ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Οχτώβρη 2011
Σελ. /16
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΤΖΕΝΤΑ
Κοινωνικά καταστροφική η αδιαφορία

Το «Θέατρο Νέου Κόσμου» και το «Θέατρο της Αλήθειας» παρουσιάζουν, σε σκηνοθεσία του Ενκε Φεζολάρι, την «Παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη. Δυο αδέρφια, η Ζωή και ο Αρης, ζουν απομονωμένα από τον έξω κόσμο, εξόριστοι στην ασφάλεια του δωματίου τους. Η μόνη τους επαφή με την πόλη και τους ανθρώπους είναι ένα «παράθυρο». Η ιδέα της παρέλασης, κάτω από το σπίτι τους, φαντάζει ως η μοναδική διέξοδος. Από το παράθυρο θα παρακολουθήσουν την έναρξη, την απρόσμενη εξέλιξη και την αποτρόπαια έκβαση της παρέλασης. Από το παράθυρο θα εισβάλει ο έξω κόσμος, που τόσον καιρό αποφεύγουν, και θα τους συντρίψει.

«Σε εποχές όπου η κατάρρευση του νόμου και του ήθους» - σημειώνει ο σκηνοθέτης της παράστασης - «εκμηδενίζει την ανθρώπινη υπόσταση, η ιδιώτευση έχει καταστροφικές συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο. Η μη συμμετοχή στα κοινά, η εκούσια απομόνωση, η αδιαφορία και προπαντός ο φόβος αντιμετώπισης της πραγματικότητας παραλύει και αποδυναμώνει όχι μόνο το ίδιο το άτομο, αλλά και τον περίγυρό του. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, γίνεται εμφανές πόσο οι ζωές μας είναι άρρηκτα δεμένες αφού οι πράξεις μας έχουν "πολιτικό" αντίκτυπο στους συνανθρώπους μας. Η αδιαφορία, λοιπόν, είναι καταστρεπτική πράξη... Μόνη σανίδα σωτηρίας τα όνειρα. Προσπαθώντας να κρατήσουν ακέραιη την αθωότητά τους, μέσα στους τέσσερις τοίχους, αποκτηνώνονται. Το οξυγόνο, η μόνη τους τροφή. Αυτοεξόριστοι στην Εδέμ κατασπαράζουν ο ένας τον άλλον για να επιβιώσουν. Το αδηφάγο τέρας, όμως, θα εισβάλει με τα γαλανόλευκα χρώματα της παρέλασης, επιβεβαιώνοντας πως οι άνθρωποι είμαστε μέρος της ιστορίας και η ιστορία είναι βαμμένη με αίμα».

Σκηνικά - κοστούμια: Δάφνη Κούτρα / Τheia (Θεοδώρα Προβοπούλου). Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης. Κίνηση: Χαρά Κότσαλη. Παίζουν: Μάνος Καρατζογιάννης, Βασιλική Τρουφάκου. Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη, έως 22 του Φλεβάρη.


Κυριακή 16/10
  • «Σπάρτακος» από το Ρωσικό Μπαλέτο του Γιούρι Γκριγκορόβιτς
    «Σπάρτακος» από το Ρωσικό Μπαλέτο του Γιούρι Γκριγκορόβιτς
    Εργα - σταθμούς της ρώσικης μουσικής, αναγνωρισμένα παγκοσμίως ως παραδείγματα συνθετικής ευφυΐας και ρηξικέλευθων πρακτικών, παρουσιάζει η Αθηναϊκή Συμφωνική Ορχήστρα Νέων, στις 11.30 το πρωί, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Θα ακουστούν δημιουργίες των Μποροντίν, Τσαϊκόφσκι, Μουσόργκσκι, Προκόφιεφ, Στραβίνσκι και Σοστακόβιτς.
  • Ενα πρόγραμμα με διαλεχτά λαϊκά τραγούδια, από το '50 μέχρι σήμερα, παρουσιάζει η Φωτεινή Βελεσιώτου στην «Αυλαία» (Αγίου Ορους 15, Βοτανικός, 2103474074) από σήμερα και κάθε δεύτερη Κυριακή.
  • Η Μελίνα Τανάγρη, με τη συνοδεία του Αντώνη Παλαμάρη στο πιάνο, ερμηνεύει (8.30 μ.μ.) στο «Almaz» (Τριπτολέμου 12, Γκάζι, 210 3474763) τραγούδια καινούργια και παλιά, ελληνικά και ξένα.
Δευτέρα 17/10
  • Ενα μεγάλο αφιέρωμα στον Ρέι Τσαρλς παρουσιάζει η Ορχήστρα Τζαζ του Concertgebouw του Αμστερνταμ, στις 8.30 μ.μ., στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Διασκευές των μεγαλύτερων επιτυχιών του θρυλικού τραγουδιστή και συνθέτη ερμηνεύει η Madeline Bell.
  • Το έργο «Υπό το μηδέν» του Αμπελ Θαμόρα ανεβαίνει για πρώτη φορά στην Ελλάδα, κάθε Δευτέρα - Τρίτη, για λίγες μόνο παραστάσεις στο θέατρο «Π.Κ.» (Κασομούλη 30 - Ρενέ Πυώ 2 , Νέος Κόσμος, 210.9011677). Παίζουν: Πέτρος Λαγούτης, Νεκτάριος Λουκιανός. Μετάφραση: Μαρία Χατζηεμμανουήλ - Δημήτρης Ψαρράς. Σκηνοθεσία: Λίνα Ζαρκαδούλα.
  • Ρέι Τσαρλς
    Ρέι Τσαρλς
    Στο «Θέατρο Ιλίσια» ξεκινούν (για πέμπτη χρονιά στην Αθήνα) οι παραστάσεις του έργου του Χάουαρντ Ζιν «Ο Μαρξ στο Σόχο», με τον Αγγελο Αντωνόπουλο στο ρόλο του Καρλ Μαρξ και σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καραγιαννοπούλου. Παραστάσεις: Δευτέρα και Τρίτη (9 μ.μ.).
Τρίτη 18/10
  • «Kαναρίνι μου γλυκό» τιτλοφορείται η παράσταση - αφιέρωμα στη σπουδαία ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου, Ρόζα Εσκενάζυ, στις 9.30 μ.μ., στο θέατρο Μπάντμιντον. Ερμηνεύουν η Yasmin Levi από το Ισραήλ, η Μάρθα Φριντζήλα και η Mehtap Demir από την Τουρκία, πλαισιωμένες από πολυεθνική ορχήστρα μουσικών.
  • Στο φουαγιέ του «THEATRO VICTORIA» κάνει πρεμιέρα το έργο «...Με τη Βούλα» της Σταυρούλας Ζάμπρα. Ενας μονόλογος που ερμηνεύει η Χαρά Τσιώλη υπό τη σκηνοθετική καθοδήγηση του Γιάννη Μποστατζόγλου. Κάθε Τετάρτη και Πέμπτη.
Τετάρτη 19/10
  • Στο θέατρο Μπάντμιντον, το «Grigorovich Ballet theatre of Russia», με την καθοδήγηση του μεγάλου χορογράφου Γιούρι Γκριγκορόβιτς, παρουσιάζει την ιστορική χορογραφία του για τον δούλο μονομάχο «Σπάρτακο» (σύνθεση Χατσατουριάν) που σήκωσε το ανάστημά του στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία (μέχρι και 21/10).
  • Ο μεγάλος Ισπανός ζωγράφος Φρανσίσκο Γκόγια και ο κορυφαίος συνθέτης Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν «συναντώνται» στην έκθεση με τίτλο «Εκκωφαντικοί ήχοι δύο θαυμάσιων κωφών», που εγκαινιάζεται στο Τελλόγλειο Ιδρυμα Τεχνών του ΑΠΘ. Διάρκεια μέχρι 29/1.
Πέμπτη 20/10
  • Φωτεινή Βελεσιώτου
    Φωτεινή Βελεσιώτου
    Το «Θέατρο του Νέου Κόσμου» επαναλαμβάνει το έργο «Μια τεράστια έκρηξη» του Βασίλη Μαυρογεωργίου, για 20 μόνο παραστάσεις, στο «ΘΕΑΤΡΟΝ» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254. Σκηνοθεσία Βασίλης Μαυρογεωργίου - Κώστας Γάκης. Παίζουν: Γιώργος Πυρπασόπουλος, Κατερίνα Μαυρογεώργη, Μαρία Φιλίνη.
Παρασκευή 21/10
  • «Tαμείο αλλεργίας» τιτλοφορείται η μουσική παράσταση που κάνει πρεμιέρα στην «Ακτή στην οδό Πειραιώς» (Πειραιώς 178 & Λαμίας 4, 210 3418.020). Επί σκηνής οι Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Σάκης Μπουλάς, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιάννης Κούτρας, Δημήτρης Σταρόβας, Γιάννης Ζουγανέλης. Πρόγραμμα κάθε Παρασκευή και Σάββατο.
  • «Θεοί και Δαίμονες», «Δίπλα στο Ποτάμι» (Λάμπρου Κατσώνη 189, Αγιοι Ανάργυροι, 210 2610444), όπου ξεκινούν τις εμφανίσεις τους οι «Χαΐνηδες». Προσκεκλημένοι τους, ο Ψαραντώνης, οι μουσικοί Θ. Ρέλλος (σαξόφωνο), Κλ. Αντωνίου (ηλ. κιθάρα) και η πρωτοχορεύτρια - ακροβάτισσα Χρ. Σουγιουλτζή. Πρόγραμμα, κάθε Παρασκευή και Σάββατο.
  • Συναυλία και έκθεση ζωγραφικής του Θάνου Ανεστόπουλου, στην «Αυλαία» (Αγίου Ορους 15, Βοτανικός, 2103474074) με τη συμμετοχή νέων συγκροτημάτων.
  • Ο Pat Martino, ένας από τους πιο αυθεντικούς, βασισμένους στην τζαζ κιθαρίστες, εμφανίζεται σήμερα και αύριο, στη μουσική σκηνή «Αθηνά» (Λ. Ποσειδώνος 3, παραλία Ν. Φαλήρου - Μοσχάτου, 210-4813605).
Σάββατο 22/10
  • Στο Θέατρο Μπάντμιντον, το «Grigorovich Ballet theatre of Russia», παρουσιάζει σήμερα και αύριο τη «Λίμνη των Κύκνων» του Τσαϊκόφσκι.
  • Τρεις σπουδαίοι ουτίστες, ο Χρίστος Τσιαμούλης, ο Νίκος Σαραγούδας και ο Haig Yazdjian ενώνουν τις δυνάμεις τους (10.30μμ), στην «Αυλαία» για ένα μουσικό πέρασμα από τις συγγενικές παραδόσεις του Αιγαίου, της Σμύρνης και της Ανατολής. Μαζί τους οι: Βαγγέλης Κάριπης (κρουστά) και Σωκράτης Σινόπουλος (πολίτικη λύρα).

Πασχαλίδης,Μαχαιρίτσας, Σταρόβας, Μπουλάς, Ζουγανέλης, Κούτρας
Πασχαλίδης,Μαχαιρίτσας, Σταρόβας, Μπουλάς, Ζουγανέλης, Κούτρας


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ