ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Γενάρη 2018
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σε αρχική συμφωνία Χριστιανοδημοκράτες και Σοσιαλδημοκράτες

Μέρκελ και Σούλτς συμφώνησαν αρχικά, αφού προέχουν οι προτεραιότητες του κεφαλαίου, που και τα δύο κόμματα υπηρετούν

Copyright 2018 The Associated

Μέρκελ και Σούλτς συμφώνησαν αρχικά, αφού προέχουν οι προτεραιότητες του κεφαλαίου, που και τα δύο κόμματα υπηρετούν
ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Συζητήσεις και αμφιβολίες στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) ακολούθησαν την καταρχήν συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκρατών (SPD) την Παρασκευή. Η συμφωνία στις διερευνητικές θα τεθεί προς ψήφιση στο έκτακτο συνέδριο του SPD στις 21 Γενάρη στη Βόννη, και αν αυτό δώσει το «πράσινο φως», θα αρχίσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων για σχηματισμό κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού. Διαφορετικά υπάρχουν τα ενδεχόμενα στήριξης του SPD σε μια μειοψηφική κυβέρνηση υπό την Αγκελα Μέρκελ, ή νέων εκλογών.

Η Μέρκελ εμφανίστηκε ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα των διερευνητικών και ζήτησε πιο γρήγορες διαπραγματεύσεις για σταθερή κυβέρνηση, ενώ ο επικεφαλής της CSU, Χορστ Ζεεχόφερ, δεν απέκλεισε να υπάρχει κυβέρνηση πριν από το Πάσχα (αρχές Απρίλη). Ο πρόεδρος του SPD, Μάρτιν Σουλτς, έδωσε έμφαση στο στόχο της «κοινωνικής συνοχής» μέσω της συμφωνίας των τριών κομμάτων που ενδέχεται να οδηγήσει σε κυβέρνηση και χαρακτήρισε «εξαιρετικό» το αποτέλεσμα.

Διαφωνίες στο εσωτερικό του SPD

Το τοπικό συνέδριο του SPD στο ανατολικό κρατίδιο Σαξονία - Ανχαλτ απέρριψε με μικρή πλειοψηφία το Σάββατο κυβερνητική συμμαχία του κόμματος με CDU/CSU. Στο κρατίδιο οι Σοσιαλδημοκράτες συγκυβερνούν με την CDU και τους Πράσινους, ενώ στο εθνικό συνέδριο στη Βόννη θα στείλουν 6 στους 600 εκπροσώπους. Η παρουσία του ΥΠΕΞ και πρώην προέδρου του SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στο τοπικό συνέδριο, καλώντας τα μέλη του κόμματος να συναινέσουν για έναν μεγάλο συνασπισμό, δεν έπεισε την πλειοψηφία. Ο ίδιος χαρακτήρισε το αποτέλεσμα των διερευνητικών «πολύ καλό» και άσκησε κριτική στο γεγονός ότι παρεμβάλλεται συνέδριο του κόμματος για την τύχη των διαπραγματεύεων, καθώς αυτό δείχνει «δυσπιστία τόσο στην ηγεσία, όσο και στην κομματική βάση».

Να υπογραμμιστεί πως οι όποιες διαφωνίες στο εσωτερικό των Σοσιαλδημοκρατών έχουν να κάνουν κυρίως με την πολιτική επιβίωση του κόμματος, καθώς μια ενδεχόμενη τρίτη συμμετοχή τους σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού θα οδηγούσε σε ακόμη μεγαλύτερη φθορά τους, μετά και τα ιστορικά χαμηλά εκλογικά ποσοστά του Σεπτέμβρη. Αντίθετα, συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό σε πολιτικά μέτρα ενίσχυσης της καπιταλιστικής οικονομίας.

Επίσης, η οργάνωση του SPD στο Εσσεν ανακοίνωσε το Σάββατο πως επεξεργάζεται βελτιώσεις που θα πρέπει να γίνουν στο αποτέλεσμα των διερευνητικών συνομιλιών, όπως στην Υγεία, στην αγορά εργασίας και τη φορολογία.

Ο Μ. Σουλτς υπερασπίστηκε σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Frankfurter Allgemeine Zeitung» τη συμφωνία με CDU/CSU, σημειώνοντας πως «όπως κι εγώ, οι σύνεδροι θα πειστούν από το περιεχόμενο της συμφωνίας». Ο Σουλτς ξεκίνησε τη Δευτέρα το βράδυ «εκστρατεία» στο μεγαλύτερο κρατίδιο της χώρας, στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία, προκειμένου να πείσει την κομματική βάση να στηρίξει στο συνέδριο τις διαπραγματεύσεις για μεγάλο συνασπισμό. Το κρατίδιο στέλνει 144 από τους 600 αντιπροσώπους. Αντίστοιχα η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Αντρεα Νάλες, απάντησε χτες στους εσωκομματικούς επικριτές δηλώνοντας πως «πετύχαμε ένα καλό αποτέλεσμα» στις διερευνητικές.

Το στέλεχος της CSU, Αλεξάντερ Ντόμπριντ, κάλεσε τον Σουλτς να αποδείξει πως «το SPD μπορεί να είναι ένας αξιόπιστος κυβερνητικός εταίρος» και ο υπουργός Οικονομικών της Βαυαρίας (CSU), Μάρκους Τσέντερ, σημείωσε πως το αποτέλεσμα των διερευνητικών δεν είναι πλέον διαπραγματεύσιμο. Ο Ραλφ Στέγκνερ, ένας από τους αντιπροέδρους του SPD, αρνήθηκε ουσιαστικές αλλαγές στη συμφωνία, αλλά υποστήριξε επιμέρους βελτιώσεις «προκειμένου τελικά να υπερψηφιστεί από τα μέλη».

Το περιεχόμενο της συμφωνίας

Το 28σέλιδο κείμενο με τα αποτελέσματα των διερευνητικών περιλαμβάνει ανάμεσα σε άλλα:

Ευρωπαϊκή πολιτική: Τα κόμματα αναγνωρίζουν πως «για τη Γερμανία μια ισχυρή και ενωμένη Ευρώπη είναι η καλύτερη εγγύηση για ένα καλό μέλλον», καθώς «η παγκόσμια ισορροπία δυνάμεων έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια - οικονομικά, πολιτικά και στρατιωτικά. Οι νέες προτεραιότητες των ΗΠΑ, η ενίσχυση της Κίνας και η πολιτική της Ρωσίας κάνουν σαφές ότι η Ευρώπη, περισσότερο από πριν, πρέπει να πάρει την τύχη της στα χέρια της». Υποστηρίζουν πως η ΕΕ πρέπει να έχει κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ανθρώπινων (Εργασιακών) δικαιωμάτων, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM) να εξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, να υπάρξει ένας κοινός προϋπολογισμός για την υποστήριξη «μεταρρυθμίσεων» και «επενδύσεων» στην ΕΕ και εκφράζουν την προθυμία τους για μεγαλύτερες εισφορές της Γερμανίας στον προϋπολογισμό της ΕΕ. Αναφέρουν πως θα συνεργαστούν με τη Γαλλία για την εξέλιξη της ΕΕ και της Ευρωζώνης.

Προσφυγική - μεταναστευτική πολιτική: Η εισροή προσφύγων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις 180.000 - 220.000 ετησίως. Οι διαδικασίες εξέτασης ασύλου θα διεξάγονται στο εξής σε κλειστά κέντρα υποδοχής, λήψης αποφάσεων και απελάσεων. Η οικογενειακή επανένωση - που έχει ανασταλεί έως το Μάρτη του 2018 - επανέρχεται αλλά περιορισμένη, δηλαδή στα 1.000 άτομα ανά μήνα. Επίσης ρυθμίζεται νομοθετικά η εισαγωγή εξειδικευμένων εργαζομένων, ώστε να καταστεί η εισροή τους στη Γερμανία πιο ελκυστική και πιο οργανωμένη.

Εργασιακά - συντάξεις: Ενισχύεται η «ευέλικτη» εργασία και η μερική απασχόληση, στο όνομα του «συνδυασμού εργασιακού και οικογενειακού βίου». Σε μια προσπάθεια περαιτέρω μείωσης του μη μισθολογικού «κόστους», μειώνεται η εισφορά για την ασφάλιση των ανέργων κατά 0,3% και θα προωθηθεί η κατάρτιση των μακροχρόνια ανέργων για να ενσωματώνονται στην αγορά εργασίας. Επίσης τα κόμματα «δεσμεύτηκαν» πως η «κρατική νομοθετημένη σύνταξη» δεν θα πέσει κάτω από το 48% του μέσου μισθού τα επόμενα χρόνια.

Μεγάλη έμφαση δίνεται επίσης στις κρατικές επενδύσεις σε υποδομές, στην ψηφιοποίηση, στην Καινοτομία - Ερευνα κ.λπ.

ΤΣΕΧΙΑ
Δεύτερος γύρος προεδρικών εκλογών

Στις 26 - 27 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί στην Τσεχία ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών. Την Παρασκευή και το Σάββατο που μας πέρασαν, στον πρώτο γύρο, με τη συμμετοχή να φτάνει στο 61,92%, πρώτος αναδείχτηκε με 38,6% ο 73χρονος σοσιαλδημοκράτης, νυν Πρόεδρος Μίλος Ζεμάν. Αυτός εκφράζει ευρωσκεπτικιστικές απόψεις, είναι κατά των μουσουλμάνων μεταναστών και σαφώς εκφράζεται υπέρ της σύσφιξης των σχέσεων με τη Ρωσία και την Κίνα και προσφάτως υπέρ της απόφασης του Αμερικανού Προέδρου, Ντ. Τραμπ, να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ. Δεύτερος ήταν ο γενικά φιλοδυτικός πρώην πρόεδρος της Ακαδημίας Επιστημών, 68χρονος Γίρζι Ντράχος με 26,6% και ακολουθούσαν άλλοι υποτίθεται ανεξάρτητοι υποψήφιοι, όπως ο Πάβελ Φίσερ με 10,23%, ο Μίχαλ Χοράτσεκ με 9,98%, ο Μάρεκ Χίσλερ με 8,83%, ο Μίρεκ Τοπαλάνεκ (πρώην πρωθυπουργός) με 4,3% και άλλοι τρεις με χαμηλότερα ποσοστά (1,23% - 0,47%).

Στο δεύτερο γύρο από πολιτικούς αναλυτές θεωρείται ότι το αποτέλεσμα είναι αμφίρροπο, αφού τον Ντράχος ανακοίνωσαν ότι θα στηρίξουν οι τρεις υποψήφιοι με τα αμέσως μεγαλύτερα ποσοστά. Επί της ουσίας για το λαό της Τσεχίας δεν αλλάζουν και πολλά με την εκλογή του νέου Προέδρου, που έχει έτσι και αλλιώς περιορισμένο ρόλο και φυσικά συμβάλλει με τις αστικές κυβερνήσεις να προχωρά η απρόσκοπτη εκμετάλλευση των λαϊκών στρωμάτων. Η ηγεσία του ΚΚ Βοημίας - Μοραβίας στήριξε και στηρίζει τον Ζεμάν - ως δήθεν Πρόεδρο που νοιάζεται για τους απλούς ανθρώπους και τα «εθνικά συμφέροντα» - παρά τις αντιδράσεις από τη βάση του κόμματος και την Ενωση Κομμουνιστικής Νεολαίας.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Ανακοινώθηκε η νέα κυβέρνηση του κεφαλαίου

ΟΣΛΟ.--

Το σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού ανακοίνωσαν την Κυριακή τα τρία κόμματα του κεφαλαίου που διαπραγματεύονταν εδώ και 10 μέρες. Συγκεκριμένα, η «Δεξιά» της πρωθυπουργού Ερνα Σόλμπεργκ, το εθνικιστικό «Κόμμα Προόδου» (συμμετείχε και στην προηγούμενη κυβέρνηση της Σόλμπεργκ) και το Φιλελεύθερο Κόμμα, το οποίο προηγουμένως στήριζε την κυβέρνηση χωρίς να συμμετέχει σε αυτή. Θυμίζουμε ότι οι εκλογές έγιναν στις 11 Σεπτέμβρη.

Η Ερ. Σόλμπεργκ, που βρίσκεται στην εξουσία από το 2013, χαρακτήρισε «καλές» τις συζητήσεις, ενώ η νέα κυβέρνηση θα έχει στη Βουλή τις 80 από τις 169 έδρες.

Η Νορβηγία είναι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Δυτική Ευρώπη, όμως έχει θέσει φιλόδοξους στόχους για επενδύσεις στην «πράσινη ενέργεια» και για ενεργειακή μετάβαση, υπολογίζοντας τα σημαντικά οικονομικά επιχειρηματικά οφέλη, τα οποία άλλωστε τόνισε η πρωθυπουργός στην πρόσφατη συνάντησή της με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ. Με στόχο έως το 2025 την πλήρη απαγόρευση των ντιζελοκίνητων αυτοκινήτων, θα συνεχιστούν τα προνόμια και οι ελαφρύνσεις στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Επίσης, σχεδιάζει φοροελαφρύνσεις και άλλα κίνητρα για τις μεγάλες επιχειρήσεις, αλλά και «μεταρρυθμίσεις» στην αγορά εργασίας και το συνταξιοδοτικό σύστημα (βλέπε ξήλωμα κατακτήσεων των εργαζομένων) με παράταση του εργάσιμου βίου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ