπώλια στον πλούτο της ΛΑΡΚΟ, στον πλούτο της Ελλάδας. Για αυτόν τον πλούτο δεν μιλάει κανείς σας».

Προκλητικός ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, προσπάθησε να καταστήσει συνενόχους τους εργαζόμενους και συνολικά τον λαό, λέγοντας με κυνισμό ότι πρόκειται για «τροπολογίες διαδικαστικού χαρακτήρα», οι οποίες «είναι απολύτως αναγκαίες» για την «ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, της ΔΕΔΔΗΕ και της ΔΕΠΑ Υποδομών». Και πως οι ιδιωτικοποιήσεις «εκφράζουν την πολιτική της κυβέρνησης», για την οποία τάχα ψηφίστηκε από τον κόσμο. Χαρακτήρισε «σουρεαλιστική αντιπολίτευση» (!) τη δίκαιη κριτική του ΚΚΕ και τα αιτήματα των εργαζομένων, ενώ κατά τα συνηθισμένα επιδόθηκε στα γνωστά ψέματα και συκοφαντίες σε βάρος της ΛΑΡΚΟ και των εργαζομένων της. Τη χαρακτήρισε ως την «πιο προβληματική ελληνική εταιρεία εν λειτουργία», ότι «χρωστάει 600 εκατ. ευρώ», με τα «357 εκατ. ευρώ ή το 80% συνολικά των χρεών εταιρειών υψηλής τάσης στην Ελλάδα, να είναι προς τη ΔΕΗ» κ.ά.

«Είσαστε γελασμένος, αν με αυτούς τους αστεϊσμούς νομίζετε ότι θα σταματήσετε τη δράση των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ και θα παραδώσετε τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας στα συμφέροντα που θέλουν να τον εκμεταλλευτούν», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος.

Το ΚΚΕ στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό των εργατών της ΛΑΡΚΟ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Μαρίνος ανέφερε ότι η τροπολογία της κυβέρνησης φέρει «τη σφραγίδα της στρατηγικής της ΕΕ για την απελευθέρωση της Ενέργειας και του ορυκτού πλούτου της χώρας. Το βασικό κριτήριο της τροπολογίας, όπως και των άλλων κυβερνητικών μέτρων, είναι πώς θα υπηρετήσει πιο αποτελεσματικά τις ανάγκες, την κερδοφορία εγχώριων ή ξένων μονοπωλιακών ομίλων στις συνθήκες της βαθιάς καπιταλιστικής κρίσης, καταπατώντας τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα».

Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση αξιοποίησε το καθεστώς της ειδικής διαχείρισης που επέβαλε και σήμερα ρυθμίζει ζητήματα της διεξαγωγής των διαγωνισμών για την πώληση του εργοστασίου της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα και των μεταλλείων στην Εύβοια, στη Βοιωτία, στην Καστοριά, μέσα στο πλαίσιο της τελευταίας φάσης ενός πολύ επικίνδυνου σχεδιασμού» που έχει ξεκινήσει από το 2014 και με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όταν τέθηκε το ψεύτικο δίλημμα «ιδιωτικοποίηση ή κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ».

Τόνισε ότι η πολιτική της κυβέρνησης «δεν πρόκειται να νομιμοποιηθεί στη συνείδηση των εργαζομένων. Θα καταγραφεί (η κυβέρνηση) ως ένας ένοχος ενός ακόμα εγκλήματος κατά 1.200 και πάνω εργατικών οικογενειών για την αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας σε αυτές τις περιοχές».

Χαρακτήρισε χρεοκοπημένους τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης περί υπερχρέωσης της επιχείρησης, αναδεικνύοντας τις ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, «τόσο για την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος και τα χρέη που εμφανίζει η επιχείρηση στη ΔΕΗ όσο για τα διαφυγόντα κέρδη και το λεγόμενο πρόστιμο της ΕΕ».

«Οι εργάτες που εσείς συκοφαντείτε και τους δείχνετε τον δρόμο της ανεργίας, υπογράμμισε, έχουν θρηνήσει, κύριοι της ΝΔ και των άλλων κομμάτων που κυβέρνησαν, 80 νεκρούς, θύματα της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, έχουν φτύσει αίμα τόσα χρόνια και διεκδικούν το δίκιο τους, συνεχίζοντας με υπερηφάνεια για οκτώ μήνες έναν σκληρό αγώνα που έχει ήδη καταγραφεί στην Ιστορία του εργατικού κινήματος.

«Διαφημίζετε, πρόσθεσε, τα δισεκατομμύρια του λεγόμενου "Ταμείου Ανάπτυξης" και καταδικάσατε τη ΛΑΡΚΟ σε οικονομική ασφυξία. Τη ΛΑΡΚΟ, που κύριος μέτοχος είναι το κράτος και μέτοχοι η ΔΕΗ και η Εθνική Τράπεζα και θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί, να συνεχιστεί η λειτουργία της, να εξασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων». «Η δυνατότητα υπάρχει αλλά εσείς κάνατε τις επιλογές σας, για να στηρίξετε τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών ομίλων», σημείωσε ο Γ. Μαρίνος, ενώ έκανε καθαρό ότι «το ΚΚΕ στέκεται αποφασιστικά στο πλευρό των εργατών και των οικογενειών τους για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων που κατέκτησαν με αγώνες και θυσίες, και το Σάββατο θα είμαστε στη Λάρυμνα», στην απεργιακή συγκέντρωση.

Διαφωνίες στα «σημεία» και αλληλοκαρφώματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ, παριστάνοντας ότι «ανεβαίνει στα κεραμίδια» για την τροπολογία της ΛΑΡΚΟ, κατέθεσε και αυτός στη συνέχεια αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία. Ωστόσο, ο υπουργός Κ. Χατζηδάκης παρουσίασε στη Βουλή επιστολή του πρώην υπουργού Οικονομικών της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλ. Τσακαλώτου από τις 28 Μάρτη του 2019 στην αρμόδια Επίτροπο Ανταγωνισμού της ΕΕ, όπου στη σελίδα 9 ανέφερε ότι η κυβέρνηση «είναι έτοιμη να βρει μια λύση για τη ΛΑΡΚΟ σε συμφωνία με το Δίκαιο της ΕΕ. Αρκετοί επενδυτές έχουν εκφράσει ανεπισήμως το ενδιαφέρον τους και η Ελληνική Δημοκρατία είναι έτοιμη να εξετάσει όλες αυτές τις προτάσεις στο πλαίσιο ενός διαφανούς και ανοιχτού διαγωνισμού». «Μιλάγατε ήδη για επενδυτές για να πωληθεί η εταιρεία», ανέφερε ο Κ. Χατζηδάκης, δείχνοντας την ταύτιση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και στη συγκεκριμένη αντιλαϊκή εξέλιξη. Απαντώντας εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Σ. Φάμελλος, και καταθέτοντας τις πραγματικές αγωνίες του κόμματός του, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν εφαρμόζει καλά τη βάρβαρη στρατηγική της ΕΕ, λέγοντας ότι προωθεί μια ...«φέικ μετάβαση στην κυκλική οικονομία και την πράσινη ανάπτυξη», αφού «δεν προωθεί πραγματικές επενδύσεις και υπονομεύει την ασφάλεια δικαίου για την επιχειρηματικότητα». Με αποτέλεσμα «να ανησυχούν οι παραγωγοί των ΑΠΕ και να παραπονιούνται», ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ