ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αύριο στους δρόμους για την προστασία των ανέργων

Συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας

Νέο βήμα στον αγωνιστικό συντονισμό για την προστασία των ανέργων οργανώνουν αύριο πρωτοβάθμια συνδικάτα της Αττικής, προχωρώντας σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στην Ομόνοια και πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

Η νέα αυτή αγωνιστική πρωτοβουλία πραγματοποιείται μετά τη σύσκεψη που έγινε την περασμένη Πέμπτη στον Πειραιά, με τη συμμετοχή πρωτοβάθμιων συνδικάτων του Λεκανοπεδίου από κλάδους όπου η ανεργία «μαστίζει», όπως το Συνδικάτο Μετάλλου Πειραιά, η Ενωση Αμμοβολιστών, τα Σωματεία Ηλεκτρολόγων Πλοίων και Ναυπηγοξυλουργών, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Σωματείο Επισιτισμού - Τουρισμού Αθήνας, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων Πειραιά. Επίσης, την αυριανή κινητοποίηση στηρίζουν και Επιτροπές Ανέργων και Λαϊκές Επιτροπές από διάφορες λαϊκές γειτονιές της Αττικής.

Νέα στοιχεία για την ανεργία

Την ανάγκη να δυναμώσει σχεδιασμένα η πάλη για την προστασία των ανέργων φανερώνουν και τα στοιχεία για την επίσημη ανεργία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε χτες ο ΟΑΕΔ για το Σεπτέμβρη του 2012, ακόμα 117.529 άνεργοι προστέθηκαν μέσα σε ένα χρόνο στις λίστες ανεργίας του Οργανισμού, με αποτέλεσμα τον περασμένο μήνα να φτάσουν τα 891.588 άτομα (από 774.059 το Σεπτέμβρη του 2011). Από το σύνολο των ανέργων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ, οι 119.009 άνεργοι δεν αναζητούν εργασία. Οι υπόλοιποι 772.579 άνεργοι εμφανίζονται να αναζητούν εργασία.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, που δημοσιοποίησαν χτες οι υπηρεσίες του Οργανισμού, από το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων που αναζητούν εργασία τα 339.650 άτομα (ποσοστό 43,96%) είναι εγγεγραμμένα στα μητρώα για 12 και περισσότερους μήνες, ενώ τα 432.929 άτομα (ποσοστό 56,04%) είναι εγγεγραμμένα λιγότερα από 12 μήνες. Από το σύνολο των ανέργων το εξευτελιστικό επίδομα ανεργίας των 360 ευρώ εισπράττουν μόλις 185.870 άτομα!

Στην Περιφέρεια Αττικής αναλογεί το 37,71% των ανέργων που αναζητούν εργασία από το σύνολο της χώρας και στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας αναλογεί το 19,75%. Επίσης στην ηλικιακή ομάδα 30 έως 54 ετών το σύνολο των εγγεγραμμένων ανέργων ανήλθε σε 492.481 άτομα (ποσοστό 63,75%), στην ηλικιακή ομάδα κάτω των 30 ετών σε 204.178 άτομα (ποσοστό 26,43%) και στην ηλικιακή ομάδα άνω των 55 ετών σε 75.920 άτομα (ποσοστό 9,83%).

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΕΔ σημειώθηκε αύξηση των μακροχρόνια ανέργων σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Αύγουστο) κατά 3.333 άτομα και κατά 63.641 άτομα σε σχέση με το Σεπτέμβρη του 2011.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΦΑΡΜΑΚΟΥ
Κανένας εργαζόμενος εκτός ΒΑΕ

Κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Εργασίας

Με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα Βαρέα» διαδήλωσαν χτες εκπρόσωποι των εργαζομένων σε Φάρμακο - Καλλυντικό
Με το σύνθημα «Κάτω τα χέρια από τα Βαρέα» διαδήλωσαν χτες εκπρόσωποι των εργαζομένων σε Φάρμακο - Καλλυντικό
Να παραμείνει ο κλάδος στο καθεστώς των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων με ισχύ των σχετικών διατάξεων του 1985 απαίτησαν χτες το απόγευμα εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Φαρμάκου, των επιχειρησιακών σωματείων των φαρμακευτικών επιχειρήσεων και εργαζόμενοι, με διαδήλωση στο υπουργείο Εργασίας.

Παρότι είχε ανακοινωθεί η κινητοποίηση ο υφυπουργός Εργασίας ήταν για ακόμη μια φορά ...απασχολημένος με την τρόικα, ενώ αρχικά εμπόδισαν τους συνδικαλιστές ακόμη και να εισέλθουν στο υπουργείο. Αλλωστε, και το κόψιμο μιας σειράς κλάδων από τα ΒΑΕ εντάσσεται στα συνολικά αντεργατικά μέτρα για να γίνουν πάμφθηνοι οι εργαζόμενοι και για να μειωθεί το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος. Τελικά οι εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με τον διευθυντή του υπουργείου, ο οποίος ...δεσμεύτηκε να μεταφέρει τα δίκαια αιτήματά τους.

Να θυμίσουμε πως αρχικά ο κλάδος του φαρμάκου - καλλυντικού δεν ήταν να εξαιρεθεί από τα ΒΑΕ. Στη συνέχεια, αιφνιδιαστική εγκύκλιος του ΙΚΑ έφερε από την «πίσω πόρτα» κι εντελώς αντιεπιστημονικά το πέταγμα του κλάδου από τα ΒΑΕ. Συγκεκριμένα, η εγκύκλιος λέει πως στα ΒΑΕ θα είναι μόνο οι εργαζόμενοι του κλάδου που απασχολούνται στην πρωτογενή παραγωγή των πρώτων υλών, την ώρα που πρωτογενής παραγωγή δεν υπάρχει στην Ελλάδα και που εξίσου επικίνδυνο αντικείμενο έχουν και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι, όπως π.χ. εκείνοι που κάνουν τις προσμείξεις των πρώτων υλών. Τέλος, συνδικαλιστές κι εργαζόμενοι απαίτησαν να παγώσει η διαδικασία εφαρμογής της εγκυκλίου στους χώρους δουλειάς και δήλωσαν πως είναι σε επιφυλακή για αγωνιστική απάντηση του κλάδου, με μεγάλο σταθμό την πανελλαδική απεργία.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Καταγγέλλει κλοπή του αρχείου του

Για εισβολή στα γραφεία του Συνδικάτου και κλοπή σημαντικού τμήματος των αρχείων του, καταγγέλλει την Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας (ΟΚΔΕ), το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής.

Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, μέλη της ΟΚΔΕ, εισέβαλαν βίαια στα γραφεία του Συνδικάτου, τραμπούκισαν συνάδελφο που βρισκόταν εκείνη την ώρα εκεί και κλέψανε σημαντικά κομμάτια από τα αρχεία του συνδικάτου, στα οποία δεν έχουν πρόσβαση λόγω των γνωστών σχέσεων που έχουν με εργοδότες, αλλά και με εργατοπατέρες του κινήματος. Με τη δικαιολογία ότι ήθελαν να βγάλουν φωτοτυπίες έβγαλαν τα αρχεία έξω από το συνδικάτο και στη συνέχεια επέστρεψαν και επιτέθηκαν φραστικά, αλλά και τραμπουκίζοντας, στον πρόεδρο, σε μέλη της διοίκησης και άλλα μέλη του Συνδικάτου.

Στην ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών Επισιτιστικών Επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης - Πιερίας - Χαλκιδικής, αναφέρει, ότι τα μέλη της ΟΚΔΕ που στο Συνδικάτο εκφράζονται μέσα από το ψηφοδέλτιο «Αντεπίθεση στον Επισιτισμό», «από όπου κι αν έχουν περάσει έχουν αφήσει μόνο στάχτες και κουρνιαχτό. Εχουν ένα και μόνο σκοπό. Χωρίς να τους νοιάζει κανένα κόστος, να κάνουν ζημιά στο Συνδικάτο αλλά και συνολικότερα στον κλάδο. Να κάνουν ζημιά σε οποιαδήποτε μορφή συσπείρωσης εναντιώνεται στο μέτωπο της μεγαλοεργοδοσίας και του ξεπουλημένου συνδικαλισμού.

Ολοφάνερο είναι ότι δεν το κάνουν αυτόβουλα. Το κάνουν με την πολύ συγκεκριμένη καθοδήγηση και στήριξη των ξεπουλημένων εργατοπατέρων από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ στο ΕΚΘ και την Ομοσπονδία. Τους εξουσιοδοτούν για να πηγαίνουν στην Επιθεώρηση Εργασίας στο όνομα των εργαζόμενων, προκειμένου να παίζουν "τα παιχνίδια τους", υπονομεύοντας και βλάπτοντας το Συνδικάτο και τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Ετσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση αυτή τη στιγμή, το Συνδικάτο μας είναι ο μοναδικός πυρήνας αντίστασης απέναντι σε όλη αυτή τη λαίλαπα που έχει πέσει στον κλάδο και με απόλυτη βεβαιότητα και σιγουριά στέλνουμε ένα μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση.

Απ' όσες πλευρές κι αν προσπαθούν να μας χτυπήσουν, μέσα και έξω από το συνδικάτο, είτε με πράσινα, είτε με ροζ, είτε με δήθεν "επαναστατικά" τσιράκια της εργοδοσίας, δε θα μας λυγίσουν. Θα μας βρίσκουν μπροστά τους».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ
Τρομοκρατικές απολύσεις από εργολάβους

Την τρομοκρατική - όπως χαρακτηρίζει - επίθεση του εργολαβικού συνεργείου που έχει αναλάβει το έργο της καθαριότητας στο νοσοκομείο της Νίκαιας, σε βάρος των εργαζομένων, με την απόλυση και τρίτου εργαζόμενου και εκλεγμένου στη Σωματειακή Επιτροπή, επειδή πρωτοστάτησε στις κινητοποιήσεις, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το σωματείο Καθαριστριών Πειραιά.

Οι εργαζόμενοι αυτοί είχαν πρωτοστατήσει σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Και σαν να μη φτάνουν οι απολύσεις, στην ανακοίνωση καταγγέλλεται πως σε προγραμματισμένο ραντεβού του σωματείου, με εκπρόσωπο της εταιρείας και του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, «ο δικηγόρος της εταιρείας που συμμετείχε στη συνάντηση, επιτέθηκε, προπηλάκισε προσπαθώντας να χτυπήσει τη συναδέλφισσά μας (μία από τις απολυμένες εργαζόμενες). Με την παρέμβαση των εκπροσώπων και των συναδέλφων απετράπη η επίθεση».

Το σωματείο καλεί τους εργαζόμενους σε κοινό αγώνα για την ακύρωση των απολύσεων των τριών εργαζομένων και για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους χωρίς ιδιωτικά συνεργεία στο χώρο της υγείας.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ