Πέρα από την «επίσπευση» του «Turkish Stream», Ερντογάν και Πούτιν συζήτησαν και τη στρατιωτική συνεργασία των δύο πλευρών
Ο μεν Ερντογάν εμφανίστηκε «απόλυτα πεπεισμένος ότι η εξομάλυνση των τουρκο-ρωσικών σχέσεων θα αναπτυχθεί με πλήρη ταχύτητα», ο δε Πούτιν επιβεβαίωσε το «ενδιαφέρον της Ρωσίας» στην κατεύθυνση αυτή.
Η ατζέντα της συνάντησης των δυο ηγετών έδειξε ότι η συνεργασία των δυο χωρών θα έχει μέλλον - τουλάχιστον με τα σημερινά δεδομένα - αλλά και ότι αυξημένη σημασία θα αποκτήσει η επέκτασή της σε τομείς εκτός της οικονομίας, πλευρά που θα διευρύνει και τις προεκτάσεις μιας συστηματικής σύσφιξης των δεσμών Αγκυρας - Μόσχας. Βεβαίως, η όποια επαναπροσέγγιση δεν ακυρώνει αντιθέσεις και διαφωνίες που μένουν βαθιές, όπως π.χ. για τη Συρία τη μετάβαση στη «μετά Ασαντ» εποχή. Ωστόσο, πρόκειται για μια επαναπροσέγγιση που σίγουρα δεν θα είναι απλή, όπως επίσης, σίγουρα, δεν περνά απαρατήρητη από τα υπόλοιπα ιμπεριαλιστικά επιτελεία.
Ως αποτελέσματα της συνάντησης Πούτιν - Ερντογάν, αλλά και επαφών άλλων αξιωματούχων που έγιναν τις τελευταίες μέρες, ξεχωρίζουμε τα εξής:
Την υπογραφή νέας απόφασης για τον αγωγό «Τουρκικός Αγωγός» (Turkish Stream), σύμφωνα με την οποία «επισπεύδεται» η κατασκευή του νέου αυτού ενεργειακού διαύλου που θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο για την εσωτερική αγορά της Τουρκίας, αλλά και μέσω Τουρκίας (και ελληνοτουρκικών συνόρων για την ακρίβεια) θα διοχετεύεται στην ευρωπαϊκή αγορά, «παραμερίζοντας» χώρες, όπως π.χ. την Ουκρανία, που μέχρι σήμερα λειτουργούσαν ως ενεργειακοί κόμβοι. Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», συμφωνήθηκε ότι μέχρι τέλη του 2019 θα τεθούν σε ταυτόχρονη λειτουργία και οι δύο γραμμές του δικτύου, με καθεμιά να μεταφέρει 15,75 δισεκατομμύρια κυβικά φυσικού αερίου το χρόνο.
Σχετικά με την κατασκευή του πρώτου εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας στην Τουρκία, στο Ακούγιου της νότιας επαρχίας Μερσίν (έργο που έχει αναλάβει ο ρωσικός κολοσσός «Ροσατόμ»), ο Πούτιν ανέλαβε να εξηγήσει: «Θα ήθελα να επισημάνω ότι η συνεργασία μας δεν αφορά απλά στην κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής Ενέργειας. Πρόκειται για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου ενεργειακού τομέα υψηλής τεχνολογίας στην Τουρκία, με μεταφορά τεχνολογίας και εκπαίδευση προσωπικού. Πάνω από 200 μελλοντικοί Τούρκοι εμπειρογνώμονες σπουδάζουν αυτή την ώρα που μιλάμε στη Ρωσία».
Μεταξύ άλλων, σε συνάντηση των υπουργών Οικονομίας των δύο χωρών ανακοινώθηκε και ότι μέχρι τα τέλη του 2017 αναμένεται να ολοκληρωθεί Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου, που θα αφορά υπηρεσίες και επενδύσεις σε άλλους τομείς, ενώ συγκροτήθηκε και Κοινή Οικονομική Επιτροπή. Επίσης, η Μόσχα έδωσε «πράσινο φως» για εκπτώσεις στις τιμές του ρωσικού αερίου που προμηθεύεται η Τουρκία, όπως και για την άρση κι άλλων εμποδίων που είχαν τεθεί όσον αφορά τις εξαγωγές τουρκικών οπωροκηπευτικών προϊόντων στη Ρωσία.
Ερντογάν και Πούτιν συζήτησαν και άλλα «πολύ ευαίσθητα θέματα», όπως το συριακό ζήτημα που, σύμφωνα με τον Ερντογάν, «εξετάστηκε απ' όλες τις πλευρές» και ζητήματα «σχετικά με την επιχείρηση "Ασπίδα υπεράσπισης του Ευφράτη"» (που ο τουρκικός στρατός συνεχίζει στη Βόρεια Συρία). «Αξιολογήσαμε πώς θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε», πρόσθεσε ο Τούρκος Πρόεδρος χωρίς άλλες διευκρινίσεις και «συζητήσαμε ειδικά για το ποια στρατηγική μπορούμε να επιλέξουμε για να προσφέρουμε ανθρωπιστική βοήθεια».
Ομως, όπως επιβεβαίωσε προχτές και ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, «πράγματι, θέματα σχετικά με τη στρατιωτική και την τεχνολογική συνεργασία ήταν στην ατζέντα των επαφών μεταξύ Πούτιν και Ερντογάν», προσθέτοντας ότι «διάφορα εναέρια αμυντικά συστήματα θίχτηκαν (στη συζήτηση)».
Είχαν προηγηθεί δημοσιεύματα και ρεπορτάζ (όπως του τουρκικού δικτύου NTV, ότι η Αγκυρα εξετάζει και το ενδεχόμενο απόκτησης ενός ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας. Πάντως, ο Πεσκόφ υποστήριξε ότι «αν η τουρκική πλευρά εκφράσει επιθυμία, η Ρωσία μπορεί να σκεφτεί την πιθανότητα παράδοσής τους στην Τουρκία με διάφορες τροποποιήσεις». Συμπλήρωσε, βέβαια, ότι «πρόκειται για ένα καθαρά εμπορικό ζήτημα», αλλά και «έναν πολύ ευαίσθητο τομέα συνεργασίας».
Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, μίλησε για «απόφαση» που έλαβαν οι δυο πλευρές να συνεργαστούν στη στρατιωτική βιομηχανία και συνέχισε ως εξής: «Θα εξετάσουμε την καλύτερη προσφορά που θα ανταποκρινόταν στις ανάγκες και τα εθνικά μας συμφέροντα και είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε με (όλους) όσους κάνουν τις προσφορές». Σύμφωνα μάλιστα με το ρεπορτάζ της «Σαμπάχ», ο Καλίν χαρακτήρισε «φυσιολογικό» η Τουρκία να διαθέτει εναέρια συστήματα αεράμυνας όταν υπάρχουν εσωτερικές και εξωτερικές τρομοκρατικές απειλές που στοχοποιούν την ασφάλειά της. «Ο Πρόεδρος Ερντογάν συζήτησε στο κύριο πλαίσιο με τον Πρόεδρο Πούτιν και συμφώνησαν στη γενική γραμμή» κατέληξε, σε συνέντευξη Τύπου σχετικά με τα αποτελέσματα των ρωσο-τουρκικών συναντήσεων.
Μια ματιά σε σχόλια αστικών ΜΜΕ
«Αυτό που ανησυχεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλους δεν είναι οι τουρκικές ντομάτες (σ.σ. και η επανεξαγωγή τους στη Ρωσία). Είναι ότι η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Αγκυρας και Μόσχας θα μπορούσε να μεταφραστεί σε στενότερη συνεργασία σχετικά με πολιτικές προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένης της συριακής κρίσης», σχολίασε σε βασικό της άρθρο η διαδικτυακή έκδοση της «Σαμπάχ» την περασμένη Πέμπτη.
Με τίτλο «η επαναπροσέγγιση Τουρκίας - Ρωσίας, υπογραφή μελλοντικών ζητημάτων για τις ΗΠΑ», η φιλοκυβερνητική «Σαμπάχ» σημείωνε ότι «οι ΗΠΑ έχουν ανάγκη να προσδιορίσουν σωστά τα εθνικά τους συμφέροντα στη Μέση Ανατολή και να δράσουν αντίστοιχα αν θέλουν οι περιφερειακοί παράγοντες να τις λάβουν σοβαρά υπόψιν». Υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία «δεν οπισθοχωρεί στο θέμα της Συρίας», η εφημερίδα τόνιζε ότι «η πολιτική απομονωτισμού της κυβέρνησης Ομπάμα ... ανάγκασε την Τουρκία να ψάξει για εναλλακτικούς εταίρους» και χαρακτηρίζοντας την Ουάσινγκτον «αναξιόπιστη» ως συνεργάτη, επισήμανε:
«Ως απάντηση, η Τουρκία ακολούθησε μια πολιτική ποικιλομορφίας στη διεθνή αρένα ώστε να μάθει να εργάζεται με μεγάλο αριθμό εταίρων για τη διαχείριση πιεστικών προβλημάτων και την υλοποίηση των στόχων της. Αντί να βασιστούν στην Ουάσιγκτον, οι Τούρκοι συμπέραναν ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την αντιμετώπιση περιφερειακών προκλήσεων είναι η προώθηση της περιφερειακής συνεργασίας». Ενώ μεταξύ άλλων το άρθρο κατέληγε: «Ο επόμενος πρόεδρος (των ΗΠΑ) πρέπει να επανεξετάσει την εξωτερική πολιτική για να κερδίσει ξανά καρδιές και μυαλά στην Τουρκία και άλλα απογοητευμένα σύμμαχα έθνη. Εκτός αν η Ουάσιγκτον διορθώσει την πορεία της, η συνεργασία της Αγκυρας με τη Μόσχα θα διαγράψει μόνο την αρχή μιας επικίνδυνης τάσης για τα αμερικανικά συμφέροντα».
Αλλά και στα αστικά επιτελεία της Ρωσίας, αν και οι τόνοι είναι πιο «προσεκτικοί», γίνονται αντίστοιχες επισημάνσεις: «Αυτή η συμμαχία, προτείνοντας ότι μόνο τα έθνη της περιφέρειας μπορούν να βρουν λύσεις για τα προβλήματα της περιφέρειας, αποτελεί ένα αξιόλογο βήμα που δημιουργεί αληθινές δυνατότητες να φέρει μακρά ειρήνη για ολόκληρο τον κόσμο», υπογράμμιζε από τις 5 Οκτώβρη η «Πράβντα». «Δεν πρέπει να αποτελεί έκπληξη το ότι ορισμένοι κύκλοι που τρέφονται από πολέμους στοχοποιούν αυτήν τη συμμαχία. Αυτό που πρέπει να κάνουν τα 230 εκατομμύρια της Ρωσίας και της Τουρκίας είναι να προστατέψουν τους κοινούς τους στόχους με όλη τους τη δύναμη και εργασία και να δυναμώσουν περαιτέρω αυτήν την ενότητα».
Ασφαλώς, τις εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας και Ρωσίας τις παρακολουθούν στενά τα επιτελεία σε Ουάσιγκτον, Βρυξέλλες κ.τ.λ. αναμένοντας περισσότερα στοιχεία και διευκρινίσεις για να εκτιμήσουν αν πρέπει να αντιδράσουν και πώς.
Πάντως, δεν πρέπει να περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι η περίοδος στην οποία Αγκυρα - Μόσχα ενισχύουν τη συνεργασία τους, είναι περίοδος που η Αγκυρα διατηρεί υψωμένους τόνους απέναντι στην Ουάσιγκτον (εξαιτίας της στήριξης προς τους Κούρδους της Συρίας κ.τ.λ.), ενώ «τριβές» υπάρχουν και στις σχέσεις της Αγκυρας με τις Βρυξέλλες. Βεβαίως, οι σημερινές «δυσκολίες» στις σχέσεις της με τη Δύση παραμένουν για την Τουρκία ένας μοχλός για παζάρια με εταίρους που προς το παρόν δε θέλει να εγκαταλείψει εντελώς. Επιπλέον, υπάρχουν και πλευρές που δείχνουν πως ορισμένοι δίαυλοι δείχνουν «αντοχές», προφανώς γιατί τα αντίστοιχα ιμπεριαλιστικά επιτελεία εκτιμούν ότι ωφελούνται τα σχέδιά τους. Ετσι, έχει αξία η απόφαση που πήρε μεσοβδόμαδα το υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας, να αυξήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις που θα παρέχονται για τη λειτουργία και τη συντήρηση των ΝΑΤΟικών συστημάτων AWACS στην τουρκική επαρχία Κόνια, στο πλαίσιο του πολέμου «κατά της τρομοκρατίας». Η εξέλιξη αφορά βέβαια και την προσπάθεια του Βερολίνου να ενισχύσει την παρουσία του στη Μέση Ανατολή, πλαίσιο στο οποίο εντάσσονται και τα σχέδια για ενίσχυση των γερμανικών εγκαταστάσεων και δυνάμεων στο Ιντσιρλίκ.