ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Οχτώβρη 2008
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΕΜΕΝ - ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ
Απεργία και στα καράβια στις 21 Οκτώβρη

Οι ταξικές δυνάμεις καλούν τους εργάτες της θάλασσας να βάλουν στην άκρη τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες στον κλάδο

Στους καταπέλτες κατεβαίνουν στις 21 Οκτώβρη και οι ναυτεργάτες. Τα ταξικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ανταποκρινόμενα στις απαιτήσεις του κλάδου και ολόκληρης της εργατικής τάξης, αποφάσισαν χτες 24ωρη απεργία στα καράβια στο λιμάνι του Πειραιά. Αφήνοντας πίσω τις παρατάξεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού ΔΑΚΕ, ΠΑΣΚΕ, ΑΠ στην ΠΝΟ, σημαίνουν στους ναυτεργάτες το αγωνιστικό σάλπισμα. Τους καλούν μαζί με τους μηχανικούς και τους θερμαστολαδάδες να συσπειρωθούν στις ταξικές δυνάμεις, να κάνουν δική τους υπόθεση την περιφρούρηση της απεργίας. Η απεργία θα ξεκινήσει στις 12 τα μεσάνυχτα της 20ής Οκτώβρη.

Παράλληλα, συνεχίζεται από τις ταξικές δυνάμεις η προετοιμασία της απεργίας στη στεριά. Στην Αθήνα, η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ ορίστηκε για τις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ομονοίας. Στη Θεσσαλονίκη, στις 10.30 π.μ., στο Αγαλμα Βενιζέλου και στον Πειραιά, στις 10.30 π.μ., στον Ηλεκτρικό Σταθμό της πόλης.

Την ανάγκη να δυναμώσουν αποφασιστικά οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων την πάλη ενάντια στην αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική αναδεικνύει η ΟΓΕ. Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία καλεί τις γυναίκες να πάρουν μέρος στην απεργία της ερχόμενης Τρίτης και να διαδηλώσουν με τις σημαίες και τα αιτήματα του ΠΑΜΕ, δίνοντας ραντεβού στην απεργιακή κινητοποίηση της Αθήνας.

Εξορμήσεις θα γίνουν σήμερα, Πέμπτη: «Sanyo», «Πλαίσιο» Μεταμόρφωσης, ΕΛΤΑ (Γλυφάδα - Μ. Βόδα), ΕΥΔΑΠ Αγ. Παρασκευή - Γαλάτσι, «Μπουρνάζος», «Καραβασίλης», «Rollini» και στα Τσαγκαράδικα της Ν. Ιωνίας, καθαρίστριες στα Δικαστήρια (Ριανκούρ), εργάτες Δήμων Κηφισιάς, Αγ. Βαρβάρας, Ηλιούπολης, Αθήνας (Ιερά Οδός), ΕΚΟ, «Μαμιδάκης», BP Θεσσαλονίκης, υπουργείο Εμπορίου, ΥΠΕΧΩΔΕ, υπουργείο Πολιτισμού.

Συσκέψεις έχουν προγραμματίσει:

  • Σήμερα, Πέμπτη, η Γραμματεία Χανίων του ΠΑΜΕ (7.30 μ.μ., αίθουσα Εργατικού Κέντρου Χανίων).
  • Επίσης, σήμερα, η Γραμματεία Λασιθίου του ΠΑΜΕ (Αγιος Νικόλαος, αίθουσα Εργατικού Κέντρου, 7 μ.μ.).
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ
Μάχη για να μην επικυρωθεί η παραχώρηση

Στην καφετερία του σταθμού αναχωρήσεων των κρουαζιερόπλοιων (!) κατέφυγαν μέλη του ΔΣ του ΟΛΠ για να υπογράψουν την παράδοση του ΣΕΜΠΟ στην «Cosco»

Αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις καταστολής ήρθαν χτες οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά
Αντιμέτωποι με ισχυρές δυνάμεις καταστολής ήρθαν χτες οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά
Η αποφασιστικότητα των εργαζόμενων στο λιμάνι του Πειραιά «κουρέλιασε» χτες τη στρατιωτικού τύπου επιχείρηση που έστησε η κυβέρνηση της ΝΔ για να επικυρωθεί η κατάπτυστη σύμβαση, με την οποία επισημοποιείται η παράδοση του ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ ΑΕ στην κινέζικη πολυεθνική «Cosco». Ηταν η δεύτερη φορά που έγινε προσπάθεια επικύρωσης της σύμβασης. Η πρώτη ήταν την περασμένη εβδομάδα, όπου και πάλι τη χάλασε ο αγώνας των εργαζόμενων.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, επιβεβαιώνοντας τη στρατηγική της προσήλωση στην εξυπηρέτηση με κάθε μέσο του μονοπωλιακού κεφαλαίου, επιστράτευσε αμέτρητες διμοιρίες των κομάντος του Λιμενικού και των ΜΑΤ για να προστατεύσουν τα μέλη της διοίκησης του ΟΛΠ ΑΕ, που είχαν αναλάβει να φέρουν σε πέρας τη «βρώμικη» δουλειά. Η συνεδρίαση της διοίκησης είχε οριστεί για τις 9 μ.μ. Ωστόσο, ομάδες εργαζομένων είχαν καταλάβει από το μεσημέρι το κεντρικό κτίριο του ΟΛΠ, ενώ απ' έξω είχαν αρχίσει να συγκεντρώνονται συνάδελφοί τους, αλλά και εργαζόμενοι του Πειραιά, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Παράλληλα, στο κτίριο του Οργανισμού, μέσα κι έξω, αλλά και στους γύρω δρόμους άρχισαν να καταφτάνουν διμοιρίες των δυνάμεων καταστολής. Δυο φορές εξαπέλυσαν επίθεση με χημικά και κλομπ στους συγκεντρωμένους εργαζόμενους, χωρίς να καταφέρουν να τους διαλύσουν.

Λίγο πριν τις 10 το βράδυ, τα 10 από τα 13 μέλη της διοίκησης του ΟΛΠ ΑΕ, με μια συνεδρίαση-παρωδία που έγινε στην καφετερία της αίθουσας αναχωρήσεων των κρουαζιερόπολοιων (!), υπέγραψαν τη σύμβαση. Τυπικά και νομικά πρόκειται για διαδικασία που είναι στον αέρα, αφού εκτός όλων των άλλων δεν καλέστηκαν, κατά παράβαση του καταστατικού, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων. Στη χτεσινή κινητοποίηση συμμετείχαν εκ μέρους του ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του Κόμματος, εκπρόσωποι της τοπικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης κ.ά.

ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βάζουν τα νησιά στην απομόνωση

Ο εφιάλτης της απομόνωσης χτυπάει την πόρτα δεκάδων νησιών καθώς οι εφοπλιστές συνεχίζουν να αποδιαρθρώνουν τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες, με στόχο να επιβάλουν ντε φάκτο την κατάργηση της 10μηνης λειτουργίας των ακτοπλοϊκών πλοίων. Το ακτοπλοϊκό υπερήλικο «ΠΑΝΑΓΙΑ ΣΟΥΜΕΛΑ», ένα από τα μόλις δύο πλοία που εξυπηρετούν τη Λήμνο και τον Αϊ Στράτη, από χτες είναι δεμένο στο λιμάνι του Λαυρίου από βλάβη στον καταπέλτη. Δεμένο λόγω βλάβης είναι από χτες και το «Β. ΚΟΡΝΑΡΟΣ» της ΛΑΝΕ, αφήνοντας αμανάτι Χάλκη, Κάρπαθο, Κάσο, Σητεία. Από αύριο ακινητοποιείται και το «ΠΑΝΑΓΙΑ ΧΟΖΟΒΙΩΤΙΣΣΑ», επειδή λήγουν τα πιστοποιητικά του, που σημαίνει ότι διακόπτεται κάθε «ίχνος» ενδοεπικοινωνίας μεταξύ των νησιών των Κυκλάδων! Χτες ο πρόεδρος της Ενωσης Επιχειρήσεων Ακτοπλοΐας εφοπλιστής Βεντούρης κάλεσε σε σύσκεψη το νομάρχη, δημάρχους και επάρχους των Κυκλάδων, με στόχο να αξιοποιηθούν οι νησιώτες σαν μέσο πίεσης για τη γενναία αύξηση των επιδοτήσεων των εφοπλιστών! Είναι αξιοσημείωτο ότι με εισήγηση του Βεντούρη και τη σύμφωνη γνώμη του νομάρχη αποκλείστηκαν εκπρόσωποι μαζικών φορέων και παρατάξεων, κυρίως αυτές που έχει υποστηρίξει το ΚΚΕ!

Κινητοποιήσεις στα νοσοκομεία

Με την αυστηρή επιλογή των σοβαρών περιστατικών λειτούργησε χτες το «Αττικόν», καθώς γιατροί και εργαζόμενοι «έκλεισαν» την εφημερία από τις 2.30 το μεσημέρι μέχρι τις 11 το βράδυ. Με συγκέντρωσή τους στα επείγοντα οι γιατροί και οι εργαζόμενοι κατάγγειλαν ότι η κυβέρνηση βάζει λουκέτο στο «Αττικόν» και ζήτησαν άμεσες προσλήψεις προσωπικού και πληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών και υπερωριών. Σήμερα οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με κλείσιμο της κεντρικής πύλης, στάση εργασίας, αναστολή της λειτουργίας των τακτικών ιατρείων και κλείσιμο του ταμείου των εξωτερικών ιατρείων του γραφείου κίνησης.

Με νέες κινητοποιήσεις απαντούν οι εργαζόμενοι του «Ευαγγελισμού» στην προκλητική αδιαφορία της κυβέρνησης, που αφήνει το νοσοκομείο να γονατίσει με 1.350 κενές θέσεις. Την Παρασκευή οργανώνουν παράσταση διαμαρτυρίας στα επείγοντα στις 8.30 π.μ. και θα ακολουθήσει κατάληψη των γραφείων της διοίκησης.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΗΡΩΝ
Διαμαρτυρία στο ΚΕΚ Γαλατσίου

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΕΚ ΑμΕΑ στο Γαλάτσι διοργανώνουν σήμερα στις 12.30 μ.μ. η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και η Επιτροπή Νέων, ενάντια στον αποκλεισμό μιας σειράς μαθητών που πληρούσαν όλα τα τυπικά κριτήρια και ενάντια στο κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργείται με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς (κατέβασμα αφισών, απαγόρευση Γενικής Συνέλευσης κ.ά.).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Κάλπες στα εργοτάξια

Μαζική ήταν η προσέλευση των οικοδόμων στην κάλπη που στήθηκε χτες μέσα στο εργοτάξιο του Μετρό στο Ελληνικό, καθώς συνεχίζονται μέχρι τις 31 του Οκτώβρη οι εκλογές στο Συνδικάτο της Αθήνας. Οι οικοδόμοι μπορούν να ψηφίζουν καθημερινά Δευτέρα - Σάββατο στα κατά τόπους παραρτήματα, από τις 5 μ.μ. μέχρι τις 9 μ.μ., και τις Κυριακές, από τις 10 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ.

ΩΡΑΡΙΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ
Να μην περάσουν οι ανατροπές

Απάντηση στις προκλήσεις των μεγαλεμπόρων και του Εμπορικού -Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, που επιδιώκουν την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων και την κατάργηση της αργίας της Κυριακής, δίνουν οι εμποροϋπάλληλοι, υπερασπιζόμενοι τα δικαιώματα των εργαζομένων στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, σε κοινό μέτωπο με τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς εμπόρους. Ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας χαρακτηρίζει «μεθοδευμένο χτύπημα μεγαλεμπόρων, κυβέρνησης και ΕΕ» τις προσπάθειες διεύρυνσης του ωραρίου, αναδεικνύοντας τις ευθύνες και των αιρετών ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Είναι ολοκάθαρο ότι την κρίση του καπιταλισμού στο χώρο του εμπορίου την πληρώνουμε οι χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι, όπως και οι αυτοαπασχολούμενοι», σημειώνει ο Σύλλογος και καλεί στην απεργία και στην πανελλαδική σύσκεψη που διοργανώνουν στις 26 του Οκτώβρη τα ταξικά σωματεία στο εμπόριο και τις υπηρεσίες, στις 10 π.μ., στα γραφεία της Ενωσης Λογιστών. Ανάλογες ανακοινώσεις εξέδωσαν χτες τα Σωματεία Εργαζομένων στην εταιρεία «Αφοί Κωνσταντακάτου» και στη LIDL.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ