ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 16 Οχτώβρη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνεται ο πόλεμος

Ρώσοι στρατιωτικοί ξεκίνησαν περιπολίες στη ΒΑ Συρία για να αποτρέψουν συγκρούσεις ανάμεσα στον τουρκικό και τον συριακό στρατό

Φιλότουρκοι Σύροι ένοπλοι σε μάχες στα περίχωρα του Μανμπίτζ

Copyright 2019 The Associated

Φιλότουρκοι Σύροι ένοπλοι σε μάχες στα περίχωρα του Μανμπίτζ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Η Τουρκία κλιμακώνει τον πόλεμο στη Βορειοανατολική Συρία, με σφοδρές μάχες να διεξάγονται μεταξύ Κούρδων, τουρκικών στρατευμάτων και φιλότουρκων μισθοφόρων του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», προκαλώντας εκατοντάδες νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους.

Μετά την αποχώρηση (νωρίς χτες το πρωί) και των τελευταίων 260 Αμερικανών στρατιωτών σε περιοχές της Συρίας που βρίσκονται ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, ρωσικά στρατεύματα ξεκίνησαν περιπολίες στη Βόρεια Συρία, κρατώντας σε απόσταση συριακά και τουρκικά στρατεύματα.

Ο ειδικός απεσταλμένος του Ρώσου Προέδρου στη Συρία, Αλεξάνταρ Λαβρεντίεφ, από το Αμπου Ντάμπι όπου ήταν χτες, τόνισε ότι η Μόσχα δεν θέλει τις συγκρούσεις ανάμεσα στους στρατούς Συρίας - Τουρκίας. Υποστήριξε ότι η Ρωσία δεν ενθάρρυνε την έναρξη της στρατιωτικής εισβολής «Πηγή Ειρήνης» στη ΒΑ Συρία και ότι έγιναν σε ρωσική βάση στη Συρία οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα σε Κούρδους και Σύρους κυβερνητικούς αξιωματούχους που οδήγησαν την Κυριακή στη συμφωνία για ανάπτυξη δυνάμεων του συριακού στρατού σε κουρδικές περιοχές.

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας διέψευσε τις πρότερες πληροφορίες Τούρκων πως τουρκικές δυνάμεις ελέγχουν την πόλη Μανμπίτζ, επιβεβαιώνοντας την (από προχτές το απόγευμα) ανάπτυξη Σύρων στρατιωτών, που έγιναν δεκτοί με πανηγυρισμούς από τους Κούρδους κατοίκους.

Το τουρκικό υπουργείο Αμυνας είχε νωρίτερα επιβεβαιώσει το θάνατο τουλάχιστον (ακόμη) ενός Τούρκου στρατιώτη στα περίχωρα του Μανμπίτζ από όλμους Κούρδων και πως απάντησε στα κουρδικά πυρά με αποτέλεσμα το θάνατο 15 Κούρδων μαχητών. Τούρκοι αξιωματούχοι υποστήριξαν ακόμη πως διατηρούσαν τον έλεγχο της πόλης Ρας αλ Αϊν, κάτι όμως που διέψευσαν οι Κούρδοι.

Αργότερα χτες βράδυ, το λιβανέζικο δίκτυο «Almasdar», επικαλούμενο το ρωσικό πόρταλ που ειδικεύεται σε θέματα πολεμικής βιομηχανίας «Avia.Pro», μετέδωσε την αναχαίτιση τουρκικού «F-16» από ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος «Su-35», επειδή το τουρκικό σκόπευε να βομβαρδίσει το στρατηγείο των κουρδικών «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) στο Μάνμπιτζ.

«Κυρώσεις» από ΗΠΑ

Στο μεταξύ, μόνο ως «φύλλο συκής» στο «πράσινο φως» που έδωσαν για να ξεκινήσει η τουρκική δολοφονική επιχείρησης, μπορούν να χαρακτηριστούν οι ψευτοκυρώσεις της κυβέρνησης του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και οι επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων για «άμεσο σταμάτημα» της επίθεσης, που έκλεισε πλέον μία βδομάδα, με εκατοντάδες νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες εκτοπισμένους.

Οι «κυρώσεις» αφορούν στο διπλασιασμό των δασμών του εισαγόμενου τουρκικού χάλυβα, που αποτελεί μόλις το 4% των τουρκικών εξαγωγών στις ΗΠΑ, σε «πάγωμα» της διαπραγμάτευσης για μία διμερή εμπορική συμφωνία που παραμένει, εδώ και καιρό, στα χαρτιά. Συμπεριλαμβάνουν επίσης την επιβολή «συμβολικών» κυρώσεων στα υπουργεία Αμυνας και Ενέργειας και στους υπουργούς Αμυνας, Χουλούσι Ακάρ, Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σόιλου και Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ, με δέσμευση λογαριασμών τους στις ΗΠΑ.

Γεγονός είναι πάντως ότι αυτή η κίνηση έφερε και πάλι στο προσκήνιο τις υπαρκτές ενδοαστικές αντιθέσεις στο εσωτερικό των ΗΠΑ, με την Δημοκρατική πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόσι, να δηλώνει ότι οι κυρώσεις Τραμπ «δεν θα αποτρέψουν ανθρωπιστική καταστροφή».

Λίγη ώρα μετά, ο υπουργός Αμυνας Μαρκ Εσπερ εξέδωσε επικριτική ανακοίνωση σε βάρος της Αγκυρας, λέγοντας πως προκάλεσε «εκτεταμένες απώλειες», πρόσφυγες, καταστροφή και «ανασφάλεια». Τόνισε ακόμη πως «εμποδίζει τις προσπάθειες» κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», επειδή προκάλεσε την απελευθέρωση πολλών. Ακολούθως αναγγέλλει ότι την επόμενη βδομάδα θα πάει στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, για να συζητήσει με τους άλλους συμμάχους «συλλογικά και ατομικά διπλωματικά και οικονομικά μέτρα κατά των διαβόητων τουρκικών ενεργειών».

Πάντως, σήμερα αναμένεται να αναχωρήσει για την Τουρκία ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς μαζί με τον ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο, για επαφές με την κυβέρνηση Ερντογάν.

Επίσης, πληροφορίες αμερικανικών, βρετανικών και ισραηλινών ΜΜΕ ανέφεραν πως οι Αμερικανοί σχεδιάζουν τη μεταφορά μερικών δεκάδων πυρηνικών βομβών από τη βάση που έχουν στο Ιντσιρλίκ της Τουρκίας ώστε να αποφύγουν «ατύχημα», επειδή η βάση απέχει περίπου 100 χλμ. από τα συριακά σύνορα.

«Αντιδράσεις» από ευρωπαϊκές κυβερνήσεις

Στη Βρετανία, ο υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ ανακοίνωσε την επιλεκτική «ανάσχεση» στις εξαγωγές βρετανικών όπλων και πυρομαχικών «που θα μπορούσαν» να χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις...

Ο Τζουζέπε Κόντε, πρωθυπουργός της Ιταλίας (ενεργειακά μονοπώλια της οποίας όπως η ΕΝΙ δραστηριοποιούνται έντονα σε Ανατ. Μεσόγειο και Μέση Ανατολή), είπε πως οι ευρωπαϊκές «κυρώσεις» κατά της Τουρκίας πρέπει να είναι «το πρώτο βήμα», εκτιμώντας πως δεν αρκούν για να σταματήσουν την επίθεση στη ΒΑ Συρία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εμφανίστηκε ικανοποιημένη με τις αποφάσεις της ΕΕ σε βάρος της Αγκυρας, αλλά και για την «ενιαία στάση» της λυκοσυμμαχίας στις Βρυξέλλες. Τόνισε ότι το θέμα θα πρέπει να συζητηθεί και στο ΝΑΤΟ, «όπου ανήκει η Τουρκία».

Στο γνωστό μοτίβο κινήθηκε επίσης και χτες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, εκφράζοντας τάχα «ανησυχία» για τις επιπτώσεις της τουρκικής επίθεσης.

Απέναντι σε αυτές τις αντιδράσεις ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επέμεινε πως θα συνεχίσει μέχρι τέλους την επιχείρηση στη ΒΑ Συρία, υποστηρίζοντας πως σε επόμενη φάση θα εγκαταστήσει εκεί «ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες» (ώστε να αλλάξει τη δημογραφική σύνθεση του πληθυσμού της περιοχής). Σε άρθρο του στη «Γουόλ Στριτ Τζόρναλ» εκθείασε τους λόγους της επέμβασης, απαιτώντας από τη «διεθνή κοινότητα» να την υποστηρίξει ή... «να ετοιμαστεί να δεχτεί εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες»...

Ταυτόχρονα, οι πρέσβεις Βελγίου, Γερμανίας, Γαλλίας, Πολωνίας και Βρετανίας στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη ζήτησαν χτες εκτάκτως (για δεύτερη φορά μετά από μία βδομάδα) τη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Επίσης, απαρατήρητη δεν πέρασε ούτε η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, που ζήτησε άμεσο τερματισμό της τουρκικής επίθεσης στη ΒΑ Συρία, ούτε η νεότερη δήλωση του επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Αμπού Γκάιτ, που τόνισε πως ο οργανισμός βλέπει την τουρκική επίθεση ως «εισβολή σε αραβική χώρα που παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα». Υπέρ της τουρκικής επίθεσης χτες τάχθηκαν μόνο το Κατάρ και η παλαιστινιακή ισλαμική οργάνωση «Χαμάς».

ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες προτάσεις για επαναπροσέγγιση με Δαμασκό

Εκτός από τον ηγέτη του ψευδοκράτους, το ίδιο ζήτησε και η αρχηγός του «Καλού Κόμματος»

Ενδοαστικές διεργασίες που «σιγοβράζουν» εδώ και καιρό στην τουρκική αστική τάξη αναδεικνύουν οι συνεχιζόμενες προτάσεις για επαναπροσέγγιση της Αγκυρας με τη Δαμασκό.

Χτες, η αρχηγός του φιλελεύθερου «Καλού Κόμματος» (ΙΥΙ) Μεράλ Αξενέρ δήλωσε ότι «μερικές φορές πρέπει να διαλέγει κανείς το δεύτερο καλύτερο σενάριο. Σήμερα υπάρχουν δύο επιλογές: 'Η θα έρθουμε σε επαφή με τον Ασαντ και θα εξομαλύνουμε τις σχέσεις με τη Συρία, ή θα γίνουμε θεατές της αποσύνθεσης της Συρίας», κάτι που χαρακτήρισε αρνητικό σενάριο. Υποστήριξε επίσης ότι τίποτα δεν είναι χειρότερο για τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας από την περικύκλωσή της από αμερικανικές και ρωσικές βάσεις, και επικρίνοντας την κυβέρνηση Ερντογάν ότι είναι υποχωρητική απέναντι στις ΗΠΑ, παρέπεμψε σε επισημάνσεις του πρώην Προέδρου της χώρας Ισμέτ Ινονού, ότι «το να σχετίζεται κανείς με τα πιο ισχυρά κράτη είναι σαν να πηγαίνει για ύπνο με τις αρκούδες. Μία από τις αρκούδες με τις οποίες κοιμάστε μαζί, κ. Ερντογάν, μας απειλεί με κυρώσεις...».

Επιμένει και ο Ακιντζί

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του ψευδοκράτους στην Κύπρο Μουσταφά Ακιντζί επέμεινε στις διαφωνίες του για την «Πηγή Ειρήνης» και κατηγόρησε όσους αντέδρασαν για «άδικες και δυσανάλογες κριτικές». Επανέλαβε ότι πρέπει να ανανεωθούν οι σχέσεις Τουρκίας και Συρίας, συμπληρώνοντας ότι «αυτός είναι ακριβώς ο λόγος για τον οποίο η διπλωματία και ο διάλογος είναι ουσιαστικής σημασίας», αλλά και ότι «βελτιώνοντας τις σχέσεις της με άλλες χώρες στην περιοχή και την ΕΕ, πιστεύω ότι η Τουρκία θα είναι πολύ ισχυρότερη».

Υποστήριξε ότι η έκκλησή του «για διπλωματία και διάλογο» διαστρεβλώθηκε και θεωρήθηκε «έκκληση για διάλογο με τρομοκρατικές οργανώσεις», και κάλεσε «όσους σκόπιμα διαστρέβλωσαν το ζήτημα να επιδείξουν κοινή λογική». Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι Τουρκοκύπριοι αποδίδουν μεγάλη σημασία στους δεσμούς φιλίας με την Τουρκία και ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του προσπάθησε να αναπτύξει αυτές τις σχέσεις με αμοιβαίο σεβασμό, «αλλά δεν είναι πάντοτε δυνατό να σκεφτόμαστε με τον ίδιο τρόπο και να επιδεικνύουμε την ίδια συμπεριφορά σε κάθε θέμα... Ο σεβασμός στις διαφορετικές απόψεις είναι προϋπόθεση μιας υγιούς σχέσης», είπε.

Ο «πρωθυπουργός» Ερσίν Τατάρ εξέφρασε λύπη για τις δηλώσεις Ακιντζί και πρόσθεσε ότι οι Τουρκοκύπριοι «έχουν την ευκαιρία να ζουν στο δικό τους κράτος» γνωρίζοντας καλά τη «συμβολή της Τουρκίας» σε αυτό.

  • Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στο πλαίσιο «αντιτρομοκρατικών ερευνών» συνελήφθησαν χτες οι δήμαρχοι των πόλεων Χακάρι, Γιουκσέκοβα, Ερτζίς και Νουσαϊμπίν, στη νοτιοανατολική Τουρκία, οι οποίοι εξελέγησαν με τη στήριξη του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Τα ιμπεριαλιστικά παζάρια τροφοδοτούν την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης

Σε σχόλιό του για την τουρκική εισβολή στη Συρία και τις «κυρώσεις» των ΗΠΑ και ΕΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει: «Οι διαβεβαιώσεις ότι με τις δήθεν κυρώσεις των ΗΠΑ, της ΕΕ και άλλων σε βάρος της Τουρκίας "θα της κοπεί ο βήχας", δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Στην ουσία αποτελούν το "φύλλο συκής" για το "πράσινο φως" που έδωσαν για την τουρκική εισβολή στη Συρία, τη στιγμή μάλιστα που είναι πολύ πρόσφατη η πείρα του πόσο άσφαιρες ήταν οι αντίστοιχες κυρώσεις της ΕΕ για τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Αντίθετα, αποδεικνύεται ότι αυτές οι ψευτοκυρώσεις και τα διάφορα παζάρια μεταξύ των ιμπεριαλιστικών κρατών και κυβερνήσεων, που αποτελούν και την αιτία για την πολύχρονη αιματηρή κατάσταση στη Συρία, τροφοδοτούν την επιθετικότητα της τουρκικής αστικής τάξης στην προσπάθειά της να δημιουργήσει τετελεσμένα τώρα και στο συριακό έδαφος, όπως και στην κυπριακή ΑΟΖ και την ευρύτερη περιοχή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ