ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΚΟΒ ΛΑΥΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η Μακρόνησος βεβηλώνεται η κυβέρνηση αδιαφορεί

Ιχνη βεβήλωσης στον ιστορικό τόπο της Μακρονήσου. Σκουπιδότοπος στον κεντρικό δρόμο ανάμεσα στο Α' και Β' στρατόπεδο
Ιχνη βεβήλωσης στον ιστορικό τόπο της Μακρονήσου. Σκουπιδότοπος στον κεντρικό δρόμο ανάμεσα στο Α' και Β' στρατόπεδο
Η προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης για την προστασία του ιστορικού τόπου της Μακρονήσου ενθαρρύνει τους καταπατητές του νησιού να συνεχίζουν το έργο της βεβήλωσης του χώρου. Στο βάθος, όμως, βρίσκεται η επιδίωξη της αλλαγής που Προεδρικού Διατάγματος που ορίζει τις χρήσεις γης, ώστε να απελευθερωθούν οι σχεδιαζόμενες επενδύσεις αιολικής ενέργειας στο μαρτυρικό νησί.

Με ανακοίνωσή της η ΚΟΒ Λαυρίου του ΚΚΕ καταγγέλλει ότι οι καταπατητές της Μακρονήσου προχώρησαν σε μία ακόμη πράξη βεβήλωσης του ιστορικού τόπου, αφού μετά τη μετατροπή των σωζόμενων ιστορικών κτιρίων σε στάβλους, μπήκαν στο κτίριο που στεγαζόταν το διοικητήριο του στρατοπέδου και το μετέτρεψαν σε σπίτι τους.

Η ΚΟΒ Λαυρίου καταδικάζει την αδιαφορία της κυβέρνησης για την προστασία του ιστορικού τόπου της Μακρονήσου καθώς και τα σχέδια αλλαγής της χρήσης γης για την παράδοση του νησιού στα επιχειρηματικά συμφέροντα. «Συνοδοιπόροι στην προσπάθεια των καπιταλιστών για αλλαγή χρήσης στον ιερό βράχο - τονίζεται στην ανακοίνωση - είναι οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ οι οποίες δεν πήραν κανένα μέτρο για την προστασία των μνημείων, κλείνουν τα μάτια στη συνεχιζόμενη υποβάθμιση και προωθούν την αλλαγή χρήσης γης... Η ουσία είναι ότι οι κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας θέλουν να μην υπάρχει ούτε ίχνος από την ιστορία του νησιού, θέλουν να εξαφανιστεί κάθε κτίριο, κάθε σημάδι των εξορίστων αγωνιστών που σήκωσαν το ανάστημά τους στο τέρας του ιμπεριαλισμού και βγήκαν ιδεολογικά νικητές, νίκησαν αυτό που φάνταζε ανίκητο».

Η ΚΟΒ Λαυρίου του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους και ειδικότερα το Λαυριώτικο λαό να μην επιτρέψουν να συντελεστεί το έγκλημα σε βάρος της Μακρονήσου. Να αγωνιστούν στην υπεράσπιση της αλήθειας, της αξιοπρέπειας, του πανανθρώπινου συμβόλου αντίστασης. Επίσης, καλεί την κυβέρνηση να εφαρμόσει απαρέγκλιτα τη νομοθεσία που διέπει τη Μακρόνησο ως ιστορικό τόπο.

Λάσπη και προβοκάτσια σε βάρος ΚΚΕ και «Ρ» από το νομάρχη Αθήνας

Επιστολή έστειλε ο νομάρχης Αθήνας στο «Ρ» με αφορμή ρεπορτάζ της εφημερίδας μας για τις ευθύνες της διοίκησης της νομαρχίας στο θέμα της μεταφοράς παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες και αναπηρία σε ειδικά σχολεία. Και χαρακτηρίζει «επιεικώς απαράδεκτα, κακόβουλα και κατακίτρινα» τα ρεπορτάζ της εφημερίδας μας για το θέμα και μιλά για «δημοσιογραφική απάτη».

Δικαιολογείται απόλυτα η «ευθιξία» και η πρεμούρα του νομάρχη Αθήνας για το θέμα (σ.σ. η χτεσινή του επιστολή προς το «Ρ» έχει ημερομηνία 7.2.2008). Κι αυτό γιατί ο «Ρ» συστηματικά αποκαλύπτει και τις δικές του ευθύνες - όπως και της κυβέρνησης, γιατί αναλογούν ευθύνες και στους δύο αφού ακολουθούν την ίδια πολιτική - για το θέμα. Ευθύνες που έχουν οδηγήσει - σύμφωνα με στοιχεία της νομαρχίας από το Σεπτέμβρη - στο να μη γίνονται 27 δρομολόγια της νομαρχίας προς ειδικά σχολεία, επειδή δε διατίθενται τα απαραίτητα κονδύλια. Ευθύνες που έχουν σαν αποτέλεσμα μαθητές με αναπηρία να μην γίνονται δεκτοί σε σχολεία επειδή δεν υπάρχει προσωπικό. Οι μαθητές να χρειάζονται μέχρι και δύο ώρες για να φτάσουν στο σχολείο εξαιτίας του συστήματος μεταφοράς από τους ιδιώτες με τους οποίους έχουν υπογράψει σύμβαση. Είναι χαρακτηριστικό ότι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ είναι μόνο 2.000 μαθητές, παιδιά με αναπηρία, από τα 35.000 που ζουν στην Αθήνα, να πηγαίνουν σε οποιαδήποτε δομή ειδικής αγωγής, δημόσια ή ιδιωτική.

Επιπλέον, ο νομάρχης του ΠΑΣΟΚ, όπως και η κυβέρνηση της ΝΔ, σε συνεργασία, επιχειρούν να αναγάγουν το θέμα της μεταφοράς των μαθητών με αναπηρίες σε ζήτημα ατομικής ευθύνης. Δηλαδή, ένα σοβαρό κοινωνικό ζήτημα που απασχολεί χιλιάδες οικογένειες και που αφορά την κυβέρνηση, τα υπουργεία, τις νομαρχίες και τους δήμους, να μετατραπεί σε μια προσωπική υπόθεση όσων αντιμετωπίζουν το πρόβλημα.

Ατομική ευθύνη

Αυτό προκύπτει και από προχτεσινή επιστολή που έστειλε ο νομάρχης προς τον υπουργό Παιδείας, με την οποία ζητά (σ.σ. αντιγράφουμε από σχετικό Δελτίο Τύπου της νομαρχίας) «την καθιέρωση συγκεκριμένων αυστηρών κοινωνικών και οικονομικών κριτηρίων, βάσει των οποίων θα χρηματοδοτείται απ' ευθείας κάθε οικογένεια με το αντίστοιχο χρηματικό ποσό που αναλογεί σε κάθε μαθητή, για την κάλυψη του κόστους μεταφοράς του, είτε σε μηνιαία, είτε σε ετήσια βάση». Σημειώνεται ότι την 1η Σεπτέμβρη 2008 ο νομάρχης Αθήνας είχε συνάντηση με τον υφυπουργό Παιδείας Αλ. Λυκουρέντζο για το συγκεκριμένο θέμα.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση του νομάρχη, προκύπτουν τα εύλογα ερωτήματα: Είναι ατομική ευθύνη ή ευθύνη του κράτους, η μεταφορά παιδιών με ειδικές ανάγκες στο σχολείο; Ποιος θα συνοδεύει, για παράδειγμα, ένα παιδί με αυτισμό; Ποιος εγγυάται ότι η οικογένεια θα βρίσκει ταξί για το παιδί της και ότι το κόστος αυτό θα καλυφθεί ή ακόμα κι αν καλυφθεί δε θα αυξηθεί στη συνέχεια; Και τελικά ποιος εγγυάται ότι η μεταφορά των παιδιών δε θα γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης των ιδιωτών που θα αναλάβουν αυτή την αρμοδιότητα, γεγονός απόλυτα βέβαιο αν περάσει η πρόταση του νομάρχη που επεξεργάζεται η κυβέρνηση; Τέτοια και τόση είναι η κοινωνική ευαισθησία του κυρίου νομάρχη που κάνει τέτοιες προτάσεις εξατομίκευσης μιας αναγκαίας και υποχρεωτικής κοινωνικής υπηρεσίας και αντί να απαιτεί και να προτείνει την παροχή της από το κράτος, προτείνει στην κυβέρνηση την εξατομίκευσή της; Σπουδαία κοινωνική πολιτική ασκεί ο κύριος νομάρχης και πολύ υπεύθυνη. Τόσο που να φροντίζει ώστε να αποφασίσει η κυβέρνηση να του ξεφορτώσει μια υπηρεσία. Γιατί θίγεται λοιπόν όταν του το αναγνωρίζουμε; Αλλωστε θεσμό - μηχανισμό του κράτους υπηρετεί και ο κύριος νομάρχης.

Και τελικά, αν κόπτεται τόσο πολύ για τα προβλήματα των ΑμΕΑ, γιατί πριν από περίπου 15 μέρες όταν η ΝΑΣ έφερε το θέμα σε συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου, αντί να απαντήσει στους εκπροσώπους των ΑμΕΑ, επέλεξε να τους επιτεθεί και να διακόψει άρον άρον τη συνεδρίαση;

Αγρια προβοκάτσια

Εκτός όμως από αυτά, ο κύριος νομάρχης στην επιστολή του προχωρά και σε άγρια προβοκάτσια σε βάρος του ΚΚΕ. Λέει: «... κατανοώ την επίθεση στο πρόσωπό μου ότι δήθεν με δική μου ευθύνη δεν πραγματοποιούνται 27 δρομολόγια μεταφοράς μαθητών σε ειδικά σχολεία αφού το κόμμα του οποίου η εφημερίδα είναι όργανο, αποφεύγει συστηματικά να αποδώσει ευθύνες στην κυβέρνηση της ΝΔ, προφανώς διότι το πολιτικό φλερτ ΚΚΕ - ΝΔ μετά το 1989 είναι ακόμη έντονο».

Φαίνεται πως ο κύριος νομάρχης, ως πιστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να αντιμετωπίσει την κριτική στην αντιλαϊκή πολιτική του και νομίζοντας ότι θα συγκαλύψει την αντικοινωνική του ευαισθησία απέναντι στα προβλήματα των ανθρώπων με αναπηρία, καταφεύγει στην προβοκάτσια και στον αντικομμουνισμό γιατί δε διαθέτει τίποτα άλλο για να απαντήσει. Κατανοούμε τον εκνευρισμό του, γιατί ομολογεί πως παρακαλάει έναν υπουργό να λύσει αντιλαϊκά ένα κοινωνικό πρόβλημα.

Καταγγελία της ΚΟΑ του ΚΚΕ

Ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ, με αφορμή την επιστολή που έστειλε στο «Ρ» ο νομάρχης Αθήνας. Στην καταγγελία της ΚΟΑ αναφέρεται:

«Καταγγέλλουμε τον νομάρχη Αθηνών κ. Ι. Σγουρό, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, που σε επιστολή του στην εφημερίδα "Ριζοσπάστης" καταφεύγει σε ωμό πρωτόγονο αντικομμουνισμό, προκειμένου να συγκαλύψει τις τεράστιες ευθύνες του ως νομάρχη, σε σχέση με μια σειρά ζητήματα στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, ιδιαίτερα όσον αφορά τη λειτουργία ειδικών σχολείων της Αθήνας και πιο συγκεκριμένα τη μεταφορά των μαθητών με αναπηρίες.

Ισχυρίζεται ότι το ΚΚΕ φλερτάρει με τη ΝΔ. Οσα και να κάνει, η αλήθεια δεν κρύβεται. Είναι ο νομάρχης που μαζί με τη ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ., ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο Νομαρχιακό Συμβούλιο διέκοψαν τη συνεδρίαση για να μην αποκαλυφθούν οι ευθύνες τους για τα προβλήματα που υπάρχουν στα ειδικά σχολεία της Νομαρχίας Αθήνας.

Σε αυτή τη συνεδρίαση αφηνίασε ο νομάρχης του ΠΑΣΟΚ ενάντια στο ΚΚΕ. Ο κ. Σγουρός είναι βαθιά νυχτωμένος αν νομίζει ότι με τον αντικομμουνισμό μπορεί να συγκαλύψει τη βαρβαρότητα που βιώνουν τα παιδιά με αναπηρίες και οι οικογένειές τους, που είναι αποτέλεσμα της αντιλαϊκής πολιτικής της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του νομάρχη του. Ο λαός και η νεολαία δεν πρόκειται να φοβηθούν από τις αντικομμουνιστικές κραυγές του νομάρχη Αθηνών».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ