ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Γενάρη 2018
Σελ. /28
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ «ΕΡΓΑΝΗ» ΓΙΑ ΤΟ 2017
Απογειώνεται η απασχόληση «λάστιχο» με ημερομηνία λήξης

Το ολοένα και μεγαλύτερο χτύπημα της μόνιμης και σταθερής εργασίας, την κυριαρχία της προσωρινής απασχόλησης για την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων, την αύξηση και γενίκευση της μερικής και της εκ περιτροπής απασχόλησης δείχνουν τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» και για το Δεκέμβρη του 2017, στα οποία περιλαμβάνεται και το ετήσιο ισοζύγιο.

Χαρακτηριστικά, το ετήσιο ισοζύγιο για το έτος 2017 δείχνει ότι έγιναν 2.400.398 προσλήψεις και 2.256.853 απολύσεις. Με βάση αυτό το στοιχείο, η κυβέρνηση προχωρά σε πανηγυρισμούς για το «θετικό ισοζύγιο», δηλαδή για το ότι έγιναν 143.535 περισσότερες προσλήψεις από απολύσεις. Στην πραγματικότητα βέβαια, ο τεράστιος αριθμός των απολύσεων, οι οποίες φτάνουν στο 94% των προσλήψεων, επιβεβαιώνει ότι κυρίαρχο στοιχείο είναι η συνεχής ανακύκλωση ανέργων, η μόνιμη εναλλαγή περιόδων προσωρινής εργασίας και ανεργίας, η απασχόληση με ημερομηνία λήξης για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Τα αντίστοιχα στοιχεία των προηγούμενων ετών δείχνουν την παγίωση αυτής της άθλιας κατάστασης: Οι απολύσεις ήταν το 93,7% των προσλήψεων το 2014, το 94,5% το 2015 και το 93,6% το 2016.

Η κυβέρνηση επιχειρεί επίσης να κρύψει την μεγάλη άνοδο της μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης.

Χαρακτηριστικά είναι τα στοιχεία που δείχνουν την αναλογία των προσλήψεων σε ένα έτος: Το 2013 το 53,85% των προσλήψεων ήταν πλήρους απασχόλησης και το 46,15% μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης. Τα ήδη υψηλά ποσοστά των ελαστικών μορφών εργασίας αυξήθηκαν κι άλλο τα επόμενα χρόνια, για να κυριαρχήσουν από το 2015 και μετά. Το 2017 το 54,87% των προσλήψεων ήταν μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης, ενώ μόνο το 45,13% ήταν πλήρους απασχόλησης.

Αποκαλυπτικό είναι και το στοιχείο που προκύπτει από την εξέλιξη των προσλήψεων (σε απόλυτο αριθμό) από το ένα έτος στο άλλο: Την περίοδο 2014 - 2017 οι προσλήψεις πλήρους απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 39,75%, όταν οι προσλήψεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 66,5%!

Επιπλέον, ακόμα και αυτές οι θέσεις πλήρους απασχόλησης είναι όχι μόνο προσωρινές αλλά και κακοπληρωμένες, καθώς δημιουργούνται στη βάση της βάρβαρης αντεργατικής πολιτικής, που έχει μειώσει κατακόρυφα τους μισθούς και έχει πετσοκόψει μια σειρά άλλα δικαιώματα.

Στο μεταξύ συνεχίζεται η πρόκληση, με το στοιχείο περί δήθεν «οικειοθελών» αποχωρήσεων που αυξάνονται έτος με έτος: Από 585.593 το 2014 (το 40% των απολύσεων) έφθασαν σχεδόν το 1.000.000 το 2017 (το 43,22% των απολύσεων). Οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, οι προηγούμενες και η σημερινή, τις παρουσιάζουν με θράσος σαν δήθεν επιλογή των εργαζομένων να φύγουν, ενώ στην πραγματικότητα αυτό που δείχνει η τεράστια αύξηση των «οικειοθελών» αποχωρήσεων, σε συνθήκες μεγάλες ανεργίας, είναι η ένταση της εργοδοτικής ασυδοσίας και τρομοκρατίας που εξαναγκάζει εργαζόμενους να αποδεχθούν και τους πιο άθλιους όρους προκειμένου να έχουν έστω και για λίγο μεροκάματο.

Δύο σοβαροί τραυματισμοί εργαζομένων

Νέο εργατικό «ατύχημα» στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη καταγράφηκε την Πέμπτη 11/1, κατά τη διάρκεια εργασιών βαφής στη θαλαμηγό «BLUE TITAN», σημαίας Κέιμαν, η οποία επισκευάζεται στο ναυπηγείο «ΑΤΛΑΣ», όταν 58χρονος εργαζόμενος έπεσε στο πάτωμα του εσωτερικού καταστρώματος του πλοίου από καταπακτή ύψους 2,20 μέτρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά στο κεφάλι, στα χέρια και τα πόδια και να νοσηλεύεται διασωληνωμένος στην Εντατική του Τζάνειου Νοσοκομείου Πειραιά, σε πολύ κρίσιμη κατάσταση.

Το σοβαρό εργατικό «ατύχημα» είναι μια ακόμα επιβεβαίωση των καταγγελιών του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδας, για τη σταδιακή μετατροπή των χώρων δουλειάς της Ζώνης σε παγίδες θανάτου για τους εργαζόμενους λόγω της συνεχούς υποβάθμισης των Μεικτών Επιτροπών Ελέγχου στην οποία σπρώχνουν η κυβέρνηση και το υπουργείο Εργασίας, κατ' απαίτηση των εφοπλιστών και των μεγαλοεργολάβων. Είναι απανωτές οι καταγγελίες που έχει εκδώσει το Συνδικάτο, το οποίο από τα τέλη Οκτώβρη ζητά συνάντηση με την υπουργό για το θέμα των Επιτροπών και της προστασίας της ζωής των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, χωρίς μέχρι τώρα να πάρει απάντηση.

Οι Επιτροπές αυτές είναι ο μοναδικός μηχανισμός ελέγχου για την προστασία της υγείας και της ζωής των εργαζομένων. Παρ' όλα αυτά, το υπουργείο τις ωθεί στην κατάργηση, σπεύδοντας να ικανοποιήσει μία πάγια απαίτηση εφοπλιστών και εργολάβων, αφού έχει σταματήσει να καταβάλλει αποζημίωση στα μέλη τους, με αποτέλεσμα να μη μετέχουν οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ και του Γενικού Χημείου του Κράτους και να μην υπάρχει η προβλεπόμενη απαρτία για τη λειτουργία τους.

Οπως σημειώνεται από συνδικαλιστές, αν οι Επιτροπές αυτές λειτουργούσαν σωστά, ο εργαζόμενος που τώρα η ζωή του βρίσκεται σε μεγάλο κίνδυνο, θα επέστρεφε σώος στην οικογένειά του μετά το μεροκάματο, καθώς θα εντόπιζαν το άνοιγμα χωρίς καμία προστασία στο κατάστρωμα του πλοίου, από το οποίο πέρασε και βρέθηκε στο πάτωμα εσωτερικά του ντεκ.

Ακρωτηριασμός εργαζόμενου σε σκραπατζίδικο

Εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε την ίδια μέρα και στην ευρύτερη περιοχή της Χαλκίδας, στην επιχείρηση σκραπ «Γλύκας», με αποτέλεσμα τον ακρωτηριασμό ενός εργαζόμενου. Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Εύβοιας, ένα από τα μηχανήματα «παρέσυρε συνάδελφο, πολτοποιώντας το πόδι του, με αποτέλεσμα να χρειαστεί να ακρωτηριαστεί λίγο πάνω από τον αστράγαλο». Ο εργαζόμενος διακομίστηκε και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Χαλκίδας.

Το Συνδικάτο επισημαίνει πως το πρόσφατο «ατύχημα» είναι αποτέλεσμα των νέων όρων «που επικρατούν στην πιάτσα, της πολυειδικότητας, που θέλει τους νέους εργαζόμενους να κάνουν τα πάντα χωρίς καμία ειδίκευση, εκπαίδευση και ασφαλώς προστασία». Τονίζει πως θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να στηρίξει τον συνάδελφο και «να μην περάσει στα βουβά ένα ακόμα έγκλημα σε βάρος της τάξης μας». Καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της υπεράσπισης της δουλειάς και της ίδιας τους της ζωής, διεκδικώντας μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, τήρηση των προβλεπόμενων διαλειμμάτων και ωραρίων, σταθερή δουλειά και κατάργηση των «ευέλικτων» μορφών απασχόλησης.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Σήμερα η σύσκεψη της Γραμματείας ενόψει του αγωνιστικού δεκαήμερου

Από την κινητοποίηση της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας στον κόμβο Κουβαρά
Από την κινητοποίηση της ΟΑΣ Αιτωλοακαρνανίας στον κόμβο Κουβαρά
Την οργάνωση και το συντονισμό των αγροτικών κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί στο πλαίσιο του πανελλαδικού αγωνιστικού δεκαήμερου, στα τέλη Γενάρη, θα συζητήσει η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων στη συνεδρίασή της σήμερα, Τρίτη, στις 12 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Λάρισας. Σταθμό σ' αυτήν την αγωνιστική πορεία θα αποτελέσει το μεγάλο συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη, στη διάρκεια της Εκθεσης AGROTICA, που θα διαρκέσει από την 1η μέχρι τις 4 Φλεβάρη.

Στο πλαίσιο των προετοιμασιών για τις πανελλαδικά συντονισμένες αγροτικές κινητοποιήσεις, στη Θεσσαλία τα τρακτέρ έχουν βγει, ήδη, στις πλατείες πολλών χωριών. Ταυτόχρονα, οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων των νομών συνεχίζουν τις ενημερωτικές περιοδείες και συσκέψεις σε κεφαλοχώρια, ενώ προγραμματίζουν και αγωνιστικές συγκεντρώσεις σε επαρχιακές πόλεις.

Στο νομό Καρδίτσας, μέχρι στιγμής, έχουν βγει τρακτέρ στα χωριά Παλαμάς, Κοσκινάς, Κρανιά, Μαγούλα, Καρδιτσομαγούλα, Γραμματικό, Λεοντάρι, Νέο Ικόνιο, Προάστειο, Καλλιφώνι.

Στο νομό Λάρισας, έχουν ληφθεί αποφάσεις για αγροτικά συλλαλητήρια, με τρακτέρ, την Παρασκευή 19/1, στις 11 π.μ., στην πλατεία των Φαρσάλων και την Κυριακή 21/1, στις 11 π.μ., στην πλατεία του Τυρνάβου.

Στα Τρίκαλα, με επιτυχία έγιναν οι συσκέψεις που οργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη» στο Μικρό Κεφαλόβρυσο, στο Αρδάνι και το Μεγαλοχώρι. Μετά τη σημερινή σύσκεψη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, θα αποφασιστεί το πότε και πού θα πραγματοποιηθεί η αγωνιστική κινητοποίηση σε επίπεδο νομού.

Στη Μαγνησία, με απόφαση των Αγροτικών Συλλόγων Ζαγοράς, Πρίνου, Νότιου Πηλίου, Μακρυρράχης, Αλμυρού - Σούρπης και της Επιτροπής Μπλόκου Αερινού, θα οργανωθεί κινητοποίηση, με αγροτικά αυτοκίνητα, στην Εφορία Βόλου, τη Τετάρτη 24/1, στις 11 π.μ.

Αιτωλοακαρνανία: Συμβολικός αποκλεισμός της παλιάς Εθνικής οδού

Μαχητική κινητοποίηση πραγματοποίησαν το Σάββατο 13/1 αγρότες και κτηνοτρόφοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, πραγματοποιώντας συμβολικό αποκλεισμό της παλιάς Εθνικής οδού, με τη συμμετοχή και της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων του νομού.

Στην κινητοποίηση σύντομο χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος της ΟΑΣ, Σ. Κοτοπούλης, ο πρόεδρος του ΑΣ Κατούνας, Π. Καλογιάννης, και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων, Δ. Μολώνης. Ομόφωνα καταδικάστηκε η πολιτική της κυβέρνησης, που με τα νέα βάρβαρα μέτρα διώχνει τους μικρομεσαίους αγρότες από τα χωράφια τους. Οι αγρότες αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων το επόμενο διάστημα, σε συντονισμό με τις αποφάσεις της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Επιπλέον, σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΑΣ καταγγέλλεται «η απαράδεκτη στάση της κυβέρνησης να στείλει, προκλητικά μεγάλη αστυνομική δύναμη για να εκφοβίσει τους αγρότες. Δυναμική απάντηση έδωσαν οι αγρότες με την απόφασή τους για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, βροντοφωνάζοντας ότι η τρομοκρατία δε θα περάσει».

Εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη

Συζήτηση με θέμα «Ανάπτυξη, κανονικότητα, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, εξωδικαστικός συμβιβασμός - Τι ισχύει για τον μικρό και αυτοαπασχολούμενο έμπορο», διοργανώνει αύριο, Τετάρτη, ο Σύλλογος Μικρών και Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης, στις 6 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Απόφαση για διορισμό προσωρινής διοίκησης

Την αίτηση για διορισμό προσωρινής διοίκησης στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας (ΕΚΠ) ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή το δικαστήριο. Η αίτηση είχε κατατεθεί από τη διοίκηση του ΕΚ, που συνεδρίασε στις 6/12, με τη συμμετοχή των 10 από τα 17 μέλη της, τα οποία πήραν ομόφωνες αποφάσεις που απομόνωσαν τη λεγόμενη «ηγετική» ομάδα Παναγοπούλου - Καραγεωργόπουλου (τον πρώτο λόγο είχε η ΠΑΣΚΕ) και την προσπάθειά της να επιβάλει εκλογές νοθείας στο ΕΚΠ.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Δεκέμβρη συνδικάτα και εργαζόμενοι της Πάτρας προχώρησαν σε τριήμερη κινητοποίηση ενάντια στο όργιο νοθείας και εκφυλισμού. Μετά τις κινητοποιήσεις ακολούθησε η συνεδρίαση της διοίκησης στις 6/12, αποφασίζοντας ομόφωνα την αναβολή των εκλογών, την αίτηση διορισμού προσωρινής διοίκησης και την εκκαθάριση του μητρώου των σωματείων - μελών.

Σύσκεψη στη Λάρισα

Το Εργατικό Κέντρο Λάρισας καλεί σε σύσκεψη, αύριο Τετάρτη στις 7 μ.μ. στην αίθουσά του, όλους τους ιδιοκτήτες εργατικών κατοικιών από τους οικισμούς του πρώην ΟΕΚ - νυν ΟΑΕΔ, οι οποίοι εξαιρούνται από τη νέα ρύθμιση εξόφλησης των διαμερισμάτων. Η ρύθμιση προβλέπει ενιαία χαμηλότερη τιμή χρέωσης και εξαιρούνται απ' αυτήν οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν με βάση την προηγούμενη απόφαση, που προβλέπει εξόφληση μέσα σε μια πενταετία, με έκπτωση 40%. Στη σύσκεψη θα συζητηθεί η οργάνωση της διεκδίκησης να ενταχθούν κι αυτοί οι ιδιοκτήτες στη νέα ρύθμιση.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ