ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2015
Σελ. /20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΜΒΟΛΙΚΗ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ολοι στον αγώνα! Ολοι στα σημερινά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ!

Δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις έδωσαν, χτες, το «παρών» στη διαδήλωση έξω από το υπουργείο, όπου ήταν προγραμματισμένη να γίνει η παρουσίαση του πορίσματος - λαιμητόμος για το Ασφαλιστικό

Το γιγαντοπανό στην πρόσοψη του υπουργείου Εργασίας
Το γιγαντοπανό στην πρόσοψη του υπουργείου Εργασίας
Με ένα γιγαντοπανό στην πρόσοψη και με μια μαζική συγκέντρωση στην είσοδο, βρήκε το ξημέρωμα το υπουργείο Εργασίας, όπου το μεσημέρι είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί το πόρισμα της «Επιτροπής σοφών» για το Ασφαλιστικό από τον Γ. Κατρούγκαλο.

Η φιέστα για την παρουσίαση του πορίσματος μεταφέρθηκε τελικά στη Βουλή και η δημοσιοποίησή του επιβεβαίωσε τον Αρμαγεδδώνα που έρχεται για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να κλιμακώσει την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση με το μανδύα του «διαλόγου» και με «πιλότο» ένα πόρισμα που συνέταξαν άνθρωποι δοκιμασμένοι στο πέρασμα αντιασφαλιστικών μέτρων, απαντήθηκε όπως έπρεπε από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα.

Η συνέχεια θα δοθεί σήμερα, Παρασκευή, ακόμα πιο αποφασιστικά, ακόμα πιο μαζικά, με τη συγκέντρωση που διοργανώνουν Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Εργατικά Κέντρα στην Ομόνοια, στις 6.30 μ.μ., την ώρα που στη Βουλή θα συζητιέται και θα ψηφίζεται το κυβερνητικό πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα του μνημονίου.

Νωρίτερα, στις 11 π.μ., στην είσοδο του υπουργείου, το ΠΑΜΕ θα παραχωρήσει ανοιχτή συνέντευξη Τύπου με θέμα το πόρισμα και τις εξελίξεις γύρω από την Κοινωνική Ασφάλιση.

Χτες, με μια αιφνιδιαστική κίνηση, εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους, που τα συνδικάτα τους πρωτοστατούν στην οργάνωση της πάλης, μπήκαν πριν ξημερώσει στο υπουργείο, ανέβηκαν στην ταράτσα και από εκεί κρέμασαν το πανό που έγραφε: «Δούλοι του 21ου αιώνα δε θα γίνουμε. Οχι στη διάλυση της Κοινωνικής Ασφάλισης, στις ομαδικές απολύσεις, στους πλειστηριασμούς, στη φτώχεια, στην ανεργία. Συλλαλητήριο Πέμπτη 22 Οκτώβρη. Απεργία Πέμπτη 12 Νοέμβρη».

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή κινητοποίηση
Την ίδια ώρα, συγκροτούνταν στην είσοδο του υπουργείου μια μαζική συγκέντρωση, ενώ από την εξέδρα που στήθηκε λίγο αργότερα, δόθηκε βήμα σε δεκάδες εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων, που είτε συμμετείχαν στην κινητοποίηση είτε βρέθηκαν εκεί για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους.

Ανάμεσά τους, εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία και εκπαιδευτικοί, συνταξιούχοι, μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές, εργαζόμενοι στα πεντάμηνα και με άλλες ελαστικές μορφές απασχόλησης, εκπρόσωποι των αυτοαπασχολούμενων, συνδικαλιστές από τις αγωνιστικές συσπειρώσεις των αναπήρων. Εκ μέρους του ΚΚΕ στη διαδήλωση συμμετείχε ο Χρ. Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Γρήγορα, τα συνθήματα και τα τραγούδια από τα μεγάφωνα μπλέχτηκαν με τα κορναρίσματα διερχόμενων αυτοκινήτων που επευφημούσαν τη συγκέντρωση, ενώ χιλιάδες τρικάκια του ΠΑΜΕ έπεφταν από την ταράτσα του υπουργείου. Οψη άλλαξαν και οι δρόμοι γύρω από το υπουργείο, που στολίστηκαν με αφίσες του ΠΑΜΕ.

Οσο περνούσε η ώρα, τόσο πύκνωνε και εναλλασσόταν ο κόσμος που έφτανε στο χώρο της διαδήλωσης, καθώς μέχρι το μεσημέρι είχαν προγραμματιστεί κινητοποιήσεις στο υπουργείο από την ΟΓΕ και διάφορους κλάδους εργαζομένων, όπως οι εργαζόμενοι της «Euromedica» και οι μισθωτοί τεχνικοί.

Αργά το απόγευμα, στην εξέδρα ανέβηκαν μουσικά συγκροτήματα, την ώρα που δίπλα ετοιμάζονταν εδέσματα για τους συγκεντρωμένους, από εργαζόμενους στον Επισιτισμό - Τουρισμό. Μόνο όταν νύχτωσε για τα καλά άρχισε να «αραιώνει» κάπως ο κόσμος, ανανεώνοντας το ραντεβού για σήμερα, στην κατάληψη του υπουργείου που συνεχίζεται όλη μέρα, μέχρι το απογευματινό συλλαλητήριο στην Ομόνοια.

Στις 6.30 μ.μ. η συγκέντρωση στην Ομόνοια

Την ίδια ώρα, στο Αγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Για το σημερινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στις 6.30 μ.μ. στην Ομόνοια, έχουν οριστεί οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις, όλες στις 6 μ.μ.:

  • Σταδίου και Εμμ. Μπενάκη (Χαυτεία): Εργαζόμενοι σε Μέταλλο, Φάρμακο, Τύπο - Χαρτί, Χημική Βιομηχανία, Ενέργεια, Τρόφιμα - Ποτά, Κλωστοϋφαντουργία, Μεταφορές, Χρηματοπιστωτικό, Τηλεπικοινωνίες και Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
  • Πλατεία Κάνιγγος: Εργαζόμενοι σε Κατασκευές, Εμπόριο, Λογιστές, Ιδιωτικοί Υπάλληλοι, Επισιτισμός - Τουρισμός, Σύλλογοι Φοιτητών και Σπουδαστών, Σύλλογος Σπουδαστών Δημοσίων ΙΕΚ, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, Εργαζόμενοι στα ΑΕΙ - ΤΕΙ, Εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, στο Δημόσιο, σωματεία από το χώρο της Υγείας, Καλλιτέχνες, τα κλαδικά σωματεία Αττικής της ΠΑΣΕΒΕ, ο Σύλλογος Αυτοαπασχολούμενων Α' Αθήνας, Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς της Α' Αθήνας και του Γαλατσίου, των Μεσογείων και των Ανατολικών Συνοικιών.
  • Πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρ. Κοτζιά): Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς από τον Πειραιά, το Νότιο Τομέα της Αττικής και οι Συνταξιουχικές Οργανώσεις.
  • Πλατεία Καραϊσκάκη: Λαϊκές Επιτροπές και μαζικοί φορείς Δυτικού Τομέα Αττικής, του Βόρειου Τομέα Αττικής, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς από το Θριάσιο.

Επίσης, το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου δρομολογεί πούλμαν για την κινητοποίηση στην Ομόνοια, το οποίο θα αναχωρήσει στις 5 μ.μ. από το Αγαλμα Μεταλλωρύχου.

Κινητοποιήσεις σε άλλες πόλεις

Κινητοποιήσεις του ΠΑΜΕ για σήμερα, Παρασκευή, έχουν αποφασιστεί και στις παρακάτω πόλεις: Θεσσαλονίκη, 6.30 μ.μ., Αγαλμα Βενιζέλου, Αγρίνιο, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία, Αλεξανδρούπολη, 6.30 μ.μ., Δημαρχείο, Αλιβέρι, 7 μ.μ., άγαλμα Λιγνιτωρύχου, Αρτα, 7.30 μ.μ., πλατεία Κιλκίς, Δράμα, 7 μ.μ., κεντρική πλατεία, Ζάκυνθος, 8.30 μ.μ., Περιφέρεια, Ηράκλειο, 7 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας, Ικαρία, 8 μ.μ., πλατεία Ευδήλου, Καβάλα, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία, Καλαμάτα, 7 μ.μ., πλατεία 23ης Μάρτη, Κατερίνη, 7 μ.μ., συντριβάνι - πλατάνι, Κιλκίς, 7 μ.μ., πλατεία Ειρήνης (πικετοφορία), Λάρισα, 6.30 μ.μ, Εργατικό Κέντρο (πικετοφορία), Λέσβος, 6.30 μ.μ., Εργατικό Κέντρο (πικετοφορία), Ξάνθη, 6.30 μ.μ., κεντρική πλατεία, Πάτρα, 6.30 μ.μ., πλατεία Γεωργίου, Σέρρες, 8 μ.μ., ΚΕΔΗΣ (πικετοφορία), Χαλκίδα, 6.30 μ.μ., πλατεία Αγοράς (πικετοφορία).

Από τα γραφεία του ΟΑΣΑ στο υπουργείο Εργασίας

Φοιτητές και σπουδαστές με το πανό του ΜΑΣ έξω από το υπουργείο Εργασίας
Φοιτητές και σπουδαστές με το πανό του ΜΑΣ έξω από το υπουργείο Εργασίας
Φοιτητικοί Σύλλογοι και Επιτροπές Αγώνα του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών διοργάνωσαν, χτες το πρωί, μια πετυχημένη παράσταση διαμαρτυρίας στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΑ, όπου απέσπασαν μικρές, αλλά σημαντικές δεσμεύσεις για τους φοιτητές: Δεν θα καταργηθούν τα πάσο και τα μειωμένα εισιτήρια, θα αυξηθούν τα δρομολόγια (250, 608 και 242) που κατευθύνονται προς πανεπιστημιακά ιδρύματα, πάρθηκε πίσω η κατάπτυστη δήλωση για σύλληψη όποιου δεν έχει εισιτήριο και διαγράφηκε πρόστιμο σε φοιτητή με άνεργη μητέρα.

Η προσπάθεια των δυνάμεων καταστολής να εμποδίσουν τους φοιτητές να μπουν στο κτίριο έπεσε στο κενό. Οι φοιτητές οργανωμένα και με πείσμα προχώρησαν σε κατάληψη του γραφείου της διοίκησης, η οποία αρνιόταν να δεχτεί τους φοιτητές και κρυβόταν από τις ευθύνες της. Τη στήριξή τους στα δίκαια αιτήματα των φοιτητών εξέφρασαν συνδικαλιστές από το ΠΑΜΕ Μεταφορών που βρίσκονταν στο πλευρό τους. Αμέσως μετά, συγκροτημένα και φωνάζοντας συνθήματα, οι φοιτητές κατευθύνθηκαν στο υπουργείο Εργασίας, όπου τους υποδέχτηκαν με το πιο θερμό χειροκρότημα οι εργαζόμενοι που βρίσκονταν εκεί από το ξημέρωμα.

Κάτω τα χέρια από τα δικαιώματα των γυναικών!

Το πανό της ΟΓΕ κρεμασμένο στη βάση της εξέδρας που στήθηκε χτες έξω από το υπουργείο Εργασίας
Το πανό της ΟΓΕ κρεμασμένο στη βάση της εξέδρας που στήθηκε χτες έξω από το υπουργείο Εργασίας
«Γυναίκες διεκδικούμε: Κοινωνική Ασφάλιση, μόνιμη και σταθερή εργασία, δημόσια - δωρεάν Υγεία, προστασία μητρότητας». Με αυτό το σύνθημα στο πανό της πήρε μέρος στη χτεσινή κινητοποίηση η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας. Οι δυνάμεις της ΟΓΕ, που είχαν προγραμματίσει για χτες παράσταση διαμαρτυρίας στον υπουργό Εργασίας για τις δηλώσεις του για το Ασφαλιστικό και τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών, ενώθηκαν με το ΠΑΜΕ και την κινητοποίησή του. Η πρόεδρος της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, πήρε το λόγο στη συγκέντρωση και επισήμανε ότι οι γυναίκες πλήττονται διπλά και τριπλά από τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, καθώς δουλεύουν με ελαστικές σχέσεις εργασίας, μειωμένα ωράρια, μερική απασχόληση, αντιμετωπίζουν σε τεράστια ποσοστά την ανεργία και βλέπουν τη συνταξιοδότηση να γίνεται άπιαστο όνειρο.

Μια επιπλέον στάση για τρόλεϊ και λεωφορεία

Συνδικαλιστές από τις Μεταφορές μοιράζουν το κάλεσμα του ΠΑΜΕ μέσα σε τρόλεϊ
Συνδικαλιστές από τις Μεταφορές μοιράζουν το κάλεσμα του ΠΑΜΕ μέσα σε τρόλεϊ
Μια επιπλέον στάση, πέρα από τις προγραμματισμένες του δρομολογίου τους, έκαναν χτες τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ έξω από το υπουργείο Εργασίας. Μέλη της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ επιβιβάζονταν και μοίραζαν ανακοίνωση - κάλεσμα στο σημερινό συλλαλητήριο σε οδηγούς και επιβάτες. «Οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αρνούμαστε να οδηγούμε τα λεωφορεία, τα τρόλεϊ και τους συρμούς του Ηλεκτρικού και του Μετρό με το ένα χέρι στο τιμόνι και το άλλο στο μπαστούνι, στην ηλικία των 67 χρόνων», τόνισε ο Ηλίας Βάσης, εκ μέρους της Γραμματείας Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ, απευθύνοντας χαιρετισμό στην κινητοποίηση. Να σημειωθεί ότι η Ενωση Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, με πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ, αποφάσισε τη συμμετοχή της στο συλλαλητήριο στις 22 Οκτώβρη και στην απεργία στις 12 Νοέμβρη.

Με όργανα, καλό φαΐ και χορό

Phasma

Το βραδινό τραπέζι, με φακές, φασολάδα και σαρδέλες, έστησε έξω από το υπουργείο για τους διαδηλωτές που συνέχιζαν την κινητοποίησή τους μέχρι αργά το βράδυ, το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Λίγο μετά τις 8 το βράδυ στην εξέδρα ανέβηκαν μουσικοί από το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη» και τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο. Το κέφι άναψε και ο χορός δεν άργησε να στηθεί πάνω στη Σταδίου.

Διαμαρτυρία με έντονο συμβολισμό στην Πάτρα

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πάτρα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Πάτρα
Κουβαλώντας ένα (ζωντανό) συνάδελφό τους μέσα σ' ένα φέρετρο, για να καταδείξουν συμβολικά ότι η πολιτική της κυβέρνησης τούς οδηγεί από τη δουλειά κατευθείαν στον τάφο, εργαζόμενοι στους ΟΤΑ της Αχαΐας, αλλά και οικοδόμοι, μεταλλεργάτες, καθαριστές και οδηγοί εισέβαλαν χτες στο κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, διαμαρτυρόμενοι για τα σχέδια κατάργησης των ΒΑΕ στους κλάδους τους. Νωρίτερα, οι διαδηλωτές κύκλωσαν το κτίριο με απορριμματοφόρα. Στη μαζική κινητοποίηση καλούσαν το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας, το Συνδικάτο ΟΤΑ Νομού Αχαΐας, το Σωματείο Εργατών Καθαριότητας Δήμου Πάτρας, το Σωματείο Οδηγών - Χειριστών Δήμου Πάτρας και το Σωματείο Μετάλλου. Σε συνάντηση με το γγ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Διονύση Παναγιωτόπουλο, οι συνδικαλιστές κατήγγειλαν ότι η κυβέρνηση, μαζί με τους «εταίρους» ΕΕ - ΔΝΤ, θέλει να ενταφιάσει ό,τι απέμεινε από τα εργασιακά δικαιώματα και σήμερα έχουν βάλει στο στόχαστρο τα ΒΑΕ, που κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες.

Μηνύματα διεθνιστικής αλληλεγγύης

Από το βήμα της χτεσινής συγκέντρωσης στο υπουργείο Εργασίας, τη διαδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους της ΠΣΟ ο αναπληρωτής γγ, Βαλεντίν Πάντσο. Μηνύματα αλληλεγγύης στο ΠΑΜΕ έστειλαν συνδικαλιστικές οργανώσεις άλλων χωρών. Μεταξύ αυτών, η ΠΕΟ Κύπρου, το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Μετρό Στοκχόλμης Σουηδίας, SEKO Klubb 111 και η Συνομοσπονδία Βραζιλίας UST.

Το πόρισμα επιστρέφεται ως κουρελόχαρτο

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το πόρισμα της «Επιτροπής σοφών», το ΠΑΜΕ σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Το ΠΑΜΕ επιστρέφει ως κουρελόχαρτο το σημερινό πόρισμα της "Επιτροπής σοφών" και καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τους νέους και τις νέες, τις γυναίκες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους φτωχούς αγρότες να πάρουν αγωνιστική θέση μάχης ενάντια στην ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να απαλλαχτούν το κράτος και τα μονοπώλια από το κόστος της Κοινωνικής Ασφάλισης, έτσι ώστε να θωρακιστεί και να πολλαπλασιαστεί η κερδοφορία του κεφαλαίου. Την παραδίδουν στα αρπαχτικά των ασφαλιστικών εταιρειών και των επιχειρηματιών της Υγείας. Επιδιώκουν να μεταφέρουν για μια ακόμα φορά τη νέα λεηλασία των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων πάνω στις πλάτες των εργαζομένων, των νέων και των συνταξιούχων.

Οι νέες αντιασφαλιστικές προτάσεις να μείνουν στα χαρτιά! Καμία συνδικαλιστική οργάνωση δεν επιτρέπεται να μείνει θεατής, να μην πάρει σαφή και κατηγορηματική θέση ενάντια στο νέο έγκλημα. Καλούμε τα σωματεία μέσα από τα ΔΣ, τις ΓΣ και τις συλλογικές τους διαδικασίες να γυρίσουν τον κόσμο ανάποδα. Να μη μείνει εργαζόμενος, νέος, συνταξιούχος που δε θα μάθει για το σχεδιασμό διάλυσης της Κοινωνικής Ασφάλισης. Να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στο συλλαλητήριο στις 22 Οκτώβρη, να προετοιμαστούμε για πιο σκληρούς αγώνες, για απεργία στις 12 Νοέμβρη».

Διαδήλωσαν το αίτημα να σταματήσει η απληρωσιά

Στις άθλιες εργασιακές συνθήκες που επιφυλάσσουν για τους εργαζόμενους οι επιχειρηματίες στον κλάδο της Υγείας, αναφέρθηκε στο χαιρετισμό του από το βήμα της χτεσινής κινητοποίησης ο Δημήτρης Αλεξόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων και Διαγνωστικών Κέντρων. Την ώρα που η κινητοποίηση βρισκόταν σε εξέλιξη, στο υπουργείο συγκεντρώθηκαν εργαζόμενοι του ομίλου «Euromedica», καθώς για χτες ήταν προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση για το πρόβλημα της απλήρωτης εργασίας και των απολύσεων. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου, αν και ενημερώθηκε πως η κινητοποίηση δεν θα αποτελούσε εμπόδιο, για να παραστεί και να πραγματοποιηθεί η τριμερής, δεν εμφανίστηκε. Ετσι, η τριμερής μεταφέρθηκε για την επόμενη Πέμπτη, στις 11 π.μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ