ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Γενάρη 2015
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κατάσχεση προϊόντων σε αλυσίδα διανομής

Επίσκεψη Μαδούρο στη Ρωσία

Οι ουρές στα καταστήματα δημιουργούνται και από την τεχνητή έλλειψη που προκαλούν μεγάλα μονοπώλια διανομής προϊόντων
Οι ουρές στα καταστήματα δημιουργούνται και από την τεχνητή έλλειψη που προκαλούν μεγάλα μονοπώλια διανομής προϊόντων
ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας προχώρησε προχτές στην κατάσχεση συνολικά 1.000 τόνων προϊόντων διατροφής, ειδών πρώτης ανάγκης, ειδών προσωπικής χρήσης (σαπούνια, οδοντόπαστες, χαρτί υγείας, παιδικές πάνες, καθαριστικά σπιτιού κ.λπ.) σε μονοπωλιακό όμιλο διανομής προϊόντων. Ηδη η χώρα διανύει τη δεύτερη βδομάδα με τεράστιες ελλείψεις τέτοιων προϊόντων σε κρατικά και ιδιωτικά σουπερμάρκετ και οι ουρές των ανθρώπων που περιμένουν ώρες, για λιγοστά προϊόντα κάνουν το γύρο του κόσμου. Η όλη κατάσταση και τα μέτρα της κυβέρνησης με αστυνομικούς έξω από μαγαζιά για τον περιορισμό της κατανάλωσης, ώστε να πάρουν περισσότεροι έστω από λίγα προϊόντα, αξιοποιείται από την αντιδραστική αντιπολίτευση, για να προκαλέσει χάος και αντιδράσεις κατά της κυβέρνησης καλώντας σε διαδηλώσεις.

Η συγκεκριμένη κατάσχεση έγινε με επιχείρηση των αρμόδιων υπηρεσιών στη βορειοδυτική επαρχία Ζούλια σε αποθήκη της αλυσίδας διανομής Ερερά ΑΕ, που επίσης έχει άλλες πέντε μεγάλες αποθήκες σε 5 ακόμα επαρχίες. Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας Χόρχε Αρεάσα, που ήταν επικεφαλής της επιχείρησης, κατήγγειλε ότι η συγκεκριμένη εταιρεία κρατούσε σκόπιμα στις αποθήκες της αυτές τις τεράστιες ποσότητες προϊόντων «συμμετέχοντας στο σχέδιο της αντιπολίτευσης για τον οικονομικό πόλεμο και τη δημιουργία συνθηκών κοινωνικής αναταραχής» σε μια περίοδο που ο Πρόεδρος της χώρας Νικολάς Μαδούρο πραγματοποιεί περιοδεία στο εξωτερικό. Ετσι ασκήθηκαν διώξεις στους ιδιοκτήτες του ομίλου που έχει έδρα τα νησιά Μπαρμπάδος για μποϊκοτάζ και παραβίαση του νόμου για τη διανομή καταναλωτικών προϊόντων. Διόλου τυχαία, οι αδελφοί Ερέρα, ένας από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς ομίλους του είδους είναι και βασικοί υποστηρικτές και χρηματοδότες της αντιδραστικής αντιπολίτευσης.

Το όλο θέμα επιβεβαιώνει ότι τη δυνατότητα χειραγώγησης και μποϊκοτάζ τη δίνει στο κεφάλαιο, στη Βενεζουέλα, το γεγονός ότι δεν υπήρξε ανατροπή της πραγματικής εξουσίας των μονοπωλιακών ομίλων που εξακολουθούν να ελέγχουν τους περισσότερους τομείς της οικονομίας. Ετσι στην καπιταλιστική αγορά που κυριαρχεί στη Βενεζουέλα, παρά τις διακηρύξεις περί «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα» των κυβερνήσεων από το 1989 και μετά, το κεφάλαιο κάνει τα παιχνίδια του, δημιουργώντας προβλήματα στα λαϊκά στρώματα.

Επίσκεψη Μαδούρο στη Ρωσία

Στο πλαίσιο της περιοδείας που πραγματοποιεί ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, σε χώρες - μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και χώρες που δεν ανήκουν στον οργανισμό αλλά διαθέτουν υδρογονάνθρακες, όπως η Ρωσία, έφτασε χτες στη Μόσχα, όπου είχε συνάντηση με το Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Κύριος στόχος της περιοδείας και της επίσκεψης στη Μόσχα είναι η συζήτηση σχετικά με τη σταθεροποίηση της τιμής του αργού πετρελαίου, που έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα μετά την απόφαση κυρίως της Σαουδικής Αραβίας, να συνεχίσει την παραγωγή στα ίδια επίπεδα με πριν. Νωρίτερα και αναφερόμενος στις συναντήσεις του σε άλλες χώρες - σταθμούς της περιοδείας (Ιράν, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Αλγερία) μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο της Λατινικής Αμερικής «Τελεσούρ», είπε ότι είχε εποικοδομητικές συζητήσεις και προώθηση της διμερούς συνεργασίας σε διάφορους τομείς, αλλά επέμεινε ότι πρέπει το ζήτημα της Ενέργειας και του πετρελαίου να «μη χρησιμοποιείται ως γεωπολιτικό όπλο, ως μέσο για παρέμβαση σε άλλες χώρες». Βεβαίως, το ζήτημα της Ενέργειας και του ανταγωνισμού για τον έλεγχο πηγών, αγορών και δρόμων μεταφοράς της είναι σύμφυτο με τον καπιταλιστικό τρόπο παραγωγής και το διεθνές ιμπεριαλιστικό σύστημα και από τους βασικούς λόγους των επεμβάσεων και των πολεμικών συγκρούσεων.

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, που συναντήθηκε με τον Βλ. Πούτιν στην εξοχική κατοικία του έξω από την Μόσχα, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι μια σύμμαχη χώρα και καταδίκασε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί εις βάρος της, που χαρακτήρισε ως «οικονομικό πόλεμο που έχει στόχο τη ρωσική οικονομία», ενώ επίσης έκανε λόγο για ανάλογο πόλεμο κατά και της δικής του χώρας. Κύριο αντικείμενο της συνάντησης ήταν η προσπάθεια εξεύρεσης λύσης για την ομαλοποίηση της αγοράς πετρελαίου, αλλά αναμενόταν να συζητηθούν και συμφωνίες στους τομείς της Ενέργειας, της γεωργίας και της βιομηχανίας, ιδιαίτερα της διατροφικής, και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

ΗΠΑ - ΚΟΥΒΑ
Από αύριο οι πρώτες αλλαγές στις σχέσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τα υπουργεία Οικονομικών και Εμπορίου των ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες αλλαγές στους περιορισμούς στις συναλλαγές με την Κούβα και τα ταξίδια των πολιτών τους στο νησί, οι οποίες τίθενται σε ισχύ από σήμερα. Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις, που αποτελούν τμήμα της νέας τακτικής του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, με τον ίδιο στόχο ενάντια στον κουβανικό λαό για την ανατροπή των κατακτήσεων της Επανάστασής του, οι ΗΠΑ θα επιτρέπουν τα ταξίδια για οικογενειακούς, εκπαιδευτικούς και θρησκευτικούς λόγους χωρίς να απαιτείται ειδική άδεια. Επίσης, περιλαμβάνονται ταξίδια κρατικών φορέων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, ιδιωτικών εταιρειών, δημοσιογράφων, εκπροσώπων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Οι νέοι κανόνες, επίσης, επιτρέπουν τη χρήση από τους Αμερικανούς πολίτες των πιστωτικών καρτών στην Κούβα σε εξουσιοδοτημένες υπηρεσίες, επίσης αυξήσεις στο ποσό των χρημάτων που μπορεί να σταλεί στο νησί, επιτρέπεται σε εταιρείες η πώληση στην Κούβα κινητών τηλεφώνων, τηλεοράσεων, συσκευών μνήμης, ταινιών, υπολογιστών και λογισμικού.

Το όριο σχετικά με τα εμβάσματα σε συγγενείς στην Κούβα θα αυξηθεί κατά δύο χιλιάδες δολάρια το χρόνο φτάνοντας τα 10.000, ενώ οι Αμερικανοί πωλητές θα μπορούν να βγάζουν από την Κούβα προϊόντα της χώρας, όπως τα πούρα και το ρούμι, αξίας 400 δολαρίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνέστ δήλωσε ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει ότι επιτρέποντας την απελευθέρωση ταξιδιών και εμπορίου και τη ροή πληροφοριών, θα τους επιτρέψει να προωθήσουν τα συμφέροντά τους. «Η πολιτική που ακολουθείται για μισό αιώνα δεν έχει αποδώσει και πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξουμε τα συμφέροντα και τις αξίες μας, είναι μέσω της διαφάνειας και όχι της απομόνωσης», δήλωσε.

Ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανακοίνωσαν στις 17 Δεκέμβρη του 2014 ότι θα ξεκινούσε μια διαδικασία εξομάλυνσης των διπλωματικών σχέσεων, διαδικασία που περιλαμβάνει και την άρση του οικονομικού εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού. Ωστόσο αυτό το ζήτημα συναντάει αντιδράσεις μέσα σε τμήμα της αστικής τάξης της Ρωσίας.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΙΕΝΝΗ.-- Το Κοσσυφοπέδιο δεν έχει καμία πιθανότητα να γίνει δεκτό στον Οργανισμό για την Ασφάλεια τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), εκτός και εάν επιτευχθεί κάποια πολιτική συμφωνία δήλωσε χτες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών, Ιβιτσα Ντάτσιτς, αναλαμβάνοντας την προεδρία του οργανισμού. Νωρίτερα, ο Αμερικανός πρέσβης στην έδρα του ΟΑΣΕ στη Βιέννη, Ντάνιελ Μπάερ, είχε ζητήσει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο πλαίσιο συζητήσεων για την περιφερειακή ασφάλεια και στον ΟΑΣΕ.

ΒΑΣΗ ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ.-- Πέντε Υεμενίτες απελευθερώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί από τα κολαστήρια των ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο της Κούβας, έπειτα από περίπου 12 χρόνια κράτησης και βασανιστηρίων, με βάση «υποψίες» για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση και σχέσεις με την Αλ Κάιντα. Τέσσερις από τους πέντε κρατούμενους οδηγήθηκαν στο Ομάν και ένας στην Εσθονία.

ΓΕΝΕΥΗ.-- Συνομιλίες με τους ισλαμιστές της Λιβύης που έχουν προχωρήσει μονομερώς στη συγκρότηση κυβέρνησης στην Τρίπολη, είχε χτες στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη, Μπερναντίνο Λεόν. Ως την Κυριακή ο Λεόν αναμένεται να έχει συνομιλίες και με την (διεθνώς αναγνωρισμένη) κυβέρνηση του Λίβυου πρωθυπουργού Αμπντάλα αλ Θίνι, με στόχο την εξεύρεση μίας συμφωνίας για τη συγκρότηση «κυβέρνησης εθνικής ενότητας» και τερματισμό των πολύμηνων σφοδρών συγκρούσεων που σπαράσσουν τη χώρα μετά τη δυτική ιμπεριαλιστική επίθεση του 2011 για την ανατροπή του τότε Προέδρου Μουαμάρ Καντάφι.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Σε μείωση των επιτοκίων της (από το 8% στο 7,75%) προχώρησε χτες η κεντρική τράπεζα της Ινδίας, σε μια μάλιστα έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Ακαρπη ήταν μέχρι χτες η επιχείρηση των δυτών να εντοπίσουν τυχόν επιβάτες στην άτρακτο του αεροπλάνου της «AirAsia» που βρέθηκε ανοιχτά της Σιγκαπούρης.

ΤΙΡΑΝΑ.-- Συνελήφθη χτες ο 40χρονος εγγονός του Ενβερ Χότζα, Ερμάλ και άλλοι 10 άνδρες, στο πλαίσιο επιχείρησης της αλβανικής αστυνομίας στο Ελμπασάν, όπου εντοπίστηκε εργαστήριο παρασκευής κοκαΐνης. Ο Ερμάλ Χότζα φέρεται επικεφαλής σπείρας διακίνησης ναρκωτικών από χώρες της Λατινικής Αμερικής προς την Αλβανία.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Σε πιθανό εμπρησμό αποδίδουν τις τρεις πυρκαγιές

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Σε πιθανή εμπρηστική ενέργεια με άγνωστο επί του παρόντος κίνητρο, αποδίδουν οι βρετανικές αρχές τις τρεις πυρκαγιές που ξέσπασαν χτες τα ξημερώματα στο νότιο Οξφορντσάιρ της Βρετανίας, καταστρέφοντας τα γραφεία του τοπικού Περιφερειακού Συμβουλίου, ένα γραφείο τελετών και ένα εξοχικό σπίτι.

Οι αστυνομικοί συνέλαβαν έναν 47χρονο άνδρα που κινούνταν ύποπτα στην περιοχή την ώρα και των τριών πυρκαγιών, που ξέσπασαν με διαφορά δέκα λεπτών, προσθέτοντας πως εντόπισαν γκαζάκια κάτω από αυτοκίνητο σε κλειστό χώρο στάθμευσης του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Τις έρευνες έχει αναλάβει η αστυνομία της περιοχής Τάιμς Βάλεϊ, στην οποία υπάγεται το Οξφορντσάιρ που βρίσκεται στη νότια Αγγλία.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org