ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Οχτώβρη 2018
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ
Εικονική πραγματικότητα και πλαστές διαχωριστικές γραμμές

INTIME NEWS

Μια κατασκευασμένη στα μέτρα των αναγκών της κυβερνητικής και κομματικής προπαγάνδας πραγματικότητα υπερασπίστηκε ο Αλ. Τσίπρας, ανοίγοντας το Σάββατο με ομιλία του τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, που ολοκληρώθηκαν την Κυριακή με εκλογή νέας Πολιτικής Γραμματείας.

Προσπερνώντας ως ανύπαρκτα τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, απόρροια της συνέχισης απ' την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ της βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής των προηγούμενων κυβερνήσεων, και επιχειρώντας να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες, ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίστηκε ότι «τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω μας και τώρα έρχεται επιτέλους η ώρα να δρέψουμε τους καρπούς των κόπων μας», ενώ στο φόντο μιας Ελλάδας της φτώχειας, της ανεργίας, των πλειστηριασμών, των ανύπαρκτων εργασιακών δικαιωμάτων ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση απέδειξε τάχα πως «υπάρχει δρόμος εξόδου από την κρίση, προστατεύοντας ταυτόχρονα τους πιο ευάλωτους και κρατώντας όρθια την κοινωνία», μιλώντας για το «όραμά» τους «για μια Ελλάδα της κοινωνικής δικαιοσύνης»!

Κι ενώ στο λαό σέρβιρε ...όραμα, για το εγχώριο κεφάλαιο είχε «ψητό», αφού, όπως είπε, «η Ελλάδα πιάνει τους δημοσιονομικούς στόχους, η οικονομία αναπτύσσεται ξανά, το επενδυτικό ενδιαφέρον αυξάνεται, οι βαθιές θεσμικές μεταρρυθμίσεις αρχίζουν πλέον να αποδίδουν», καθιστώντας, στο έδαφος της αντεργατικής πολιτικής, «ελκυστικό επενδυτικά τόπο» τη χώρα. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι «οι προοπτικές είναι ακόμη μεγαλύτερες για την ανάπτυξη. Διότι, για πρώτη φορά, η χώρα πορεύεται με σχέδιο και με ιεραρχήσεις. Τα χρηματοδοτικά εργαλεία δεν γίνονται πλέον μίζες και ρουσφέτια για τους "ημέτερους". Δεν κατευθύνονται οι πόροι στις τσέπες λίγων και εκλεκτών. Η κατανομή γίνεται δίκαια και στοχευμένα»!

Στα όσα η κυβέρνησή του κατόρθωσε για λογαριασμό του εγχώριου κεφαλαίου ενέταξε και την «πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική», που «ισχυροποίησε τη θέση της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι». Την «αναβάθμιση» της θέσης του εγχώριου κεφαλαίου μέσα από την ενεργότερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ΗΠΑ - ΝΑΤΟ, πολιτική που εκθέτει το λαό σε μεγάλους κινδύνους, τη βάφτισε «προοδευτική» και «πατριωτική», παρουσιάζοντας ως κορωνίδα της την ευρωατλαντικής κοπής συμφωνία των Πρεσπών!

Σε ό,τι αφορά τα ψευτοδιλήμματα που θα επιστρατεύσει η κυβέρνηση για να διαμορφώσει τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε ως «κεντρικά διλήμματα των επόμενων εθνικών εκλογών, σε ένα χρόνο από σήμερα», «την Ελλάδα της ανάκαμψης και της κοινωνικής δικαιοσύνης ή την Ελλάδα τη βουτηγμένη στο δημοσιονομικό εκτροχιασμό και την αέναη λιτότητα. Την Ελλάδα της υγιούς επιχειρηματικότητας και των επενδύσεων ή την Ελλάδα των off shore, της μίζας και των ολιγαρχών. Την Ελλάδα που πρωταγωνιστεί στη διεθνή σκηνή ή την Ελλάδα που φοβάται και τη σκιά της και γίνεται ξανά παρίας».

Τα κάλπικα διλήμματα, ωστόσο, δεν αρκούν για να συγκαλύψουν τη στρατηγική σύμπλευση με τις άλλες δυνάμεις της αστικής διαχείρισης, που αποτελούν και το κοινό έδαφος για τις συμπράξεις που επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικοδιοικητικές εκλογές αλλά και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο.

Ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι σ' αυτές τις εκλογές «ανοίγεται πεδίο για ουσιαστικές πλέον προγραμματικές συγκλίσεις» και πρότεινε όπου είναι δυνατόν να κατέβει αυτόνομα ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλιώς να στηρίξει «συνδυασμούς και υποψηφίους, που είναι γειωμένοι στις τοπικές κοινωνίες» και να «αναζητήσουμε συμμαχίες και προγραμματικές συγκλίσεις με συνδυασμούς και υποψηφίους του ευρύτερου προοδευτικού χώρου», όπως βαφτίζονται οι «δοκιμασμένες» στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής σε τοπικό επίπεδο δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας.

Οσο αφορά στην τρίτη εκλογική αναμέτρηση, των ευρωεκλογών, εδώ ο Αλ. Τσίπρας όχι μόνο επέσεισε τον μπαμπούλα της ακροδεξιάς, κατηγορώντας το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τη ΝΔ ότι της δίνουν τροφή, αλλά «ξεπλένοντας» ξεδιάντροπα την ΕΕ και τη σάπια σοσιαλδημοκρατία κάλεσε, «απέναντι σε αυτό το σοβαρό ενδεχόμενο μιας ισχυρής αντιδραστικής στροφής στην ΕΕ», σε «επαγρύπνηση από τις προοδευτικές δυνάμεις», σημειώνοντας: «Παρά τις διαφορές (...) να ενώσουμε δυνάμεις προκειμένου να αποτρέψουμε την επέλαση της ακροδεξιάς».

ΑΣΤΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
Ολα τα αλέθει ο «μύλος» των διεργασιών

Νέο γύρο αντεγκλήσεων μεταξύ των κομμάτων της αστικής διαχείρισης προκάλεσαν και οι χτεσινές δηλώσεις του Π. Καμμένου.

Ωστόσο, τόσο οι υποκριτικές κορόνες των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που παριστάνουν τους «έκπληκτους»... για τις προτάσεις του συγκυβερνήτη τους, όσο και οι μύδροι που εξαπολύει η αντιπολίτευση για τη «διγλωσσία» των κυβερνητικών εταίρων, δεν μπορούν να κρύψουν ότι η μετατροπή της Ελλάδας σε μια τεράστια αμερικανοΝΑΤΟική βάση είναι γι' αυτούς «εθνική γραμμή» στο όνομα της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της αστικής τάξης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, χαρακτήρισε τη συγκυβέρνηση «κυνικό συνεταιρισμό εξουσίας», δηλώνοντας πως ο Π. Καμμένος είχε την ευκαιρία να άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση τον Ιούνη, στηρίζοντας την πρόταση δυσπιστίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Επίσης, επανέλαβε το αίτημά του για πρόωρες εκλογές: «Οσο παρατείνεται αυτή η άτυπη προεκλογική περίοδος και όσο η χώρα είναι εγκλωβισμένη στις αντιφάσεις των κυβερνητικών εταίρων, τόσο μεγαλύτερη ζημιά θα γίνεται στα εθνικά θέματα», είπε.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας στην ΕΡΤ χαρακτήρισε θετικό ότι ο υπουργός Αμυνας αισθάνθηκε την ανάγκη να δώσει εξηγήσεις, αλλά είναι «μεγάλο πολιτικό λάθος», «μεγάλη πολιτική αντίφαση» και «ξεφεύγει από κάποια όρια» να λέει ότι θα ρίξει την κυβέρνηση όταν έρθει στη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών. Πάντως, εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει την πλειοψηφία τόσο για να κυρώσει τη συμφωνία των Πρεσπών όσο και για να μη χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή (με ψήφους άλλων κομμάτων ή μεμονωμένων βουλευτών κομμάτων ή «ανεξάρτητων» βουλευτών).

Από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Παπαδόπουλος, θέλησε να απαντήσει στον Π. Καμμένο, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι του ζήτησε ρουσφέτια, δηλώνοντας (στον «Real») πως ζήτησε από τον υπουργό Αμυνας ένα στρατόπεδο στην περιοχή των Τρικάλων να γίνει ιστορικό μουσείο και όχι ρουσφέτι.

Σενάρια για νέα κυβερνητικά σχήματα

Ο αναπ. υπουργός Αμυνας και τ. γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ Π. Ρήγας, σχολιάζοντας στον ρ/σ «News 24/7» την πρόταση του βουλευτή του Ποταμιού Σπ. Δανέλλη περί κυβερνητικής συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ - Ποταμιού - ΚΙΝΑΛ στην παρούσα κυβερνητική θητεία, είπε πως «για να μπορούσε η συγκεκριμένη πρόταση να έχει ρεαλιστικό περιεχόμενο στην παρούσα φάση, θα έπρεπε να υπάρχει μια προγραμματική συμφωνία. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να διαμορφωθούν άλλες πλειοψηφίες, όμως όσο το ΚΙΝΑΛ και η ηγεσία του για παράδειγμα εμμένουν σε αυτήν την αντίληψη και σε αυτό το προγραμματικό πλαίσιο, δεν νομίζω ότι υπάρχουν οι δυνατότητες υλοποίησης αυτής της πρότασης», μιλώντας εκ νέου για «ισχυρή αναντιστοιχία» με το φλερτ ΣΥΡΙΖΑ και ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας.

Η ίδια η Φ. Γεννηματά σε ομιλία της την Κυριακή επανέλαβε, βασικά, την πρότασή της για κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού, με το χώρο της σε ρόλο ενδιάμεσου: «Ο τόπος χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση (ευρείας πλειοψηφίας) με προοδευτική ατζέντα που θα κερδίσει τη χαμένη αξιοπιστία και εμπιστοσύνη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό (...) Ζητάμε ισχυρή εντολή ώστε στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής να λειτουργήσουμε ως ο κρίσιμος καταλύτης για τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρείας πλειοψηφίας που θα δώσει, επιτέλους, βιώσιμη λύση για τη χώρα».

ΕΕΔΥΕ
Να κλείσουν τώρα όλες οι ευρωατλαντικές βάσεις και στρατηγεία

Η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) καταγγέλλει και καταδικάζει τις δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Π. Καμμένου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην ΕΡΤ.

Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, πίσω από το «πετυχημένο» ταξίδι του στις ΗΠΑ κρύβονται η ολοένα και βαθύτερη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους, η μετατροπή της σε μια απέραντη ευρωατλαντική βάση, η σύναψη και νέων στρατιωτικών - πολιτικών - οικονομικών συμφωνιών με κράτη - δολοφόνους στην περιοχή.

Η ανακοίνωση συνεχίζει: «Αποδεικνύεται ξεκάθαρα ότι τα καβγαδάκια ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, γύρω από το plan A και το plan B της κυβέρνησης, αποσκοπούν στο να θολώσουν τα νερά, να αποπροσανατολίσουν το λαό από το κύριο, που δεν είναι άλλο από την απαρέγκλιτη υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα μας στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, στους οποίους συμμετέχει». Στη συνέχεια η ΕΕΔΥΕ καλεί το λαό σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση, καθώς, όπως υπογραμμίζει, η αναβάθμιση του ήδη υπάρχοντος δικτύου βάσεων - στρατηγείων - υποδομών, η δημιουργία νέων σε Αλεξανδρούπολη, Βόλο, Λάρισα, αλλά και στην Κάρπαθο συνιστούν σοβαρές κι επικίνδυνες εξελίξεις, που θα πρέπει να βρουν το λαό απέναντι.

Σύσκεψη φορέων στη Λάρισα

Στο μεταξύ, σε σύσκεψη συνδικαλιστικών οργανώσεων εργαζομένων, μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, ΕΒΕ, επιστημονικών οργανώσεων, Συλλόγων σπουδαστών και φοιτητών, Μαθητικών Συμβουλίων και Ενώσεων Γονέων, Συλλόγων Γυναικών και άλλων μαζικών φορέων, με θέμα την οργάνωση και τον συντονισμό των αγωνιστικών δράσεων ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για δημιουργία νέας αμερικανοΝΑΤΟικής βάσης στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα, καλεί η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας - μέλος της ΕΕΔΥΕ, για την Τρίτη 30 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στην ισόγεια αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η πολιτική του τον κατατάσσει στο ίδιο αντιδραστικό μπλοκ με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση για την ομιλία του Αλ. Τσίπρα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ:

«Η εικονική πραγματικότητα που περιγράφει ο κ. Τσίπρας καταρρέει μπροστά στην καθημερινότητα του λαού, στη φτώχεια που παραμένει, στις ληξιπρόθεσμες οφειλές που αυξάνουν τις απειλές των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών, στην εργασιακή ζούγκλα, σε όλα αυτά δηλαδή που διαμόρφωσαν οι μνημονιακοί νόμοι του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τη μόνιμη ευρωενωσιακή εποπτεία. Απόδειξη ότι η ανάπτυξη όχι μόνο δεν είναι δίκαιη, αλλά αντίθετα είναι βαθιά ταξική, αντιλαϊκή και αβέβαιη.

Οσες ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές κι αν επινοήσει ο κ. Τσίπρας, η πολιτική του, που από τη μια στηρίζει μια άδικη ανάπτυξη κι απ' την άλλη υπηρετεί πιστά τα επικίνδυνα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια, τον κατατάσσει στο ίδιο αντιδραστικό μπλοκ δυνάμεων μαζί με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό άλλωστε και οι συμμαχίες που επιλέγει, μπροστά στις τοπικές εκλογές, είναι με πρόσωπα και δυνάμεις που ανήκουν σε αυτό το μπλοκ και έχουν διακριθεί στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οσο δε για τον αγώνα ενάντια στην ακροδεξιά, αυτός δεν γίνεται ούτε με την υπόκλιση στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που στηρίζουν τέτοιες δυνάμεις, ούτε με τα κολλητιλίκια με ακροδεξιούς τύπου Τραμπ».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ