ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 2021 - Κυριακή 17 Γενάρη 2021
Σελ. /40
Πλευρές από τη δράση μας στον κλάδο του εμπορίου την περίοδο της πανδημίας

Ζούμε σε σύνθετες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Η χρονιά που πέρασε μας έφερε αντιμέτωπους με νέες προκλήσεις και νέα ζητήματα. Εχουμε αποκομίσει μια πλούσια πείρα, που αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχεια.

Οι συνθήκες της πανδημίας μάς ανάγκασαν να προσαρμόσουμε τους τρόπους παρέμβασης και επικοινωνίας με τους συναδέλφους στην ανάγκη προστασίας της υγείας όλων μας. Μπορούμε να πούμε πως καταφέραμε γρήγορα να προσαρμόσουμε το περιεχόμενο και τις μορφές δράσης μας. Αναντικατάστατα όπλα αναδείχτηκαν για άλλη μια φορά ο «Ριζοσπάστης», η προσωπική επαφή, η οικοδόμηση γερών αγωνιστικών πολιτικών δεσμών με περισσότερους συναδέλφους.

Σε αυτές τις συνθήκες, με τις ζωές μας να χειροτερεύουν απότομα, πρωτοστατήσαμε στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων μας στην Υγεία, στην Παιδεία, για τον μισθό και τις συνθήκες εργασίας, για την ασφάλεια μέσα στους χώρους δουλειάς, με γνώμονα την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Μέσα στη μάχη μπορούμε να διαδίδουμε το ανατρεπτικό κάλεσμα του Κόμματος

Από τη στιγμή που ξέσπασε το πρώτο κύμα της πανδημίας, ριχτήκαμε στη μάχη για να προστατευτεί πρώτα απ' όλα η υγεία των συναδέλφων μας στα σούπερ μάρκετ που παρέμεναν ανοιχτά. Δεκάδες εργαζόμενοι στον κλάδο υψώσαμε το ανάστημά μας, υποδείξαμε και σε πολλές περιπτώσεις επιβάλαμε να τηρηθούν τα αυτονόητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η μεγάλη έκθεση στην πανδημία. Τα σωματεία του κλάδου έκαναν συνεχείς παρεμβάσεις στις εργοδοσίες και τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, πήραν πολύμορφες αγωνιστικές πρωτοβουλίες διεκδίκησης, με πιο σημαντική την πανελλαδική μέρα δράσης στα σούπερ μάρκετ.

Με την αγωνιστική μας στάση εκείνες τις πρώτες μέρες της πανδημίας, ανοίχτηκαν νέοι δρόμοι στην επαφή μας με περισσότερους συνάδελφους. Δεχόμασταν καθημερινά δεκάδες επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες. Ακούσαμε να λέγεται ανάμεσα σε συναδέλφους «για το πρόβλημά σου απευθύνσου στους κομμουνιστές. Αυτοί αγωνίζονται».

Τα συνθήματά μας εμψύχωναν το λαό για να μείνει δυνατός, να ακουστεί η φωνή του ακόμα και κάτω από τις μάσκες. Για παράδειγμα, ο αγωνιστικός εορτασμός της Πρωτομαγιάς βοήθησε να ανοίξει η κουβέντα μέσα στους χώρους δουλειάς, να υπάρξει μια αγωνιστική ανάταση.

Χρειάζεται όμως να κρατήσουμε το εξής: Παρόλο που περισσότεροι εργαζόμενοι μας ακούνε ή μας εμπιστεύονται, δεν πάει να πει πως έχουν πειστεί και για την πολιτική πρόταση του Κόμματος. Είναι στοιχείο που το μελετάμε για να γινόμαστε καλύτεροι και πιο διεισδυτικοί, πιο ικανοί στην προώθηση της στρατηγικής του ΚΚΕ. Δεν χάνουμε δηλαδή τον προσανατολισμό μας από το βασικό καθήκον, την οικοδόμηση γερών Κομματικών Οργανώσεων στους χώρους δουλειάς, τη συσπείρωση περισσότερων εργαζομένων γύρω από το Κόμμα.

Νέες δύσκολες συνθήκες για τους εργαζόμενους στο εμπόριο...

Οι συνθήκες εργασίας και ζωής για τους εργαζόμενους στον κλάδο έχουν γίνει εξαιρετικά άσχημες με την εντατικοποίηση στα σούπερ μάρκετ, τις αναστολές των συμβάσεων, την εκ περιτροπής εργασία και την απότομη μείωση του εισοδήματος, την εργασία από το σπίτι.

Απέναντι στη μεγάλη εντατικοποίηση της εργασίας προτάσσουμε την ανάγκη να καταργηθούν όλες οι μορφές «ευέλικτης» δουλειάς, που φέρνουν εξαντλητικούς ρυθμούς. Η είδηση της 10ωρης απλήρωτης εργασίας που ετοιμάζει να νομοθετήσει η κυβέρνηση έχει προκαλέσει την αγανάκτηση εργαζομένων που έχουν αρνητική πείρα από χώρους όπου ήδη εφαρμόζεται το απαράδεκτο αυτό καθεστώς. Οι εμποροϋπάλληλοι άλλωστε «λούζονται» τις αρνητικές συνέπειες από τα ωράρια - λάστιχο, πίσω από ανεβασμένα ή κατεβασμένα ρολά, τη δουλειά τις Κυριακές.

Συνάδελφοί μας καταγγέλλουν ότι τις μέρες των γιορτών αναγκάστηκαν ακόμα και σε συνεχόμενη εργασία 22 ημερών, σε εργασία ακόμα και τις μέρες των αργιών των Χριστουγέννων για την εξυπηρέτηση των online παραγγελιών, σε πολύωρη εργασία κατά την απογραφή των εμπορευμάτων στις 2 Γενάρη. Σε αυτό το έδαφος πατούν οι προκλητικές δηλώσεις Βακάκη («Jumbo») για 12ωρη και 7ήμερη δουλειά στο εμπόριο. Αυτή είναι η κόλαση που μας ετοιμάζουν.

Γι' αυτό πρέπει τώρα να δυναμώσει η μαζική διεκδίκηση για σταθερό ωράριο και μείωση του εργάσιμου χρόνου, χωρίς μειώσεις μισθών. Να εξασφαλίζονται έτσι ο πολύτιμος ελεύθερος χρόνος και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργική αξιοποίησή του, για την ξεκούραση αλλά και για την κάλυψη όλων των αναγκών στην κοινωνική και προσωπική ζωή των συναδέλφων. Γι' αυτό παλεύουμε για τη νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, που δέχεται νέα πλήγματα, ενώ η κυβέρνηση με νέα νομοθετική ρύθμιση δίνει επιπλέον τη δυνατότητα στα καταστήματα να λειτουργούν όλες τις Κυριακές με τη μέθοδο του click away.

Η εντατικοποίηση συναντιέται με τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε υγειονομικές βόμβες, φτάνουμε ακόμα και σε δεκάδες κρούσματα μέσα σε ένα κατάστημα. Τα μόνα «πρωτόκολλα» που εφαρμόζει η εργοδοσία είναι αυτά της διασποράς του ιού και της κερδοφορίας. Βγάζει σε καραντίνα τον ελάχιστο αριθμό συναδέλφων στα καταστήματα με κρούσματα και συμπληρώνει το προσωπικό με μετακινήσεις από άλλα καταστήματα. Συνάδελφοι μετακινούνται συνεχώς από κατάστημα σε κατάστημα, με τον κίνδυνο διασποράς μέσα στις μεγάλες αλυσίδες των σούπερ μάρκετ να μεγαλώνει. Ειδικά τώρα θα έπρεπε να μειωθεί η κινητικότητα και οι συνάδελφοι να εργάζονται σταθερά σε ένα κατάστημα κοντά στον τόπο της κατοικίας τους.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τη δημοσίευση έρευνας που αποκαλύπτει ότι τα σούπερ μάρκετ είναι εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Είδηση που η κυβέρνηση έσπευσε αμέσως να διαψεύσει, με τον Αδ. Γεωργιάδη να δηλώνει ότι στα σούπερ μάρκετ ...δεν κολλάει.

Δικαιολογημένα προκάλεσε αίσθηση η αποκάλυψη που έκανε ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας παραμονές της απεργίας της 26ης Νοέμβρη, που σε συνέντευξη Τύπου παρουσίασε τη λίστα με τα κρούσματα ανά κατάστημα, σύμφωνα με τις καταγγελίες εμποροϋπαλλήλων, δείχνοντας έτσι την εγκληματική τακτική εργοδοσίας και κυβέρνησης να αποκρύπτουν κρούσματα. Ακολούθησε μάλιστα η ανακοίνωση - παραδοχή από τα «My Market» για την ύπαρξη 102 ενεργών κρουσμάτων, τα οποία όμως χαρακτήρισαν «όχι και τόσα πολλά»!

Το ηλεκτρονικό εμπόριο διαμορφώνει νέες συνθήκες εργασίας στον κλάδο. Οι συνάδελφοί μας στα καταστήματα έφτασαν να κάνουν ακόμα και τους διανομείς με δικά τους μεταφορικά μέσα, πέραν του ωραρίου εργασίας. Αυξάνεται η βαριά χειρωνακτική και πολύωρη δουλειά χιλιάδων κουβαλητών στον κλάδο. Το click away προσθέτει ένα ακόμα βάρος στις πλάτες μας, αφού ανεβοκατεβαίνουμε ορόφους για να ετοιμάσουμε τις παραγγελίες και τρέχουμε με σακούλες στα πεζοδρόμια και τα πάρκινγκ για να τις παραδώσουμε στους πελάτες.

Την περίοδο της Black Friday, ο όγκος των πωληθέντων εμπορευμάτων ξεχείλισε τις αποθήκες των εταιρειών ταχυμεταφοράς. Οι εμποροϋπάλληλοι εργαστήκαμε σε απαράδεκτες συνθήκες, ο ένας πάνω στον άλλον, μέσα στα κλειστά καταστήματα με φραγμένες τις εξόδους κινδύνου από τις κούτες των εμπορευμάτων. Σε μεγάλο κατάστημα, που οι υπάλληλοι βρίσκονταν σε αναστολή, εργολαβικά γραφεία ανέλαβαν την προετοιμασία των ηλεκτρονικών παραγγελιών, με την αδήλωτη εργασία νέων σε ηλικία συναδέλφων.

Νέοι χώροι δουλειάς εμφανίζονται που γίνονται ολοένα και πιο μαζικοί, όπως οι αποθήκες για την εξυπηρέτηση των e-shops. Τέτοιες αποθήκες είναι αρκετές, ακόμα και μέσα σε παλιά κτίρια που εξωτερικά μοιάζουν εγκαταλελειμμένα. Σε αυτές απορροφούν και εργαζόμενους που απασχολούνταν σε καταστήματα. Πρόκειται για γυναίκες, αρκετές πολύ νέες σε ηλικία, που αναγκάζονται να πιάσουν δουλειά αμέσως μετά το σχολείο. Σημαντικό κομμάτι είναι οι μετανάστες. Συνήθως η εργασία είναι 6ωρη με εξαιρετικά χαμηλό μισθό.

...και νέες δυνατότητες για δράση

Σε αυτές τις συνθήκες οι εργαζόμενοι αγωνιούν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της υποδοχής που επιφύλαξαν οι εργαζόμενοι σε αντιπροσωπεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας που «επισκέφθηκε» μια τέτοια αποθήκη. Με χαρά αγκάλιασαν την παρουσία του σωματείου, ζήτησαν τη συχνή παρουσία του στο χώρο, ενημέρωσαν για το πόσοι εργαζόμενοι δουλεύουν εκεί, ποιες είναι οι βάρδιες, οι κατάλληλες ώρες παρέμβασης για το σωματείο κ.ά. Κάποιοι, ξεπερνώντας και άλλοι διατηρώντας το φόβο, έπαιρναν την ανακοίνωση στα «μουλωχτά» και με ένα νεύμα καλωσόριζαν την παρουσία των συνδικαλιστών.

Οι νέες συνθήκες λοιπόν περικλείουν και νέες δυνατότητες, κι αυτό αποτυπώνεται από την αναγνώριση που εισπράττουμε από εργαζόμενους για την πρωτοπόρα δράση μας, για τη συμβολή μας στην οργάνωση της πάλης τους τελευταίους μήνες, με σταθμούς τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για το Πολυτεχνείο και την απεργία στις 26 Νοέμβρη, όπου υπήρχαν χώροι με περισσότερους απεργούς από άλλες φορές.

Κάτω λοιπόν και από τη δική μας παρέμβαση μεγαλώνει η αμφισβήτηση της πολιτικής και των χειρισμών της κυβέρνησης, καταφέρνουμε να αποκαλύπτουμε το πραγματικό πρόσωπο της μεγαλοεργοδοσίας σε νέες δυνάμεις εργαζομένων, να δείχνουμε τη «μεγάλη εικόνα», ότι η δίψα για τα κέρδη γίνεται όλο και πιο απειλητική για τη ζωή και τα δικαιώματά τους.

Βασική προϋπόθεση για να αντεπεξέλθουμε με τη μεγαλύτερη δυνατή επάρκεια στα σύνθετα καθήκοντά μας είναι η ολόπλευρη καθοδηγητική στήριξη των συντροφισσών και των συντρόφων μας, και με πρακτικά μέτρα, ώστε να υπηρετείται στην πράξη το «Κόμμα παντός καιρού». Σήμερα, που όλα τα προβλήματα οξύνονται, που οι οικονομικές δυσκολίες μεγαλώνουν, πρέπει να γίνουμε ακόμα πιο απαιτητικοί από την κομματική δράση. Να είναι τέτοια που να αγκαλιάζει όλες τις πλευρές της ζωής του κάθε μέλους, με συντροφική φροντίδα, που θα υπολογίζει δυσκολίες, όπως είναι π.χ. το κράτημα του παιδιού για τις κομμουνίστριες ώστε να μη χάνουν «επεισόδια» από την κομματική ζωή κ.ο.κ.

Μπορούμε μέσα στον καθημερινό αγώνα να βελτιωνόμαστε σε πλευρές, να βάζουμε το δικό μας λιθαράκι για να δυναμώνουμε το Κόμμα, το μοναδικό αποκούμπι και στήριγμα του λαού στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Να οργανώνουμε μέρα τη μέρα την αντεπίθεση σε όλα τα επίπεδα.


Μαρία ΚΟΥΡΕΑ
Μέλος της ΤΕ Εμπορίου - Υπηρεσιών της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ