ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ ΛΑΡΚΟ
Αύριο η απεργία και η συγκέντρωση στο εργοστάσιο της Λάρυμνας

Με κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα συνεχίστηκαν χτες οι πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες

Από τη χτεσινή κατάληψη στα γραφεία της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα
Από τη χτεσινή κατάληψη στα γραφεία της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα
Με κατάληψη στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας στην Αθήνα χτες το πρωί συνέχισαν τα σωματεία εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ τις πολύμορφες πρωτοβουλίες τους μπροστά στην αυριανή απεργία σε όλες τις εγκαταστάσεις της εταιρείας και στην απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνουν στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα, στις 11 π.μ., ενάντια στο σχέδιο της κυβέρνησης για τεμαχισμό και πώληση της ΛΑΡΚΟ, με απόλυση και των 1.200 εργαζομένων της.

«Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ» έγραφε το μεγάλο πανό που ανάρτησαν τα σωματεία στην πρόσοψη του κτιρίου των γραφείων της εταιρείας, στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα χτες, μέρα ψήφισης στη Βουλή της τροπολογίας με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να βάλει τις τελευταίες «πινελιές» στο διαλυτικό σχέδιο.

Στη κινητοποίηση των σωματείων, στο πλευρό των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, βρέθηκαν ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, και αντιπροσωπείες σωματείων και φορέων από την Αθήνα και τη Λαμία.

Τη σταθερή στήριξη του ΚΚΕ στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων μετέφερε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας και της πλατιάς συμμετοχής των εργαζομένων και του λαού της ευρύτερης περιοχής στην απεργιακή συγκέντρωση, συνεχίζονται επίσης οι εξορμήσεις και περιοδείες στην περιοχή, ενώ σύμφωνα με την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων επόμενο βήμα θα είναι η οργάνωση και δεύτερης απεργίας μέσα στον Οκτώβρη.

Απευθυνόμενοι στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους όλης της χώρας, οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ καλούν σε έμπρακτη στήριξη του αγώνα τους με πολύμορφες δράσεις, όπως η συλλογή υπογραφών που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ηδη Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, πρωτοβάθμια σωματεία, σύλλογοι και φορείς δηλώνουν μέσα από ανακοινώσεις τη στήριξή τους στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και παράλληλα προετοιμάζουν την παρουσία τους στην απεργιακή συγκέντρωση.

Στην κατεύθυνση αυτή, τα σωματεία της Αττικής που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ καλούν σε συμμετοχή στην αυριανή απεργιακή συγκέντρωση στη Λάρυμνα. Για τον λόγο αυτό, το Σάββατο θα ξεκινήσουν λεωφορεία στις 8 π.μ. από την πλατεία Καραϊσκάκη. Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στα σωματεία.

«Να βουλιάξει ο τόπος!»

Σε μαζική συμμετοχή στην αυριανή απεργία καλεί το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, τονίζοντας σε ανακοίνωσή του:

«Το "(αντι)κοινωνικό πακέτο" έχει ανακοινωθεί: Σταματούν τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ, απολύουν όλους τους εργαζόμενους. Η Γενική Συνέλευση των εργαζομένων το απέρριψε. Απαιτεί ΛΑΡΚΟ ανοιχτή, καμία απόλυση. Το Σάββατο 17 Οκτωβρίου το πρωί να βουλιάξει η ΛΑΡΚΟ από την κοσμοπλημμύρα».

Σε άλλο σημείο επισημαίνει πως «το κύριο είναι να μη σταματήσει η λειτουργία της ΛΑΡΚΟ ούτε για ένα λεπτό της ώρας. Να εξασφαλιστεί η ενιαία παραγωγική διαδικασία εργοστασίου και μεταλλείων, να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας και για αυτό είμαστε ενάντια στην ιδιωτικοποίηση - εκποίηση της ΛΑΡΚΟ».

Αναφερόμενο στα ψέματα που αραδιάζουν στους εργαζόμενους τα τσιράκια της κυβέρνησης για να τους μπερδέψουν, όπως ότι «η ΛΑΡΚΟ δεν κλείνει, θα την πάρει ιδιώτης», ότι τάχα «και θα τα πάρουμε και ανοιχτό θα μείνει και όλοι θα δουλεύουμε» κ.ά., το Συνδικάτο σημειώνει πως αυτά είναι «η συντονισμένη κυβερνητική προπαγάνδα από μηχανισμό της κυβέρνησης που θέλει να περάσει χωρίς αντιδράσεις το σταμάτημα της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, την εκποίησή της σε μεγάλα συμφέροντα και την απόλυση όλων των εργαζομένων».

Το Συνδικάτο τονίζει πως η μάχη δεν είναι «μια κι έξω» και αναφέρεται στην πείρα που υπάρχει μέχρι τώρα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «με τους αγώνες μας δεν τους δώσαμε το περιθώριο να σταματήσουν τη λειτουργία, κρατήσαμε τη ΛΑΡΚΟ ανοιχτή (...) είμαστε στις δουλειές μας και συνεχίζουμε να δίνουμε τη μάχη».

Αλληλεγγύη από την ΟΓΕ

Τον αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ στηρίζει και η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) και καλεί στην αυριανή συγκέντρωση στο εργοστάσιο στη Λάρυμνα.

«Καλούμε τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου να ενώσουμε τις φωνές μας με τους εργαζόμενους, τις εργαζόμενες στη ΛΑΡΚΟ και τις οικογένειές τους, ενάντια στην εκποίηση της επιχείρησης, για τη διασφάλιση της ενιαίας παραγωγικής διαδικασίας της ΛΑΡΚΟ, εργοστασίου και μεταλλείων, για τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας, "μόνιμων" και εργαζομένων στις εργολαβίες, και των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων τους», αναφέρει στην ανακοίνωσή της.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Απεργιακό μήνυμα κόντρα σε εκβιασμούς και απεργοσπασία

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών
Συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Μεταφορών πραγματοποιήθηκε χτες μετά από κάλεσμα της ΔΑΣ ΟΑΣΑ, στο πλαίσιο της απεργίας στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και στα ΚΤΕΛ. Στη συγκέντρωση συμμετείχε και η Ομοσπονδία Συνδικάτων Μεταφορών Ελλάδας (ΟΣΜΕ).

Η απεργιακή κινητοποίηση έγινε ενάντια στην τραγική κατάσταση των αστικών συγκοινωνιών που θέτει καθημερινά σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των επιβατών και των ίδιων των εργαζομένων, καθώς ο συνωστισμός στα ΜΜΜ τα έχει μετατρέψει σε «υγειονομικές βόμβες». Ακόμα, εκδήλωσε την αντίθεση των εργαζομένων στα μέτρα της κυβέρνησης για παράδοση μέρους των αστικών συγκοινωνιών στα ΚΤΕΛ και σε άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Παρά τις πιέσεις και τους εκβιασμούς που δέχτηκαν οι εργαζόμενοι, παρά τα συνεχή απεργοσπαστικά δελτία Τύπου των συνδικαλιστικών πλειοψηφιών στα σωματεία της ΟΣΥ ΑΕ (λεωφορεία και τρόλεϊ), εκατοντάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργία. Σε περίπου 500 έφθασαν οι απεργοί στα λεωφορεία και στο 40% - 50% των εργαζομένων στα τρόλεϊ.

Χαρακτηριστικό μάλιστα των πιέσεων ήταν το μήνυμα που στελνόταν παραμονή της απεργίας στα κινητά των εργαζομένων στα τρόλεϊ: Διέδιδε το ψέμα ότι η απεργία γίνεται για τα συμφέροντα των ιδιοκτητών των ΚΤΕΛ, λέγοντας «για να περάσουν αιτήματα των ΚΤΕΛ αποφάσισαν εν κρυπτώ απεργία», εκφόβιζε, χρησιμοποιώντας την προβοκάτσια της κυβέρνησης ότι η απεργία «στρέφει τον κόσμο εναντίον μας» και κατέληγε «Δεν απεργούμε»!

Μέτωπο για την προστασία του λαού και των δικαιωμάτων

Η ΔΑΣ ΟΑΣΑ, με ανακοίνωσή της, χαιρετίζει «τους συναδέλφους, που, παρά τους εκβιασμούς, την τρομοκρατία και τις απειλές, έδωσαν δυναμική απεργιακή απάντηση, διεκδικώντας μέτρα προστασίας του λαού στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς καθώς και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των δικαιωμάτων τους, που γίνονται βορά στις ορέξεις των επιχειρηματικών ομίλων που διεκδικούν μέρος του συγκοινωνιακού έργου.

Οι ταξικές δυνάμεις στις αστικές συγκοινωνίες εδώ και μέρες έδωσαν τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας, κόντρα στις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, που εκφράστηκε κυρίως μέσα από τις παρατάξεις των ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ. Η απεργιακή μάχη αποτελεί παρακαταθήκη και αποδεικνύει τις διαθέσεις των εργαζομένων να συγκρουστούν με την κυβέρνηση και τα τσιράκια της στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Δυναμώνουμε τον αγώνα για την οργάνωση της πάλης μέσα από Γενικές Συνελεύσεις που οι εργαζόμενοι, όπως σήμερα, θα δώσουν τη μάχη, θα στήσουν μέτωπο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας του λαού και των δικαιωμάτων τους. Για την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων απέναντι στην κυβέρνηση και τα τσιράκια της στο συνδικαλιστικό κίνημα, ενάντια στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου».

Παρεμβάσεις ενάντια σε απολύσεις και συνδικαλιστικές διώξεις

Την απόλυση του προέδρου του καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Ν. Καβάλας, απαιτώντας την ακύρωσή της.

Οπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, ο πρόεδρος του Σωματείου απολύθηκε μόλις ενημέρωσε για την ιδιότητά του την εργοδοσία της εταιρείας διανομών και εμπορίου «Δ. ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΑΕ», στην οποία εργάζεται. Είχε προηγηθεί, στα μέσα Σεπτέμβρη, η άρνηση του εργαζόμενου να ξεκινήσει δουλειά χωρίς να έχει γίνει πρόσληψη, ενώ ακολούθησε η διαμαρτυρία του σχετικά με τη σύμβασή του που προέβλεπε απολαβές κάτω από την ΕΓΣΣΕ, χωρίς να του αναγνωρίζονται τριετίες και επιδόματα που δικαιούται.

Το Σωματείο τονίζει πως η εργοδοσία προχώρησε στην απόλυση ενός εργαζόμενου με πρωτοπόρα δράση με σκοπό να τρομοκρατήσει τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Η συγκεκριμένη ενέργεια, τονίζει, εντάσσεται στη συνολική προσπάθεια κράτους και εργοδοσίας να φιμώσουν όποια φωνή αντιστέκεται, να ξεπαστρέψουν τα ζωντανά σωματεία, αυτά που παλεύουν.

Απευθυνόμενο προς τους εργαζόμενους, το Σωματείο τονίζει πως η αναμονή, ο φόβος και η μοιρολατρία δεν είναι λύση και τους καλεί να συσπειρωθούν μαζί του, να παλέψουν ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία, για Συλλογικές Συμβάσεις, αυξήσεις στους μισθούς, σταθερή δουλειά με δικαιώματα.

Απόλυση εργαζόμενου που βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια

Την απόλυση εργαζόμενου από την εταιρεία «Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις Ναυπάκτου ΑΕ» καταγγέλλει η «Αγωνιστική Ενότητα» στο Εργατικό Κέντρο Ναυπακτίας και Δωρίδας. Κάνει λόγο για εκδικητική απόλυση, η οποία έγινε μάλιστα ενώ ο εργαζόμενος βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια, και απαιτεί την ανάκλησή της.

«Στην εργασιακή ζούγκλα που υπάρχει και που όλοι οι νόμοι είναι πλέον υπέρ των εργοδοτών, η επιπλέον τρομοκρατία και η ασυδοσία από την πλευρά της εργοδοσίας δεν λείπουν», σημειώνει στην ανακοίνωσή της. Υπενθυμίζει ότι η ίδια εταιρεία «πριν από λίγους μήνες έβγαζε αγγελίες σε site της περιοχής μας για θέσεις εργασίας με συμβάσεις ορισμένων μηνών», την ίδια στιγμή που «απολύει εργαζόμενους αορίστου χρόνου». Καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για να ανακληθεί η απόλυση και να δώσουν απάντηση στην εργοδοτική επίθεση.

Μετά την απόλυση συνδικαλίστριας ακολούθησε το πετσόκομμα μισθών

Την Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΕΑΣ «ΡΕΑ»), που συμπιέζει ακόμα πιο πολύ τα ήδη κουτσουρεμένα μεροκάματα με την ένταξή της στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία» καταγγέλλει η ΔΑΣ Εργαζομένων στην επιχείρηση, απαιτώντας ταυτόχρονα την άμεση ανάκληση της απόλυσης εργαζόμενης, συνδικαλίστριας και μητέρας δύο ανήλικων παιδιών.

Παράλληλα, αναδεικνύει τις ευθύνες της πλειοψηφίας στο επιχειρησιακό σωματείο που δεν έχει αντιδράσει στην απόλυση, ούτε για το γεγονός ότι «η εργοδοσία, πατώντας πάνω στην αντεργατική νομοθεσία, διαλύει τις εργασιακές σχέσεις και καταργεί το 8ωρο που κατακτήθηκε με αγώνες και πολύ αίμα των εργαζομένων. Το αποτέλεσμα είναι η βίαιη μείωση του εισοδήματός μας με την ένταξη στο πρόγραμμα "Συν-Εργασία". Η προκλητικότητα μάλιστα είναι άνευ προηγουμένου γιατί από τη μια μειώνει κατά 50% το χρόνο εργασίας σε μέρος των εργαζομένων, από την άλλη σε όσους εργάζονται επιβάλλει υπερωρίες και δουλειά έκτη μέρα σε πενθήμερη εργασία, αφού η παραγωγή δεν μπορεί να βγει!».

Η ΔΑΣ καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν συμπεράσματα και να συσπειρωθούν στην πάλη για τα δικαιώματά τους και τις ανάγκες τους.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org