ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ
Υπόσχεται «αναπτυξιακή άνοιξη» για τα «πράσινα» αρπακτικά

Στα εγκαίνια του πάρκου ανεμογεννητριών της «Εnel» βρέθηκε χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης

Από τη χτεσινή κινητοποίηση φορέων και κατοίκων της Καρύστου
Από τη χτεσινή κινητοποίηση φορέων και κατοίκων της Καρύστου
«Αποφασισμένος» να ανοίξει και νέα πεδία κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας και τα «πράσινα» αρπακτικά εμφανίστηκε για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της νέας φαραωνικής μονάδας αιολικής Ενέργειας που κατασκεύασε η «Enel Green Power» στον Καφηρέα Εύβοιας - έναν τόπο προ πολλού κορεσμένο από την άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών - υποσχόμενος ότι πολύ σύντομα θα παρουσιάσει νέο χωροταξικό για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που θα «διευκολύνει» ακόμη περισσότερο από το υπάρχον την εκτέλεση τέτοιου τύπου επενδύσεων.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η νέα αυτή μονάδα συνάδει με τους κεντρικούς άξονες της κυβερνητικής πολιτικής, δηλαδή την αντικατάσταση του εγχώριου λιγνίτη από «ηπιότερες» μορφές παραγωγής ηλεκτρισμού και την πλήρη «απελευθέρωση» της αγοράς, μια πολιτική που ισχυρίστηκε ότι θα δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας. Το κυβερνητικό αφήγημα για τα οφέλη που θα προκύψουν από το συνεχώς αυξανόμενο μερίδιο των ΑΠΕ στο εγχώριο ενεργειακό μείγμα, εμπλουτίστηκε φυσικά από τα «έσοδα» που θα υπάρξουν για τις τοπικές κοινωνίες που φιλοξενούν τέτοιου τύπου μονάδες και που θα τα λαμβάνουν ως «ανταποδοτικό πόρο».

Ωστόσο, όλα αυτά τα χρόνια, που υλοποιείται αυτή ακριβώς η πολιτική, δηλαδή ενίσχυση του μεριδίου των ΑΠΕ στο πλαίσιο της συνολικότερης πολιτικής για την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, τίποτα απ' όλα τα παραπάνω δεν έχει συμβεί. Αντίθετα και οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν και οι τιμές του ηλεκτρισμού για τα λαϊκά νοικοκυριά αυξήθηκαν σε ποσοστά που ξεπερνούν το 150% την τελευταία δεκαετία. Παρά τις αρνητικότατες συνέπειες αυτής της πολιτικής για τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα, η κυβέρνηση της ΝΔ επιταχύνει στον ίδιο αντιλαϊκό δρόμο, «γκρεμίζοντας» όποια στοιχειώδη μέτρα ελέγχου είχαν απομείνει για την εκτέλεση τέτοιου τύπου επενδύσεων.

Eurokinissi

Ετσι, χτες, παρουσία των στελεχών της «ENEL» υποσχέθηκε ότι μέχρι τέλος του έτους θα έχει υπογραφεί το νέο «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο» για τις ΑΠΕ, ενώ πριν από την ολοκλήρωσή του, θα υπάρξουν τροποποιήσεις του ισχύοντος, «για την αντιμετώπιση των πολλών αγκυλώσεων που δυστυχώς εξακολουθούν να υπάρχουν».

O Kυρ. Μητσοτάκης είπε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η «απλοποίηση» των γραφειοκρατικών διαδικασιών - με την άρση φυσικά και των όποιων τυπικών ελέγχων - για την αδειοδότηση τέτοιου τύπου έργων, ενώ πρόσθεσε ότι δουλειά της κυβέρνησης είναι να κάνει τη ζωή των επενδυτών «πολύ ευκολότερη. Να μπορείτε να προγραμματίζετε καλύτερα τις επενδύσεις σας, να μπορείτε να έχετε προβλεπόμενες αποδόσεις που δεν θα εξαρτώνται από μία γραφειοκρατία η οποία θα παρατείνει αναίτια τον χρόνο αδειοδότησης».

Το αιολικό πάρκο στον Καφηρέα είναι στην πραγματικότητα μια συστοιχία 7 αιολικών πάρκων εγκατεστημένης ισχύος 154,1 MW, ενώ σε φάση κατασκευής βρίσκεται και ένα ακόμη, το 8ο, στην ίδια περιοχή που θα συμπληρώσει το έργο, αυξάνοντας τη συνολική ισχύ στα 168 MW.

«Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας»

Το έργο, που περιλαμβάνει 67 ανεμογεννήτριες, καθ' όλη τη διάρκεια κατασκευής του συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, εκπρόσωποι των οποίων έχουν κατά καιρούς καταγγείλει τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που έχει στο τοπίο και το φυσικό περιβάλλον.

Και χτες, φορείς και κάτοικοι της Καρύστου και του Μαρμαρίου, με αφορμή τα εγκαίνια του αιολικού πάρκου, πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο της Καρύστου, με κεντρικά συνθήματα: «Φτάνει πια! Οχι άλλα αιολικά» και «Η ανάπτυξή σας τσακίζει τη ζωή μας».

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Και φέτος είδος πολυτελείας

Με ελαφρώς μειωμένες τιμές σε σχέση με πέρυσι, αλλά σταθερά υψηλές για τις λαϊκές οικογένειες, ξεκίνησε χτες η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, με τη μέση τιμή του να υπολογίζεται στα 1,02 - 1,05 ευρώ. Πέρυσι, κατά την πρώτη μέρα έναρξης της διανομής, η τιμή ήταν στα 1,15 ευρώ το λίτρο. Ωστόσο, τον Οκτώβρη του 2017 η μέση τιμή κυμαινόταν στα 0,95 ευρώ το λίτρο, ενώ τον χειμώνα του 2015 οι τιμές βρίσκονταν στα 0,83 ευρώ το λίτρο.

Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξει και η έκδοση της Απόφασης του υπουργείου Οικονομικών για τη χορήγηση του ετήσιου επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά, με τις διαρροές από πλευράς κυβέρνησης να αναφέρουν ότι στόχος είναι τα χρήματα να δοθούν μέχρι τέλος του έτους, αντί του Ιούνη που δίνονταν μέχρι σήμερα για τους δικαιούχους. Αναμένεται επίσης να υπάρξουν μια ελαφρά αύξησή του κατά 10 εκατ. ευρώ, με την οποία θα φτάσει συνολικά τα 68 εκατ. ευρώ, και μια σχετικά μεγαλύτερη αύξηση στους δικαιούχους που κατοικούν στις περιοχές της πρώτης και δεύτερης ζώνης.

Η κυβέρνηση επιχειρεί να παρουσιάσει τις «πενταροδεκάρες» αυτές ως «ανακούφιση» για τα λαϊκά νοικοκυριά, την ίδια ώρα που ακόμα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ένα στα τέσσερα νοικοκυριά σε ολόκληρη τη χώρα θα στερηθεί και φέτος επαρκή θέρμανση.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης, από 21 ευρώ στο χιλιόλιτρο το 2010, φτάνει σήμερα στα 280 ευρώ, επί του οποίου προστίθεται και ο διογκωμένος ΦΠΑ (24%), με αποτέλεσμα η συνολική φορολογική επιβάρυνση να φτάνει στα 347 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Ως «αντάλλαγμα» δίνονται τα ψίχουλα του επιδόματος θέρμανσης, μόνο για ένα ορισμένο τμήμα του λαού και βέβαια μόνο για ένα ελάχιστο μέρος από τα κλοπιμαία.

Αλλωστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, την οποία αξιοποιεί ως βάση υπολογισμού η κυβέρνηση της ΝΔ, έχει επιδείξει σημαντικό «έργο» ακόμα και στην περικοπή αυτού του πενιχρού επιδόματος, από τα 210 εκατ. ευρώ αρχικά, στα 44 εκατ. το 2018. Οσο για την «προκαταβολή» τμήματος από το επίδομα θέρμανσης μέσα στο 2019, σηματοδοτεί την «ελάφρυνση» του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, προκειμένου να περιοριστούν τυχόν «δημοσιονομικά κενά» στον νέο προϋπολογισμό.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΩΝ ΕΛΠΕ
«Αγωνιζόμαστε για ζωή χωρίς ρύπανση και δυσοσμία»

Την Κυριακή 20 Οκτώβρη, στις 11 π.μ., στο Κορδελιό

Κάλεσμα για συμμετοχή στην κινητοποίηση ενάντια στην έντονη δυσοσμία και ρύπανση από τους βιομηχανικούς ρύπους των ΕΛΠΕ, στις 20 Οκτώβρη στις 11 π.μ., στο παλιό δημαρχείο Κορδελιού εξέδωσαν ταξικά εργατικά σωματεία και μαζικοί φορείς (σύλλογοι γονέων, σύλλογοι γυναικών και φοιτητικοί σύλλογοι).

Η κινητοποίηση στους δρόμους του Κορδελιού, που θα καταλήξει σε παρέμβαση στην πύλη του εργοστασίου των ΕΛΠΕ, αποφασίστηκε σε σύσκεψη που οργανώθηκε με πρωτοβουλία της ομάδας πολιτών «Η αναπνοή είναι δικαίωμα».

Αιτήματα των σωματείων είναι η άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της περιοχής και των ίδιων των εργαζομένων στην επιχείρηση. Απαιτούν τη διακοπή λειτουργίας των εγκαταστάσεων μέχρι να ολοκληρωθούν τα αναγκαία μέτρα, με ευθύνη του κόστους της διακοπής στην επιχείρηση και οριστική μετεγκατάσταση των ΕΛΠΕ και άλλων τέτοιων βιομηχανιών εκτός αστικού ιστού, με ευθύνη του κράτους και με έξοδα των ίδιων των βιομηχανιών, την πραγματοποίηση όλων των απαραίτητων εξετάσεων στους κατοίκους και μαζικές προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για την κάλυψη των αναγκών του υποστελεχωμένου Κέντρου Υγείας του Εύοσμου, την κατάρτιση ολοκληρωμένης εκτίμησης επικινδυνότητας και διαμόρφωση σχεδίων έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση βιομηχανικού ατυχήματος κ.ά.

Τέλος, τα σωματεία και οι φορείς εναντιώνονται στις χορηγίες των ΕΛΠΕ που, όπως τονίζουν, «δίνονται για να εξαγοράσουν την ανοχή μας για την κατάσταση που ζούμε».

«Ευθύνη για την απαράδεκτη κατάσταση», αναφέρει η ανακοίνωση, «έχει τόσο η σημερινή κυβέρνηση όσο και οι προηγούμενες, η ΕΕ, που με την πολιτική τους όλα τα προηγούμενα χρόνια επέτρεψαν στα ΕΛΠΕ και στις άλλες βιομηχανίες να λειτουργούν ανεξέλεγκτα με κριτήριο το κέρδος τους σε βάρος της υγείας μας και της προστασίας του περιβάλλοντος». Επίσης, ευθύνες επιρρίπτουν στις πρώην και νυν διοικήσεις της Περιφέρειας και του δήμου, οι οποίες «με τη σιωπή και τις καθυστερήσεις, ανέχτηκαν την υποβάθμιση της ζωής μας, την υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών».

ΚΟ ΚΑΡΥΣΤΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η ανάπτυξη που τάζει ο πρωθυπουργός δεν αφορά στο παραμικρό το λαό

Σε ανακοίνωσή της για τα εγκαίνια του αιολικού πάρκου στον Καφηρέα από τον πρωθυπουργό, η ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ σημειώνει:

«Σαν τον κλέφτη ήρθε και έφυγε ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης στον Καφηρέα για να εγκαινιάσει άλλη μια επένδυση μονοπωλιακών ομίλων.

Μάλιστα, παρά τις ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας που κατέκλυσαν για δυο μέρες την Κάρυστο, οι προσκεκλημένοι της εταιρείας ακολούθησαν διάφορους παράδρομους για να μη συναντηθούν με τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας κατοίκων και φορέων, που διεκδικούν να μπει τέρμα στην τεράστιας έκτασης άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων.

Τα εγκαίνια των αιολικών πάρκων της "Enel" από τον πρωθυπουργό είναι άλλη μια απόδειξη της "συνέχειας του κράτους" παρά την αλλαγή κυβέρνησης. Η "επενδυτική άνοιξη", που έταξε ο κ. Μητσοτάκης και από τον Καφηρέα, δεν αφορά στο παραμικρό το λαό, που μετά την κρίση των επιχειρηματικών ομίλων καλείται να πληρώσει και την ανάπτυξή τους, με πακτωλό επιδοτήσεων και διάφορες διευκολύνσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης, διαβάζοντας μεγάλο μέρος της ομιλίας του το προπαγανδιστικό φυλλάδιο που διανέμει η εταιρεία στην Κάρυστο, αναφέρθηκε και πάλι στην "ανάπτυξη για όλους", που δεν μπορεί παρά να είναι "πράσινη".

Ομως η εγκατάσταση των 151 MW του αιολικού πάρκου στον Καφηρέα, όπως και όλες οι επενδύσεις στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, δεν γίνεται με κριτήριο ούτε την προστασία του περιβάλλοντος ούτε την κάλυψη των λαϊκών αναγκών σε ρεύμα. Το αποδεικνύει αυτό η τιμή του ρεύματος, που αυξάνεται παράλληλα με την προώθηση της "απελευθέρωσης", ανεξαρτήτως κυβέρνησης, η αύξηση της ενεργειακής φτώχειας.

Οσον αφορά τις πολυδιαφημισμένες θέσεις εργασίας, η συντριπτική τους πλειοψηφία ήταν με ημερομηνία λήξης, οι εργαζόμενοι στην κατασκευή δούλευαν κάτω από αντίξοες συνθήκες εργασίας, χωρίς να λείπουν τα ατυχήματα και οι απολύσεις.

Σήμερα υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις στη χώρα μας ώστε να καλύπτονται οι ενεργειακές ανάγκες του λαού και της χώρας με πραγματικό σεβασμό στο περιβάλλον, στην υγεία των κατοίκων και την ασφάλεια των εργαζομένων, αν η Ενέργεια μετατραπεί από εμπόρευμα σε κοινωνικό αγαθό».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ