ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 2021 - Κυριακή 17 Γενάρη 2021
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΩΝ 12 ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΜΙΛΙΩΝ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ
Τα «πανηγύρια» της κυβέρνησης είναι για τους μονοπωλιακούς ομίλους

Την ερχόμενη Τρίτη εισάγει η κυβέρνηση στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τον «καθορισμό του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου, με δεδομένη τη συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων, θα διαρκέσει δύο μέρες και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Τετάρτης με ονομαστική ψηφοφορία, καθώς για το νομοσχέδιο αυτό απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία, δηλαδή η ψήφος 151 βουλευτών.

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τη συμφωνία, αλλά και για το κλίμα ομοψυχίας που υπάρχει ανάμεσα στα αστικά κόμματα απέναντι στα προτάγματα του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, κυριάρχησαν και στην τελευταία συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής Επιτροπής, την περασμένη Πέμπτη, με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια να εκφράζει την ικανοποίησή του.

Παράλληλα ο υπουργός προσπάθησε να καλλιεργήσει εφησυχασμό για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία που βρίσκονται σε εξέλιξη, λέγοντας ότι «η Διεθνής Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας είναι ευρωπαϊκό κεκτημένο». Υποστήριξε μάλιστα ότι αυτός ο όρος δεσμεύει τάχα την ΕΕ στις διαπραγματεύσεις της, κλείνοντας έτσι τα μάτια στον «αέρα» που δίνουν η ΕΕ και το ΝΑΤΟ στις αμφισβητήσεις της Τουρκίας. Κάνοντας μάλιστα άστοχες συγκρίσεις, ο υπουργός έφερε ως παράδειγμα τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, που όπως είπε είναι επίσης ευρωπαϊκό κεκτημένο. «Φαντάζεστε μια χώρα της ΕΕ, ας πούμε η Γαλλία, να διαπραγματεύεται με τρίτη χώρα εκτός ΕΕ και να τροποποιεί τη Σύμβαση αυτή ή να λέει ότι δεν ισχύει;», ανέφερε, για να υποστηρίξει την τυφλή εμπιστοσύνη που πρέπει να έχει ο λαός στα επικίνδυνα παζάρια με την Τουρκία.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κατρούγκαλος, αφού χαρακτήρισε το νομοσχέδιο της ΝΔ «προσχώρηση στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ», δείχνοντας τη στρατηγική τους ταύτιση πρόσθεσε πως είναι δεδομένο ότι «θα στηρίξουμε και εθνικές λύσεις και το εθνικό μέτωπο, με την προϋπόθεση ότι υπάρχει εθνική στρατηγική, που σας καλούμε να τη συνδιαμορφώσουμε, όχι να συγκυβερνήσουμε, η κυβέρνηση κυβερνά»!

Φέρει τη σφραγίδα των μονοπωλιακών ομίλων

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαρίνος, όσον αφορά το νομοσχέδιο σημείωσε πως «το αγκάθι που δεν μπορεί να ξεπεράσει η κυβέρνηση» είναι ότι «όπου κι αν έγινε επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης ή ακόμα και όπου οριοθετήθηκαν οι άλλες θαλάσσιες ζώνες, η υφαλοκρηπίδα και η ΑΟΖ, οι λαοί δεν έζησαν και δεν ζουν καλύτερα. Αντίθετα, οξύνθηκε ο ανταγωνισμός και ζήσαμε ή ζούμε ιμπεριαλιστικούς πολέμους για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών και των αγωγών. Τη σφραγίδα τους βάζουν οι νόμοι του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος και η αναμέτρηση για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση των αστικών τάξεων».

Δίνοντας απάντηση στα περί ομοψυχίας, τόνισε ότι «το καθοριστικό στοιχείο είναι η πολιτική που εφαρμόζεται. Δηλαδή αν αυτή θα υπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων οικονομικών ομίλων ή τα συμφέροντα των εργαζομένων. Σε μια κοινωνία που είναι χωρισμένη σε τάξεις με αντίθετα συμφέροντα, δεν μπορεί να οικοδομηθεί εθνική ομοψυχία. Οι εργάτες, τα λαϊκά στρώματα δεν μπορούν να πανηγυρίζουν μαζί με τους μονοπωλιακούς ομίλους, τις ενεργειακές εταιρείες που προσδοκούν οφέλη από την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης και την οριοθέτηση των άλλων θαλάσσιων ζωνών».

Οσον αφορά τις διερευνητικές ανέφερε ότι «δεν χωρά κανένας εφησυχασμός», διότι είναι δεδομένες «η πρόθεση της Τουρκίας να γίνει συζήτηση εφ' όλης της ύλης» και «η επιδίωξη των Αμερικανών και της ΕΕ για συνεκμετάλλευση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο».

Αναφερόμενος στις σύνθετες όπως τις χαρακτήρισε εξελίξεις στα Βαλκάνια, ανέδειξε την ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, που πρωτοστάτησε στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, προσθέτοντας ένα ακόμα στοιχείο στην όξυνση των ανταγωνισμών στην περιοχή. Επεσήμανε ότι σε αυτήν την περιοχή ανταγωνίζονται οι ΗΠΑ, που έχουν εγκαταστήσει μεγάλες σύγχρονες βάσεις (Κόσοβο, Αλβανία, Β. Μακεδονία, Βουλγαρία, Ρουμανία), η Ρωσία, που έχει σχέσεις με τη Σερβία, και η Κίνα με τον «Δρόμο του Μεταξιού». «Η Ελλάδα έχει εμπλακεί μέσα σε σχεδιασμούς που κατά τη γνώμη μας είναι επικίνδυνοι. Σχεδιασμούς που αφορούν την εναρμόνιση, την αντιστοίχιση με επιδιώξεις των Αμερικανών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και βεβαίως με εκπροσώπηση αστικών συμφερόντων. Συμφερόντων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, που προσδοκούν τη γεωστρατηγική τους αναβάθμιση σε όλες τις περιοχές, και στην περιοχή των Βαλκανίων», κατέληξε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Νέα διαβούλια και στο ΝΑΤΟ

«Θετικός» για συνάντηση με Μητσοτάκη δηλώνει ο Ερντογάν

Εκτός από τον νέο γύρο των διερευνητικών συνομιλιών, το παζάρι αναθερμαίνεται και υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ. Τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν την Παρασκευή επικαλούμενα «πηγές ασφαλείας» ότι στρατιωτικές αντιπροσωπείες από Ελλάδα και Τουρκία αναμένεται να έχουν διαβουλεύσεις την επόμενη βδομάδα στην έδρα του ΝΑΤΟ.

Οι τεχνικές συναντήσεις μεταξύ των δύο ΝΑΤΟικών μελών είναι που οδήγησαν την 1η Οκτώβρη στη δημιουργία «διμερούς στρατιωτικού μηχανισμού αποκλιμάκωσης», με στόχο - όπως εξηγούσε η λυκοσυμμαχία - «τη μείωση του κινδύνου συμβάντων και ατυχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο», στο πλαίσιο περαιτέρω ενίσχυσης της ΝΑΤΟικής συνοχής.

Στο μεταξύ, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν δήλωσε την Παρασκευή θετικός σε μια συνάντηση με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. «Εχουν γίνει συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών μας. Είπαμε πως μπορούν να ξεκινήσουν οι διερευνητικές επαφές και οι αντιπροσωπείες μας μπορούν να συναντηθούν. Είπαμε, επίσης, πως μπορούμε να συναντηθούμε με τον κύριο πρωθυπουργό, πως μπορούμε να κάνουμε τέτοια βήματα», είπε χαρακτηριστικά επιβεβαιώνοντας την ταχύτητα με την οποία προχωρούν οι διεργασίες.

Σύμφωνα με το «Αναντολού», «οι τεχνικές συνομιλίες θα ασχοληθούν με τις θαλάσσιες διαφορές μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, όπως συμφωνήθηκε να διεξαχθούν από τις στρατιωτικές επιτροπές των δύο χωρών κατόπιν συνάντησης μεταξύ του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ».

Στο μεταξύ την Πέμπτη 21 Γενάρη, φτάνει στις Βρυξέλλες ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου, που θα συναντήσει τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ. «Θα μιλήσουν για το πώς να ακολουθήσουν αυτά τα θετικά σημάδια και πώς θα εκφραστεί η βούληση σε συγκεκριμένη δράση» σημείωσε μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πήτερ Στάνο.

Πατριδογνωμόνιο
Εκφυλιστική διαλεκτική ασθένεια

Στα τέλη της δεκαετίας του '90, μετά τα Ιμια και πριν από την έναρξη της ελληνοτουρκικής «διπλωματίας των σεισμών», είχα την τύχη να πετάξω, και μάλιστα επί πενήντα περίπου λεπτά, μ' ένα Mirage 2005. Εμπειρία μοναδική, στα όρια των αντοχών ενός κανονικού πιλότου. Τη θεωρώ μια από τις πιο διδακτικές και χρήσιμες εμπειρίες στη ζωή μου, τέτοια που να μου επιβάλλει να είμαι εξαιρετικά φειδωλή στην ευκολία και στο άλλοθι του τόσο συνηθισμένου «ανθρώπινο λάθος». Αυτού δηλαδή που αμέτρητες φορές καλύπτει πολιτικές επιλογές, συστημικές παθογένειες, δικαιολογίες ή και δίκες καλών προθέσεων, όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με τραγωδίες, ήττες και συμβάντα που μπορεί να κρίνουν τη μοίρα. Οχι απλώς ενός όπλου, αλλά ενδεχομένως κι ενός λαού, μιας πατρίδας.

Οσο κι αν φαίνεται παράξενο, στη μοναξιά των αιθέρων με πανάκριβο όχημα τη ζωή, εξαρτημένη από τις γνώσεις και την εμπειρία του πιλότου, αλλά και την τελική έκβαση μιας πτήσης απ' άκρου εις άκρον του Αιγαίου, να κρέμεται από τη συλλογικότητα κάθε ανθρώπινου και τεχνικού κρίκου (τότε της μοίρας Γεράκι), αποκτάς μια διαφορετική συγκρότηση και συναίσθηση της πολιτικής, της κοινωνικής κι ως ένα βαθμό και της ιδεολογικής και ηθικής προσέγγισης των εννοιών: λαός, στρατός, άμυνα κι όλα αυτά που αυτές τις μέρες συζητάμε σε επίπεδο Ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξοπλιστικών προγραμμάτων και ΝΑΤΟικών επικίνδυνων σχεδίων.

Επικαλέστηκα εδώ αυτή τη μοναδική για έναν πολίτη εμπειρία, για να υπογραμμίσω με όλες τις ανθρώπινες δυνάμεις μου την ανάγκη, όχι απλώς να γίνουν κατανοητές οι θέσεις του ΚΚΕ ως βαθιά πατριωτικές σε θέματα άμυνας, αλλά και ως αναγκαίο να κατανοηθούν, για να θωρακιστεί ο λαός απέναντι σε επικίνδυνες, βαθιά αντιλαϊκές πολιτικές επιλογές, που μας χώνουν βαθύτερα στο στόμα του ιμπεριαλιστικού δράκου. Και ταυτόχρονα, με πλαστά διλήμματα και υποταγή σε αλλότρια συμφέροντα, καταφέρνουν να εκμηδενίζουν, με συνεχές πλασάρισμα της διαρκούς συμμαχικής τουρκικής απειλής, την κριτική ικανότητα του λαού και το δικαίωμά του να ρωτάει, πριν δώσει και την τελευταία του δεκάρα και σταγόνα αντοχής, ποιος αγοράζει, για ποιο λόγο, και κυρίως για ποιες ανάγκες, εργαλεία πολέμου και όχι υπεράσπισης των κυριαρχικών δικαιωμάτων, της ειρήνης και της ασφάλειάς του. Κι εδώ αρχίζουν τα πολιτικά δύσκολα, και τα επικοινωνιακά χυδαία κι εύκολα, που καταλήγουν σε άγνοια κινδύνου για το τι επιτρέπουμε, χωρίς να το καταλαβαίνουμε ή να το συνειδητοποιούμε, να θεωρείται πραγματικός κίνδυνος για το τώρα και το αύριο όλων μας.

Ο γεωπολιτικός χάρτης της γειτονιάς μας έχει κυριολεκτικά μουτζουρωθεί από τις αναδιατάξεις των συμμαχιών, και τα παιχνίδια και τους τριγμούς των θηριωδών συμφερόντων της ενεργειακής και πολεμικής βιομηχανίας, τόσο και έτσι, που μες στη θολούρα να καλλιεργείται η ψευδαίσθηση ότι μπορούμε να μπαίνουμε «όλοι μαζί» σε μια κούρσα εξοπλισμών και μια αδιαφανή πολεμική προετοιμασία, που πλασάρεται ως αμυντική, αλλά δεν εγγυάται όχι απλώς σύνορα αλλά ούτε αυτή καθαυτή την επιβίωση εξ ίσου τεράστιων μαζών. Η αντίσταση που προβάλλει το ΚΚΕ στην προσφορά πανάκριβων υπηρεσιών για υλοποίηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων, και τελικά κερδών, είναι κυριολεκτικά μεσούσης της πανδημίας, κορυφούμενης της ύφεσης και επικείμενης της οικονομικής καταστροφής, ένα εμβόλιο κατά της φανερά ταξικής και νομοτελειακά αντιλαϊκής, κι επομένως αντιπατριωτικής αρρώστιας, που δεκαετίες τώρα μας βασανίζει: η αρρώστια είναι εκφυλιστική. Μετατρέπει την εθνική άμυνα σε εμπορική υπόθεση, και τη συζήτηση περί αυτήν σ' ένα παζάρι όπου ανακατώνονται και πολτοποιούνται στο ιστορικό μίξερ πολυεθνικοί κολοσσοί, στρατιές από λομπίστες, τραπεζική και οικονομική διπλωματία, συμμαχίες της τσέπης κι εργαλειοποίηση περιορισμένων συρράξεων. Στη ζυγαριά αυτής της αρρώστιας μπαίνουν από τη μια μεριά το αίμα, η φτώχεια, ο εξανδραποδισμός κι από την άλλη τα συμβόλαια, τα κέρδη και το εύρος της εξουσίας των μεγάλων παικτών, που σήμερα έρχονται ως σύμμαχοι και σου πουλάνε τόσα όπλα, που μπορούν να στ' αρπάξουν όταν και οπότε θέλουν, είτε καταδικάζοντάς τα σε αφλογιστία, είτε επειδή τους συμφέρει να συμμαχήσουν με τον εχθρό σου, γιατί πληρώνει περισσότερα κι αιμορραγεί ευκολότερα.

Κι άντε να πείσεις απ' τη μεταπολίτευση ως τα σήμερα τον κόσμο να εμβολιαστεί έναντι αυτής της εκφυλιστικής συζήτησης περί εθνικής άμυνας, όταν οι λέξεις - κλειδιά που κυριάρχησαν, όλο τον καιρό της αρρώστιας, ήταν μίζες, σκάνδαλα, καριέρες, πασπαλισμένες με μυστικότητα και άγνοια. Οταν το έθνος ιδιωτικοποιείται τότε ο λαός για την άμυνα αιμορραγεί ακατάπαυστα. Και για πολίτες και για στρατιωτικούς.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ