ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Οχτώβρη 2020
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Βήμα κλιμάκωσης της πάλης για την υγεία και τα δικαιώματα των εργαζομένων και του λαού

Αγωνιστική απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης έδωσαν χτες οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, κατεβαίνοντας σε 24ωρη απεργία.

Διαδηλώνοντας σε πόλεις όλης της χώρας, σε πολλές περιπτώσεις μαζί με μαθητές και γονείς, έστειλαν μήνυμα ενίσχυσης της πάλης για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων και του λαού, απαιτώντας άμεσα μέτρα θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας και των σχολείων, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στα νοσοκομεία, στα σχολεία, σε όλες τις υπηρεσίες που είναι κρίσιμες για τις ανάγκες του λαού, μέτρα προστασίας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς κ.ά.

Μαζική απεργιακή κινητοποίηση στην Αθήνα

Μαζικό ήταν το απεργιακό συλλαλητήριο στην Αθήνα, με συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στο Σύνταγμα, έξω από τη Βουλή, σε μια ενιαία δυναμική διαδήλωση μαζί με μαθητές, φοιτητές και γονείς.

Εργαζόμενοι στη δημόσια Εκπαίδευση, στην Τοπική Διοίκηση, στα υπουργεία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στις δημόσιες υπηρεσίες διαδήλωσαν μαχητικά με τα πανό Ομοσπονδιών και Σωματείων, με τις σημαίες και τα συνθήματά τους, δίνοντας ταυτόχρονα μήνυμα αντίστασης στον αυταρχισμό και την καταστολή με τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να κάμψει τις κινητοποιήσεις του λαού και της νεολαίας.


Παρά το κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των διαδηλωτών και το όργιο παρεμπόδισης της συγκέντρωσης που από το πρωί είχε στήσει η κυβέρνηση, το σχέδιο καταστολής δεν πέρασε. Απεργοί του Δημοσίου, μαθητές, φοιτητές και γονείς διαδήλωσαν και πρόβαλαν μαχητικά τις διεκδικήσεις τους.

Τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης κατήγγειλαν από το βήμα της απεργιακής συγκέντρωσης όλοι οι συνδικαλιστές που πήραν το λόγο, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα ότι η τρομοκρατία δεν θα περάσει. Χαρακτηριστικά, ο Σπύρος Μαρίνης, μέλος του ΔΣ της ΔΟΕ, κατήγγειλε ότι με εντολή της κυβέρνησης έκλεισε ο σταθμός του μετρό «Πανεπιστήμιο», αστυνομικές δυνάμεις είχαν μπλοκάρει τους δρόμους γύρω από τα Προπύλαια, ενώ επιχειρούσαν σωματικούς ελέγχους και ελέγχους σε τσάντες μαθητών!

Για τα σχολεία, τις μονάδες Υγείας και τις υπηρεσίες που έχει ανάγκη ο λαός

Στην απεργιακή συγκέντρωση μίλησαν επίσης από το χώρο της Εκπαίδευσης οι: Μαρία Κρητικού, εκ μέρους του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης», Αθανασία Ρήγα, πρόεδρος της Γ' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, Ηλίας Πατίδης, πρόεδρος της ΕΛΜΕ Πειραιά, Κώστας Κατιμερτζόγλου, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ «Γ. Σεφέρης», Αποστόλης Στεργιόπουλος, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών - Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών, και ο Βασίλης Βατίστας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Κερατσινίου - Περάματος «Ν. Πλουμπίδης».


Μεταξύ άλλων υπογράμμισαν ότι κυβέρνηση και υπουργείο Παιδείας δεν παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για τη διασφάλιση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία, έχουν κλείσει τα αυτιά τους στις δίκαιες διεκδικήσεις των εκπαιδευτικών, των γονιών, των μαθητών. Απεργούμε - σημείωσαν - γιατί η καθημερινότητά μας στα σχολεία είναι αφόρητη. Τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών μας και η υγεία όλων, σε κάθε σχολική μονάδα, απειλούνται. Απεργούμε γιατί αγωνιούμε για τις συνθήκες υπό τις οποίες γίνονται τα μαθήματα σε σχολικές τάξεις με 25 μαθητές, με την κυβέρνηση να συνεχίζει να μην καλύπτει τα εκπαιδευτικά κενά, να μην προχωρά σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Απεργούμε γιατί η αγωνία των χιλιάδων εκπαιδευτικών σμίγει με τους φόβους και τα άγχη της οικογένειας, την ανασφάλεια των μαθητών σε συνθήκες που το μάθημα γίνεται δύσκολο και περίπλοκο.

Τα προβλήματα των εργαζομένων στους δήμους ανέδειξαν με τις ομιλίες τους οι: Σπύρος Κωνσταντάς, πρόεδρος του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, Χρύσανθος Κυριαζής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Πετρούπολης, Μάκης Τσελέντης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Κορυδαλλού, και Θεοδώρα Καραγιαννίδου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων δήμου Ηλιούπολης.

Οπως τόνισαν, κυβέρνηση και δήμαρχοι έχουν εξαπολύσει επίθεση για να τσακίσουν ό,τι δικαιώματα έχουν απομείνει. Στόχος τους να μειώσουν όσο γίνεται περισσότερο το μισθολογικό και μη μισθολογικό «κόστος», φέρνουν νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές, ενώ σε εξέλιξη είναι η προσπάθεια για νέο χτύπημα στα ΒΑΕ. Παράλληλα, συνεχίζεται η ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών, με νέα βάρη να φορτώνονται στους δημότες.


Τέλος, προβάλλοντας τις διεκδικήσεις τους, μεταξύ αυτών και την επαναφορά του 13ου και του 14ου μισθού στο Δημόσιο, υπογράμμισαν την ανάγκη συντονισμού και κλιμάκωσης των αγώνων, με βάση τις σύγχρονες εργατικές - λαϊκές ανάγκες.

Ακολούθησε πορεία στη Βουλή, με τα μπλοκ των απεργών να ακολουθούν τα μπλοκ των μαθητών που προπορεύονταν.


ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΟΙ
Απαίτησαν μαζικές προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων

Με πολύμορφες πρωτοβουλίες συμμετείχαν στην απεργία στο Δημόσιο οι εργαζόμενοι στις δημόσιες μονάδες Υγείας, απαιτώντας την άμεση και ουσιαστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, καθώς και τη διασφάλιση των εργασιακών και ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων.

Στην Αθήνα οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Μαβίλη και στη συνέχεια πορεία μέχρι το υπουργείο Υγείας.

Στη διάρκεια της πορείας ενσωματώνονταν εργαζόμενοι από διάφορα νοσοκομεία, όπως του «Ευαγγελισμού», όπου μαζικά οι εργαζόμενοι με το Σωματείο τους ενώθηκαν με τους υπόλοιπους διαδηλωτές. Στην απεργιακή κινητοποίηση συμμετείχαν εργαζόμενοι από τα Νοσοκομεία «Θριάσιο», ΚΑΤ, «Αττικόν», «Λαϊκό», «Αγιος Σάββας, «Αμαλία Φλέμινγκ», «Γ. Γεννηματάς», Γενικό Κρατικό Νίκαιας, «Ελπίς» κ.λπ.

Μιλώντας στη συγκέντρωση ο Μανώλης Βαρδαβάκης, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Θριάσιο», αναφέρθηκε στη σημασία και το περιεχόμενο του αγώνα και κάλεσε σε κλιμάκωση. Σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο Γιάννης Γαλανόπουλος εκ μέρους της ΟΕΝΓΕ και ο Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.

Οι υγειονομικοί απαιτούν μεταξύ άλλων: Ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Μόνιμες προσλήψεις τουλάχιστον 25.000 υγειονομικών και εργαζομένων σε άλλους κλάδους. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Να ενταχθούν στα ΒΑΕ όλοι όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού. Να στελεχωθούν και να εξοπλιστούν τα νοσοκομεία που έκλεισαν λόγω μνημονίων, να επιταχθούν ιδιωτικές δομές Υγείας προκειμένου να αξιοποιηθούν για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό.

Στη Θεσσαλονίκη οι υγειονομικοί πραγματοποίησαν παρέμβαση έξω από τα γραφεία της 3ης και 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, απαιτώντας μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Μαζί τους βρέθηκε και αντιπροσωπεία συμβασιούχων που εργάζονται στην καθαριότητα των Νοσοκομείων Νάουσας και Βέροιας και τους οποίους η διοίκηση ετοιμάζεται να πετάξει στο δρόμο, για να ξαναβάλει εργολάβους.

Από εκεί κατευθύνθηκαν προς το χώρο της απεργιακής συγκέντρωσης των εργαζομένων του Δημοσίου, στο Αγαλμα Βενιζέλου.


ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης απέναντι στην αντιλαϊκή επίθεση και τον αυταρχισμό

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ χαιρετίζει τη χτεσινή αγωνιστική - απεργιακή κινητοποίηση μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών, όλων των δημοσίων υπαλλήλων, που από τα Προπύλαια κατέληξαν στη μεγάλη συγκέντρωση του Συντάγματος.

Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει τα εξής:

«Τόσο στην πορεία, όσο και στη συγκέντρωση κυριάρχησαν το μαχητικό πνεύμα, ο αγωνιστικός νεανικός παλμός, το πείσμα του ανυποχώρητου αγώνα.

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, απεργοί του δημόσιου τομέα, έδωσαν ηχηρή απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης.

Το μήνυμα ήταν καθαρό και δυνατό: Ο αγώνας των παιδιών μας είναι και δικός μας, είναι δίκαιος. Τα παιδιά μας δεν είναι κόστος, είναι το μέλλον.

Ολοι μαζί απαιτήσαμε, εδώ και τώρα, την ενίσχυση, θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, του δημόσιου σχολείου, με μαζικές μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών, εκπαιδευτικών, για μέτρα προστασίας της υγείας του λαού και της νεολαίας.

Η προσπάθεια της κυβέρνησης, να παρεμποδίσει την πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου, να τρομοκρατήσει τους μαθητές κι εργαζόμενους με σωματικές έρευνες, μπλόκα και συλλήψεις γύρω - γύρω από το χώρο της συγκέντρωσης, έπεσε στο κενό. Στο κενό θα πέσουν κι όλα τα σχέδια και τα αντεργατικά νομοθετήματα που απεργάζεται σε βάρος των Συνδικάτων και των λαϊκών αγώνων.

Η πρωτοφανής βία, η απρόκλητη και βάρβαρη επίθεση που ακολούθησε απέναντι σε παιδιά 15 ετών που διαδήλωναν με το χαμόγελο στα χείλη και με τον πιο ειρηνικό τρόπο, δείχνει όχι μόνο τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης, αλλά και το μίσος που έχει απέναντι στο εργατικό - λαϊκό κίνημα, το φόβο που την κυριεύει η οργανωμένη λαϊκή πάλη.

Η μαζική συμμετοχή στις πρόσφατες κινητοποιήσεις αποτελεί μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης και κλιμάκωσης της πάλης, καθήκον στο οποίο καλούμαστε όλοι να ανταποκριθούμε».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ