ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Πρωτοβουλίες διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης

Σε σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών προχωρά η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. Με αφορμή οξυμένα προβλήματα, όπως το αίσχος των «ανοιχτών» και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων (καρπούζι, πατάτα, κηπευτικά, λάδι, αμνοερίφια κ.ά.), το υψηλό κόστος παραγωγής, την απαράδεκτη κατάσταση με τον ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, τις απώλειες εισοδήματος όσων έχουν πληγεί από την πανδημία, η Ομοσπονδία καλεί τους Αγροτικούς Συλλόγους και κάθε βιοπαλαιστή αγροτοκτηνοτρόφο να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, διεκδικώντας να πληρώνεται ο μόχθος και ο ιδρώτας τους, να επιβιώνουν οι οικογένειές τους. Ταυτόχρονα αναδεικνύει πως «η μεγάλη πλειοψηφία μας παραμένει απροστάτευτη υγειονομικά, με τις τεράστιες ελλείψεις στα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του νομού».

Σε αυτή τη βάση, η Ομοσπονδία καλεί τους βιοπαλαιστές αγρότες σε συγκέντρωση έξω από τα δικαστήρια της Αμαλιάδας, τη Δευτέρα 19/10, στις 9.30 π.μ., ενάντια στο «αγροτοδικείο» στο οποίο «σέρνεται» συνάδελφός τους.

Επίσης, την Τρίτη 20/10 οργανώνει κινητοποίηση με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, με σημείο συνάντησης στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, στις 12 το μεσημέρι.

Μεταξύ άλλων διεκδικεί: Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες. Φτηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες, ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών. Κάλυψη από το κράτος του χαμένου εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών όσων έχουν πληγεί από την πανδημία. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%. Καμία σκέψη για ιδιωτικοποίηση της ασφάλειας της παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές. Να καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος. Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ. Παύση πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής απαλλοτρίωσης, αναγκαστικής είσπραξης. Γρήγορη και έγκαιρη προμήθεια εμβολίων και δωρεάν εμβολιασμός των κοπαδιών για τον καταρροϊκό πυρετό.

Σύσκεψη για τα κτήματα αγροτών σε χωριά του Βόρειου Εβρου

Σύσκεψη αγροτών στη Φτελιά οργανώνει αύριο Σάββατο ο Αγροτικός Σύλλογος Τριγώνου Εβρου, στις 8 μ.μ., σε κεντρικό καφενείο του χωριού, μπροστά στον κίνδυνο να χάσουν τα χωράφια τους.

Οπως επισημαίνει, πολλοί αγρότες της περιοχής κινδυνεύουν να χάσουν τα χωράφια που τους διανεμήθηκαν ως ακτήμονες πριν 30 χρόνια και για τα οποία, ποτέ, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, δεν τους παραχωρήθηκαν τίτλοι κυριότητας. Πλέον, με τη διαδικασία του κτηματολογίου, βλέπουν τα αγροκτήματα αυτά να καταγράφονται ως ιδιοκτησία του Δημοσίου.

Στόχος της σύσκεψης είναι οι αγρότες να συντονίσουν τα βήματά τους και να διεκδικήσουν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δώσει λύση στο πρόβλημα, με νομοθετική ρύθμιση να τους χορηγηθούν δωρεάν τίτλοι κυριότητας για τα χωράφια που καλλιεργούν εδώ και τρεις δεκαετίες.

Σημειώνεται ότι το πρόβλημα αυτό ταλαιπωρεί για πολλά χρόνια εκατοντάδες ακτήμονες αγρότες σε περίπου 20 χωριά του Βόρειου Εβρου, που μέσα από τις καθυστερήσεις στην απόδοση των τίτλων κυριότητας σπρώχνονται να αγοράσουν τα χωράφια.

Προετοιμασία για αγωνιστικές παρεμβάσεις στην Αιτωλοακαρνανία

Τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες του νομού συζήτησε σε συνεδρίασή του το ΔΣ της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας.

Σε ανακοίνωσή του, επισημαίνει ότι οι παραγωγοί ελιάς καλαμών βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς «μεγάλες ποσότητες της περσινής σοδειάς παραμένουν απούλητες και σαπίζουν στους κάδους. Ενώ και για τη φετινή σοδειά τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Τα πρώτα σημάδια φάνηκαν από την πράσινη ελιά που άρχισε η αγορά, και οι τιμές είναι πολύ κάτω από το κόστος παράγωγης και για τους παραγωγούς ελαιολάδου η ίδια κατάσταση. Το ελαιόλαδο πουλιέται σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ φέτος η παραγωγή είναι μειωμένη εξαιτίας του καύσωνα 19-21 Μάιου 2020 που βρήκε τα δέντρα στην καρπόδεση, κάνοντας τεράστια ζημιά, μια ακόμη ζημιά που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ».

«Την ίδια τραγική κατάσταση βιώνουν και οι βιοπαλαιστές κτηνοτρόφοι. Χρόνια τώρα βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται, ενώ από την άλλη το κόστος να αυξάνεται. Ξεχειλίζει η αγανάκτηση για τον εμπαιγμό της κυβέρνησης που περιμένουν μήνες τώρα εκείνο το περίφημο τετράευρω», τονίζει η Ομοσπονδία.

Ταυτόχρονα, αναδεικνύει το πρόβλημα με τα κρούσματα καταρροϊκού πυρετού. Χιλιάδες κτηνοτρόφοι ζουν με τον εφιάλτη του 2014, όταν η ασθένεια αποδεκάτισε τα κοπάδια χωρίς να πάρουν ένα ευρώ αποζημίωση, αλλά και με την παντελή έλλειψη έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, καθώς με τις πρώτες έντονες βροχοπτώσεις, υπήρξαν στο νομό πλημμυρικά φαινόμενα, ειδικά στις παραποτάμιες περιοχές του Αχελώου.

Η Ομοσπονδία το προσεχές διάστημα οργανώνει περιοδείες και συσκέψεις σε όλο το νομό, για την ενημέρωση των αγροτών και για να φτάσει πλατιά το αγωνιστικό κάλεσμα.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΔ
Απολύει προσωπικό του ΕΛΓΑ ενώ οι ανάγκες αυξάνονται

Συζητήθηκε στη Βουλή σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου, ζητώντας να σταματήσουν οι απολύσεις 12 γεωπόνων εκτιμητών από τον ΕΛΓΑ οι οποίοι εργάζονταν επί χρόνια στον φορέα, μέσω δικαστικών αποφάσεων.

Συγκεκριμένα - τόνισε - είναι προκλητικό, τη στιγμή που υπάρχουν τεράστια κενά στη στελέχωση του ΕΛΓΑ με μόνιμο, ειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό, με αποτέλεσμα τις μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών και στις αποζημιώσεις, που υπερβαίνουν τους 12 μήνες, και την ώρα που χρειάζονται γεωπόνοι - εκτιμητές για να καταγράψουν τις ζημιές από τον «Ιανό», να κινείται διαδικασία απόλυσης εργαζομένων μέσω της δικαστικής οδού.

Επισήμανε πως «αυτοί οι υπάλληλοι παρέμεναν στη θέση τους με βάση πρωτόδικες αποφάσεις δικαστηρίων που τους είχαν δικαιώσει. Ωστόσο, ενάντια σε αυτές τις αποφάσεις, η τότε διοίκηση του ΕΛΓΑ, η προηγούμενη επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τους οδήγησε και πάλι στο Εφετείο, αν και τους υποσχόταν ότι θα έφερνε κάποια τροποποίηση».

Πρόσθεσε ότι «πρόκειται για ένα προσωπικό με πολύ μεγάλη εμπειρία, εξειδικευμένο στην εκτίμηση των ζημιών, και κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του ενώ καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες σε έναν υποστελεχωμένο οργανισμό, του οποίου αυξάνεται συνεχώς ο όγκος των εργασιών του».

Τέλος, ζήτησε την ενίσχυση του ΕΛΓΑ με μόνιμο προσωπικό, τόσο γεωτεχνικό όσο και διοικητικό, ώστε να εξασφαλίζονται η αμεσότερη καταγραφή ζημιών και η καταβολή αποζημιώσεων.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, επιβεβαίωσε την αντιλαϊκή «συνέχεια» των κυβερνήσεων και του αστικού κράτους, απαντώντας ότι η νέα διοίκηση του ΕΛΓΑ «δεσμεύεται από τις δικαστικές αποφάσεις», ενώ για τα μεγάλα κενά του Οργανισμού παρέπεμψε στην πρόσληψη εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (οκτάμηνες συμβάσεις).

Η βουλευτής του ΚΚΕ στη δευτερολογία της τόνισε πως η απόφαση αυτή είναι άδικη, αφού πριν από δέκα χρόνια είχαν δικαιωθεί πρωτόδικα και μάλιστα η απόφαση υποχρέωνε τη διοίκηση του ΕΛΓΑ να τους επαναπροσλάβει, καθώς θεωρούσε ότι είναι αναγκαίοι και ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Κάλεσε την κυβέρνηση να ξεπεράσει τις δυσκολίες που επικαλείται με την τήρηση των δικαστικών αποφάσεων, προτείνοντας να φέρει μία τροπολογία. Επισήμανε ακόμα πως «η μονιμοποίησή τους ως αορίστου χρόνου, όπως είναι και οι υπόλοιποι υπάλληλοι, δεν αποτελεί δημοσιονομικό κόστος, αφού ήδη πληρώνονται αυτοί οι άνθρωποι. Υπάρχει εξάλλου και ένα νομικό προηγούμενο με τις καθαρίστριες, και υπάρχει και το αποθεματικό του ΕΛΓΑ από τις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών για να αμείβονται. Είναι αναγκαίοι, γιατί έχουν πείρα και ειδικά σε αυτές τις δύσκολες καταστάσεις μπορούν να αποδώσουν πολλαπλάσια».

Συνεχίζοντας σημείωσε ότι σήμερα στον ΕΛΓΑ εργάζονται 287 γεωπόνοι εκτιμητές και 28 κτηνίατροι και κάθε χρόνο προσλαμβάνονται κατά μέσον όρο 160 εποχικοί, και πρόσθεσε πως «ο ΕΛΓΑ έχει το εξής χαρακτηριστικό: Δεν είναι φορέας αποδοχής στην κινητικότητα. Το αποτέλεσμα είναι κόσμος να φεύγει κάτω από την πίεση της εντατικής δουλειάς με άγχος. Μόνο το 2020 έφυγαν με κινητικότητα ή σύνταξη 40 γεωπόνοι εκτιμητές, δηλαδή περίπου το 18%. Συνεπώς, δεν μπορείτε να απολύετε έμπειρους γεωπόνους εκτιμητές».

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αθλιες συνθήκες για τους επόπτες Δημόσιας Υγείας

Εικόνες από τους χώρους στους οποίους καλούνται να εργαστούν οι επόπτες Δημόσιας Υγείας κατά τους υγειονομικούς ελέγχους δίνει στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής. Με μια σειρά φωτογραφιών από χώρους στους οποίους διενεργήθηκαν έλεγχοι τις προηγούμενες μέρες, αποτυπώνει βουνά σκουπιδιών και υλικού σε αποσύνθεση, που συνάντησαν εκεί οι επόπτες. Οι εργαζόμενοι είχαν αποφασίσει να προχωρήσουν σε αποχή από τις εξωτερικές εργασίες, απαιτώντας να τους διατεθούν τα αναγκαία μέσα για να εκτελούν την υπηρεσία τους. Ωστόσο η περιφερειακή αρχή της Αττικής προσέφυγε στα δικαστήρια, προκειμένου να κριθεί παράνομη και καταχρηστική η κινητοποίησή τους. Την ώρα που οι επόπτες Δημόσιας Υγείας βρίσκονται σε τέτοιους χώρους, «η περιφερειακή αρχή "πανηγυρίζει" γιατί με αγωγή της έβγαλε παράνομη την αποχή των εργαζομένων από την εξωτερική εργασία και προσπαθεί με αυταρχικές διαδικασίες να ασκήσει πιέσεις στο έργο τους», καταγγέλλει ο Σύλλογος. Υπενθυμίζει ότι εκτός από τα απαραίτητα μέσα προστασίας, στους εργαζόμενους δεν χορηγείται ούτε ανθυγιεινό επίδομα, αλλά ούτε και αποζημίωση για τις μετακινήσεις τους.

ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΝΑΟΥΣΑΣ
Συγκέντρωση εργατών - αγροτών σήμερα

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας εργατών και αγροτών θα πραγματοποιηθεί σήμερα Παρασκευή, στις 6 μ.μ., στην πλατεία της Επισκοπής στη Νάουσα, με αίτημα εδώ και τώρα οι βιομήχανοι και μεγαλέμποροι να πληρώσουν όσα χρωστάνε σε εργάτες και αγρότες. Την κινητοποίηση οργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ημαθίας - Πέλλας και ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Οπως καταγγέλλουν, δεκάδες εργαζόμενοι στην περιοχή, που εργάστηκαν ή εργάζονται στα διαλογητήρια, παραμένουν απλήρωτοι για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Στην πλειοψηφία τους δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε στο ταμείο ανεργίας, χάνουν επιδόματα γιατί δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις που ορίζουν οι αντεργατικοί νόμοι. Την ίδια ώρα, απλήρωτοι είναι και οι αγρότες της περιοχής για την παραγωγή που έχουν παραδώσει και ταυτόχρονα βρίσκονται αντιμέτωποι με τις χαμηλές τιμές των προϊόντων τους, τη φοροληστεία, το εμπάργκο, τις καταστροφές κ.λπ.

Κινητοποιήσεις για δεδουλευμένα στη «Βαρβαρέσος»

Με 4ωρες στάσεις εργασίας, με πρώτη την Τρίτη 20/10, και άλλες μορφές αγώνα, το Σωματείο Εργαζομένων στην «Ευρωπαϊκή Νηματουργία Βαρβαρέσος ΑΕ» οργανώνει την πάλη των εργαζομένων για την πληρωμή των δεδουλευμένων και τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Παράλληλα, προτίθεται να ζητήσει τριμερή συνάντηση στο ΣΕΠΕ Ημαθίας προκειμένου να απαιτήσει άμεσα να προχωρήσει σε μηνύσεις για μη καταβολή δεδουλευμένων (υπόλοιπα Φλεβάρη, Μάρτη, Σεπτέμβρη) και πληρωμή άδειας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ