ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Αποφάσισαν το ξεπούλημα των Ναυπηγείων Ελευσίνας

Στη χτεσινή συνεδρίαση υπουργών, υφυπουργών και άλλων κυβερνητικών στελεχών, αποφασίστηκε επίσης να εκποιηθούν σε ιδιώτες η ΣΟΦΤΕΞ, η ΜΕΛ, η ΚΕΡΑΦΙΝΑ, η ΑΕΒΑΛ και οι "Βωξίτες Ελευσίνας"

Σε ένα ακόμη βήμα προς την άνευ όρων εκποίηση του βιομηχανικού ιστού της χώρας προχώρησε χτες η κυβέρνηση Σημίτη, που όπως φαίνεται διεκδικεί το αξίωμα της κυβέρνησης των ιδιωτικοποιήσεων. Αυτό προκύπτει από τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη χτεσινή συνεδρίαση κυβερνητικών στελεχών (μετείχαν 8 υπουργοί και υφυπουργοί και άλλα στελέχη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης) για την τύχη των ελεγχόμενων από το δημόσιο επιχειρήσεων Ναυπηγεία Ελευσίνας, ΣΟΦΤΕΞ, ΜΕΛ, ΚΕΡΑΦΙΝΑ, Βωξίτες Ελευσίνας και ΑΕΒΑΛ.

Στη χτεσινή συνεδρίασή του το κυβερνητικό όργανο επικύρωσε τις μέχρι τώρα μεθοδεύσεις στο θέμα των Ναυπηγείων Ελευσίνας. Συγκεκριμένα, έδωσε το πράσινο φως για την παράδοσή τους στον ιδιοκτήτη των Ναυπηγείων Νεωρίου Σύρου, Ν. Ταβουλάρη,ικανοποιώντας τις αξιώσεις να του πουλήσουν και αυτά τα Ναυπηγεία έναντι συμβολικού τιμήματος και "καθαρά" από εργαζόμενους. Επιπλέον, το διευρυμένο διυπουργικό όργανο, ενέκρινε την εισήγηση της υπουργού Ανάπτυξης για ιδιωτικοποίηση των επιχειρήσεων του ΟΑΕ, ΣΟΦΤΕΞ, "Κεραφίνα", ΜΕΛ, Βωξίτες Ελευσίνας και ΑΕΒΑΛ, και μάλιστα χωρίς καν να δεσμευτεί για την εξασφάλιση της πώλησης, εν λειτουργία.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης, στη χτεσινή συνεδρίαση έγινε δεκτή η πρόταση της κυβερνητικής επιτροπής (είχε συσταθεί για τις διαπραγματεύσεις με τον επίδοξο αγοραστή) για την παράδοση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στον Ταβουλάρη, με μοναδικό όρο να γίνουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις για ορισμένα ζητήματα. Τα βασικά θέματα που τίθενται υπό νέα διαπραγμάτευση, για την πώληση των Ναυπηγείων Ελευσίνας στον Ταβουλάρη, αφορούν:

  • Στις συμβάσεις με το Πολεμικό Ναυτικό και τον ΟΣΕ για την εκτέλεση παραγγελιών που στην ουσία θα δοθούν ως εξασφαλισμένα και σίγουρα κέρδη στον επιχειρηματία.
  • Θέματα, σχετικά με τους εργαζόμενους και τις συμβάσεις εργασίας αυτών. Στο θέμα των εργαζομένων πρόκειται για καθαρό εμπαιγμό εις βάρος τους, αφού όπως ανακοινώθηκε χτες, η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί ήδη την απαίτηση του αγοραστή για απόλυση του συνόλου του προσωπικού με αποζημιώσεις.Τις αποζημιώσεις θα καταβάλει το δημόσιο και αυτό που υποτίθεται ότι θα διαπραγματευτεί είναι το είδος των συμβάσεων που θα υπογράψει ο ιδιώτης με τους 750 εργαζόμενους που λέει ότι θα... απασχολήσει.

Κατά τα άλλα, οι βελτιώσεις που υποτίθεται ότι επήλθαν κατά τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις αφορούν στην αύξηση του τιμήματος κατά δύο δισ. δρχ. καθώς και η αύξηση της προκαταβολής από 300 εκατ. της αρχικής προσφοράς σε 1 δισ. δρχ.. Στην ουσία όχι μόνο δε θα καταβάλει δραχμή, αλλά θα επιδοτηθεί και με πολλά δισ. δρχ., αφού η κυβέρνηση έχει αποδεχτεί τον όρο για δάνειο κίνησης ύψους 1 δισ. δρχ., αλλά αναμένεται και η έγκριση του επενδυτικού σχεδίου που είχε κατατεθεί από τον Περατικό, ύψους 11,5 δισ. δρχ.Η τελική απόφαση αναμένεται με την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων που ορίστηκε σε διάστημα τριών μηνών, οπότε θα υπογραφεί και η οριστική σύμβαση.

Για τις επιχειρήσεις ΣΟΦΤΕΞ, "Κεραφίνα", ΜΕΛ και Βωξίτες Ελευσίνας, χωρίς καμία δέσμευση για τη λειτουργία τους, αποφασίστηκε να πουληθούν όλες καταβάλλοντας απλώς "κάθε προσπάθεια για την εν λειτουργία πώλησή τους".Για το σκοπό αυτό θα προσληφθούν ιδιώτες σύμβουλοι που θα επιμεληθούν των σχετικών διαγωνισμών, ενώ ξεκαθαρίστηκε ότι δε θα πωληθούν στοιχεία ενεργητικού αλλά μετοχές. Για την ΑΕΒΑΛ τον ρόλο του συμβούλου θα παίξει η ΕΤΒΑ, που είναι και ο πιστωτής, επιχειρώντας να πετύχει κατ' αρχήν την εκμίσθωση της εταιρίας σε ιδιώτη και αν αποτύχει θα προχωρήσει στην πώλησή της.

Εκτιμώντας τις χτεσινές κυβερνητικές αποφάσεις, ο γγ της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος, έκανε την παρακάτω δήλωση: Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και το περιβάλλον του, κάνουν ό,τι μπορούν για να μετατρέψουν τη χώρα σε παραγωγική μπανανία. Πέρα από τις ευθύνες της κυβέρνησης, των βιομηχάνων και της ΕΕ, που εγκληματούν σε βάρος του λαού και της χώρας, πελώριες ευθύνες έχει και ο κυβερνητικός συνδικαλισμός, που με την τακτική των υποχωρήσεων και της υποταγής, έστρωσαν το δρόμο για αυτά τα μέτρα. Καλούμε τους εργαζόμενους ενωμένοι να αποκρούσουν τις αντιλαϊκές αυτές επιλογές.

Στη χτεσινή συνεδρίαση του διευρυμένου διυπουργικού οργάνου, μετείχαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου,ο υπουργός και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλος και Ι. Αποστολάκης,η υπουργός και η υφυπουργός Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου και Α. Διαμαντοπούλου,ο υπουργός και ο υφυπουργός Εργασίας, Μ. Παπαϊωάννου και Χ. Πρωτόπαππας,ο υφυπουργός Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκης,ο γενικός γραμματέας του Τομέα Αποκρατικοποιήσεων, Δ. Παρασκευάς, καθώς και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, Τ. Γιαννίτσης και Ι. Γκεϊβέλης αντίστοιχα.

Κυβερνητική "ταφόπλακα" στην "Πειραϊκή - Πατραϊκή"

Η κυβέρνηση αποφάσισε να την ξεπουλήσει σαν οικόπεδα και ...παλιοσίδερα!

Τον οριστικό ενταφιασμό του ομίλου της "Πειραϊκής - Πατραϊκής" ανακοίνωσε χτες η κυβέρνηση, με την απόφασή της να ξεπουλήσει σαν... οικόπεδα και παλιοσίδερα, τμήματα της επιχείρησης αξίας αρκετών δισ. δραχμών. Με την απόφαση αυτή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό τον "εκσυγχρονιστή" Κ. Σημίτη, ικανοποιεί σχεδόν στο ακέραιο τις επιθυμίες όλων εκείνων (ντόπιων και ξένων ανταγωνιστικών μεγαλοσυμφερόντων) που ήθελαν οπωσδήποτε κλειστή τη μεγαλύτερη ελληνική κλωστοϋφαντουργική εταιρία, η οποία "έντυνε - στόλιζε και νοικοκύρευε" ή είχαν βάλει στο "μάτι" τα "φιλέτα" των περιουσιακών στοιχείων της και κυρίως το αποθηκευτικό συγκρότημα της Βαρυμπόμπης.

Παρά τις αλλεπάλληλες κυβερνητικές δεσμεύσεις για επαναλειτουργία τουλάχιστον των εργοστασίων της Πάτρας και της Χαλκίδας, τα αποτελέσματα του 4ου κατά σειρά πλειοδοτικού διαγωνισμού που ανακοινώθηκαν χτες από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων αποτελούν την τελευταία πράξη σε ένα συνεχιζόμενο έγκλημα.

Η "Πειραϊκή - Πατραϊκή" παύει να υπάρχει σαν επιχείρηση, κάτι που ήταν αναμενόμενο, καθώς ο 4ος διαγωνισμός είχε χαρακτηριστικά πλειστηριασμού. Σύμφωνα με την απόφαση του ΟΑΕ:

  • Το ακίνητο της Π - Π στη Βαρυμπόμπη κατοχυρώνεται στον Π. Ζερίτη,έναντι... συνολικού τιμήματος 1.800 εκατ. δραχμών, χωρίς να διευκρινίζονται οι όροι καταβολής του.
  • Το ακίνητο της Π - Π στον Ασπρόπυργο κατοχυρώνεται στην "Ε. Λακιώτης ΑΕ",έναντι 300 εκατ. δραχμών.
  • Το ακίνητο της Π - Π στα Καμίνια κατοχυρώνεται στην "ΕΛΚΟΙΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΑΕ",έναντι 165 εκατ. δραχμών.
  • Το ακίνητο της Π - Π επί της οδού Μαίζωνος στην Πάτρα κατοχυρώνεται στον Ι. Καντζή,έναντι 260 εκατ. δραχμών.

Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα με τα αποθέματα προϊόντων, στο εργοστάσιο της Πάτρας, όπως και το οικόπεδο στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, ενώ απορρίφθηκε η προσφορά για τα οικόπεδα στη Δροσιά Αττικής, σαν ασύμφορη.

Τα εργοστάσια, όπως και τα υπόλοιπα περιουσιακά στοιχεία της εταιρίας, θα ακολουθήσουν την ίδια τύχη, καθώς το ΔΣ του ΟΑΕ αποφάσισε να προχωρήσει στην εκποίησή τους, με τη διαδικασία των πλειστηριασμών.

Ακριβαίνουν και τα τσιγάρα

Αυξάνονται από την ερχόμενη Δευτέρα, τουλάχιστον κατά 9% οι τιμές των τσιγάρων και γενικά των καπνικών προϊόντων που θα διατεθούν στην αγορά από τις 20 Γενάρη 1997, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε και κοινοποίησε στις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς.

Στην απόφαση του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρεται ότι "από 20 - 1 - 1997 η τιμή λιανικής πώλησης των βιομηχανοποιημένων καπνών δεν μπορεί να είναι κατώτερη από την τιμή που είχαν τα ίδια προϊόντα στις 31-12-1996 στο εσωτερικό της χώρας, προσαυξημένη κατά ποσοστό 9%".Αυτό σημαίνει ότι η αύξηση της τιμής λιανικής πώλησης των τσιγάρων και καπνικών προϊόντων, θα είναι τουλάχιστον 9%.Σύμφωνα με την ίδια απόφαση, το τελευταίο ψηφίο του ποσού που προκύπτει από την εφαρμογή της προσαύξησης αυτής, στρογγυλοποιείται στην επόμενη δεκάδα αν είναι πάνω από πέντε και στην προηγούμενη αν είναι μικρότερο από πέντε.

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι από τις 20 του μήνα οι τιμές των τσιγάρων θα αυξηθούν από 40 μέχρι 50 περίπου δραχμές το πακέτο σε σχέση με τις ισχύουσες τιμές. Ετσι, ένα πακέτο τσιγάρων που στοιχίζει σήμερα 550 δραχμές θα φτάσει... αισίως τις 600 δρχ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ